maç sonuçları

Az Opinel Outdoor és a Kamaraerdő találkozása

Eddig csak egy bemutató szerepelt blogunkon a köreinkben igen népszerű Opinel kifejezetten szabadba, túrázásra szánt Outdoor modelljéről. Most Turist éltársnak köszönhetően egy felhasználói véleménnyel bővülhet a lista! Köszönjük Turist!

Kesportal: TurOO01 - indafoto.hu

Átolvastam a fórum Opinel topikját nagyjából az Outdoor modell megjelenéséig. Mivel erre a késre vonatkozóan portálos tapasztalatot nem találtam, ezért gondoltam, megosztom veletek a mai élményeim. A TeCsőn, (Youtube) láttam az Outdoor modellel kapcsolatos videókat, főleg bemutatót és egy-két tesztet is. Megtetszett a modell, habár sosem voltam híve a „recés” pengének. Mindig is úgy láttam, hogy csak akadály, pl. faragásnál a legnagyobb erőt a penge tövénél lehet kifejteni, ha pont ott van a fogazás, akkor annyi a sima felületnek, ráadásul még a zsömlevágásnál (ami azért egy ekkora késnél gyakoribb) is többet morzsáz. Szóval sosem volt fogazott pengéjű késem, na. Most azonban elcseréltem egy régóta a fiókban hánykolódó bicsakomat egy ilyenre és gyakorlatilag dobozos, új állapotában került hozzám.

Kesportal: TurOO02 - indafoto.hu

Első tapasztalat, hogy a gyűrű nem tartotta rendesen a pengét. Zavaróan nagy volt a játéka, outdoorhoz nem méltó módon, így eltávolítottam a gyűrűt és restségem félretéve addig reszelgettem, amíg kicsit tovább tudtam fordítani és így jobban meg is fogta a pengét. Kis zsír került alá, mert úgy ette az egyik gyűrű a másikat, hogy gyári állapotában szerintem egy hónap gyakori használat mellett a felső gyűrű átvágta volna az alsót.
Amikor a gyűrűvel készen voltam, megnéztem az élt. A szokásoshoz képest elég jó éle volt, de azért nem hagyhattam úgy, borotvát csináltam belőle.

Kesportal: TurOO10 - indafoto.hu

Kipróbáltam a sípot, feleségemnek megfájdult tőle a feje, úgyhogy lakásban, esti romantikázás előtt nem javaslom, de kint igen messzire hallatszik. Két hangot ad egyszerre, úgyhogy hallható, hogy nem madár, tényleg jó vészjelzésre.
Ma reggel munkába állítottam az új „kispajtást”. A reggeli szalonnázást jól vette, a kenyér kicsit többet morzsál a fogazás miatt, de a hegyes erőst a magoknál is jól vitte. Ami kajálásnál nem tetszik, hogy a sekli nyitóba belemegy a vaj, sajt, meg zsír, meg minden anyám kínja és elég szívás kipucolni.
Apropó sekli nyitó. VAN SEKLIM!!! Nyitja. Csukja. Nagyon jó, fél óráig játszottam vele, nyitogattam-csukogattam, asszony azt hitte, besz@rt a szoftverem.

Kesportal: TurOO03 - indafoto.hu

Kaja után kimentünk az erdőbe járni egyet. Így szoktuk hétvégén. És itt következik a lényeg.
Első körben levágtam vele egy kb. 2,5 cm átmérőjű száraz, kemény ágat úgy, hogy körbe-körbe, mintha tollas ágat csinálnék, belevágtam kb. 45 fokos szögben, majd, amikor a vágásokkal körbeértem, már volt olyan vékony a közepe, hogy könnyedén letörtem. Meglepően jól metsz. Ekkor előkaptam a fényképezőgépem, hogy lefotózzam…
Szépen göbölyűre faragtam a bot végét, megcsináltam a másik végét is, leháncsoltam egy markolatnyit és a feleségem kezébe nyomtam, mert az ő mérete volt. Nagyon örült neki. Ja, a kés. Igen. Szóval a kés iszonyú jól metszi a fát, de ez nem minden. A körülmetélést úgy végeztem, hogy a teljes testem beletoltam a vágásokba. Azt hittem, törni fog, mert műanyag, mert kicsi, mert satnya… De nem tört. Meg se nyikkant. Nagyon erős kis darab.

Kesportal: TurOO04 - indafoto.hu

Továbbálltunk az új bottal és láss csodát, kisvártatva egy olyan részhez értünk, ahol az erdész kicsapkodta a fiatal, zöld juhar csemetéket, hogy ne nőjenek rá az ösvényre. Találtam egy gyönyörű husángot, ami már inkább az én méretem volt, mint a másik. Kb. 3 cm vastag volt az egyik vége, ahol kivágták és kb. 2 cm ott, ahol a kis Opival nekiestem rövidíteni. Ezt a friss ágat nagyon jól tudtam vágni vele és a fogazás kifejezetten segítette a mélyebb vágást, mert, ahol a sima penge már megszorult volna, ez még hasított, mint egy fűrész. Amikor a rövidítés megvolt, legallyaztam. A kisebb ágacskákat a bütykök miatt megint csak könnyebb volt levágni a fogazott résszel és többnyire egy mozdulattal ez sikerült is. A simításnál, mint egy fűrészt használtam az első vágással ellentétes irányban, majd a felületet a sima él résszel simára vágtam. A rövid penge miatt nagyon jól irányítható a sima élszakasz is, ha a másik kezünk hüvelykujjával toljuk és a kést tartó kezünkkel irányítjuk a pengét. Remekül dolgozik és tudjuk, hogy a rozsdamentes Opiknak milyen az acélja (hát persze, hogy Sandvik 12C27 mod.). Egy élmény, Hölgyeim és Uraim, egy élmény.

Kesportal: TurOO05 - indafoto.hu

Kesportal: TurOO06 - indafoto.hu

Legömbölyítettem a felső, vastagabb részt, ahol megint a fogazás segített nagyobb darabokat lekanyarítani, majd a sima éllel elsimítani. A háncsolást a sima éllel úgy csináltam, ahogy fentebb már leírtam. Csodálatosan vitte a háncsot és a pici élszalag miatt nem vágott bele a fába, mint a skandik, hanem szépen szaladt a háncs és a fa között.

Kesportal: TurOO07 - indafoto.hu

Kesportal: TurOO08 - indafoto.hu

Itt már tudtam, hogy nem volt rossz csere. Eldöntöttem, hogy kipróbálom tűzrakáshoz is, mert ott sok minden kiderül. Találtam egy részt, ahol senki se jár. Egy kidőlt fa lombjáról gyűjtöttem szárazabb ágacskákat és az avar eltakarítása után maradt nedves földre helyezett háncsdarabra tettem. Egy hosszabb botot, kb. 1,5 cm vastagat elkezdtem tollas ágnak faragni. Ezt úgy szoktam csinálni, hogy elkezdem hosszan és, ahogy nő a toll, egyre rövidebb és vékonyabb forgácsokat hasítok, mígnem letörik a tollas rész, és mehetek tovább a fadarabon egyel feljebb a következő tollat kifaragni, és így tovább, míg elkészül a kellő mennyiség. Nos, ezt még nem csináltam fogazott pengével és bevallom, komoly kétségeim voltak, hogy egyáltalán sikerülhet. Nekiláttam és, miután kicsit megszokta a kezem a kést, meglepődve tapasztaltam, hogy a fogazás még segít is, mert a forgács/toll finomabb lett, mint szokott. Egy élmény volt tollas ágat faragni vele. A végén a maradék fadarabból pedig apró forgácsokat hasítottam, amiket az élesztéshez szántam. Ehhez a sima élrészt használtam és mondhatom, úgy szelte a fát, mint kés a vajat. Amikor kész lettem, előkerült a szikravető. A kertész, a dugóhúzós, a szén 9-es, 10-es, stb. késeim háta érezhetően éles, kifejezetten kényelmetlen és iszonyú jól viszi a szikravetőt. Az Outdoor háta azonban fényes, nem látni az élt és olyan polír hatású, úgyhogy nem nagyon bíztam benne, hogy vinni fogja. Talán ez az oka, hogy, amikor nekiálltam, jól rányomtam a szikravetőre a pengehátat kb 45 fokos szögben. Meglepetésemre olyan szikraeső következett, amilyet egyetlen másik késem sem produkált eddig. Pillanat alatt megvolt a tűz, de annyira élveztem, hogy még az asszonyt is megkértem, próbálja ki. Ment neki. Kis híján elfaragta a szikravetőmet, úgy élvezte. Legközelebb – mondtam –, ő rak tüzet, ha megyünk.

Kesportal: TurOO09 - indafoto.hu

Markolat. Első benyomásom az volt, hogy kicsi és a zsinórt a lehető leghülyébb helyre tették. Munka közben azonban jól meg tudtam markolni, nem csúszott, nem fárasztotta le a kezem és kellő erőt tudtam vele kifejteni. Eddig a kertész modellt használtam, de az a vékonyodó markolat miatt kevésbé jól nyűhető. Nagyon eltalálták az anyagot is. Nem tudom, milyen műanyag ez, de tény, hogy legutóbb, ennél sokkal kisebb igénybevétel hatására a Mora Classic 2/0 markolata a kezemben maradt, mert a rögzítő pöcök nem bírta a strapát. A kis Opinak meg se kottyant.
Ezek után itthon lemostam (mert ezt simán le lehet és nem kell fél napot várni, hogy kiszáradjon, ami az erdőben, főleg esős időben nem egy hátrány) és kipróbáltam, milyen éle maradt a sáros, dzsuvás fák faragása után. Vitte a szőrt, de már húzta. Meghúztam a DC4 kerámiáján kb. 4-szer és onnantól ismét kiválóan borotvált. Ellenőriztem a pengét, semmilyen irányban nem lötyög, áll, mint Katiban a gyerek, a gyűrű ugyanolyan stabilan tartja a pengét, mint amikor elindultam vele, se repedés, se törés, le a kalappal. A penge sem reccsent meg, pedig aggódtam, hogy a sekli nyitó hatalmas kivágása mennyire gyengíti meg, esetleg használhatatlanná teszi, vagy ilyesmi, de semmi. Erős, mit a bivaly.

Nos, mindent összevetve, azt hiszem, elmondhatom, hogy az Opinel Outdoor modell igazi fenegyerek az erdőben és minden feladatot végre lehet vele hajtani ésszerű határok között. Sajnos úgy tűnik, hogy a gyűrűt, szinte minden egyes darabnál be kell csiszolni, hogy jól fogja a pengét, de, ha van otthon kis méretű fémreszelő, akkor ez kb. 15 perc alatt megoldható és a zsírozás után könnyedén forgatható, valamint úgy tartja a pengét, mintha fix lenne. Nagyon erős. Ezt azért hangsúlyozom, mert tényleg beleadtam apait-anyait és úgy terheltem, mint egy fixet, mindössze annyi különbséggel, hogy, mivel nem tönkretenni akartam, oldalirányban nem feszegettem. Erre amúgy szerintem normális körülmények között nincs is szükség, ha meg igen, vigyé’ fixet. Szóval remek darab, nagyon pozitív csalódás.

Kesportal: TurOO11 - indafoto.hu

Köszönöm a megtisztelő figyelmet, remélem, némiképp hasznotokra vált ez a kis szösszenet.

Turist

14 hozzászólás


  1. 1 Moti

    Jó kis írás, köszi a tapasztalataid megosztását! Az utóbbi időkben kipróbáltam én is néhány félfogazott pengét,és némelyik nagyon hálásan használható!

  2. 2 Tudattalan

    Mindig kíváncsi voltam ezekre az Opikra, de semmit sem tudtam
    róluk. Most már tudok, és szimpatikusak lettek. Köszi Turist !

  3. 3 hegyespenge

    Király! Az első Opinel, amit lehet, hogy meg is tartanék, ha lenne. 🙂

  4. 4 Rémuszbácsi

    Nagyon tetszett, ráadásul szép fotókkal illusztráltad. Az ilyen írások csinálnak igazán kedvet egy-egy késhez vagy bicskához. Az Opinel végre bele mert vágni az újításokba és szerintem nagyon jó irányba mozdult el. (lásd még: Bricolage) Remélem jelentkezel még hasonló szösszenettel! 🙂

  5. 5 Julius77

    Nagyon jó bemutató volt!Élvezet volt olvasni,az ember kedvet kap,hogy birtokoljon egy ilyen kést!Gratula!

  6. 6 Sryker

    Jó írás,jó kés!
    Nekem mindössze az nem szimpi,hogy nem gyártják sima éllel,ha lenne olyan,már vennék is egyet!

  7. 7 Pacsiapu

    Ezt élveztem. Köszi.

  8. 8 Imre

    Köszi a tesztet!
    Régóta szemezek úgy általában az Opinelekkel, ilyen is volt már a kezemben, de elég gagyinak tűnt a műanyaga, ezért nem vettem.
    De ha ennyire jó, meggondolom még…

  9. 9 Turist

    Köszönöm, Uraim, tervezek még ilyen cikkeket, főleg most, hogy itt a jó idő.
    Ha lenne fogazás nélküli outdoor modell, annak én is nagyon örülnék, sokoldalúbbá tenné a bicsakot. De még, ha nem is lett a mindennapos társam, kirándulni többnyire velem tart. Legközelebb viszek valami mást, amiről még nem nagyon láttunk ilyen hétköznapi teszteket. 🙂

  10. 10 FuTI007

    Kedvet kaptam egy Opinelhez!
    És ez nem a francia gyártónak, hanem Neked köszönhető!
    Sétáljatok sokat hármasban, sok örömöt hozzá!
    FuTI007

  11. 11 tibor

    Élvezetes olvasmány, előszedem a késemet reggel!

  12. 12 Pityubá

    Nem voltam híve a fogazott pengének. De a tollas ág faragás, és a kép nagyon meggyőző számomra.

  13. 13 Wollemi

    Nagyon élvezetes cikk! Az itt írtakon felbuzdulva én is beszereztem magamnak egy ilyen bicskát. Nagyon masszív, ahhoz képest, hogy milyen könnyű. A gyűrűt le se tudtam szedni, a 10. esnél pillanatok alatt lepattintom. Talán az egyetlen negatívum az, hogy gyárilag szinte nem is volt éle a sima részen… de azt viszonylag könnyen lehet orvosolni. 😉

  14. 14 Imre

    Én is vettem egyet nemrég és nagyon meg vagyok vele elégedve! A mindennapokban EDC-re egy Victorinox Eco-t használok, de kisebb kirándulásokra az kevés, bár másodiknak az is mindig ott van nálam.
    EGy új dolog derült ki ma róla: amikor májkrémes kenyeret kenek vele, a sekli nyitón kijön a májkrém, jobban oda kell figyelni a kenésre, mint egy teli pengéjű késsel.
    Ezt leszámítva jó érzés, hogy nálam van és a narancssárga-szürke külseje miatt nem elrettentő a kinézete, bár elméletileg már közbiztonságra különösen veszélyes, mert 83 mm a pengehossz.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.