maç sonuçları

Markolata: bodza

Tavaly novemberben csatlakozott fórumunk közösségéhez Balog Gyula (Zenaldiak) Szovátáról (Ro). Gyula szabadidejében késeket is készít. Munkáit (kések, tokok) rendszeresen bemutatja, ellát minket információval. Pinyó (Pintér Gábor) éltársnak köszönhetően most felhasználói tapasztalatokat is kapcsolhatunk hozzá, ugyanis ő kipróbálta Gyula egy bodza markolatos kését. Élményeit alant olvashatjátok!

Kesportal: ZEND01 - indafoto.hu

Már egy hónapja megérkezett a kés, de eddig sajnos nem nagyon jutott rá időm, hogy tesztelgessem. Nemrég bepótoltam elmaradásom, úgyhogy következzen egy kis szösszenet a tapasztalatokról. Képekkel, hülyeségekkel és egyéb nyalánkságokkal. (A képeket sajnos telefonnal voltam kénytelen csinálni, úgyhogy valószínű, hogy nem teljesen színhelyesek, néhol életlenek. Ezért előre is elnézést!)

A célom az volt, hogy egy olyan kést készíttessek, ami hű társam lehet mind az egy hátizsákos több napos túráimon, mind a horgászat, kerti sütés-főzés és egyéb vagdalózást igénylő tevékenységeim során. Így egy közepes méretű, kovácsolt, nem rozsdamentes (késben és nőben a rendszeres karbantartást igénylőeket szeretem), 4mm körüli vastagságú, konvex élű pengét képzeltem el, madárfej, illetve halforma végű, világos markolattal. A világos markolatra azért gondoltam, mert így talán könnyebb megtalálnom, ha elhagyom mondjuk a fűben. Ugyanis többszörösen visszaeső cuccelhagyó vagyok. (Gyerekkoromban mondták is eleget, hogy ha a gyíkom nem lenne hozzám nőve még azt is elhagynám.) No de hagyjuk a hülyeséget! Lényeg a lényeg, kb. ezekkel az elképzelésekkel kerestem meg Gyulát. Ő rábólintott, de kikötötte, hogy olyan kést nem csinál, ami nem egyezik az Ő ízlésével. És igaza is van! Ezért ajánlotta a Kamp fantázianevű késeit. Ennek a sorozatnak lett a 6. darabja ez a kés, kisebb módosításokkal a korábbi példányokhoz képest. Tok ügyben pedig a Bailey stílusú tokra esett a választásom, mert egyrészt tetszik, másrészt rengeteg féle hordásmódot tesz lehetővé.

A történelmi áttekintés után következzen az okoskodás. Kezdem a végéről. A markolat anyaga bodzafa. Az átlagember azt gondolná, hogy ez egy puha anyag, de nagyot tévedne! A jól kiszáradt bodza keménysége már-már vetekszik az acéléval. Nagyon jó a fogása, nedvesen sem csúszik (valószínűleg azért halas-véres-beles kézzel kellene bele csimpaszkodni rendesen, de majd kiderül, lesz olyan is).

Kesportal: ZEND02 - indafoto.hu

A markolat végére törővég volt tervezve, ami egyéb okokból végül nem kerül rá, de a bodza amúgy is olyan kemény, hogy egész nyugodtan lehet vele törni a diót, mogyorót. A madárfej-hal kombó nagyon jó fogást biztosít súlytásnál, az embernek eszébe sem jut madzagot fűzni az arra hivatott lukba. A 4-5 centi vastag akácok kicsapkodásánál olyan érzésen volt, hogy ez baltával sem mehetne könnyebben. Jó persze, nem fogja felváltani a döntőfűrészt, de egy túrán ha gyorsan kell valami menedéket összetákolni, nagyon jó szolgálatot tehet.

Kesportal: ZEND03 - indafoto.hu

A méretét normál fogásmódban kicsit nagynak érzem, de egyáltalán nem zavaró. Viszont fordított fogásnál olyan pontosan beleül a tenyerembe, mintha a Mester a kezemre öntötte volna. Pedig nagyjából 800 kilométerre lakik tőlem, és sajnos eddig nem találkoztunk személyesen.

Kesportal: ZEND04 - indafoto.hu

Ha akár fél centivel is rövidebb lenne a markolat, a madárfej forma „csőre” kényelmetlenül nyomná a tenyerem. Tehát tökéletes.

A penge anyaga 80CrV2. Ez egy alacsonyan ötvözött szerszámacél (ha jól tudom. Ha nem javítson ki bárki nyugodtan.). Annyit kell róla tudni, hogy általában faipari szerszámkésekben használják. A penge leélezése lapos konvex. Ezt a „laposságot” gondoltam a kés Achilles sarkának, mert kevesebb az anyag az él mögött, így sérülékenyebb lehet. De eddig jól teljesít, sőt inkább az előnyeit élvezem ennek a leélezésnek. Nagyon könnyű borotvára fenni, és jól lehet vele faragni (néha már-már olyan érzés, mintha skandináv lenne). Természetesen azért ez nem egy kis faragókés, tehát a méretéhez képest jól. A tollaság is pillanatok alatt elkészült.

Kesportal: ZEND05 - indafoto.hu

Kesportal: ZEND06 - indafoto.hu

A pengehátra végig kaparóél került, és nagyon jól sikerült. Ez a kedvencem. A szikravetővel olyan szikraesőt produkál amilyent eddig egyik késem se. A frissen vágott ágat pedig pillanatok alatt úgy levakartam, hogy csak néztem mint a vett malac.

Kesportal: ZEND07 - indafoto.hu

Mérleg: 4db 4-5cm akác kicsapkodása + 5db tollaság + egy 10 centi átmérőjű kugli gyújtóssá hasogatása.
Eredmény: simán hozza a szőrt.

A tok szenzációs! 6mm bőrből készült, brutális. Szerintem még egy atomvillanást is túlélne. Ettől függetlenül nagyon igényes, precíz munka. Nagyon jól tartja a kést, lehetetlen, hogy magától kijöjjön belőle. Variálható, hordható vízszintesen, függőlegesen övre akasztva, Rambó stílusban málhamellényen fejjel lefelé. Akár lejjebb is lógathatjuk, ha a bújtatót egy lyukkal odébb patentoljuk vissza a tokra.

Kesportal: ZEND08 - indafoto.hu

Kesportal: ZEND09 - indafoto.hu

Mindent összevetve egy nagyon jó munkakés, jó az éltartása, kiváló a kaparóéle, a markolat mind anyagát mind a kialakítását tekintve nagyon tetszik. A tokjának eddig mindenki a csodájára járt. Az egyetlen kritikus pontnak a leélezést tartom, de hangsúlyozom ennek is vannak előnyei.

Kesportal: ZEND10 - indafoto.hu

Pintér Gábor – pinyÓ

21 hozzászólás


  1. 1 Krisztián

    Köszönjük a tesztet! 🙂
    Gratulálok a késhez!

  2. 2 pinyÓ

    Nagyon büszke vagyok, hogy jelen pillanatban is ezt a kést tarthatom a kezemben! Minden elismerésem és mégegyszer nagyon köszönöm Gyula!

  3. 3 Julius77

    Jó kis írás,szép fotók,egy jó vasról!Elfogadnám bármikor!
    Gratula a késhez a tulajnak,és természetesen a készítőnek is !

  4. 4 cédrus

    Nagyon tetszik a kés, a markolat is ötös.
    Köszönöm a cikket!

  5. 5 szerszámedző

    Tetszik a kés és a tok is. Gratulálok a cikkhez.

  6. 6 Rémuszbácsi

    Nagyon tetszik ez a kés, gratulálok! Ilyen tokot még nem hordtam, ehhez a szép vonalú késhez kissé robosztusnak találom, ellenben biztos praktikus. Az egész így együtt precíz, alapos munka. 🙂
    (u.i.: a bodzáról ez nekem új volt, külön köszönet az érdekes infóért)

  7. 7 Tudattalan

    Hihetetlen ez a bodza keménység dolog. Valóban nem gondoltam volna,
    régen sokat volt a kezemben bodza, mindig vajpuha volt, és erősen illatos.
    Biztos, hogy egy féle bodza létezik csak ? Egyébiránt a kés klassz, a tok meg
    csodálatos !

  8. 8 Yenaldiak(Balog Gyula)

    Köszönöm Gabinak a cikket, és nagyon örvendek hogy kezére talál a kés.Remélem sok éven át fogja használni, egészségben.

    Ugyanakkor , köszönöm a megtisztelést, hogy a cimlapra került ez a beszámoló cikk.Nekem uj dolog ez, egyuttal meg vissza igazolja azt amit az egyik éltársunk irt a forumon:” dolgozni kell, fejlödni és tanulni”

    Tisztelettel ,
    Balog Gyula

  9. 9 FuTI007

    Köszönöm a bemutatót.
    Engem különösen a tok fogott meg, igazi remekmű. A kés markolata szerintem iskolamintája a jól használható munkakésnek. A penge hosszát meg a kés méreteit megosztanád velünk? Gratulálok a készítőnek, sok szép évet és karbantartást kívánok együtt a tulajnak és bodzanyelű társának! Nekem is van egy FFG + lapos konvex élezésű N678 anyagú késem, és a bitang jó metszőképesség mellett eddig sohasem sérült az éle!
    Üdv: FuTI007

  10. 10 Zenaldiak(Balog Gyula)

    A kés méretei: az anyag 80CrV2, 4mm vastag, 253 mm hosszu, penge hossz 125 mm, szelessege 35 mm, az elezes (nagyon)lapos konvex 🙂

    Köszönöm a szép szavakat…

  11. 11 Golbat

    Csinos vas, a fotók magukért beszélnek. 🙂

  12. 12 Zenaldiak(Balog Gyula)

    Ja, a markolat teljes hossza 13,5 cm

  13. 13 andrasmarki

    Igényes kés precíz beszámolóval. Gratula a cikkírónak és a készítőnek. Sok ilyet még!

  14. 14 bedeco

    Jó és szép kés,
    jó tok,
    jó cikk.
    Én valószínüleg egy egyszerübb erszénytokot választottam volna hozzá,
    de ez már rólam szól.

  15. 15 Sryker

    Tetszik a kés és a tokja is!
    A bodzáról annyit tudok,hogy három fő faja létezik: a fekete, a fürtös és a földi bodza.
    Hogy ez melyik nem tudom,de vidéken közkedvelt volt lapátnyélként,tehát valószínűleg késmarkolatnak is meg fog felelni!!
    Gratula a késhez!

  16. 16 grószfater

    Jó az írás, a kés nagyon szép, csak gratulálni lehet hozzá! Nekem, -mint fával dolgozónak(és egy kicsit „értőnek”) különösen tetszik a markolat. A bodza bizony nagyon kemény tud lenni, régen a „profi” kőműves abból csináltatta a simítóit.

  17. 17 Zenaldiak(Balog Gyula)

    Köszönöm a sok pozitiv méltatást, ismételten pedig a cikket meg a bemutatót.

  18. 18 Sandlion

    Szép Kés, szép munka!

    Gratulálok a Mesternek!

  19. 19 jacksly

    Jó a cikk, nagyon tetszik a kés és a tok is. Irigylem a tulaját, elfogadnám én is! 🙂
    Gratulálok a késkészítőnek, valóban remekmű!

    Ilyen hasonló tokom nekem is volt, a régi, első generációs Bear Grylls késhez volt ilyen tok, nagyon szerettem. Az egyik legjobban használható és variálható erdőjáró késhaz való tok szerintem is.
    (Azóta már ez a késem tokkal együtt más gazdára talált, ma adták fel postán az új szerzeményemet, már alig várom, hogy megérkezzen…)

  20. 20 Bartha Botond - Zsolt

    Kedves Balog Gyula!

    A cikkből sajnos nem jöttem rá, de az lenne a kérdésem, hogy Ön készít ilyen szépséget megrendelésre is? Amennyiben igen, hogy lehet Önnel a kapcsolatot felvenni.

    Köszönöm!

  21. 21 Zenaldiak(Balog Gyula)

    Megtisztel a véleménye.
    Igen, megrendelésre született ez is..
    Elérhetöség a késportál forumán vagy a FB-n

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.