maç sonuçları

Kést éleznék, de mivel?

A kést használók szinte elkerülhetetlen sorsa, hogy megtanulják élezni kedvenceiket, munkaeszközeiket. Részben az éllel szemben támasztott igényeik fejlődése okán, részben azért, mert nem találnak megfelelő késélezéssel foglalkozó mestert. Ha részletes vásárlási tájékoztatót nem is, de némi (korántsem teljes) áttekintést nyújthat az alábbi írás a hozzáférhető kézi élezőeszközökről.

Kesportal: Elezok01

Kezdjük a sort a legkézenfekvőbb típussal, ami először eszébe jut az embernek az élezésről. A fenőkövek széles garmadája áll rendelkezésre, a gyenge minőségűtől a csúcsig, a durvától a finomig. Lehetnek természetes vagy mesterségesen épített kövek, funkciójuk szempontjából ez kevésbé lényeges, de befolyásolja (meghatározza) a kő tulajdonságait. Használatuk előtt szükség lehet vízben áztatásra vagy munka közbeni olajozásra. Bizonyos (kerámia) kövek szárazon is jól működnek, ám ezeket is érdemes vizes nedvesítéssel kipróbálni, könnyen lehet, hogy egy kő áráért kétféleképp használható eszközt kaptunk. Kések, bicskák karbantartásához is legalább három-négy különböző finomságú kőre van szükség. Egy P120, P240, P400, P800 sorozattal már egész jól megoldhatóak a felmerülő él problémák. A P120-as kőre csak akkor lesz szükség, ha durva felhasználásból fakadóan sérült a penge, tehát ez a kő kezdetben kihagyható a készletből.

Kesportal: Elezok02

Léteznek kétoldalas, kombinációs kövek, melyek két különböző finomságú kő összeragasztásával készülnek és kerülnek forgalomba (tehát ha mázlink van, akkor a 4 finomságot összesen 2 kombinációs kővel meg tudjuk oldani). A fenőkövek egy nagy hátránya, hogy gyakorlatot igényel a megfelelő és sikeres használatuk, mivel a kés élezéséhez szükséges állandó szög tartásához nem nyújtanak segítséget. Előnyük, hogy tetszőleges élminőség elérhető velük a megfelelő technikával és a szükséges finomságú kővel. Akár borotvát is élezhetünk velük, de tudni kell, hogy ami késen már finom élet ad, az borotva esetén könnyen lehet még a nagyolás fázisa. Itt már nem árt a P2000, P6000 finomság, ami köveink számát (ezzel a befektetett pénzmennyiséget) növeli. Fontos hozzátenni, hogy a fenőkő fizikai mérete erősen befolyásolja az alkalmazás módját. A legelterjedtebb, élszalagos kések kézi élezéséről, a fenőkövek használatáról Hegyes Sándor korábban írt pár gondolatot, akinek újdonság vagy már elfelejtette, olvassa újra bátran a korábbi cikket.

Kesportal: Elezok03

A természetes és mesterséges kövek kiváltására kaphatóak különböző szemcseméretű gyémántos élezők is. Ezek tulajdonképpen fémlapok, melyek felületére valamilyen eljárással (pl. ragasztás, forrasztás, nikkelbe ágyazva hevítés) megadott méretű gyémántszemcséket (port) rögzítettek. Szárazon is működnek, gyorsabban dolgoznak általában, mint kő megfelelőik, jellemzően pár milliméter vastagságúak. Nem gyémántos felületükre gyakran finom kerámiát vagy a fogást segítő pufferanyagot (pl. műanyag) ragasztanak. Fontos tulajdonságuk, hogy túlzott erőltetés hatására (erősen rányomjuk a pengét) a gyémántszemcsék fellazulhatnak, kipotyoghatnak, rontva az élező hatásfokát. Népszerű és praktikus eszközök, laposságuk és kisebb tömegük okán gyakori kiegészítői túráknak vagy épp a mindennapokban hordott táskák állandó lakói. Több kopásálló (szuper)acélfajta kézi élezéséhez szinte elengedhetetlenek ezek az eszközök.

Kesportal: Elezok04a

Kesportal: Elezok04b

A fenőkövek kiváltásának lehetséges eszköze különböző finomságú (szintén P120 – P2000 finomság között) csiszolóvásznak és vizes csiszolópapírok használata. Fontos előnyük, hogy bárhol beszerezhetőek, relatív olcsók (legalábbis ami a kezdeti költségeket illeti) és kis helyen tárolhatjuk őket, így akár utazás közben vagy túrán is nálunk lehet a teljes szemcsefinomság spektrum (ezt asztali kövekkel elképzelni maximum autós kirándulás mellett lehet). Egyetlen hátrány, hogy magunknak kell elkészíteni valami alapot a papírcsíkok számára, mely feszítve tartja azokat. Kis internetes böngészéssel számtalan megoldás található, általában egy speciális fa vagy alumínium blokk elkészítését jelenti. Némi kézügyességgel és az alapvető szerszámokkal ideális és főleg olcsó megoldáshoz juthatunk. Kis trükkel a blokk kialakítható konvex élezéshez is használható univerzális megoldássá, az egyik sík felületre ragasztott rugalmas szivacs (pl. egéralátét darab) segítségével.

Kesportal: Elezok05

Kézenfekvő és elterjedt eszköznek számítanak még a komplex élezőrendszerek is. Az egyik leginkább hozzáférhető megoldás (itthon) a Spyderco Triangle Sharpmaker. Ez egy kombinált megoldás, mely a szögtartásban nyújt némi segítséget. Rögzített élszögű élek karbantartásához jó elsősorban (30° és 40°, oldalanként 15° és 20°), de a műanyag, tárolódobozként is szolgáló talapzat alján kialakított tartókba helyezve a háromszög keresztmetszetű köveket korlátozottan használható fenőkőként is.

Kesportal: Elezok06

Könnyen megtanulható a használata, melyben a hozzá adott videó is segít (de természetesen a weben számtalan ilyet találhatunk manapság, bármivel is szeretnénk élezni). Elsősorban vágóeszközeink élkarbantartására találták ki, más élszög kialakítása (újraprofilozás) a hozzá adott alap kövekkel időigényes. Kapható hozzá a standard kétfélén kívül további kő is, melyekkel a nagyolás is haladósabb. Viszonylag kompakt, jól kitalált, zárt doboza van, így hosszabb utazás esetén is könnyen elcsomagolható. Túrára, állandó felszerelésként ez már nagy lehet és terepen körülményesen használható.

Kesportal: Elezok07

Hasonló funkciójú eszköz még a Lansky-féle Crock Sticks Turnbox készlet is. Itt a háromszög alapú hasábok helyett hengeres rudak végzik az élezést. Praktikus fa dobozka, mely az élezőrudak tárolására szolgál és alapul a fix szögben beállított rendszernek. Ezen a megoldáson 20° és 25° a rögzített értékek, melyek 40° illetve 50°-os élszöget eredményeznek (az 50°-ot inkább ollók élezéséhez használhatjuk). Használható trükk az élszög változtatásra, hogy a doboz egyik oldala alá beteszünk valamit (pl. ceruzát, radírt), így az egyik rúd a gyáritól kisebb, a másik attól nagyobb szögben lesz használható – persze értelemszerűen nem egy időben, nem egyazon pengén.

Kesportal: Elezok08a

Kesportal: Elezok08b

A szögtartás segítésére eltérő elven működő, hazánkban is elterjedt és népszerű élezőrendszer a Lansky-féle, melynek neve szerényen csupán ennyi: „Lansky Knife Sharpening Systems”. Univerzálisnak szánták, valójában azonban a rövidebb kések és bicskák élezésében lehet igazán segítségünkre, úgy 10-12 cm pengehosszig. A rendszer abrazív eleme műanyag foglalatba ültetett fenőkövekből áll, melyek hivatalosan olajos kövek. Hosszabb pengék esetén mindenképpen gond a több befogást igénylő munkafolyamat, illetve a rekurzív kések szép íveit is gyorsan és könnyen rombolja. EDC méretű késekre, bicskákra a hozzá adott befogó szerkezet és az oktató füzetecske segítségével ha elsőre nem is, de másodjára már lehet használható és szép élszalagot varázsolni. Kezdők jó hasznát vehetik ennek a készletnek is, ráadásul van benne durva (kb. P150 körüli) kő is nagyoláshoz, vagy a sérült él rendberakásához. Van olyan készlet („Universal”, azaz univerzális) is, melyhez tartozik egy kifejezetten a fogazott pengék élezéséhez használható kő, mely háromszög profilú, nem lapos. Az olajos használat picit koszolósabb, nagyobb odafigyelést igényel, pusztán az olajfoltok nehezebb eltakarítása okán. Általános célra talán az Universal és a Deluxe, 5 köves készletek a leghasznosabbak. Az igények változásával, fejlődésével a készlet bővíthető fenőkövek széles tárházával (kerámiák fenéshez, gyémántos kövek, stb.).

Kesportal: Elezok09a

Kesportal: Elezok09b

Az előzőhöz hasonló szögtartó megoldással működő rendszer a DMT élezőrendszere is. A műanyag pengefogóhoz mindjárt kétféle abrazív szerszámfajta is választható. Az egyik az „Aligner” fantázianevű, melybe különböző szemcseméretű, gyémántos élező lapokat lehet rögzíteni. A rendszer igen kényelmes, sokkal gyorsabban dolgozik a hagyományos kövekkel operáló megoldásoknál és kompakt is. Utazáshoz, túrára is vihetjük bátran, ráadásul nedvesítés nélkül működik. Hátránya azonos a Lansky rendszernél leírtakkal, miszerint rövidebb pengéhez megfelelő, illetve a rekurzív éleknek ez sem barátja sík felületű „kövekkel”.

Kesportal: Elezok10a

Kesportal: Elezok10b

A másik szerszámfajta ehhez a rendszerhez egy mágneses befogó, mellyel a Diafold, pillangókés-szerűen összecsukható élezőket használhatjuk élezéshez. A készlet neve Magna-Guide, melynek egyik előnye, hogy a mágneses rögzítés miatt nem tudjuk túl erősen rányomni a gyémántos felületet a pengére (ami az abrazív felület károsodását okozhatja, leszakadnak a gyémántszemcsék). Mind a Diafold szerszámok, mind az Alignerbe fogható lapok önállóan is használhatók kézi élezéshez, kisméretű gyémántos fenőkőként. Talán az egyik legjobban használható készletek az árukért. Jellemzően külföldi webshopok kínálatában találhatóak csak meg, de érdemes ezekre vadászni („DMT Deluxe Aligner Kit”).

Kesportal: Elezok11a

Kesportal: Elezok11b

Létezik még a fellelhető kínálatban számtalan zsebélező megoldás is. Ezek kicsi, könnyű, nagyon korlátozottan használható eszközök. A megfelelő kiválasztása sokkal nehezebb, mint elsőre gondolnánk. Figyelembe kell venni a használt élszöget és az élezni kívánt penge anyagát, ezután lehet csak ilyen apróságot választani. Elhibázott döntés esetén nemhogy éles, de még sérült pengénk is lehet. Talán az egyik legjobban és általánosan használható verzió az, melyben kicsi kerámia vagy gyémántbevonatú görgőcskék kerültek beágyazásra. Ezek hatékonyan fenik az enyhén tompult pengét, kiegyenesítik az esetleges apró kihajlásokat, de nem tesznek kárt a durva hibákban és kitöredezésekben. (Az alábbi képen pl. a felső sor szélső élezői.) Legjobban a megfelelő eszközökkel végzett élkarbantartások közötti gyors rendbeszedésre használhatóak ezek az eszközök.

Kesportal: Elezok12

Áttekintés szintjén ennyi talán elég is! Természetesen az eszközök használatáról a hozzájuk tartozó útmutató ad bővebb információkat, na meg persze a webet böngészve is tucatnyi, tematikus oldalra bukkanhatunk. Érdemes népszerű videó-megosztókon is keresgélni, gyakorlati bemutatót, tesztet, javaslatokat és persze trükköket leshetünk el másoktól.

BlackWoOd

Képek: web, saját fotók

16 hozzászólás


  1. 1 powerball

    Szerintem a cikk nagyszerű 🙂 Gratulálok.
    Azonban a Sharpmaker-nek (mivel nekem az van ) van egy olyan hibája, hogy a késhegyét leszedi sajnos :S.
    DMT szeretnék majd 🙂 arról csak jókat hallottam

  2. 2 finucci

    A Sharpmaker akkor szedi le a kés hegyét, ha rosszul használod, ha lerántod a kést a kőről.

  3. 3 madrian

    Remek cikk!

    Én beneveztem egy dc4-re, egy hasonlo befogatót még szeretnék hozzá csinálni, mint a fenti képen van.

    Úton van még egy Apex Edge Pro klón is, remélem szép élszalagot tudok majd vele készíteni.

  4. 4 finucci

    Powerball, így élezd, hogy ne szedje le a hegyét: http://www.youtube.com/watch?v=kSG_W5BSwcw

  5. 5 Wlad24

    Remek kis cikk !
    Korrekt összefoglaló, az élezők „világából” …kezdőknek kötelező

  6. 6 parrre

    Jófajta beszámoló !

  7. 7 Golbat

    Gratu, jó kis írás lett! 🙂

  8. 8 hegyespenge

    Na igen, pont ez volt az a rész, amivel én nem szerettem volna túl részletesen foglalkozni. Nagyon örülök, hogy valaki rászánta az időt egy korrekt összefoglalóra. Köszönjük! 🙂

  9. 9 tibor

    Jó lett, összefoglal egy sor eszközt és módszert!

  10. 10 csulak

    jo kis cikk, koszonom!

  11. 11 kelapu

    Nagyon tanulságos dolog ez a megközelítés, ami felhívja a figyelmet arra hogy sokféle eszköz létezik a kések élezéséhez. Persze a tudat hogy ennyi féle eszköz közül lehet választani, valakinek megkönnyíti, másnak meg nehezíti a választást, hogy melyiket használja leginkább. Talán ezzel a kis írással sikerül mindenkinek eldönteni ezt a kérdést.

  12. 12 Zolcsi

    Hat nekem meg egy sem sikerult eldontenem, hogy mire lenne szuksegem 🙂
    Nem tudtok egyebkent egy jo helyet esetleg, ahova lehetne vinni kest eleztetni?
    Egy leatherman multitoolom van, es ketfele penge is van benne, amibol a fogazottat gondolom sehogy nem lehet otthon elezni.

  13. 13 Szepy2884

    Zolcsi, a fogazott pengét csak három szögletű élezővel lehet élezni. Ha újra elolvasod figyelmesen a cikket és megnézegeted tüzetesen a képeket, akkor te is rájösz mi kell neked 😉

  14. 14 Beyzie

    Remek írás, de erősen kezdőként nem egészen tiszta számomra, hogy a csupán kerámia bevonatú kések élezéséhez melyik a jó döntés, azoknál mi az általános „fenési nézet”?

  15. 15 BlackWoOd

    Nem egészen értem, mit szeretnél. :-\

    Kerámia bevonatú: acél penge, csak a felületén van „kerámia” bevonat -> acélként élezendő.

    Kerámia penge (az egész penge ZiO2): házilag, főleg kezdőként nem élezhető. Illetve a Kyocera aranyáron árul gyémántos élezőt, amivel elvileg megoldható. Néhány késkészítő el szokta vállalni ezeknek az élezését, de speciális anyagok ill. gép kell hozzá.

  16. 16 kovácsúr

    sokat tanultam, köszönöm. és örömmel látom viszont azt a sárga-zöld nyelű kershaw bicskát amilyen nekem is van.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.