maç sonuçları

Vérszegény természetjáró

Az utóbbi években a Cold Steel több prémium modelljének mintájára kihozta azok olcsó, egyszerűsített változatát. A tavalyi Pendleton Hunter Lite sikere után most a régi Outdoorsman modellt vették elő és csupaszították le a végletekig. Egy ilyen vérszegény „természetjárót” vittem magammal egy laza ebéd utáni sétára.

Kesportal: CSOLite 01


Az Outdoorsman Lite sokszorosan rászolgál nevére, ugyanis amellett, hogy totálisan leegyszerűsítették a kivitelt az ősmodellhez képest, a kés tömege tokkal együtt is csak 195 gramm. A kis tömeghez 28 cm teljes hosszúság társul (tehát nem kicsi), melyből 15-öt csupán a penge tesz ki. A hosszúnak mondható penge mindössze 2,5 mm vastag anyagból készült (a katalógus 3 mm-t ír, de nincs annyi), ami kevés, hűen a „Lite” megjelöléshez. Az acélt a Krupp kínálatából választották, a 4116 jelű rozsdaálló anyag mellett tették le a garast ismét, melyből a Cold Steel régóta gyártat alsó kategóriás késeket. A kés leélezését hengereléssel alakították ki, mely többnyire az olcsó anyagból, tömeggyártással készülő termékek jellemzője (pl. egyszerű, olcsó konyhakések). A technológia nyomait nem is próbálták elrejteni, súrló fényben zavaróan meglátszik a pengén (olyan látszatra, mintha számtalan helyen élesen megtörték volna a felületet).

Kesportal: CSOLite 02

Egyszerű pengéhez egyszerű markolat dukál, ennek szellemében a bakni és a markolatbetét műanyagból készült. A markolattüskét körbeölelő műanyag elemre zokniszerűen rá van húzva egy öntött gumi borítás, melyet igen jó hatékonyságú csúszásgátló mintázattal láttak el, kiválóan beletapad a kézbe. Az alapszintű kivitel mellé egyszerű gyöngyvászon erszénytokot párosítottak, mely nagyjából vízálló (ez részben a szövet belső felére felvitt műanyag rétegnek köszönhető, ami egyben keményíti, merevíti is az anyagot). Használható, de semmiképpen sem szép.

Kesportal: CSOLite 03a

Kesportal: CSOLite 03b

A markolat a jó tapintású gumibevonat ellenére némileg szokatlan. Az ujjvédőnél még épp elég vastag a kényelmes fogáshoz (mutatóujj-hüvelykujj által alkotott képzeletbeli gyűrűben), ám a markolat vége felé közeledve annyira elvékonyodik, hogy gyakorlatilag lötyög a tenyérben, szinte semmi ellentámaszt nem ad a penge terhelésekor. Ennek a szokatlan megoldásnak köszönhető, hogy erőt igénylő vágásnál (ilyen a korlátozott éltartás miatt gyakran lesz) egészen jól érezhetően feszíti a csuklót is a kés.

Kesportal: CSOLite 04a

Kesportal: CSOLite 04b

Nézzük, mit próbáltam végrehajtani az egyébként gyárilag példásan borotvaéles késemmel. Mint a képekről jól látható, a pengeháton egy élezett, viszonylag hosszú fokélet alakítottak ki gyárilag, ami ugyan nem teljesen éles (ujjal végigsimítható, nem vág, kb. tompa élű konyhakés kategória), de almát szeletelni még éppen lehetne vele. Ezzel a fokéllel sikerült is egy 20 cm hosszú, 6-7 cm átmérőjű ágdarabról szépen levágni a kérget, kapargatás, szenvedés és küzdelem nélkül. A fokél szépen tette a dolgát, eltekintve attól, hogy a felém néző 15 centiméternyi él nem volt éppen megnyugtató látvány. Ezt az élrészt a hivatalosan álláspont szerint a csapkodós feladatok elvégzésére, illetve csonttörőként használhatjuk – ami a vékony, homorúra kialakított elsődleges él miatt célszerű elgondolás.

Kesportal: CSOLite 05a

Kesportal: CSOLite 05b

Farigcsálás előtt pár lágyszárú növényt feláldoztam a bozót-kötélgyártás oltárán, illetve különböző fogásmódokban ujjnyi vastag száraz ágakat vagdostam, hogy a markolatot szokjam valamennyire. A korábban kérgétől megfosztott fadarabot egy ütőfa és a penge segítségével kettéhasítottam. A 2,5 mm-es pengevastagság és a pengehát nagy részét elfoglaló fokél egyértelműen nem az ilyen dorongolós, gyújtósaprítós felhasználást erősítik. Az egyik fadarab élén pöndörítettem néhány vékony forgácsot, csak hogy lássam, a tollasággal is megbirkózna-e a penge. Viszonylag vékony szeleteket is sikerült hasítani, ha szárazabb darabból vágtam volna, talán még élesztéknek is jó lett volna. A nedves fába sajnos erősen belekapott az él, száraz fadarabon próbálva hajszál finomságú kis forgácsok is faraghatóak.

Kesportal: CSOLite 06a

Kesportal: CSOLite 06b

Némi furkálás és a kés hegyének terhelése után az épen maradt fél fadarabból végül egy pici kanálnak (alig-alig) látszó tárgyat farigcsáltam, idén talán ez volt az első, de nem volt vidám munka, nem is nagyon erőltettem túlzott mértékben. Ennek oka egyértelműen az volt, hogy a 15 cm-es penge nem aprólékos feladatokra való. A markolat végén található egy nagyjából használhatatlan törővég, gyakorlatilag a markolattüske lóg ki a műanyag betétből 1-1,5 mm-t 1 cm hosszon, ráadásul ívesen, hogy a markolatvég kontúrjával párhuzamosan fusson. Inkább csak jelzés értékű, az eredeti Outdoorsman vaskos acél markolatgombjához képest szánalmas próbálkozás.

Kesportal: CSOLite 07c

Kesportal: CSOLite 07a

Kesportal: CSOLite 07b

A kés „Lite” felépítése elég jól be is határolja, mire fogjuk tudni használni. Nem egy bozótmíves álomkés, noha a penge formája alapvetően működni tudna akár természetközeli feladatok megoldásában is. A túlzásba vitt fogyókúra segítségével egy régi, bevált modellt sikerült ugyan elérhetővé tenni széles rétegek számára (töredék áron az alapmodellhez képest), de jelentős kompromisszumok árán.

Kesportal: CSOLite 08

Az eredetileg majdnem 5 mm-es lemezből készült penge vastagságát megfelezték, megőrizve a 15 cm-es pengehosszot. Ez a tény önmagában jobbára alkalmatlanná (vagy legalábbis igen nehezen megbízhatóvá) tette a kést keményebb tábori feladatok ellátására. Ha jobban megnézzük, akkor egy szokatlan pengekialakítású, alaposan feltupírozott markolatú, tokkal együtt árusított konyhakésként (méretes penge vékony lemezből) tekinthetünk erre a portékára, mely mellé odabiggyesztették (tulajdonképpen megörökölte) az „outdoor” kulcsszót, mint figyelemfelkeltőt. Tábori ételfeldolgozásra kiváló is, csak tegyük be a csomagtartóba mellé a kempingasztalt is. Szünidőben túlélőtáborba küldött ifjak számára még így is megfelelő ez a modell, leginkább alacsony ára ($20 körüli áron vesztegetik jellemzően az amerikai webshopok) és kezelést nem igénylő kivitele miatt.

Kesportal: CSOLite 09

Az acélt, illetve a Cold Steel kések esetén nem példa nélküli elrontott hőkezelést most felesleges lenne ostorozni. Épp annyit tud ez az acél, amit tudnia kell. Ne várjunk csodát, hiszen alsó kategóriás, így korlátozott az éltartása, cserébe viszont könnyű élezni és jól ellenáll a korróziónak is. A kivitelezés minőségével sincs komoly probléma, nem sorjás, viszonylag pontosan illesztett a műanyag markolat és a gumi borítás. Egyedül a törővég(ecske) körül van némi felesleges műanyaghártya. Az élezés viszonylag pontos és egyenletes, tartja azt a színvonalat, amit a Cold Steel az olcsó fixpengéseinél megszokhattunk. Aki olcsón hozzáfér és nem sikerült elijesztenem, az vegye bátran, a többiek nyugodtan kihagyhatják. Könnyen felejthető élmény.

BlackWoOd

Kesportal: CSOLite 10

12 hozzászólás


  1. 1 layman

    Kösz a cikket Black,
    Könnyed péntek reggeli olvasmány volt;)

  2. 2 firpojoni

    Érdekes cikk … köszönjük. Csak nem tudom kinek kéne ilyen kés? Ha ennyiért (vagy olcsóbban) Morát is kapni?

  3. 3 finucci

    Áááá, Sweeney Toddot így megszentségteleníteni!

  4. 4 thaly3

    Inkább a GK.

  5. 5 thaly3

    Jó kis bemutató sok képpel, köszi.

  6. 6 BB

    Köszi az összefoglalót.

  7. 7 Moti

    Köszi Blacky,jó a teszt,a lényegét körüljárja.Vártam ezt a kést,és kb erre számítottam.Illetve azért többre,az a 2+mm az igen sovány….ilyent sem veszünk.

  8. 8 Julius77

    +1 GK…szerintem is,egyebekben jó kis bemutató volt!Gratula a cikkhez!

  9. 9 Benyó

    Hali!
    ” Ennek oka egyértelműen az volt, hogy a 15 cm-es penge aprólékos feladatokra való. ”
    Ebbe a mondatba nem akartál beírni egy „nem”-et?

  10. 10 BlackWoOd

    Írtam is, köszi! 🙂

  11. 11 gabe

    Jó a cikk, köszi.

  12. 12 wartowski

    Az öreg Lynn C. Thompson ismét megostromolta a gagyi mélységeit.
    Biztos nagyobb bevételt tud így elérni, nem fogynak a „felső kategóriás”
    késeik.
    Én egyébként egy régebbi, de már VG1 San Mai III pengével rendelkező
    Outdoorsman-t nyúzok jó ideje, nem rossz kés, de abban az árkategóriában
    van jobb is.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.