maç sonuçları

Az alkotótábor gyümölcsei

Jó hangulatban, sok munkával telt a hajdúböszörményi késes alkotótábor. Voltak stabil dolgok, melyek szinte semmit sem változtak, mint például a skanzen, a baráti légkör, a kések szeretete, na, meg a mázsás kovácsüllő. A társaság egy összeszokott bázis körül azért változott, egyfelől bővült, másfelől voltak távol maradók. A legfontosabb dolog, az alkotásvágy viszont jobbára megvolt. A termésről, az elkészült munkákról olvashattok most egy rövid beszámolót.

Kesportal: HB3 Cimkep

A résztvevő-sereget (melyet joggal nevezünk annak, ugyanis a jelenléti ív alapján 50-nél többen voltunk) kiegészítette néhány új arc. Csatlakozott a társasághoz két hobbi-kovács a BME meleg alakító szakosztályának képviseletében. Velünk tartott egy ifjú pár is, várandós hölgy taggal – ugyanúgy kovácsolt, mint bárki más, nem is kicsit volt szokatlan látvány. Azért volt néhány régi motoros, aki hiányzott idén a társaságból, ennek következtében picit soványak voltunk pl. kézműves fa és csontékszer fronton. Nem volt, aki ilyesmiket farigcsáljon, reszelgessen, ötleteket adjon.

Kesportal: HB3 FelsoElvalaszto

Kovácsolásból azért igen jól álltunk, több, helyben kovácsolt penge elnyerte végső alakján, mire elérkezett a táborzárás. Jusy éltársunk könnyű, konyhai bárdszerű kést álmodott meg, mellyel kerti sütögetésekkor kényelmesen tud dolgozni. A penge rugóacélból készült, kovácsolás után a kontúrja csiszolással alakult a végleges, használható formájúra. A markolat jó húsos, hisz Jusy nem éppen apró termetű ember.

Kesportal: HB3 Jusy1

Kesportal: HB3 Jusy2

Spoon/Balázs éltársunk is komolyan gondolta a késbarkácsolást. Hozott magával kész pengét, melyet „felöltöztetett”, de beállt a kovácstűz mellé is, hogy pengét gyúrjon magának. Egy „gyári hibás” EDC pengét kapott meg, melyet sikerült egészen szépen felmarkolatoznia. Kovácsolt pengéi rugóacélból készültek, markolataik emberes méretűek. Balázs a lemezbakni-reszelgetős részt ügyesen elkerülte keményfák használatával.

Kesportal: HB3 Spoon1

Kesportal: HB3 Spoon2

A kovács-szakkörös srácok is kitettek magukért. Készült kovácsolt borotva, pillangókéshez penge. Sajnos Feri munkáiról képet elfelejtettem készíteni, hisz igen jó hangulatban voltunk már, mikor ezeket megnézegettem (napközben jobbára a saját projektekkel foglalatoskodtam, vagy épp segítettem másnak), no meg fény se sok volt már. A fafaragással is foglalkozó Péter munkáját azért sikerült elcsípni. Szintén rugóacélból kovácsolt penge, kovácstűzön hőkezelve, szintén vaskos markolattal. Egészen komoly vas lett ez is. Arról már nem is beszélve, hogy sátrának felállításához néhány hiányzó sátorcövek kovácsolásával kellett bemelegítenie.

Kesportal: HB3 Peter1

Kesportal: HB3 Peter2

Kesportal: HB3 Peter3

Készült egy kovácsolt kés kalákában is. Ennek pengéjét Robi ütötte, mint az alkotótábort megnyitó első darabot. A bowie jellegű, nem túl nagy pengéből egy inkább csajosra öltöztetett kést készítettünk. Ehhez Péter és Jóvíz éltárs segítségével készült egy kovácsolt keresztvas, melynek nyúlványai csigába hajlanak. A melegen lyukasztott alkatrészt végül formára kellett csiszolni, illetve a pengéhez illeszteni. Ez a feladat nekem jutott. A hőkezelés után a penge élezését Angelero éltársunk csiszolta végleges (közeli) formára, majd valahogy a markolat fája is felkerült. Itt számomra kimaradt egy lépés, nem tudom, ki volt az elkövető, de az biztos, az utolsó simításokat és a kényelmes fogás miatti ujjvájatot Sasa csinálta meg. Egészen formás, rusztikus és kellően nőies kés kerekedett, szépen „összehordtuk”.

Kesportal: HB3 AnBowie1

Kesportal: HB3 AnBowie2

Több késkészítő is tiszteletét tette táborunkban. Kocsis Ferenc a damaszkról beszélt egy jó húsz percet, segített több kés csiszolásában saját kezével vagy éppen ötleteivel, tanácsaival. Szántó Szabolcs a helyszínen villámgyorsan összerakott egy kést, melyen nevezhetünk pl. „Pikk-pakk Puukko”-nak. Csapágygyűrűből kovácsolt penge, kísérleti jelleggel bőrkarikák, mint bakni és egyszerű fa markolat. Persze a szakértő jelenlét nem csak ebben merült ki, baráti, kötetlen beszélgetések, közös sztorizás csökkentette a helyenként számottevő távolságot készítő és késbarát között.

Kesportal: HB3 Kocsis1

Kesportal: HB3 SzaszaSSP1

Kesportal: HB3 SzaszaSSP2

Az újonc házaspár kezdetben csak bizonytalanul nézelődött. Hiába, ismerkedniük kellett az emberekkel, csakúgy, mint a kovácsolás, késkészítés alapfogásaival. Szerencsére befogadó közösség vagyunk és a késes alapműveletek sem nehezek, így kis próbálgatás után egész szép darabokat sikerült a kis családnak előállítani. Apró baki, hogy a kisebbik kés szerkezeti acélból kovácsolódott, így csak vajazókésnek vagy dísznek lesz használható. Első késnek ettől függetlenül mindkettő kiváló próbálkozás. A nyílt napon ők próbálkoztak még a tűzzománccal és a nemezzel is, ahogy alább látható.

Kesportal: HB3 Kristof1

Kesportal: HB3 Kristof2

Kesportal: HB3 Kristof3

A Moti-család ismét kitett magáért. Betty megkapta a gondnoki feladatokat, amíg a Tájházak munkatársai pihennek munkaidejük lejárta után. E mellett szokás szerint az egész tábor „anyukája” volt, gondoskodott a vacsoráról, megszervezte az étkezést. Moti szintén egész nap nyüzsgött, kést markolatozott, kopácsolt, kést élezett. Nála is egy Robi penge kapta meg végleges ruháját, de emellett még számtalan késsel szorgoskodott.

Kesportal: HB3 Motiek1

Kesportal: HB3 Motiek2

Kesportal: HB3 Motiek3

A bőrösök kicsit kívül estek látóteremen, ugyanis a területet a létszám miatt két részre osztottuk. A bőrműves szektor a szomszédos udvarban, a filagóriában kapott stabil helyet. Raga bőrtarsolyt készített, Nemozoli mozaikszegecset csinált késéhez, melyet végül sikerült felmarkolatozni, miközben Gabesszel együtt megpróbálták a többiek által végzett bőrös munkát felügyelni, segíteni, amennyire lehet, támogatni.

Kesportal: HB3 Boros1

Kesportal: HB3 Boros2

Kesportal: HB3 Boros3

Mamut éltárs is sokat segített a táborban. Készített magának egy kést Szálkai Robi egy elfekvő pengéjéből. Megpróbálta a kovácsolást is, kiridashira fájt a foga. Rajta kívül még Bali, Péter és GBotond éltársak is ilyesmi kiskéssel próbálkoztak, már ami a kovácsolást, csiszolást illeti. Mamut éltárs wenge markolatos tőkekése egészen profira sikerült.

Kesportal: HB3 Mammut

Bali bizonytalankodva indult neki a késkészítés rögös útjának. Hozott magával egy Tramontina macséta pengedarabból köszörült pengét, melyen elsajátíthatta a markolattüskés kések elkészítésének munkafolyamatait. Egészen pofás kis kés kerekedett a néhai bozótvágó-darabból. A kiridashi-kovácsolást, mint sláger műsorszámot Bali sem hagyta ki, így két késsel a zsebében ballaghatott haza a tábor végén. Meg persze egy tekert mikartás kiskéssel, melyet már nem sikerült befejezni. Majd jövőre, ha addig kibírja, vagy talán nekilát otthon megoldani.

Kesportal: HB3 Balicsirke

A magam részéről én pár hőkezelt pengét vittem csiszolni, illetve elkészült a második tekert mikartás markolatú kés is. Készült két késpenge, melyet az újrahasznosítás jegyében egy rossz, régi reszelőből kalapáltam. Lett egy félkész vonókés is, mely ugyancsak reszelőből alakult, de még további kovácsolást igényel. Talán jövőre, vagy…
Úgy adódott, hogy most csupa kék kést sikerült a tábor végén felmutatnom. Egy korábban Hegyes Sándortól beszerzett, skandináv élű pengének (talán egy Nyest penge) is elkészült a markolata, kék-fekete G10-ből. (Pedig esküszöm, csak belenyúltam az alapanyagos dobozomba, nem direkt a kéket választottam.)

Kesportal: HB3 BW1

Kesportal: HB3 BW2

Kesportal: HB3 BW3

Biztosan nincs minden itt felsorolva, sokan voltunk, sokfelé. A magam részéről elsősorban késezni próbáltam, valamint Balinak segíteni, amennyire lehetett. Nézzétek el nekem, hogy nem mindenre kiterjedő a riport, hanem erősen szubjektív, kifejezetten személyes. Azért ha a többiek végre megosztják és engedélyezik, akkor alul a linkeknél megtalálhatjátok majd az ő fotóikat is. Mert ugye egy fotó gyakran többet mond ezer szónál. Ez jelen esetben fokozottan igaz lehet – már ameddig késekről van szó.

Kesportal: HB3 Elvalaszto

Külön öröm, hogy az alkotótáborban tiszteletüket tették olyanok is, akik csupán bemutatkozni, beköszönni akartak. Öröm volt megismerni Szabó Zé bőrös ismerősét, Boda Csabit. Különösen azért, mert egy csomagtartónyi bőrös munkával jöttek (nem beszélve Zé újabb késeiről). Példásan kivitelezett, szép bőrműves holmik, árkolva, szironyozva, ványolva – mikor mit érdemes alkalmazni dekorációnak.

Kesportal: HB3 Keszitok

Jövőre talán mások is kedvet kapnak egy ilyen kreatív szeánszhoz, de azt már most biztosan állíthatjuk, hogy más feltételekkel. Talán ez volt az utolsó teljesen nyitott, szabadabb légkörű alkotótábor. A létszám és a munkamenet okán biztos, hogy lesznek változások. De erre még van szűk egy év.

BlackWoOd

További fotók:
GBotond fotói
Elkészült munkák
Munka közben
Életképek, Mesterségek Napja

8 hozzászólás


  1. 1 Mamut75

    Jó cikk köszi BlackWoOd, reméljük jövőre ugyanott. Még egyszer köszi mindenkinek a szervezést, vendéglátást és a segítséget.

  2. 2 Moti

    Köszi a cikket! Remek volt,pörgéssel,munkával,élménnyel!

  3. 3 Julius77

    Sajnálom,hogy kihagytam ezt a lehetőséget!A képeket nézegetve,a cikket olvasva nagyon jó hangulatú,és termékeny tábor volt!Köszi a beszámolót,jövőre talán én is ott lehetek!

  4. 4 Spoon

    Köszi Bleki! Jó hangulatú cikk lett,olyan, mint amilyen a tábor volt.

  5. 5 Robi

    Köszi a cikket , és hogy eljöttetek ,remélem jövöre is sikerül összehozni.

  6. 6 révészbicska

    Nagyon rossz az időpont!!!

  7. 7 firesnake

    Köszi a cikket 🙂 Amint lesz egy csepp időm csatolom a képeket amiket megígértem 🙂 Sorry a csúszásért 🙁

  8. 8 csulak

    Koszi a leirast, jol esett olvasni, kar hogy nem lehettem ott, de ki tudja talan egyszer nekem is sikerul eg yilyen tanulotaborba eljutni.
    Gratula a csapatnak!

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.