maç sonuçları

Worksharp tábori élező

Az élezőkről, élezésről viszonylag kevés szó esik a blogon. Wlad éltársunk kipróbált egy új, kompakt élezőeszközt. Tapasztalatait egy igen hasznos és kellemes beszámoló formájában is összefoglalta, melyet most megosztunk veletek.

Kesportal: WSF01

Többen jeleztétek felém, hogy osszam meg tapasztalataim a Worksharp cég új „tábori” élezőjével kapcsolatban. Nos, fényképezőgépet ragadtam, hogy első benyomásaimat megosszam veletek. Hosszútávú tapasztalatom sajnos még nincs az eszközzel kapcsolatban.

Kesportal: WSF02

A Darex egy amerikai családi vállalat, Oregon államban. Fő profilja az „automata” ipari és hobbi fúróélező gépek gyártása. Emellett Worksharp márkanév alatt különböző kés és szerszámélező eszközöket, korongokat, csiszolószalagokat gyártanak.

Kesportal: WSF03

A cég aránylag új terméke ez a „Guided field sharpener”, mely durva fordításban talán „szögtartós tábori élező” lehetne magyarul. Gyakorlatilag az összes élezési feladat elvégezhető vele, az újraélezéstől az élkarbantartáson keresztül, egészen a bőrös sorja mentesítésig. A híres késkészítő, Ken Onion is elismeréssel beszél erről az élezőről: „…a legjobb kézi, hordozható élező, amit eddig használtam…”.

Az élezőrendszer több fontos funkciót integrál egyetlen eszközbe.

A gyémántos lapok

Ebből mindjárt két különböző szemcseméretű található az élezőn. Finomságra én olyan 250/600 grit körül tippelném. A lapok mérete 25 x100 mm, melyet én elégségesnek érzek bicskákhoz, illetve 100 mm pengehosszúságú fixekhez. Konyhakést, nagyobb csapkodós vasakat már biztos nem szívesen éleznék ezzel.

Kesportal: WSF04

Kesportal: WSF05

A lapok egyébként fémből vannak, melyeket egy erős mágnes tart a helyükön. Az élezőn okosan van egy-egy vájat amibe benyúlva aránylag könnyen eltávolíthatóak. Ez azért fontos, mert az egyik lap mögött, egy elég „nagy” rekesz található, amibe lehet apróságokat pakolni. (Én valószínűleg egy kis darab pasztát fogok benne tárolni.) A másik gyémántos lap alatt, a panelban különböző nyílások találhatóak. Ezek gyakorlatilag „kulcsok” , melyek segítségével vadász nyílhegyeket erősíthetünk nyílvesszőkre, illetve oldhatunk le róluk. Számomra, késes szempontból ezek kevésbé fontosak.

Kesportal: WSF06

Kesportal: WSF07

A mágnes erőssége kielégítő (az eszközön fel is hívják a figyelmet, hogy pacemaker közelébe ne…). Sajnos az illesztés nem tökéletes, így van egy kb. fél milliméteres hézag a gyémántlap és a műanyagház között. Ez a pici kotyogás zavaró lehet, ha erősebben nyomja rá az ember az élezni valót. De tulajdonképpen ez a hiányosság 3 másodperc alatt orvosolható egy kis kézügyességgel. Mindenesetre ez 1 pont veszteség a minőség rovására (csak előre hátra irányba tapasztalható mozgás, oldalirányban jó az illesztés)

Kesportal: WSF08

Az élezőn több helyen is található szögsegéd, mely itt 20°-os. Az anyaga (és minden sárga alkatrészé egyúttal) keményebb fajta gumi. Gondolom ez abból a célból készült gumiból, hogy sík lapra fektetve az élezőt annak tapadást biztosítson. Nos, ez nem nagyon váltja be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a készülék csúszkál. Valószínűleg kevésbé, mintha kopogós, sima műanyagból lenne.

Kesportal: WSF09

A kerámiák

Ebből két darab áll rendelkezésre az élezőn, egy nagyobb és egy kisebb. A nagyobb szintén 100 mm hosszú, átmérője 8 mm. Az átmérő azért lényeges (nekem) mert így tudok rajta körömcsipeszt élezni. Nagyjából 1000-es finomságú lehet. A kerámiának három oldala (funkciója) van, amit egy cuki kis piros karral váltogathatunk. A három állás: coarse (durva) – fine (finom) – hook (horog).

Kesportal: WSF10

A „fine” értelemszerűen sima felületű, a horogélező oldalon két vájat van a rúdban mellyel horgokat, illetve tűket, árakat tudunk élezni. A „coarse” oldal nemes egyszerűséggel csak sűrűbben van bordázva, tehát nem változik a szemcsefinomság.

Kesportal: WSF11

Maga a rúd egy kivehető stifttel rögzül a házban, így könnyen hozzáférhető pl. tisztításhoz, vagy ha önmagában szeretnénk használni a kerámiát. Itt is található szögsegéd, de ez már 25°-os. Nem biztos, hogy az integrált rendszer szempontjából szerencsés, mert ugyan valóban rögtön sorjamentesít, de lesz egy apró másodlagos élszög is, ami ugye 50°-os.

A kis kerámia a fogazott élek fenésére, karbantartására hivatott. Ez 27 mm hosszú, átmérője 3.5 mm. Szögsegéd itt már nincs, de úgy gondolom, ez nem is szükséges.

Kesportal: WSF12

Az utolsó funkció az eszközön a bőr. Erről sokat nem lehet elmondani, 13 mm széles és szintén 100 mm hosszú. Mivel én mindig pasztás bőrrel zárom az élezést, ez nálam igen hasznos funkció, mely elmozdította a mérleg nyelvét, mikor a szokásos „kell-e ez nekem?” kérdést feltettem magamnak.

Kesportal: WSF13

Összességében szerintem a legjobb outdoor élező, amivel találkoztam! A DC4-et és társait messze veri a kínált funkciók terén. A kidolgozása is korrekt (a fentebb említett hézagtól eltekintve), szépen van sorjázva az összes műanyag alkatrész. Kellően masszív a ház konstrukciója. Kézben tartva is van elég hely az ujjaknak, nem kényelmetlen, mint kisebb társai. A 170 mm-es teljes hosszával és a 130 g-os tömegével szerintem bármelyik „minimál” túrapakkban megállja a helyét, de még akár EDC szerepkörben is.

A gyémánt bevonat minőségét majd az idő igazolja, de nem gondolnám, hogy baj lenne vele. Az élező külföldi ára 30-35 dollár körül mozog, amennyiért tényleg megéri „még a hülyének is”. Talán még a hazai 12 ezer Ft körüli kisker. árat is megéri.

Kesportal: WSF14

Én nyugodt szívvel ajánlom. Aki gondolja, vágjon bele egynek a beszerzésébe, szerintem nem fog csalódni.
Remélem tudtam pár hasznos infóval szolgálni!

Wlad (Dallos János)

8 hozzászólás


  1. 1 powerball

    Egy ilyet én is beszerzek

  2. 2 Fff987

    Milyen jó lenne, ha valaki vállalná a közös beszerzés intézését. Én biztos benne lennék.

  3. 3 Golbat

    Köszi a bemutatót Wlad! Késtalira feltétlenül hozd el! 😉

  4. 4 kazah

    A bőrhöz milyen pasztát használsz?

  5. 5 Wlad

    Üdv Kazah !
    Többféle pasztát használok (kék, fekete, fehér) , pontos típust sajnos nem tudok. Egy kis bonyhádi szerszámboltból hozatom. 250g tömbökben (is) lehet kapni.

    Hogy ugyan az e, nem tudom, de hasonló például innen

    http://www.harrykft.hu/content/polir-paszta-feher

  6. 6 csulak

    Koszonom a leirast,hasznos volt.

  7. 7 emcett

    Sziasztok!

    Van már tapasztalat, hogy mennyire tartósak a gyémántos lapok, és hogy hogy lehet őket bepótolni szükség esetén?

  8. 8 szonda endre

    próbáld kia sarokköszörűhözkapható 115mm, gyémántos tárcsával !!(kőzet vágó tárcsa

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.