maç sonuçları

Marlowe mangusztája

A minőségi pillangókések a Benchmade történetében mindig meghatározó szerepet játszottak. Charles Marlowe-val együttműködve, „Mongoose” fantázianevű késeinek bázisán korszerű alapanyagokból, high-tech megmunkálás mellett elkészítették az 53-as számú, „Mangus” modellt. A szinte tökéletes formai azonosság mellett kis extrát is kapunk pénzünkért.

Kesportal: Mangus01

Az anyagválasztás és a formavilág igen kellemes. A penge D2 szerszámacélból készült, melyet az utóbbi időben gyakran részesítenek előnyben a Benchmadenél. A kőmosott felület gusztusosan homogén, nagyon szép kivitel. Az enyhén domború hegyű, 8 centiméteres penge itthon épp a legalitás határán egyensúlyozik (ha akarom, tudom épp 8-nak és 8,5 centinek is mérni a szúróhosszt). A lemezvastagság 3,5 mm, ami épp jó kompromisszumnak tűnik az erős penge és a jó vágóképesség között. Utóbbihoz a pengehátig felköszörült élezés is nagyban hozzájárul. A gyári élszalag 20-20° oldalanként, melynek minőségére jelen esetben nem lehet panasz.

Kesportal: Mangus02a

Kesportal: Mangus02b

A szárak G10-ből készültek, külön merevítés nélkül. Külső felületük érdesített, a tengelyek felől simább, sűrűbb, a végek felé erőteljesebb, ritkább bordázattal. A szárakat végeit alumínium távtartók rögzítik, a záróelem szintén ilyen anódizált könnyűfém. Az övcsipesz polírozott rozsdamentes acél, mely átszerelhető a markolat másik oldalára is.

Kesportal: Mangus03a

Kesportal: Mangus03b

Kesportal: Mangus03c

A penge tengelyei csapágyazottak. Jelen esetben ennek praktikus oka, hogy az acél tengelyen elforduló G10 túl gyorsan elkopna a mindennapos használattól. A csapágyaknak köszönhetően a függőleges holtjáték elenyésző, ennek ellenére a feszes szárak így is finoman járnak. Charles Marlowe munkái között nem példa nélkül való a csapágyak használata, egyedi késein (akár folder, akár balisong) gyakran alkalmazza az IKBS csapágyrendszert. Az IKBS rendszer szabadalmait Flavio Ikoma és Rick Lala (Korth Knives) birtokolja, ötletük a pengébe illetve az alaplemezekbe mart csapágyházakkal megvalósított, kosár nélküli golyóscsapágy használata volt. A rendszer nem igazán újdonság (axiális csapágy), de az említett uraknak jutott eszükbe elsőként kések tengelyén alkalmazni (és levédetni) ilyet.

Kesportal: Mangus04a

Kesportal: Mangus04b

Kesportal: Mangus04c

A Benchmade által választott megoldás nem nevezhető egyértelműen IKBS-nek, ugyanis a futófelületek nem a pengében és a markolatban kerültek kialakításra (ahogy az az eredeti szabadalomban szerepel). A golyók is acél kosarakba kerültek, melyek körül az oldalirányú terhelésnek megfelelően kialakított futófelületek külön betétként kerülnek a tengely köré. Igazán gusztusos megoldás, noha bonyolultabb és több alkatrészt tartalmaz, de legalább a golyók nem gurulnak szerteszét karbantartáskor. (Biztos megvan az a jelenet mindenkinek ifjúkorából, mikor a bringa főtengelyét először, óvatlanul szétszedte, aztán keresgélte a betonon a golyókat. Csak messziről nézve vidám dolog.)

Kesportal: Mangus05a

A Mangus batangas stílusú, azaz a záró elem az él felőli száron kapott helyet. A szárak kialakítása okán ez nem átszerelhető. A pengeforma és az aszimmetrikus szárak miatt inkább EDC munkakésnek szánták, mint késes trükkök gyakorlására. Bár a pörgetések, trükkök végrehajtása nem lehetetlen, azonban a könnyű markolatok és a csapágy miatt azok végrehajtása picit fura. A markolatok egyszerűen visszapattannak a penge tövében levő acélstiftekről.

Kesportal: Mangus05b

Súlyosbító körülmény, hogy a markolat G10-ében az igen kevés próbálkozás is jól látható nyomott hagyott. Egyszerűen nem erre való a kés, legalábbis nem hosszú távon. A munkakés profil és a csapágyazás csak látszólag mond ellent egymásnak, ugyanis a perselyezés és a precíz összeszerelés miatt a szennyeződésnek nehéz dolga lesz a golyók közé kerülni. Nem árt azért az olajjal csínján bánni, a beleragadó zsebszösz ettől függetlenül összegyűlhet, de a rendszer amúgy sem igényli túlzottan a kenőanyagot.

Kesportal: Mangus06a

Kesportal: Mangus06b

Szóval van egy különösen szép kivitelű bicskánk, mely külsőre pillangókésnek látszik, de igazából egy igazi ceruzahegyezős, zsemlevajazós mindenes zsebkés. Csattogtatni, trükközni van jobb Benchmade modell, ezt a kést hagyjuk meg annak, ami. Városi EDC, némi zsiványos csavarral. Ráadásul veszettül jól néz ki.

Kesportal: Mangus07

BlackWoOd

14 hozzászólás


  1. 1 holló

    Jó írás, tetszik. De akkor 8cm alatti élhosszúságú pillangókést teljesen legális magunknál tartani a Kárpát-hazában? Vagy én tudtam rosszul, hogy egy ideje csak otthonunk hűvös magányában élvezhetjük őket, míg közterületen speckó hordozódoboz kell és indok, hogy hová visszük?

  2. 2 blaid

    „pillangókést ”
    Közterületen tiltott.
    Az írás jó,bár ezek a kések nem dobogtatják meg a szivem.

  3. 3 Golbat

    Kiváló írás, pofás kis kés. 🙂

    Viszont a pillangókés alapban nem KKVE (amíg a 8 cm-t meg nem haladja a pengehossz). Mindig összekeverik a penge kilövésre alkalmas francia késsel. :/

  4. 4 BlackWoOd

    Így van, az éppen aktuális jogszabályok szerint nem KKVE automatikusan (valamikor régebben az volt, de kikerült azok köréből). A 8 centis szabály vonatkozik rá jelenleg.

  5. 5 Rolexes

    Nagyon szép!Egyébként a Benchmade Morpho 51 típusról van valakinek véleménye,tapasztalata???Szívesen venném,ha megosztaná velem!

  6. 6 Numudal

    Hello!

    Benchmade 51-esem van már egy jó ideje. Mi érdekelne? – ha tudok segítek.

  7. 7 Mamut75

    Gratula jópofa vas és jól sikerült írás.

  8. 8 Rolexes

    Hello Numudal!Köszi,hogy írtál!Tulajdonképpen arra vagyok kíváncsi a Benchmade 51 késnél,hogy mennyire éri meg az árát???Ami engem legjobban érdekel,hogy kissé vékonynak tartom a 2,5 mm vastag pengét!?Mert nagyon tetszene maga a külalakja a g-10+titán csak mennyire stabil,masszív mert kézben még nem fogtam bár volt már jó pár Benchmade késem csak eladtam őket mert a Spyderco és a Pohl Force közelebb áll hozzám külalakban a Benchmade kések közzül a Morpho 51 ami tetszene és a Benchmade Bedlam,ha lenne.

  9. 9 Numudal

    Hello!
    Nyílván, jó kiscserkészt ott árt ahol tud:) Ha úgy alakul akkor maximum érdemes privátba váltani, nehogy untassuk itt a többieket.
    Szóval ár:
    Izé… hát, most külföldön megéri-e vagy itthon. Maradjunk annyiban, hogy nem itthon vettem és akkor még nem 220 volt a dollár szóval ÚGY megérte, de azt hiszem ebben a kérdésben mindenki maga dönt. A BM pillangó kések mindig is túl voltak árazva kicsit, szóval ezt bele kell kalkulálni.

    Nos minőségre kiváló ez nem kérdés, de tény, hogy egy kis lötyögést el kell viselni, ami ugye a Balisong kialakítás miatt „kötelező”.
    Azt azért nem szabad elvárni, hogy a Pohl Force Alpha -de akár Beta- szintűen strapás legyen. Én EDC-nek hordtam, arra nem lehet panaszom, tökéletesen megfelelt. De azért ez inkább egy könnyű „kis” kés, mint igazi munkadarab. Élezni nem volt kellemes, de nagyon megérte és tartotta is magát a „megbeszéltekhez” 🙂

    Ha van valami konkrétabb akkor örömmel válaszolok…

  10. 10 Rolexes

    Hello Numudal!Köszönöm a válaszod!Adhatok itt neked privát e-mail címet???Mert tarthatnánk a kapcsolatot ilyen témákban amennyiben nem gond neked???E-mail címem:rolexes73@gmail.com

  11. 11 Tóthbandi

    Az írás korrekt, jó. A képek igazán szemléletesek, KÖSZ! A kés valóban „ceruzahegyezős, zsemle vajazós”, bár szerintem a balisongok többnyire, nem is munkakésnek születnek. Ez a kés a kialakítása, anyaga alapján jó városi mindenes lehet. Nem tudom, de a rögzítő elem használat közben nem böki a markot egy kicsit?

  12. 12 BlackWoOd

    Weben előforduló review-k és videók említik, hogy talán bökhet.
    Magam részéről nem tapasztaltam kényelmetlenséget.
    Egyszerű feladatok elvégzése közben egyáltalán nem zavaró, pedig nagy mancsom van, tehát rálóg a tenyerem.
    Ha annyira erősen kéne lefelé nyomkodni a kést, hogy a záróelem kellemetlen legyen, akkor már régen rossz – más kés kellene.

  13. 13 Tóthbandi

    Köszönöm, a kedvező gyakorlati tapasztalatokra alapuló választ! Valóban, így igaz, „a puding próbája a megevés”! Őszintén örülök, hogy tévedtem, és a kés jól használható!

  14. 14 Rolexes

    Üdv Numudal!Írtam neked privire!!

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.