maç sonuçları

Böker Plus Anti MC

A kerámia pengés kések egyre több konyhába lopják be magukat kiváló éltartásukkal, vágóképességükkel és főképpen könnyű tisztíthatóságukkal. Több mint tíz éve azonban a zsebkést használók számára sem elérhetetlen a technológia. A kerámia pengés kések piacán nemrégiben ismét megjelent egy új modell a Böker jóvoltából.

Kesportal: bp amc 00

A gyártónak van már tapasztalata a kerámia pengével szerelt zsebkések világában, tulajdonképpen ők készítettek sorozatban először ilyen eszközöket („Böker Ceramic Gamma” az ezredforduló tájékán). Az „Anti-MC” fantázianevű, korszerű anyagokból és technológiákból építkező, kifejezetten könnyű zsebkés leginkább az gentleman folderek iránt érdeklődő felhasználókat célozza meg, feltéve, hogy nem ragaszkodnak egy bicskánál a betonzúzó, falbontó kapacitáshoz.

Kesportal: bp amc 01a

Kesportal: bp amc 01b

A cirkónium-oxid pengéhez a rozsdaállóság és az alacsonyan tartandó tömeg érdekében titán markolatanyagot párosítottak a tervezők. A kés teljes tömege mérésem szerint 70 gramm alatt marad. A penge hossza egy hajszállal a legálisan viselhető méret felett van (81 mm), egyébként vékony, domború hegyű, 2 mm-es vastagságával kecses, de ugyanakkor törékenynek is tűnik. A markolatforma is erősíti a törékenységérzetet, ezzel folyamatosan emlékeztetve a felhasználót a felesleges és jó eséllyel a pengét károsító durvulás kerülésére. Apró figyelmesség és az ékszer jelleget erősítő elem a kétoldali nyitószemölcs végein elhelyezett fekete berakás (talán színezett üveg gömböcskék). Az övcsipesz nem átszerelhető, ám mélyen, a zseb vonala alatt tartja az egész bicskát. Egyszerű vonalvezetésű, ingzsebben akár toll csipeszének is nézhető.

Kesportal: bp amc 02a

Kesportal: bp amc 02b

A markolat egészen jó kidolgozású önmagában, noha picit talán puha anyagú (nyilván az $50 alatti árba nem férnek bele minőségibb alapanyagok). A pengét pozicionáló és zárva tartó, zárelembe ágyazott golyó jelen esetben nem acél, hanem fehér kerámia. A kés csavarjai és távtartói a panelek és a csipesz (ami egyébként acél) felületkezelésének megfelelő színezést kaptak, így semmi nem töri meg a szürke-fekete eleganciáját a bicskának. Alaposan kitisztítva akár „gentleman folder”-ként is viselhető. Gyári állapotában a markolat és a penge között elhelyezett teflon gyűrűkön feleslegesen vastag zsírréteg volt. Szerencsére a mosószeres tisztítás sem a pengének, sem a markolatnak nem árt (talán csak a csavarok vannak acélból), ráadásul a nyitott szerkezetnek köszönhetően gyorsan megszárítható vagy áttörölhető.

Kesportal: bp amc 03b

A penge igazi furcsaság, ugyanis a fekete színt elvileg a fehér cirkónium-oxid végső, hosszabb ideig tartó, különleges hőkezelésével keletkező cirkónium-karbid adná. A pengén ennek ellenére „ZrO2 gravírozás került. (Elméletben a cirkónium-karbid pengék nagyjából kétszer olyan kemények, mint a cirkónium-oxidból készültek, noha valamivel törékenyebbek is.) Sajnos a gyártó honlapja és egyéb hitelesnek tekinthető netes források sem nyújtanak támpontot, hogy a kés valóban speciálisan kiégetett, vagy csupán anyagában színezett cirkónium vegyület.

Kesportal: bp amc 04

Kesportal: bp amc 03a

A markolat kialakítása megfelelő, számomra (nagy kézméret) 3 és fél ujjas fogást tesz lehetővé (a kisujj a markolatvég alján feltámaszt). A mágneses díszdoboznak köszönhetően esetleg ajándéknak is jó választás lehet, noha az összeszerelés minősége inkább csak közepesnek mondható. A penge nyitásakor, annak stabil zárolása érdekében kicsit erőszakosnak kell lennünk, különben a zár csak egy vékony sávban fog feltámaszkodni a penge záróblokkjára. Ennek biztonságosságát nem segíti a penge végének csiszolt, rámpás kialakítása sem (lásd: a fotón), melyet vélhetően az üzemszerű, tartós működés miatt volt szükséges így megoldani. A túlerőltetést és ezáltal a penge törését a keskeny, vékony markolat sem teszi egyszerűvé. Ha kicsit erősebben nyomjuk a kést az anyagba, máris érezhetően meghajlik a penge és a markolat is (a penge síkjára merőlegesen).

Kesportal: bp amc 05

Mivel számomra a kerámia pengés kések világa egyelőre felfedezésre váró terület, így sejtésem sincs, hogy fog teljesíteni ez a fura bicska. Az biztos, hogy egy esélyt adok ennek, mint EDC zsebkés, de azért az állandóan viselt rövid fixpengés kést sem fogom az övemről levenni. Elvégre egy késnek nem kizárólag az óvatos, finom vágások kivitelezése a feladata. Ha a próba végül rosszul sül el, akkor ezen a bicskán fogom megtapasztalni a kerámia penge terhelhetőségének korlátait. Ha nem történik malőr, akkor szembesülhetek az ilyen pengékre jellemző mikro-élkitöredezéssel és az élezési nehézségekkel.

BlackWoOd

10 hozzászólás


  1. 1 BB

    Köszönöm szépen. Örömömre szolgált.

  2. 2 Szasza

    Volt a kezemben ez bicska BW jóvoltából.
    Nagyon elegáns,szép darab.Nekem nagyon tetszik,kiváncsi leszek hogy teljesít a hétköznapokon.
    Sz

    U.i.:ha esetleg történne valami a pengével,tudod kinek kell adni a markolatot 🙂

  3. 3 Vaszilij

    Jó lett a cikk, és a kés is tetszik, elegáns darab. Gyanítom, egy gentleman foldernél nem olyan nagy elvárás a masszivitás, kíváncsian várom a gyakorlati tapasztalatokat.

  4. 4 stellaz

    Én arra vagyok kiváncsi leginkább, hogy mi lesz az első élezésnél.

    Amúgy nagyon szép darab.

  5. 5 rebel

    Jó cikk, érdekes kés!
    (Hátulról a 3. mondatban elgépelés van.)

  6. 6 angelero

    Nagyon bejön! Már csak maga a forma is nagyon tetszik. Kíváncsi leszek, mit bír majd a penge.

  7. 7 BlackWoOd

    Rebel: köszi!

    Késtalira igyekszem magammal vinni, akit érdekel, majd sikítson!

  8. 8 Rémuszbácsi

    ííííí !! 🙂

  9. 9 Golbat

    Pofás kis (nem)vas :), kíváncsi leszek, hogyan válik be Nálad EDC-re. 🙂

  10. 10 Bali

    Próbáltam. Törékeny, nem élezhető könnyen, egyáltalán nem strapabíró. Aki KÉST szertne a zsebében az ne ezt válassza. Egyébként elegáns, borítékok nyitására teljességgel alkalmas. ( Húst még nem vágtam vele.) Egy amatőr.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.