maç sonuçları

Lindbloms Knivar halas kés

Mint nickneve is mutatja, the cook fórumtársunk nem csak kívülről, kedvtelésből szemléli a konyhakéseket. Most épp egy svéd halas kés bemutatójával szolgál nekünk.

Kesportal: kozeli

Megígértem, vagy mégsem ezt a bemutatót – olyan régen volt, hogy már nem is emlékszem rá.
A kés pár hónapja került hozzám, de sajnos nem tudtam előbb tesztelni és bemutatni. Nem jutottam ki horgászni, mikor meg végre igen, pont akkor ment tönkre a Nikon, így csak a tapasztalatokat gyűjtögettem vele. De a csillagok szerencsés állása, meg a kollegák, barátok önzetlen segítségével legalább egy kis képes bemutatót sikerült összekotyvasztanunk, igaz csak ,„mesterséges” körülmények között, a hazai vizekben véletlenül sem előforduló, de hasonló élőlényekkel.

Kesportal: csoportkep

A kés a horgászataimnál hű társam volt, és az is marad sokáig. Minden haltisztítás-filézés-feldolgozás feladatot könnyen megoldott, használata során semmilyen hátrányt éreztem a drágább társaival szemben. Ez főleg a munkahelyi „nagyüzemi” felhasználás alatt derült ki.

Kesportal: headcut

A gyári éllel nem voltam elégedett, így megéleztem alaposan, HAIDU köveken. Jó volt használni, de még nem éreztem tökéletesnek. Ekkor döntöttem az átprofilozás mellett, húztam rá oldalanként egy kb. 10-12 fokos élszöget, kb 1,5-2 mm-es élszalaggal, szőrborotválósra. Ettől a mozzanattól a kés megtáltosodott, jól megküzdött a szálkákkal, és a gerinc átvágását is kihajlás-kipattogzás nélkül viselte. Az acél típusa nem ismert, a gyártó honlapján is csak annyi van, hogy rozsdamentes. Érzetre hozza a Mora-Hultafors minőséget, az olcsóbb szegmensből. HRC találgatásba nem szeretnék belemenni, de élezési érzetre olyan 53-56 körül lehet.

Kesportal: salmonslice

Ami nagyon tetszik a késben, hogy jól van levékonyítva, nem túl hajlékony a penge, így sokkal haladósabban, határozottabb mozdulatokkal lehet vele dolgozni. 2-3 halanként kér egy kis fenést, de oldalanként pár húzással jól karbantartható.

Kesportal: file

A markolat lehetne egy centivel hosszabb, nagyobb kezűeknek kicsit kényelmetlen lehet, bár halfeldolgozásnál ritkábban markolunk rá teljesen a késre. A markolat anyaga jó textúrájú, jól tapad. A tok műanyag, jól tartja a kést, könnyen tisztítható. Az övcsat kicsit gyenge, kb. mint egy átlagos ruhacsipesz.

Kesportal: csoportkep2

Ezért a késért 2000 Ft-ot kellett fizetni, nem kérdéses számomra, hogy megérte az árát. Szívből merem ajánlani, tökéletes tanulókés, de a haladók sem fognak benne csalódni.

the cook

11 hozzászólás


  1. 1 the cook

    Megtisztelő, hogy kiraktátok, köszönöm. Fontosnak érzem megjegyezni, a képek Farkas Gábor és Hobai Attila közreműködésével készültek.

  2. 2 Wolf

    Ez egy tök jó írás és egy tök jó kés. Használd sokáig! 🙂

  3. 3 angelero

    Kicsit talán tömör, de a lényeg benne van. Jó volt olvasni. 🙂

  4. 4 Sonasz

    Gratula a cikkhez! Jó kés hol lehet hozzá jutni?

  5. 5 ASH

    Aposom hasznal egyet (horgasz), kimondottan nagykezu de o is meg van vele elegedve, tenyleg jo kis vas.

    Jo latni egy profi felhasznalo kezeben ! 😀

  6. 6 kelapu

    Tőlem távol áll a halak mindennapi fogyasztása, évente egy alkalommal karácsony tájékán szoktam ilyen feladatokat végezni, de a cikk meggyőzött hogy ilyen késsel könnyebben menne. Lehet hogy keresek is egyet magamnak? Köszi a cikket egy szakértőtől!

  7. 7 Julius77

    Jól sikerült kis bemutató!Gratula hozzá!Nem vagyok egy nagy horgász,halat ritkán pucolok,dolgozok fel,de ez a kés biztosan kellemes társ lehet ilyen feladatoknál!

  8. 8 Révészbicska

    Sandvik 12C27, vagy 12C27Mod.

  9. 9 Sígyugyó

    Tengeri sügér, és lazac ? Az fincsi !

  10. 10 the cook

    Sonasz! Sajnos még nem forgalmazzák itthon (azt hiszem). Tudtommal egy kartonnal jött az országba, és a portálon lett eladogatva, kimondottan piackutatás céljából.

    Sígyugyó!
    Tengeri keszeg azaz aranydurbincs (dorado). A lazac stimmel, meg scampi (langustin, norvég homár) A sügérről egy igen jó leírás: http://oceancowboy-no1.blogspot.hu/2012/01/tengeri-suger-amely-nem-sullovagy-talan.html

  11. 11 Sonasz

    the cook! Kösz az infót! Akkor erről lemaradtam 🙁

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.