maç sonuçları

Robi EDC

A legális méretű, jól használható pengeformájú és markolatméretű késekkel általában nem vagyunk elkényeztetve. A „falbontó” kategória meggyőződéses hívei mellett vagyunk azért páran, akik hajlandók feláldozni az elpusztíthatatlan feszítővas funkciót a sokkal jobb vágóképesség oltárán. Ilyen napi viselésre (EDC-re) szánt kés készült nemrégiben Szálkai Robi műhelyében, mely kategóriájában rendkívül sikeresnek bizonyult – azon túl, hogy az alapmodell „A” kategóriás népi iparművészeti alkotás.

Kesportal: RobiEDC01

Bár a fa markolatos verziók kétség kívül szépek, a magam részéről jobban kedvelem a szintetikus anyagokat, ha állandóan viselt, napi szinten nyúzott eszközökről van szó. A kompozit panelek (pl. G10, mikarta) kevésbé sérülékenyek, jobban bírják a nedvességet. Sérülésnek bőven kitesszük, hiszen a legnagyobb körültekintés mellett is odaütődik, beakad néha a környezetünkben levő tárgyakba. A nedvességen sincs sok magyarázni való, a rendszeres tisztítás, mosogatás, meg persze a kánikulában elkerülhetetlen izzadság rendszeresen éri. Ez a legkeményebb fának is hamar kárára válna.

Kesportal: RobiEDC02

A kés paraméterei közül leginkább a pengehossz az, ami állandónak tekinthető a maga éppen 80 mm alatti hosszúságával, illetve a kellemesen íves vonalú, nagyon enyhén letörő hegyű (olyan egyenes vonalban lejt a hegy felé a pengehát, hogy domború hegyűnek nevezni nem merném) pengeforma. A pengeanyag, ezzel együtt a lemezvastagság elég változatos. Készült ilyen kés KO13 acélból 3 mm-es vastagság mellett, de volt, akinek inkább a szintén rozsdamentes N690 tetszett, hasonló vastagságban. A népszerűség és persze a vásárlói igények okán készült ilyen kés Sleipnerből is, vékonyabb és vaskosabb pengével egyaránt. A magam részéről én megelégedtem a KO13-as alapváltozattal, melyet néhány részlet mégis egyedivé varázsol.

Kesportal: RobiEDC03

A markolat hossza kicsit eltérő lehet, ugyanis a normál méret mellett (kb. 100 mm) készült hosszított változatban is. A panelek hosszúságába beleszól még, hogy a leendő tulajdonos igényelt-e törővéget a példányára. Példás rugalmasság ez a készítő részéről, így mindenki a saját szájízének megfelelő vashoz juthat. A markolat kontúrjának azonosságában jobbára ki is merül a markolatpanelek egyezése. Ez ugyancsak a vevők egyéni preferenciáinak következménye. A könnyű, lapos markolatpaneles verziótól a szinte hengeresig minden megtalálható a palettán.

Kesportal: RobiEDC04a

Kesportal: RobiEDC04b

Bevallom, ebben a kategóriában nekem sem túl változatos a bevethető készletem. A korábban bemutatott Szasza-féle Farmert hordtam általában, egyszerűen túl jó az a kés, igazán eszembe se jutott cserélni. Nos, e mellé a kés mellé került váltótársnak egy ilyen EDC fixpengés. A penge a már említett, 3 mm vastag KO13-as rozsdaálló acélból készült. A markolat fekete G10, alatta vörös fiber található.

Kesportal: RobiEDC05a

A polírozott G10 apró „szálkákkal” textúrázott, így kevésbé csúszós. A véletlenszerű markolatmintához passzoló, savazással előállított felületkezelést kapott a penge is (legalább három elkülönülő réteg látszik). A fogást segíti vaskos, hengeres és lapos markolatpanelek esetén is a mutatóujjnál kialakított ujjvájat. Ez pozícionálja a kést a kézben és az ujjvédőt éppen elég hangsúlyossá teszi. A kés teljes hossza 18 centiméter, ez normál vagy nagyobb kézzel három ujjas fogást tesz lehetővé – a kisujj a markolat kerek végén támaszkodhat.

Kesportal: RobiEDC05b

Kesportal: RobiEDC05c

A pengehátig felköszörült, eleve vékony penge kiváló vágóképességgel rendelkezik, ráadásul a vékony élszalag okán könnyen is élezhető. Ezen jó tulajdonságát a KO13 acél sem rontja, lévén nagyon egyszerűen karbantartható. Az éltartásra eddig panaszom nem lehet, közel másfél hónapos használat mellett kiigazításra nem volt szükség. Igaz, nem vágtam kartonpapírt folyóméterszámra, sem kenderkötelet, jobbára csak nálam van. A hamis fokél okán kellemesen szúrós is a kés, tetrabrick dobozt, kartongurigát szépen lehet vele perforálni – már ha ilyen irányú késztetést érez valaki rajtam kívül, mert egyébként teljesen felesleges elfoglaltság.

Kesportal: RobiEDC06

Ahogy a késből is, hozzá való tokból is készült többféle, az egyszerű zsebtoktól a szironyozott, fényesített, díszített bőr tokig bezárólag. A magam részéről napi viselésre többnyire a könnyen tisztítható, merevebb és szerintem biztonságosabb kydex tokokat részesítem előnyben, így egy ilyenben hordom késemet. Öv alá fűzve a markolat-nehéz kialakítás sem okoz komoly problémát. A legális méretű, megfogható hosszúságú markolattal készített kések esetében ezzel a súlyeloszlással meg kell tanulni együtt élni. Alternatív megoldásként lehet merev övet hordani, tek-lok rögzítőelemes tokkal.

Kesportal: RobiEDC07a

Kesportal: RobiEDC07b

A Szálkai Robi-féle, „EDC” névre keresztelt kés éppen olyan időszakban született, mikor nem nagyon volt más alternatíva. Az ennek következtében kialakult kereslet-vákuumot kihasználva rövid idő alatt több sorozat fogyott el a fórum közönsége és a Tűzzel-vassal látogatóinak igénye kapcsán. Ügyes húzás volt meglovagolni a keresletet, ráadásul a termék sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint a készülő további sorozatok, valamint a nagyított, „KKVE” (közbiztonságra különösen veszélyes eszköz – ide sorolja a jogszabály a 8 cm pengehosszúságúnál nagyobb késeket) névre keresztelt verzió. A névválasztás találó, még ha sokat nem is kellett gondolkodni rajta.

Kesportal: RobiEDC08a

Kesportal: RobiEDC08b

Azon túl, hogy Robi rendkívül gyorsan fejlődő késes, kiváló érzékkel fedezi fel és használja ki a vásárlói igényeket. Nyilván ebben nagy segítség a fórum tudatos használata és az újító, megkövesedett konvenciókkal szükség esetén szakítani tudó szemléletmód.

BlackWoOd

Ajánlom Ponggi éltárs írását is, melyben személyes tapasztalatait fogalmazza meg.

12 hozzászólás


  1. 1 Wlad

    Úgy látom, megéri sokáig fennmaradni 😉

    Jó lett a beszámoló ! ….és örülök hogy tapasztalatból mondhatom, hogy a kés is nagyon jó !

  2. 2 Switchblade

    Sajnos szemelyes tapasztalatom ezzel a modellel meg nincs…
    De, ez az eredeti EDC valtozat valoban ugyes kis kesnek tunik es nagyon jol jon ez a bemutato iras.
    Igen, bizony nagyon szimpatikus dolog a Robi (keszito) altal mutatott rugalmassag a kulonbozo igenyek es valtozatok kielegitesere.

  3. 3 Zelei K Andor

    Szép kések… Remélem összefutok velük valamelyik késes rendezvényen. A „8 cm pengehosszúságúnál nagyobb kések”-ről jut eszembe: hogyan szokás mérni? A vágóél számít? Vagy az egész penge a markolatpanelig?

  4. 4 Robi

    Meg vagyok lepve , nem számítottam a cikkre , de azért örülök neki ,
    Annak méginkább ,hogy sokan használják megelégedéssel ezt a kis vasat .
    🙂

  5. 5 BlackWoOd

    Andor:
    8 cm a markolatpanel elejétől a penge hegyéig (szúráshossz), illetve egyidejűleg a vágóél hossza is mérendő. Egyik sem lehet a megadott méret fölött.
    Legalábbis a jogszabály ezt a két méretet adja meg.

    A „hogy szokás mérni” érdekes kérdés, ugyanis azt nem írja le a szabály. Tehát pl. markolat nélküli késnél fene tudja, mi a helyzet. A rendőrlogika gyakran nem egyezik a józan ésszel.

  6. 6 cuccos19

    Kés is cikk is nagyon jó. Ugyan személyes tapasztalatom eddig még csak egy rövid tapizás erejéig volt, de az is meggyőző volt számomra. Remélem hamarosan közelebbről is megismerhetem, ha meglesz a sajátom. 😀

  7. 7 ssk

    A Robi EDC kapcsán felmerült, hogy lehetne belőle Késportálos fórumkés. Az nem volt rossz ötlet.

  8. 8 Julius77

    Nagyon jó bemutató,egy nagyon jó késről!Már egyszer nekifutottam egy ilyen beszerzésének,akkor nem jött össze….de ami késik,az nem múlik! 🙂

  9. 9 angag

    Nagyon tetszik, remélem sikerül majd egyet beszereznem.

  10. 10 pelizoli

    Sziasztok!

    Már régóta keresem a számomra megfelelő fix-pengés kést, és azt hiszem, hogy most megtaláltam.

    Tudna nekem segíteni abban, hogy hol tudok vásárolni egy Szálkai Robi féle”EDC”-t?

    Elére is köszönöm a segítséget.

  11. 11 BlackWoOd

    Pelizoli: a fórumra tudsz regisztrálni, ott megtalálod Robi elérhetőségét is.

  12. 12 Buras

    Tudnátok segíteni KO 13- as lemez (keskeny lemez) beszerzési forrásában? 2-5 mm vastagságban

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.