maç sonuçları

A miskolci régiségvásár – késportálos szemmel

A használtcikk-piacok, börzék, bolhapiacok és régiségvásárok sokféle hobbit űző számára érdekes rendezvények. Az opportunista kincsvadászaton, fura emberekkel beszélgetésen túl kiváló kikapcsolódás, ahol gyakran újat is tanulhat az ember. Finucci és Warinsky a miskolci régiségpiacon járt ismét, de most mesélnek is róla egy picit.

Kesportal: MREG01 - indafoto.hu

Több mint 10 éve, 2003. október 23-án rendezték meg az első Régiségvásárt Miskolcon, akkor még a Városház tér melletti parkolóban, a Hotel Britannia mögött. Jómagam talán 2004-ben vettem részt az elsőn, de akkor csak véletlenül futottunk bele az egyik vasárnap, ahogy hazafelé tartottunk családommal egy bükki kirándulásról. Jót sétáltunk, nézelődtünk, és megtudtuk, hogy a rendezvényt minden hónap első vasárnapján tartják (és ez a mai napig így van).

Az évek során egyre több kiállító és egyre több nézelődő vett részt a vásáron, így a parkoló hamar szűknek bizonyult, ezért a szervezők átköltöztették az egészet a főutcára, a Széchenyi utca belvárosi részének felső szakaszára, a sétálóutcára. Más városokban is szokás, hogy a történelmi belváros ad helyet az ilyen és hasonló rendezvényeknek. (Rövid ideig – amíg a belváros díszburkolatának cseréje zajlott – a Sportcsarnok előtti téren is rendeztek néhány vásárt. Én szerettem azokat a vásárokat, nekem jobban tetszettek, hangulatosabbnak tartottam valamiért. Lehet, hogy azért, mert pár jó fogásom volt ott?)

A vásár szépen felnőtt az elmúlt több mint 10 év alatt, manapság már a Városház tértől a Villanyrendőrig (Széchenyi – Kazinczy kereszteződés) – és néha lejjebb is – tart az árusok sora. Ez egy több mint két kilométeres séta, a Széchenyi utcát és a sétálóutcába betorkolló kis utcákat is beleértve, mert bizony oda is kitelepülnek az eladók. Útközben több cukrászda, pékség, fagylaltos és büfé mellett is elhalad az ember, de hidegebb időben sem kell félni, van itt forralt bor, sült gesztenye, lángos, krumplilángos és kürtőskalács is. A fénypont azonban számomra a városház téri hentes, a maga sült húsaival és hurka-kolbász kínálatával, amit igaz késportálos csakis saját bicskával fogyaszt, friss kenyérrel és csípős almapaprikával.

Az utóbbi időben Warinsky kollégával együtt látogatjuk a Régiségvásárt, mert jó alkalom ez a baráti beszélgetésre, találkozásra, a legutóbbi „késbeszerzések” kitárgyalására, a vásár késportálos szempontból érdekes kínálatának megtárgyalására. Megértő asszonyaink is elkísérnek minket ilyenkor, és mosollyal arcukon hallgatják a késmániás férfiak szövegelését.

Mi általában reggel kilenckor érkezünk a vásárba, ugyanis ez az időpont több szempontból is ideális: nincs még túl korán, az árusok lustábbja is kipakolt már, de még túl késő sincs, nincs nagy tömeg, és nem vitték még el a jobb dolgokat. Télen ekkor már világos van, nyáron nincs még túl meleg. (A vásár egyébként hivatalosan reggel 7-től délután 16 óráig tart.) A sétát a Színház mellől kezdjük (ez kb. a közepe a vásárnak), és innen indulunk el felfelé – a Városház tér felé – a páratlan oldalon, ott visszafordulunk, és a páros oldalon folytatjuk lefelé, a Villanyrendőrig a nézelődést, ott ismét vissza a páratlan oldalra, és felsétálunk a Színházig, ami mögött egy kis parkolóban hagytuk a kocsikat.

Idővel a rendszeres vásárra járó megismeri és kiismeri az eladókat, megtapasztalja, ki az, akinél érdemes beszélgetni, kérdezni, alkudni, érdeklődni, és ki az, akitől kérdezni sem érdemes, mert azt sem tudja, mit árul, és csak bolondságokat beszél. Bevallom, néha az ilyen, az utóbbi kategóriába tartozó árusoktól is (szerencsére kevesen vannak) szoktam kérdezősködni, hogy hazafelé legyen min nevetni.

És hogy mi minden van egy ilyen régiségvásáron? Minden. Képek, festmények, régi egyenruhák, az elmaradhatatlan rézmozsarak, szobrok, faliórák, szőnyegek, könyvek ezerszámra, étkészletek, üvegek, porcelánok, régi képregények, makettek, csillárok, lószerszám, csizma, suba, kalap, karikás ostor, szekrény, komód, hangszerek, ásványok, kitűzők, régi érmék, pénzek, porcelán fejű baba, szövőszék… egyszóval minden. És persze mindezek közt sok kacat is, és persze az is, ami minket igazán érdekel, amiért egyáltalán elmegyünk: kések, tőrök, kardok és mindenféle „vas”.

Vettem én már itt Révész grószi maskarát, kis női szalonnázót, utászkardot, Gerlach kacort, sheffield-i kis sheepsfoot bicskát, böllérkést, Mikov kisbicskát és vadászkést, orosz vadászbicskát fűrésszel, zsigerelő pengével, borotvafenő bőrszíjat, finom fenőköveket, solingeni dugóhúzós bicskát, sheffield-i fenőacélt, 3 és fél fontos baltafejet…

Írtam is már erről itt-ott a fórumban, a nagy fogásokról, de most eszembe jutott, hogy mi lenne, ha fotókkal is bemutatnánk nektek, mi minden van itt? Így megkérdeztem Warinskyt, volna-e kedve készíteni pár fotót, míg én írnék egy kis szöveget, és ő örömmel igent mondott.

Íme, 2014 első Miskolci Régiségvásárának késes felhozatala, ami – köszönhetően annak, hogy ünnepek után vagyunk (sok árus ekkor „nyaral”), és volt egy rendkívüli, karácsonyi régiségvásár is december 22-én – sajnos kicsit soványra sikerült. (A kínálat általában ennek a háromszorosa szokott lenni.)

Kesportal: MREG02 - indafoto.hu

„Machete”, ami valamikor széteshetett, és fordítva lett összerakva. Nem csak a markolat van visszafelé, hanem a keresztvas is.

Kesportal: MREG03 - indafoto.hu

Egy dísz alabárd, alu öntvény, húszezret szeretett volna érte az eladó…

Kesportal: MREG04 - indafoto.hu

Variáció bronzból. Érdekesség, hogy nekem két darab ilyen öntvényem van, az egyik eltört, lett belőle csatabárd rövid tüskével és egy lándzsa. Emlékeim szerint 15-ért elhozhattuk volna.

Kesportal: MREG05 - indafoto.hu

Konyhai bárd.

Kesportal: MREG06 - indafoto.hu

Egy közeli a feliratról:

Kesportal: MREG07 - indafoto.hu

Ez nem tudom mi, de jó lendülete lehet.

Kesportal: MREG08 - indafoto.hu

Gyöngyház betétes markolatú kis evőkés, nagyon korrodált, olvashatatlan beütővel, és egy fenőacél. A késért háromezret szerettek volna.

Kesportal: MREG09 - indafoto.hu

Ez volt a legjobb: rozmáragyar markolatú kés, rozmár faragással, cirill betűs szöveggel, 1977-es évszámmal. Az eladó szerint „fókaölő kés”. 25 ezret akart érte.

Kesportal: MREG10 - indafoto.hu

Felirat a rozmáragyar markolaton. Magadan egy orosz kikötőváros a Távol-Keleten, Kamcsatkától nem messze.

Kesportal: MREG11 - indafoto.hu

Volt az asztalon „szamurájkard” is, a földön pedig egy pallos.

Kesportal: MREG12 - indafoto.hu

Kesportal: MREG13 - indafoto.hu

Kesportal: MREG14 - indafoto.hu

Kesportal: MREG15 - indafoto.hu

Kesportal: MREG16 - indafoto.hu

Ez a juhászbicska már hónapok óta ott van a vásáron, senki sem veszi meg, mert kinyithatatlan. A nagy pengét kicserélték benne rozsdamentesre, de házilag. A végeredmény: csúnyán köszörült körömhely, elkalapált baknik. Kár érte. A tok hátul el van hasadva.

Kesportal: MREG17 - indafoto.hu

Kesportal: MREG18 - indafoto.hu

Kesportal: MREG19 - indafoto.hu

A legnagyobb készlet mindenféle katonai és nem katonai vágóeszközökből ennél a srácnál szokott lenni, jó cuccai vannak, és nincsenek elszállva az árai.

Kesportal: MREG20 - indafoto.hu

Egy trattenbacher és egy rasolino.

Kesportal: MREG21 - indafoto.hu

A saska sajnos nem eredeti.

A képek nagy felbontásban: Warinsky galériája
A régiségvásár honlapja: regisegvasarmiskolc.hu
Régiségvásár a facebookon: Link

Finucci és Warinsky

16 hozzászólás


  1. 1 Karak03

    Jó Írás, Köszönet érte!
    Én (most, hogy összeszámoltam) 20 éve járok régiségvásárra Debrecen/Miskolc. A képeken látható portékák java részét is láttam már „élőben”. Én nagyon szeretem a hangulatát és a lehetőséget, hogy bármibe belefuthat az ember. Egyszer kiszúrtam egy árusnál egy Révész nagy maskarát.
    A kérdésemre, hogy ez menyibe kerül azt válaszolta hogy:
    az a sajátja és éppen kajált vele csak még nem rakta el.
    Késes vonalon sok jó minőségű fenő követ sikerült vennem és néhány szép és jó vadészkést.

  2. 2 protect

    Jó ötlet volt ez a cikk srácok! 🙂

  3. 3 csoki33

    Köszönjük!Jó kis cikk lett.

  4. 4 betyar

    Én múltkor egy dovo borotvakést vettem egy 1000 -es ért csak kicsit rozsdás rendbe kéne rakatni csak nem tudom hogy itt miskolcon foglalkozik e valaki ilyesmivel.

  5. 5 Bonnie

    Ez tényleg jó volt! Köszi! Következőre ki kellene néznem…

  6. 6 Spoon

    Nekem is nagyon tetszett,átjött a hangulat rendesen.
    Én itt helyben a nyíregyházira járok egy jóideje,de sajnos már minden értelmes dolgot felvásároltam,újakat meg nem nagyon hoznak 😀

  7. 7 Warinsky

    A rozmáragyaros késsel kapcsolatban: látva a cirill betűs feliratot,Finucci kérdezi az eladót.
    – Honnan származik a kés?
    – Ööö… a fókatelepről.
    – …milyen fókatelepről?
    – Hát, amelyik fenn van északon. Ezzel a késsel ölték le a fókákat.

    😀

  8. 8 szabi72

    De jó kis írás ez! Köszi!

  9. 9 Bloo

    Jó kis írás!
    Nekem a bárd tetszik a „használati utasításával”: így élezve jó, így meg rossz 🙂

  10. 10 degu

    Baro cikk imadom az ilyen vasarokat!
    Az amirol nem tudjatok micsoda hasonlit az oregek bozotirtojara.

    kb ket eve linkeltem a vidijot a machetes topikba, 10 percttol lathatok hasonlo zombiirtok.

    http://www.youtube.com/watch?v=ANLxcHIwYRg

  11. 11 RICO

    Jó kis írás! Köszi!

  12. 12 Sryker

    Jó cikk,amire ezt írtad: ____________Ez nem tudom mi, de jó lendülete lehet.——————–
    az szintén bárd,csak kétkezes verzió keményebb munkához,pld marha,stb!

  13. 13 Pint

    A ketkezes bard a monogrambol iteleve Hegyes Sanyi munkaja. 😀 😛

  14. 14 sentinel

    Hű de jó cikk …. a régi idők hangulatát adja vissza ami egyre kevésbé fellelhető.
    Azok a bajonettek pedig …. :sziv:

    Köszönöm az írást ! :kalapemel:

  15. 15 finucci

    Ma volt a februári régiségvásár, érdemes volt kilátogatni: http://forum.kesportal.hu/index.php?topic=626.msg671384#msg671384

  16. 16 finucci

    Ezen a hétvégén lesz 2017 első régiségvására, reméljük, ismét jó lesz a felhozatal. 🙂
    A városház-téri hentes sajnos lehúzta a rolót, de szerencsére vele szemben, majdnem a szobor mögött megnyílt egy halsütöde, nagyon jó halászlével, és kiváló haltepertővel, ajánlom mindenkinek!

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.