maç sonuçları

Tippek, trükkök – a Kuduk hallgatnak

Csörög-zörög, útban van a tenyérrugós bicska fémkarikája? Semmi gond. Madzagot rá!

Kesportal: IMG 5738

Szeretem a Kudut, mert szeretem az Okapit, és a Kudu a barna bakelitmarkolatos ős igen jól sikerült újjáélesztése (hogy ne koppintást írjak – nem mintha a Cold Steel úgy általában nem érdemelné meg az ostorozást, de hát szerencsére mindig vannak igen jó dobásaik is). Sőt, egy Kudu teljesen a kiruccanó- és utazófelszerelésem része, mert könnyű, megbízható, jó acélú, elég nagy pengéjű és – ami utazáskor fontos szempont – messze nem pótolhatatlan, ha elveszik. (És elveszik alatt jelen esetben nem csak egy réten történő kipottyanást, hanem mindenféle, az utazással egyre gyakrabban járó és néha teljesen váratlan biztonsági átvizsgálásokat is értenünk kell.) Szóval hurcibálom rendesen, de két dolog mindig is zavart, már az Okapin is. Az egyik, hogy egy csomó feladatnál egyszerűen útban van a gyűrű, hosszabb rámarkolós munkánál pedig konkrétan fájdalmat is okoz. A másik, hogy ugyanezen fémkarika igen hangos: nyeklik-nyaklik jobbra-balra, és közben zörög meg csörög.

Kesportal: IMG 5719

Az ötlet, hogy egy apró zsinórgyűrűvel helyettesítsem, nem sajátom, a francia fórumon olvastam, ráadásul nem is mostanság, csak valahogy mindig halogattam a végrehajtást. Aztán nemrég, egy hosszabb vidéki tartózkodás alatt már elegem lett, volt is nálam egy vékony, kevláros kötélgyűrű, így fogtam magam, és végre leszedtem a karikát. (Ez, bár jó erősen tart, nem nehéz: sima spirálos kulcskarikáról van szó.) Nos, elmondhatom: azóta sokkal szebb az élet Kudu-fronton, kisimultak a ráncaim, örömmel javaslom bárkinek. A mini kötélgyűrűvel mindent ugyanúgy meg lehet oldani, mint a fémkarikával, még az egykezes kicsapás sem gond. Nincs útban, nem zörög és egy mindenféle (gyakran jórészt szintén fekete meg fém) bizgentyűvel teli táskában is sokkal könnyebb megtalálni a kést, ha a madzag színét keressük.

Kesportal: IMG 5773

Persze érdemes nem hímzőfonalat, hanem valami erősebb zsineget választani: vékony hegymászó- vagy vitorlázókötelet, de a parakordok többsége is jó a Kudu rugóján lévő lyuk átmérőjéhez, csak olvasztással elég hegyesre kell sodorni a végüket az áthúzáshoz. Leginkább azonban a kevlármagos kötelet ajánlom, mert nemcsak nagyon erős, hanem drótszerű merevsége itt kifejezetten jól jön: a gyűrű kiválóan tartja a formáját.

Kesportal: IMG 5730

Egy dologra kell csak figyelni: meg kell találni a helyes gyűrűátmérőt. Ez ugyanis nem lehet túl kicsi vagy szűk, mert az ujjunknak kényelmesen bele kell férnie. Ugyanakkor nem lehet túl nagy vagy bő sem, mert különben az ujjunk messze esik a zártól ahhoz, hogy hatékonyan feszítve meg tudjuk emelni a rugót, illetve ilyenkor oldalt a madzag lelóghat a penge alá, és adott esetben könnyen elvághatjuk azt. Utóbbi talán az egyetlen gyenge pontja ennek a megoldásnak, de igazából kizárólag óriás kezű és debreceni kolbász ujjátmérőjű usernél lehet reális veszély. Egy biztos: nekem nagyon bejött a váltás, melegen ajánlom mindenkinek, aki rendszeresen használ és hord Kudut.

Kesportal: IMG 5790

Szöveg és kép: Rózsa Edvárd

14 hozzászólás


  1. 1 Golbat

    Nem rossz, gettóvév után ez a gettóring. 🙂 Praktikus…

  2. 2 Wolf

    Miután a cikked nyomán vetem a Kudu-t ezt is kipróbálom. És az írás is jó! 🙂

  3. 3 edrose

    @Wolf: ha a Kudu-vételt nem bántad meg, ezt sem fogod, meglásd! 😉

  4. 4 BB

    edrose: furdal a kíváncsiság, hogy hány darabod van „raktáron” a kudu-ból? Bevallom én is az előző cikked nyomán vettem (azaz vetettem asszonnyal 😛 ) egy ilyent és nem bántam meg. Igaz nem is használtam semmire, de éreztem, hogy nem bírok nélküle élni 😀

  5. 5 edrose

    @BB: miért lenne raktárom belőlük? Mondjuk véletlenül tényleg kettő van, de ilyen áron marhára nem is bánom, mindkettő első generációs. Láttunk már olyat a Cold Steelnél, hogy idővel változik ez-az, és nem feltétlenül a jobb minőség irányába (diplomatikus fogalmazás). Ki tudja, hátha ez is az eredeti Carbon-V sorsára jut idővel. ;D

  6. 6 hegyespenge

    Tetszik, amikor valaki ennyire rátalál a maga kis mindenesére. Én ugyan nem vettem Kudut (bár tényleg csábító ennyiért), mert nekem bevált a Tarjányi „völgyelt”, viszont nagyon is átérzem azt, hogy milyen lehet együtt élni egy ilyen késsel.
    Jó volt olvasni, köszönjük!

  7. 7 coldfan

    Szerintetek honnan állapítható meg hogy az én kudum mikor készült?

  8. 8 coldfan

    A kudum minőségére lennék kiváncsi, tegnap vettem potom pénzért, a kérdés az hogy az első széria óta romlott-e a penge minősége?

  9. 9 edrose

    A készítés időpontját nem tudod megállapítani. Szerintem nem romlott, legalábbis ilyen hírről nem hallottam, sem arról, hogy már ne a 4116 Kruppot használnák hozzá. 😉

  10. 10 kelapu

    A kés éleinek kipattogzásáról volt már szó máshol is, ami nem mindig a „túledzés” hibája, hanem sokan nem tudják visszafogni magukat a cspkodásról, ami az ilyen vékony pengés késeknél nem mindig szerencsés.

  11. 11 coldfan

    Nem is csapkodom vele, nem is azért vettem hanem mert tetszik a formavilága és mindennapi használatra a kenyér vajazástól a fa farigcsálásig mindenben hasznát lehet venni. Nem egy kifejezett túlélőkés de én amit elvárok tőle azt teljesíti.

  12. 12 Wlad

    Coldfan !
    A Cold Steel Kudukat az első széria óta 4116 krupp acélból gyártják, és újonnan, kereskedésből is potom pénzért lehet kapni. Hogy miért ? Mert a Krupp acél a „legalja”. Így kérdésedre a válasz. Épp olyan gyenge minőségű a Kudu, mint az első szériánál. tehát semmit sem változott 😉

  13. 13 coldfan

    Kedves Wlad!
    Lehet hogy a számodra gyenge minőségű a kudu, de nekem tökéletesen megfelel arra amire vásároltam. Szerintem a krupp acél nem a legalja igaz nem is egy világszám.

    „gyors legyen, mint az agár, szívós, mint a bőr, és kemény, mint a Krupp-acél”

  14. 14 Wlad

    Idézőjelben írtam a legalját mint láthatod 😉 Ha felállítanánk egy listát a ma használt pengeanyagokból (éltartás, szívósság) a krupp 4116 a lista alján lenne.
    A korábbi kérdésedre válaszoltam, miszerint „az első széria óta romlott-e a penge minősége?” Nem romlott, mivel amúgy sem túl minőségi anyagokból készült a kés. Ergo nem lehet innen hova romlani
    Egyébként ezért a pénzért (4500-5000 Ft) teljesen jó a kés

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.