maç sonuçları

Rákattanva – Lionsteel SR-1 Aluminium

Lionsteel. Nemrég még senki sem hallott erről az olasz cégről, pedig 1969 óta vannak az iparban. Manapság meg évről évre hozzák ki a felső kategóriás, „Oscar Díjra” gyártott késeket (kétévente nyernek a Blade Show-n valami lényegeset, 2010-2012-2014). Nemcsak a saját nevük alatt, de például a Spydercóval, DPx-szel, CRKT-val, Pohl Force-szal együttműködve is maradandókat alkotnak.

Kesportal: Lionsteel8 - indafoto.hu

Bár fixpengéseket és zsebkéseket is készítenek, mégis a legtöbbször emlegetett modelljük az egy darabból készített markolatú SR sorozat. 2010-ben a Molletta által tervezett SR1 nyerte meg a Blade Show Leginnovatívabb Import Dizájn kategóriát. A háromféle változat – titán markolat, alumínium markolat, titán markolat – damaszt penge – és számtalan színkombináció közül vegyünk szemügyre alaposabban egy fekete alumínium – natúr penge kombinációt. Ezt a kést a nürnbergi IWÁ-n (Nemzetközi Fegyverkiállításon) kaptuk tesztelésre, s szerencsés érkeztének megfelelően a 2013-as karácsonyi sorsolás egyik ékköve lett.

Kesportal: Lionsteel3 - indafoto.hu

Gyors számháború. 158 grammos súly, 211 mm-es nyitott hossz, 94 mm-es pengehossz, és 4,5 mm-es pengevastagság jellemzi az SR1-et. A penge D2-es acél, a markolat Ergal alumínium. Egyszerű kartondobozban szállítják használati utasítással és a csíptető/tengelycsavar állításához szükséges kis lapszerszámmal, a titán változat elegáns fadobozát most nélkülöznünk kell.

A szerkezet érdekességét főleg a markolat adja. Kisebb meglepetés az alumínium, persze ha Ergal helyett 7075-öt mondanánk, akkor talán hamarabb beugrana, hogy az M16 gépkarabély tokjától kezdve hajóalkatrészekig mi mindenben használják. Megnyugtató, hogy valamennyi változatnál cserélhető acél kopóbetét fekszik fel a penge mögé az integrált keretzár végén. Ugyancsak a biztonságot szolgálja a Lionsteel RotoBlock elnevezésű zárbiztosítója. Ez kettős feladatot lát el, egyrészt a kihajlás ellen védi a zárat, illetve egy kb. 45 fokos fordulattal zárt állásban rögzíti a zárat. A kés ilyenkor már-már zavaróan masszív érzetet nyújt a kinézetéhez képest.

Kesportal: Lionsteel - indafoto.hu

A nagy dobás viszont az egy tömbből mart markolat mind a titán, mind az alumínium változatnál. A bonyolult és költséges kidolgozás a végeredményt tekintve tökéletesen érthető. Illesztés nélküli folyamatos felület, stabil szerkezeti kialakítás, a nem szem előtt lévő helyeken is kiváló kidolgozás. S innen jön a cikk címének egyik jelentése is. Az egyedi formának köszönhetően ezek az integrált markolatú bicskák teljesen más hangon nyílnak, mint bármi más. A kattanás itt kicsit olyan, mint amikor egy új Ferrari, vagy Lamborghini modellnél mérnökórák százait töltik el a kipufogó hangolásával. Itt nyilvánvalóan nem ez történt, de a hangot nehéz megunni.

Méretéhez képest meglepően könnyű, vagy súlyához képest nagy. Mindenestre az alumínium változat a titánhoz képest is érezhetően, majdnem a negyedével könnyebb. Annyira nem, hogy fejnehézzé váljon, mint egy bambusznyelű pillangókés, épp csak nélkülözi a szükségtelen túlsúlyt. Kézbevéve a szélesnek tűnő markolat a lekerekítéseknek hála azonnal a tenyérbe simul. Érdekesség, hogy felület kialakítása miatt egyáltalán nem csúszik. A titán még kicsit „tapad” is. A penge nyitása egyszerre könnyed és határozott. Semmi akadás, stabil zárás.

Kesportal: Lionsteel2 - indafoto.hu

Az általában használt fogások mind természetesnek hatnak, könnyű váltani is közöttük, nem érződik bizonytalannak a kés a kézben semmilyen munkafolyamat alatt. A kisméretű csíptető jelen esetben áldás, mert alig észrevehető munka közben. Az egyszerű konyhai feladatokat vidáman megoldotta, a zöldség és a hús szelése szerencsére nem okozott gondot a gyárilag borotvaéles pengének. A széles penge pedig ideális kenéshez. Az integrált kialakítás bicskához képest relatív könnyű tisztítást eredményez.

Kesportal: Lionsteel10 - indafoto.hu

Lendületből vékonyabb ágakat könnyedén le lehet csapni vele, és hasítani, faragni is gond nélkül lehet az SR1-gyel. Finom munkához könnyű a pengeháton feltámaszatni, szinte minden magától értetődően megy, egyedül a fúrás nem erőssége a nagy ívben induló hegynek. A RotoBlockot bezárva még könnyebb feszegetésnél sem érezni bizonytalanságot a markolatban. Durvább feladatokat nem kapott, nem a határok tesztelése volt a cél, a markolatvég üvegtörőjét se fogtam be.

Tökéletes kés? Majdnem. A széles markolat és penge nem mindenkinek kényelmes, egy kézbevétel itt fokozottan ajánlott vásárlás előtt. A kisméretű csíptető – bár kisebbnek láttatja zsebben a kést a valósnál – a vékonyabb anyagokat hamar lehúzza. A markolatok anyagai általános felhasználásnál nagyon jól használhatóak, de zsíros-olajos kézzel megfogva nem közelítik meg a durván irdalt G-10-et. Cserébe nem is gyilkolják a ruhaanyagot. S hát az ár. Hazai viszonylatban nehéz megemészteni a 180 eurós összeget, csúcstechnika ide, olasz dizájn oda. Mégis azt kell mondjam, kategóriájában kifejezetten jó vétel.

Kesportal: Lionsteel5 - indafoto.hu

Az SR1 a masszív és elegáns bicskák érdemes képviselője. Egy bódító olasz formaterv svájci precizitással kidolgozva. Vitrintől a mindennapokig bárhol megállja a helyét, ráadásul a fekete-fekete párosítás zordsága nem kötelező, s például egy ártatlan fémszín-piros kombináció szinte bárhol elővehető meghökkenés nélkül. Akinek tetszik, annak erősen ajánlom. Illetve valamit jobban ajánlok. Méghozzá az SR2-t, amit mintha a hazai piacra terveztek volna a 80 mm-es pengéjével. Ugyanez a kialakítás, minőség, legális csomagban, valamivel olcsóbban. Bármelyiket is válasszuk, sokáig rá leszünk kattanva.

Escape

12 hozzászólás


  1. 1 rty42

    Remek írás, köszönöm!
    Egész jó érzés volt, hogy szép-szép, de ez nekem úgyis túl nagy, nem is kell az árán aggódnom…
    Aztán megkaptam a végén a kegyelemdöfést az SR2 felemlítésével, ami kellemes méret, a clip is rendben van és a 170 dolláros KW ár is vállalható 😀

  2. 2 Alanson

    Ha nem lenne Zsolt, akkor büszke és boldog Lionsteel tulaj lennék. Titán SR2 rulez.

  3. 3 beco

    Jó volt olvasni és a képek impozánsak, az SR2 nekem is felkeltette az érdeklődésem!

  4. 4 julius77

    Köszi!Remek írás,remek késről!

  5. 5 Smore

    Nem értek hozzá, ezek a színezett markolatok mennyire kophatnak?

  6. 6 PATT

    Engem meg a pengeanyag érdekelne – milyen a Lion D2-je? A beszámolók szerint nem rossz. Ebben a minőségi és árkategóriában azért inkább az elmaxot preferálnám…

  7. 7 Golbat

    A penge tkp. frankó, de Vininul szokásosan durva tesztjén a markolat a zárral együtt elvérzett. :O

    https://youtu.be/eWtV8eVBxEA?list=PLY9D3AYsrgroHCmnTqjeiSphI_-726zhE

  8. 8 Smore

    Teljesen naiv kérdés, de mi értelme annak a tesztnek?
    Alap hogy ez nem erre való, akkor meg?

  9. 9 Rémuszbácsi

    Az autók sem arra valók, hogy betonfalba rohanjanak velük, mégis csinálnak törésteszteket.
    Ez kb. ugyan az, néhányan pénz és energiát nem kímélve leamortizálnak egy kést/foldert,
    hogy mások ingyen megtudhassák mit bírna a vasuk, ha úgy hozná a helyzet. Szerintem
    rendes tőlük, én nem bírnám anyagilag. 🙂

  10. 10 Smore

    Szerintem a 2 nem ugyanaz, ez számomra ugyanolyan hülyegyerekeknek szóló játszadozás, amikor pl telefonokat lőnek szét, sütnek meg, stb.

  11. 11 erdész53

    Remuszbácsinak igaza van.Az a teszt arra jó,hogy akik a hivatásuknál fogva lehet az életben csak egyszer/vagy többször/ az életüket menthetik meg egy stabil megbízható társsal.Ebben a nem megismételhető esetben nagyon nem mindegy mit használ az ember gyereke!
    Nekem pl.egy ENLAN 01-es van a nadrágom oldalzsebében mert a fixpengés a hátizsákomban van
    ami nem mindig van nálam,többnyire a terepjárómban marad.Amúgy erdész-és vadász vagyok
    immár 42 éve.További szép napot kívánok mindenkinek

  12. 12 Szubhuti

    Rémuszbácsival értek egyet….köszönjük meg ezeknek az „állatoknak”, hogy elviszik a kést a határukig és még utána is és így nekünk nem kerül semmibe!!

    De ez a kés a 170 dolláros árával elég rossz választás, mert pl az ominózus tesztelőnél egyátalán nem vérzett el a ZT 550, 180 dollárért S35VN pengével, mind a penge mind a zár elpusztíthatatlan volt….én azt venném!

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.