maç sonuçları

Fixet a zsebbe

Ha egy zsebre és egy oda elrakható késre gondolunk, szinte automatikusan a bicska, vagyis a zsebkés jut eszünkbe róla. Az elég direkt nyelvi utalás ellenére azonban vannak páran, akik rendszeresen fixpengés kést tesznek zsebükbe. A nadrág vagy kabátzseb korlátozott mérete ellenére is kényelmesen rejthet egy még éppen megfelelő méretű „élszerszámot”. Egy ilyen, zsebbe szánt kiskést mutatnék most nektek.

Kesportal: CityKnife01

A „Bark River Knives” kínálatában szerepel egy modell, mely a keresztségben a City Knife nevet kapta. A forma eredetije Robert (Bob) W. Loveless munkájának tulajdonítható, melyet a nemrégiben elhunyt késes legenda sosem valósított meg. A minta rajz formájában került a BRKT tulajdonosához, pihent egy fiókban jó 10 évet, majd került végül némi áttervezés után gyártásba.

Kesportal: CityKnife02

A City Knife egy alig több, mint 15 cm-es kés. A penge anyaga CPM 154, ami az igen népszerű 154CM rozsdamentes acél porkohászati változata. A teljes markolattüskés pengére rozsdamentes acél bakni és jelen esetben szemes juhar panelek kerültek. A hasznos pengehossz 6 cm, a kés hegye a bakni elejétől 65 mm-re van. A lemezvastagság 3,5 mm, ami ilyen rövid penge esetén masszívnak mondható. A leélezés majdnem a pengeháttól induló, viszonylag lapos, de konvex. Hamis fokél bolondítja meg picit az enyhén domború hegyű pengekontúrt. Loveless bácsinak volt forma és szépérzéke, az biztonsággal kijelenthető.

Kesportal: CityKnife03a

Kesportal: CityKnife03b

A markolat háromujjas fogást tesz lehetővé. A lapos keresztmetszet és az enyhe ujjvájat ad egy kevés stabilitást a fogásnak, de azért nagyon döfködni nem érdemes – ujjunk bánhatja. A stabilizált juhar szépen felcsiszolt, talán polírozott is, így cseppet csúszós még szárazon is. A sima markolatnak legalább van egy olyan előnye, hogy könnyen tisztítható, így nem lesz nehéz munka a napi hordás viszontagságainak rendszeres lemosása.

Kesportal: CityKnife04

Most viszont ne a késre koncentráljunk, hanem nézzük meg közelebbről a hozzá társított hordmódot, illetve az ezt támogató tokot. Jelen esetben ez a Sharpshooter Sheath Systems munkája, melyet a KnivesShipFree (KSF) webshop számára készítettek. A weben fellelt képek, külföldi fórumok, valamint pár korábban élőben megnézett munkájuk alapján (ugye BRKT késhez gyakori, hogy ilyen tok van) elég jó minőségű bőráruról beszélhetünk. Az alapanyag megfelelő minőség, a kivitel pedig korrekt szakmunka. Kellően pontosak a varrások, nincs elszabott, elnagyolt bőrszél. Pár részfolyamatot kihagytak ugyan, de ezek nem egyedi bőrtokok, hanem sorozatban készülő termékek – ehhez illő árazással.

Kesportal: CityKnife05a

Kesportal: CityKnife05b

A késhez készült zsebtok azon túl, hogy a kést biztonságosan tartja, bankkártyák tárolására alkalmas zsebet is kapott. Ez persze leginkább azokban az országokban hasznos, ahol az igazolvány, jogosítvány és az általában használt egyéb dokumentumok szabvány bankkártya formátumúak, valamint ezek mellett a bankkártyás fizetés is elfogadott és széles körben elterjedt. Itthon elég csak egy autó forgalmijára vagy az általános közlekedési bérletekre gondolni, hogy kezelhetetlen irathalmazt ábrázoló kép jelenjen meg lelki szemeink előtt (mind nagyobb, eltérő méretű dokumentum).

Kesportal: CityKnife06a

Kesportal: CityKnife06b

Fontos azért megjegyezni, hogy az ilyen kombinált tokot célszerű üzemszerűen a zsebben hagyni. Ellenkező esetben fizetés helyett magyarázkodni kényszerülhetünk, ha például a benzinkutas először a kést veszi észre, melyet a zsebből elővettünk és a felé nyújtott bankkártyáig el se jut gondolatban. Közbiztonság, ugye… Jobb kerülni az ehhez hasonló, félreérthető helyzeteket.

Kesportal: CityKnife07

Egy ilyen tokhoz azért megfelelően öltözni is kell. Farzsebben elvileg kényelmesen elfér, csak leülni ne nagyon akarjunk, mert a kés nem hajlik, a kártyák pedig fölfelé kicsúszhatnak, pláne, hogy a hátunk mögött nem is nagyon fogjuk látni, mikor vesznek el. Tehát ha öltözékről van szó, akkor kabátzseb. Aki gyakran zakót, öltönyt visel, az annak a belső zsebébe is teheti, a kés és a tok tömege nem vészes. A rendszeresen mellényben járók számára lehet még jó alternatíva a zsebtok. Horgászok, fotóriporterek, piaci árusok és biztonsági őrök előnyben.

Kesportal: CityKnife08

A magam részéről maradt a táska zsebe. Itt értelemszerűen a tok leginkább arra szolgál, hogy a kést egy fix helyen tartsa, kezünk ügyében. Csukott szemmel is mindig ugyanott fogjuk megtalálni kedvenc fixpengésünket, feltéve, hogy találunk egy éppen jó méretű rendezőzsebet, melybe elhelyezhetjük. Ez azok számára is áldás lehet, akik valami okból nem viselhetnek kést ruházatukon helyi házirend, szabályok vagy elvárások miatt.

Kesportal: CityKnife09

A méretes tok nem is jött be mindenkinek maradéktalanul. Ugyan kapható egyszerű bőrtok a késhez, volt, aki inkább levágta a kártyatartót. Így persze a zsebben össze-vissza vándorol a kés, azt valahogy rögzíteni illik (övcsipesszel, stabilizáló zsinórral (static cord), vagy a zsebbe és a tokra varrt tépőzárral). Jellemzően azok hordanak így fixpengést, akik szükségét érzik egy masszív késnek, ráadásul tisztában vannak vele, hogy egyetlen HD folder sem fogja úgy bírni a feszegetést, mint az egyetlen darab acélból készült eszközök.

Kesportal: CityKnife10a

Persze nem mindenki gondolja úgy, hogy bankkártyával társítaná kését. Gyakori, hogy aki kést visel (felkészül az eshetőségre, hogy szüksége lehet ilyesmire), annál egy elemlámpa is van. Aki ezt nem hiszi, csak nézzen be fórumunk „Mi van nálad?” topikjába, esetleg kukkantson körbe a weben. Szóval Sharpshooter-ék is készítettek a felkészültebbek számára egy másik kombinált tokot, melybe kedvenc késük mellé egy kisebb méretű lámpát pakolhatnak. Persze így már nehezebb a „melyik zsebbe tegyem” kérdésre a válasz, de a kabát, táska azért még tartja magát. Azon túl, hogy valamelyest rendszerezve van a holmink, még egy kis védelmet is nyújt számukra. Egy eloxált, szinterezett vagy polírozott felület viszonylag rövid idő alatt kutyául tud kinézni, ha csak hánykolódik a táska mélyén. Nem is beszélve arról, hogy a kicsit érzékenyebb plexi vagy éppen üveg pillanatok alatt karcosodhat, koszolódhat.

Kesportal: CityKnife10b

Van tehát alternatívánk, ha kést viselnénk, hordanánk. Épp elég baj, hogy gyakran rejtegetnünk kell kedvenc eszközeinket a nem éppen elfogadó környezet, illetve a torzult szokások miatt. A zsebtok is egy ilyen lehetőség, még akkor is, ha nem feltétlenül a legpraktikusabb a különböző módszerek között. Inkább kössünk kompromisszumot és szükség esetén legyen mihez nyúlni, mint otthon hagyjuk és hiányát érezzük. Meg azért a coolness faktor is jelentős, mikor átballagunk a menzára a saját késünkkel, melynek tokjában ott a csodálatosan SZÉP-kártya is. Így is lehet finoman népet nevelni, visszalopni óvatosan a kést a hétköznapi-mindennapos eszközök közé – a konyhán kívülre.

BlackWoOd

15 hozzászólás


  1. 1 gylacc

    Ötletes cuccok! Hasonló megoldáson gondolkodtam én is a minap… 🙂

  2. 2 Tojasleves

    Épp pár hete adtam le rendelést zsebfixre 🙂 Remélem karácsonyra meglephetem magam vele 🙂

  3. 3 angag

    Nagyon tetszik, szívesen hordanék ilyet a bőrkabátban.

  4. 4 Wlad

    Érdekes, jó cikk !
    Nekem főleg a tokon „ragadt meg a szemem”. Bankkártyával együtt tartani a kést. Érdekes szituációkba keveredhet az ember, boltban, benzinkúton, bankban 😀

  5. 5 samuelwx

    Nagyon szép formájú kés. Tetszik.

  6. 6 Dugó

    Tényleg jó formájú ki kés!

  7. 7 gabe

    Tényleg jó a tokja.

  8. 8 Julius77

    Érdekes darab,kifejezetten tetszik a kés,és a tok is!

  9. 9 hegyespenge

    Jó ez a cikk. Gondolatébresztő. 🙂
    Amúgy farzsebben rendszeresen hordok kést, de hagyományos övbújtatósat, amit rendeltetésszerűen felhúzok az övemre, és a tok végét meg beledugom a zsebbe, hogy ne legyen annyira feltűnő a vége. Ez jól bevált, de ebben a kiszélesített formában talán egyedül a nadrág oldalzsebében (ami a comb mellett van) tudom elképzelni.

  10. 10 Szasza

    Szerintem a fa paneles kés „ocsányul” van megcsinálva.
    A bakni felszegelése 1-es alá,ha ilyet csinálnék senki nem venné meg a kést, Magyarországon.
    A markolat befejezése finoman szólva is egyszerű.
    Ennyi pénzért,………..

  11. 11 zola

    Szerintem túl kicsi! Amire egy ekkora kést lehet használni azt a bicskával is meglehet csinálni!

  12. 12 Stryker

    Szasza hozzászólását osztom,elég tré a markolatvég kidolgozása,itt látszik,hogy széria cucc,a bakninál sincs normálisan becsiszolva a szegecs!
    Nem tudok elfogultság nélkül nézni egy ilyen kést,persze tudom,hogy el vagyunk kényeztetve a magyar késkészítőktől!

  13. 13 Tanto

    A fekete igencsak szemrevaló ….. de a nyél egy kicsit nekem lehetne rövidebb….. kisebb kézhez rövidebb nyél is mgfelelő lehetne, egyben kevesebb helyet foglalna ….. a fa nyél pedig igencsak tréééé.

    Tanto

  14. 14 RICO

    Nna, a mérete miatt, a rendőr sem nyüszöghet. A fa nyelet meg felejtsük el.

  15. 15 poe

    Na, így a végére – mint a kés első tulajdonosa – én is ideérek. 🙂
    Először is: kösz a cikket Blackwood, klassz lett.
    Pár gondolat: pár éve rákattantam a fixekre és kísérletezgettem, próbálgattam a késeket, hordmódokat. BRKT-ból többet is. Az ekkora késekben és ebben a fixek zsebben hordásában szerintem jobb lehetőségek vannak, mint a többség gondolná, érdemes kísérletezgetni. Mondjuk én szeretem a pici, 6-7 cm pengehossz körüli késeket. Nálam az vált be, hogy jobb első zsebben hordom, ehhez ez a tok nagy, de egy keskenyebb, amiben pl. csak egy toll van mellette, már jó lehet. Ezzel a konkrét késsel még egy bajom volt: méretéhez képest nehéz. Mostanában skandit hordok. Igaz, van amikor övön.
    Szasza!
    Igen a szegecs „csipás”, ez egyrészt egy sorozatgyártott cucc, másrészt az ilyesmit külföldi rendelés esetében nem lehet kiküszöbölni. Engem mindenesetre ne zavart, együtt tudtam vele élni. 🙂 A markolat befejezésével nem tudom mi a gondod, sem a formában, sem a használhatóság vonatkozásában nem éreztem semmi hibát?
    Ez egy kényelmes és szép kis kés. (A szemes juhar szerintem konkrétan gyönyörű.) 😉

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.