maç sonuçları

A szabadidő „szövődménye”

Somi éltársunk az interneten olyan módszerre, illetve ötletre talált, amivel pár ház körül fellelhető eszközön és alapanyagon kívül igazán csak egy kis kézügyességre van szükség, hogy hasznos kiegészítőket készítsen bárki késéhez, lámpájához, multitooljához. Próbálkozását részletesen dokumentálta, hátha valaki ihletet kap valami hasonló elkészítéséhez!

Kesportal: SOT01

Egy szerencsés véletlen következtében egyszerre volt pár óra szabad időm, Gigának köszönhetően nem kevés zsinórom és az ötlet megvalósításához szükséges eszközök a ház körül. Gondoltam, készítek egy övtokot és a munkafázisait lefotózom.

A recept
Hozzávalók egy fő részére:
40 cm hosszú, 5 cm széles fenyőléc
22 darab szeg, 5-ös horgolótű, multifogó, öngyújtó
1×5 m zsinór -> ebből lesznek a hosszanti szálak
1X3 m zsinór -> ezt fűzöm keresztbe
2×1 m zsinór -> övbújtató szálai + befonása
2×1 m zsinór -> tok széleit összefűzni
2×30 cm zsinór -> ezekkel fogom a fedelet lezárni
kb. 3 óra szabadidő és kellő elszántság.
A használt alapanyag 2 mm-es polipropilén (PP) vitorlászsinór volt (Seilflechter mini-cord névre hallgat).

Kesportal: SOT02

Vegyük elő a fenyőlécet és 33 cm-es távolságra nyomjuk be a 8-8 szeget egy vonalba. Még 3-3 segédszeget azért tettem be, hogy a zsinór végeit ki tudjam kötni. 33 cm-nek egyszerű az oka, így 1 méter zsinórból három utat tudok megtenni a szegek között, ráadásul később is könnyebb számolni.

Kesportal: SOT03

Ezután oda-vissza haladva feszítsük ki (nem túl szorosra) a zsinórt a szegek között. Később majd lazítani kell rajta, ehhez kell a multifogó, hogy kiszedjem és egy mozdulattal közelebb tegyem a szeget.

Kesportal: SOT04

Ha ez kész, akkor elkezdhetjük keresztirányba szőni a 3 méteres zsinórt. Szükségünk lesz hozzá egy horgolótűre és kellő mennyiségű időre. A tű segítségével húzzuk át a szálat, majd miután óvatosan meghúztuk, nyomkodjuk le a szemeket, hogy jó sűrűn jöjjenek egymás után. Ez fontos művelet, mert ez adja meg a tartást a toknak. Szövés közben kétszer kellett lazítanom a szegeken, mert túl feszesek lettek a hosszirányú szálak. Mindkétszer 1-1 centivel kellett beljebb tennem a szegeket az egyik oldalon.
Miután befejeztük, húzzuk ki a szegeket, vegyük le a „szövődményt”. A sarkait megcsomózva, majd végüket levágva olvasszuk oda a kiálló szálat a csomókhoz – így a műanyagzsinór csomója nem fog kilazulni.

Kesportal: SOT05a

Kesportal: SOT05b

Kesportal: SOT05c

Kesportal: SOT05d

Kesportal: SOT05e

Ezután G-alakban összehajtottam a kapott anyagot és megnéztem, hogy a Leatherman multifogóhoz hogyan passzol. Amikor ez megvolt, akkor az övbújtatót a számomra legideálisabb helyen elhelyeztem (6 cm széles övig jó), majd az anyag szálai mellett haladva 6 hosszanti szállal oda-vissza befűztem. Végeiket szintén összecsomóztam majd olvasztottam.

Kesportal: SOT06

A hosszanti szálakat kettesével összefogva keresztbe befontam. Végek csomóban ráolvasztva.

Kesportal: SOT07a

Kesportal: SOT07b

Most következett a tok széle. Ehhez is szükség volt a multifogóra, hogy tudjam, milyen szorosra kell húzni az oldalát. Oldalanként 1-1 méter zsinór elég volt az alapos fonásra.

Kesportal: SOT08a

Kesportal: SOT08b

A tok már majdnem kész, csak a lezárást kellett valahogy megoldani. Ehhez egy gombot használtam. A gombot tartó kék zsinórt keresztbe haladva végigszőttem a már végleges tokon. Egy horgolótűvel utólag is egyszerűen hozzá lehet csatolni bármit, mert van ennyi rugalmasság a szálak között. A fedőlapba végigvezettem egy kék szálat, aminek a végén a csomót messze kötöttem meg. Ennek az a célja, hogy ezt a szálat lehessen mozgatni. Így a tokot a becsukás után meg tudom szorítani, ami biztonságosan tart. Nyitás előtt pedig kicsit meglazítom és máris ki tudom bújtatni a gombból. Íme, a végeredmény:

Kesportal: SOT09a

Kesportal: SOT09b

Kesportal: SOT09c

Kesportal: SOT09d

Képek és szöveg: Somogyvári Tibor (Somi)

További kapcsolódó linkek:
Stormdrane’s blog: Paracord sheath

18 hozzászólás


  1. 1 powerball

    Én egy ilyen elkészítésére, tökéletesen alkalmatlan lennék, inkább megveszem valamelyik mestertől 😀

  2. 2 Wlad24

    Jó cikk!
    Nincs is annál jobb mikor az ember saját magának készít használati tárgyakat!
    A színe, hát izé..:P 😀
    De amúgy jó lett

  3. 3 lakbal

    Hát. Ez biz elég sufnitunning hatást kelt ;(

  4. 4 hegyespenge

    Szerintem nagyon jó az egész koncepció. És különösen az tetszik benne, hogy nem mástól veszem meg, hanem én készítem magamnak. Engem már sokszor feszélyez, hogy mindent meg lehet kapni, és emiatt esélyed sincs, hogy élvezd azt az állapotot, amikor szükséged támad valamire, és ez a szükség úgy is kielégíthető, hogy nem a boltba rohanok érte rögtön.
    Nagyon tetszik! 🙂

  5. 5 retizotyo

    A koncepció jó. A végeredmény…nos, nem tetszik :/

  6. 6 kelapu

    A kezdetekkor „szövődmény”-ként indul, de inkább „hurkolmány” lett belőle ha szakmai szemmel nézzük. Nekem tetszik, ötletes megvalósítás. Grat.

  7. 7 ignazio

    Jó ez. A kézzel készített dolgoknak mindig lelke van. Legközelebb megcsinálod fekete vagy oliv parakordból és mindenki odáig lesz tőle. gratulálok!

  8. 8 daAscoli

    Első próbálkozásra nem is rossz! A szövést megkönnyíti, ha a láncfonalak közé vékony falapocskát bújtatunk a horgolótű helyett. (Például olyat, amiről a jégkrémet már korábban bepusziltuk.) Ha a lapocskát élére fordítjuk, a láncfonalak szépen elemelkednek egymástól, és a vetüléket könnyebb lesz befűzni. A vetülékfonalakat pedig egymáshoz szoríthatjuk egy ritkább fogú fésűvel, vagy az ünnepi eszcájgkészletből elcsent villával. 🙂
    A bemutatott darab színvilága minden esetre figyelemre méltó. 🙂

  9. 9 Curtis

    Értékelem akitartásodat, de nem kaptam kedvet a szövéshez. 🙂

  10. 10 SPYDERCO FAN

    Nagyon Cool! Gratula!

    Ne hallgss a többiekre a színét illetően. Szerintem nem rossz. A többiek bele sem gondolnak, hogy a Pókembernek is szüksége lehet egy multifogóra. 🙂

  11. 11 Betty

    egy paracordos próbát megér,egy kicsit szolidabb szinekből!:D 😀
    az ötlet maga jó! :zen:

  12. 12 Stormdrane

    Nice work on the sheath, it looks great! 🙂

  13. 13 firesnake

    Hányszor neki akartam már állni ilyesmiknek de még nem vitt rá a lélek. Most beletaszítottál ebbe is 😀
    Szép munka.

  14. 14 protect

    Szerintem jópofa lett, vidám színekkel. Viszont az időjárás viszontagságaitól ill. portól nem annyira védi a cuccot ami benne van. Egyébként jóféle!

  15. 15 Rebel

    Somi, feltalaltad a szovest!

    Eltekintve attol, hogy borzalmasak a szinek, az otlet nem rossz. De en maradok a fekete MOLLE nylon toknal..

  16. 16 ppress

    Nagyon ügyes! Csinálok én is egy Szíj Melinda féle szatyrot!

  17. 17 Gergely Botond

    A szín tényleg sokat számít…
    Csináld meg feketében (hogy passzoljon az övhöz),
    cseréld le a képeket, és egész más lesz a hatás!

  18. 18 einherjar

    Helló! Gratula, nem semmi munka,uyges képek,jó leirás érthettő,tiszta,szép munka!Szerinted meg lehet ugyanezt csinálni bőrcsikokkal is?

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.