maç sonuçları

Retrospektív: Spyderco Klötzli Walker

A C22 Klötzli Walker a „jigged bone” Jess Horn és a 25th Anniversary Delica mellett a gyűjtők által leginkább keresett Spyderco-modellek közé tartozik.

Ugyan egy kés presztízse, kultusza nincs feltétlenül kapcsolatban a gyártás technikai fejlettségével vagy a felhasznált anyagok minőségével, ennél a késnél azonban ez nem érvényes. A közkeletű nevén csak CF (carbon fiber) Walker 1994-es megjelenésekor ugyanis ultramodern, különleges és számos szempontból úttörő modell volt.

Születése hármas együttműködés gyümölcse. Az ötlet eredetileg Hans Peter Klötzlié, az 1846-ban alapított svájci cég immár ötödik generációs vezetőjévé volt. A tervezésre Michael Walkert kérte fel, aki a Klötzlinél manapság is gyakorlatilag „házi szerzőnek” számít, forgalmazónak pedig a Spydercót szemelte ki. Walker nagy név a kések világában: több, mint húsz zár- és egyéb technikai megoldást szabadalmaztatott, és már indulásakor, 1980-ban használt késein sztellitből készült pengéket, titán alaplemezeket (linereket) és fekete mikartát. Igen, a dátum nem tévedés: 1980-ban! A keresztzárra is ő találta ki a golyós rögzítést, méghozzá 1983-84 körül. A Spyderco első ilyen kése, a C15 Terzuola óta fizet neki jogdíjat a Walker-féle liner lockért.

A kis kés szénszálas markolatával és titánalkatrészeivel ekkor még az amúgy konvencionálisnak igazán nem mondható Spyderco-kínálatban is különlegesnek számított. Akkoriban a legszínesebb, és a Q 1996-os megjelenéséig a legkönnyebb (43 g) Spyderco-modell volt, ráadásul a világ első olyan sorozatgyártott kése, amely karbonmarkolatot kapott. Ez volt az első Spyderco, amely Európában készült, s máig az egyetlen, amely Svájcban. Sorozatgyártott késként szintén világelsőként kapott rejtett (belülről a markolatpanelbe süllyesztett) liner lockot és színes titánt. A foszforbronz alátéteket a Klötzli egyedileg gyártotta hozzá. A tengelyhez és a csavarokhoz speciális Klötzli-szerszámok kellenek, ezért javításhoz, karbantartáshoz bizony vagy Goldenbe, vagy Svájcba, a Klötzli székhelyére kell küldeni a CF Walkert, mert a felhasználó nem tudja szerelni – a Klötzli ezt egyébként amúgy sem ajánlja.

A pengék a Spydercónál, Goldenben készültek, készen küldték őket Svájcba. A szénszálas anyag ugyanonnan származott, ahonnan akkoriban a Forma-1-es Sauber-istálló autóin használt karbon is. A kés két változatban készült: matt és fényes panelekkel, a gyártás során többször is váltva közöttük, ma már szinte kideríthetetlen arányban. A kés minden szereléke: a tengely, a csavarok, a csíptető, a keresztzár is titánból van, méghozzá mind kék-kékeslila színben pompázik. A Klötzli – főleg a rejtett titánliner miatt – vért izzadt a gyártással, ami nem tett jót az együttműködésnek, viták támadtak a gyártás, a csúszások, a jogdíjak körül, és Sal Glesser végül a másik két felet kivásárolva megszerzett minden, a C22-vel kapcsolatos jogot.

Összesen feltehetőleg mintegy 2000-2200 darab készült belőle, sima és félig fogazott pengés változatban is és nagyon magas gyártási költségen, ami igen komoly MSRP-t is eredményezett: az induló ára 299.95 dollár volt. (Figyelem: 1994-et írunk!) Ez a gyártási ciklus végére (1997-98) azonban már 450 dollárra emelkedett.

A Spyderco 1996-ban aztán készített egy Lightweight (fekete FRN, AUS-8) változatot is, majd 1997-ben egy kis széria fekete alumínium markolatos verziót (Black Almite, szintén AUS-8). 2005-ben ezt élesztették újjá egy szintén csak sprint run változat, a Blue Almite erejéig (már VG-10). Ezek az eredetihez képest már mind ugyanazzal a némileg módosított pengével készültek, azaz könnyített fokéllel és átrajzolt hüvelykujj-támasszal. Emiatt ezeken már nincs meg a CF Walkernek az az igen kellemes tulajdonsága, hogy „egykezesen” nemcsak a Spyderco-lyukkal, hanem a pengehát tövére helyezett hüvelykujjal is könnyedén nyitható, még úgy is, hogy azon a részen nincs ezt könnyítő recézés.

Gyűjtői nimbusza és viszonylagos ritkasága miatt a CF Walker új, makulátlan állapotban ma már sajnos $400 körüli áron mozog… Nagy kár, mert egyébként tökéletes EDC-kés, természetesen inkább a zakós, „gentleman’s folder” vonalból: stílusos, finom anyagokból és minőségi kivitelben összerakott, roppant könnyű kis zsebkés.

Szöveg és kép: Rózsa Edvárd

C22 Michael Walker a Spydiewiki.com-on

9 hozzászólás


  1. 1 poe

    Hejhó, hogy mik elő nem kerülnek abból a „pokoli”, izé akarom mondani késes toronyból. Nekem is nagyon tecc a Walker, csak hát az ára. 🙁 Gyűjtő meg nem vagyok. Még. 🙂
    Még sok kis színest főszerkesztő Úr! Meg régi cikkeket is! Na….
    😉

  2. 2 Switchblade

    Nagyon alapos cikk, sok erdekes adattal. (A fotokat mar nem is emlitem…az mar termeszetes… 🙂 )
    Koszi!

  3. 3 Wolf

    Elegáns és könnyed kis darab – ahogy a cikk maga is. Kellemes dolog ilyeneket olvasgatni, főleg manapság.

  4. 4 horog

    nohát. egy spyderco, ami kifejezetten tetszik!
    nagyon szép darab.
    az írás is pont megy a reggeli kvmhoz.

    🙂

  5. 5 Golbat

    Ed, ismét kitttél magadért! 🙂

    Csak így tovább, jók ezek a „kis színesek”! 😉

  6. 6 trice

    Nagyon jó, olvasmányos cikk. Gratulálok.

  7. 7 bigjockey

    Kedves Ed!Ha a Jess Hornról akarsz irni, odaadom a fotózáshoz ha kell.
    Nagyon klassz kis cikk,..Gratulálok.

  8. 8 laikus

    Hej, de jó kis „szösszenet”…! 🙂
    Remélem, (hasonló alapossággal körüljárva 😉 ) sorra kerülnek majd a többiek is az almárium mélyéből… 😀

  9. 9 gandor

    Könnyű kis olvasmány a reggelekre. Gratulálok!

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.