maç sonuçları

IWA 2014 – Összefoglaló (4. rész)

Az IWA beszámoló végére maradt a Böker, illetve egy-két kósza érdekesség vagy furcsaság. A magam részéről igyekeztem a kiállítást szórakozásként felfogni, illetve olyan témákkal foglalkozni, melyek weben nehezen megfoghatóak, kevésbé kaptak publicitást. A maradék 2014-es IWA látnivalóiból csemegézek egy utolsót.

Kesportal: IWA14BOK11 - indafoto.hu

A Böker háza táján mindig sok az újdonság. Farkas Péter (messerfarkas) az El Héroe és a Magyar mellett újabb, gyártásban is megjelenő tervvel képviselteti magát. A harmadik modell neve angolosan Bandit. Kezes, könnyű EDC kés mindennapi használatra. A gyári tok annyira nem sikerült jól, így ehhez a késhez is érdemes lehet jobbat készíttetni. Például a custom verzió mellé, ha már így kéznél van az ötletgazda.

A taktikai tollak egyre szélesedő kínálatában egészen érdekes darabok is megjelentek. A „tolózáras” golyóstoll minden fotelsznájper és hobbivadász eddig ismeretlen álma most valóra is válhat. A praktikusan használható tollak mellett egy-két kubotan is helyet kapott – egészen érdekes formavilággal.

Kesportal: IWA14BOK09 - indafoto.hu

Kesportal: IWA14BOK10 - indafoto.hu

Egy-két régies formájú kés is volt kiállítva a Böker standján. Ez egy egészen gusztusos Otter gyártású darab (nem csak gyárt a Böker, hanem forgalmaz is).

Kesportal: IWA14BOK01 - indafoto.hu

Kesportal: IWA14BOK02 - indafoto.hu

Ha már régies, akkor ez még furcsaság is. Páros kés, fix pengés verzióban, bőrtokkal. Avagy vadászias kanálgép. Külön figyelemreméltó, hogy a villa nagy része a bőrtokon kívül fityeg, a dzsindzsában gázolva esélyes, hogy egy adag salátának valót is összeszed. (Elképzelésem sincs, hova, mire szánták.)

Kesportal: IWA14BOK07 - indafoto.hu

Kesportal: IWA14BOK08 - indafoto.hu

Red Jacket Firearms reklámbicska. Kb. a Kalashnikov érintettségű modellekkel van partiban. Túldizájnolt, nem túl célszerű markolat, de legalább nagyjából működik. Nyomokban sem emlékeztet a klasszikus Colt 1911-re, nem pontosan értem, miért ezt a típusszámot választották.

Kesportal: IWA14BOK03 - indafoto.hu

Kesportal: IWA14BOK04 - indafoto.hu

Kesportal: IWA14BOK05 - indafoto.hu

Kesportal: IWA14BOK06 - indafoto.hu

Német illetőségű a Simbatec, mely egészen új borotva-megközelítéssel is előállt. Erről itt részletesebben nem szólnék, a Pamacs és Penge a minap be is mutatta. Ami érdekeset viszont ezen a standon láttam, azt mindenképpen megmutatom most. Bankkártya méretű szükség-étkészlet.

Kesportal: IWA14SAMBA - indafoto.hu

A kiállításon indiai és pakisztáni műhelyek is képviseltették magukat. Némelyek csak fegyverutánzatokkal és kard-replikákkal jelentek meg, de volt stand, ahol a webről jól ismert pakisztáni damaszk pengéket is kiállították. A kardok szerelmesei egészen biztosan órákig tudtak volna csemegézni, hiszen az ázsiai vonalon túl német forgalmazó is hozott európai vonatkozású replikákat, sőt, viking témájú replika-balták verzióinak hegyei is helyet kaptak. Nem is beszélve a Cold Steel -féle replika-özönről.

Kesportal: IWA14PAK02 - indafoto.hu

Kesportal: IWA14PAK03 - indafoto.hu

Kesportal: IWA14PAK04 - indafoto.hu

Kesportal: IWA14PAK01 - indafoto.hu
(nagyítható)

Egy olasz gyártó, a Nilte is elhozta kicsi, könnyű, műanyag markolatos bicskáját a kiállításra. A Nilte Quiete kis egyszerű, ügyes bicska. Azt mondjuk nem értem, mi a túrót jelenthet a kis zacsin szereplő „optical blade”. Szó szerint értem. Csak a bicskához kapcsolni nem tudom. (Ha már optical blade, minimum valami bugyli-lézert várnék. Na, az optikai is lenne, meg penge is. Jediknek, fénykard mellé, szalonnázni.)

Kesportal: IWA14NIL01 - indafoto.hu

Furcsaság éppen a Timberline háza környékén is akadt. Takticool machetejük markolata akkora batár, hogy azt szerintem a föld lakosságának 1%-a tudja csak kényelmesen, stabilan megfogni. Az ergonómia most egy kicsit mellőzésre került, úgy érzem. Érdekes, hogy a markolat végébe forrasztottak keményfém törővéget (karbid). Egy ekkora pengével biztosan sokan szeretnének úgy hadonászni, hogy a penge feléjük néz.

Kesportal: IWA14TIM01 - indafoto.hu

Kesportal: IWA14TIM02 - indafoto.hu

Kesportal: IWA14TIM03 - indafoto.hu

A Beretta fegyvergyártó cég, azonban szívesen forgalmaz saját márkás kiegészítőket is. A Beretta elképzelése a gentleman folderről. Hozzá passzoló karórával, kártyatartóval.

Kesportal: IWA14BER - indafoto.hu
(nagyítható)

Most pedig morognék egy sort. Az, hogy különböző cégek kínai alja termékek forgalmazásából kívánnak saját márkát építeni (Enforcer, MP9), teljesen általános dolog. Úgy látszik a kés-biznisz jól jövedelmező, sikeres vállalkozás világszerte. Kár a pénzt fecsérelni ezekre a szinte egytől-egyig másolt termékekre.

Kesportal: IWA14ENF01 - indafoto.hu

Kesportal: IWA14ENF02 - indafoto.hu

Kesportal: IWA14ENF03 - indafoto.hu

Kesportal: IWA14ENF04 - indafoto.hu

Kesportal: IWA14ENF05 - indafoto.hu
(nagyítható)

Kesportal: IWA14ENF06 - indafoto.hu

Kesportal: IWA14ENF07 - indafoto.hu
(nagyítható)

A másik csalódás számomra a Medford Knives produkciója. Annak ellenére, hogy személyesen Greg Medford mutatta be munkáit, nem sikerült meggyőznie, hogy az ő késeiért pénzt adjak. Van egy-két érdekes ötlet, mint például a Flipper modell nyitóorra. A Smith & Wesson J frame revolverek kakasát mintázza, de használhatatlanul hosszú. Zsebbe rakva a kést tuti, mindenbe beakad, mindent kiszakít. A pengék „foltos”, hőkezelés közben különböző gázokkal elért színezése alapjában érdekes. Némelyik késen olyan hatást keltett, mintha köszörülés közben itt-ott megégették volna az acélt.

Kesportal: IWA14MED2 - indafoto.hu

De a legnagyobb baj, hogy a kézbevett, kiállított darabok közül egyetlen egy sem volt a elfogadható szintűre befejezve. Előfordult, hogy az egy kézzel nyitás a mélyre ültetett (és lehet, hogy eleve rossz helyen levő) golyónak köszönhetően aligha volt kivitelezhető. Volt olyan bicska, melynek zárja nem volt a pengéhez illesztve, vagy éppen az acélbetétet sikerült roppant csúnyán megoldani (vagy inkább félmegoldani). Átlagos szakmunka, extrém módon túlméretezett alapokkal.

Kesportal: IWA14MEDF - indafoto.hu

A szokásos ex-katonából lett késkészítő, majd ebből prosperáló vállalkozás modell megvalósítására tett kísérlet újabb példányával állunk szemben. A késeit talán a nagyobb, nyersebb, nehezebb kifejezésekkel lehetne leírni röviden. Talán még egy-két évet érdemes várni, amíg az ember beruház egy ilyen vastagon árazott késre.

De ne bosszankodással zárjuk a megemlékezést! A Light My Fire kütyüi és bigyói újabb hasznosnak látszó kiegészítővel bővültek. Üres állapotban „összecsukható” teás/kávés/forrócsokis fedeles pohár (Pack-up-Cup) és nagyobb, 7,5 dl-es kulacs (Pack-up-Bottle) is került a kínálatba. A csavaros fedelű műanyag felsőrészhez gumi alsó tároló kapcsolódik, így az üres állapotban belenyomható a fedélbe. Harmadannyi helyet foglal, újrahasznosítható és a lecsavart fedélnek köszönhetően könnyen tisztítható. A kicsi akár városi túlélő hölgyeknek is jó, vonulós kávét szállítani. Már ha maguknak főzik és nem útközben vételezik.

Kesportal: IWA14LMF - indafoto.hu

Végére pedig egy kicsi mellékszál. Felfedeztem a modern szuperhősök számára legmegfelelőbb camo mintázatot, ha történetesen kis hegyi városkában kellene rejtőzniük. Színes, zsindely mintázat. Hogy a tetők felett is észrevétlen maradhass.

Kesportal: IWA14ZSIN01 - indafoto.hu

BlackWoOd

11 hozzászólás


  1. 1 PATT

    Köszönet a beszámolóért.
    Azzal a jóleső érzéssel kezdem a napot, hogy a fejemet itthon is csapkodhatom, nem kell hozzá sokat utazni :))
    A zsindelyes kabát viszont tetszik és a villás kombó is. Ez utóbbi azért mert legalább rendesen tisztítható, esztétikus, teljes értékű evőeszköz. Leginkább hátizsákban a helye (nem zörög, csúszik, stb). Az övére akkor csatolja a Nagy Vadász, mikor már 3 kondérban rotyog a pörkölt és néha bele kell kóstolni.

  2. 2 kelapu

    Szeretem az ilyen tájékoztató anyagokat, köszönöm hogy elolvashattam.

  3. 3 hegyespenge

    Hehehe, jó volt! 😀

  4. 4 RICO

    Köszönöm a beszámolót. Nagyon tetszett. (folyamatosan törölgetnem a nyálamat a billentyűzetről) Na, de most megyek felszedegetni az agyam maradékát, a padlóról. Kissé betett, a zsindely mintázatú kabát.

  5. 5 rty42

    Köszönöm én is a beszámolót!

  6. 6 Ckeres

    Én is köszönöm az összefoglalót, nagyon jó volt így távolról betekintést nyerni.

  7. 7 Rémuszbácsi

    Köszönet mind a négy cikkért és a rengeteg fotóért. Nyilván elképesztő mennyiségű kés és egyéb hasznos holmi lehet az IWA-n. Érdekes, hogy a korábbi években még mennyi újdonságra gerjedtem,
    de ezt a négy írást újra végigböngészve is csak az Opinel Bricolage tetszik. Most akkor csak öregszem vagy a világ romlott el? 🙂

  8. 8 julius77

    Köszi a cikk sorozatot!Így egy kicsit mi is ott lehettünk a kiállításon!

  9. 9 bedeco

    Jó volt végigolvasni.
    Az önálló
    és a villás kés is tetszik.
    Használhatónak tünnek.

  10. 10 Gorcsev Ivan

    Nagyon tetszett a beszamolo, sot az egesz sorozat. A „Ez egy egészen gusztusos Otter gyártású darab (nem csak gyárt a Böker, hanem forgalmaz is).” mondat alatti kepen lathato kesrol kaphatnek meg informaciokat? Barmi jol jonne, nev-szam-ar-link….ilyent kell vennem….:DD Elore is koszonom

  11. 11 BlackWoOd
Comments are currently closed.