maç sonuçları

IWA 2012 – nagyítás III. Fantoni és LionSteel – az olasz meló.

Vannak ismert, begyöpösödött sztereotípiák, amelyek valamilyen szinten ugyan nemzetköziek is, de mi, magyarok azért e sportágban is bőven verjük a világot. Ilyen például, hogy ha ipar, ha gyártás, akkor minden, ami olasz, az gagyi. Bezzeg a német – aaaz iiigeeen! Namármost egyet mondhatunk: az európai késgyártás terén a fenti elmélet nemhogy bedől, de olasz-német viszonylatban mintha egyre inkább fordítva lenne…

Jöjjön erre rögtön két példa, amelyeket idén alaposabban tanulmányoztunk. A Fantoni márkát (kevesen tudják, hogy saját kínálatuk mellett ők gyártják a Gerber Blackie Collins féle River-sorozat csupafém változatát, illetve részben ők gyártották, és szerelték teljesen össze a Lone Wolf R. W. Loveless sorozatát is) idősebb és ifjabb Fantoni urak maguk képviselték, és igen érdekes dolgokat fedezhetünk föl kínálatukban. Itt van például népszerű vízi-, vitorlás- és búvárkésük, a fixpengés R.R.K., amelyből Németországban már tizenötezres (!) eladásnál tartanak. Könnyű, jó fogású (gumírozott markolat) modell, 3 mm-es 425 mod. pengével, amelyet az egyik legnagyobb vitorlás szervezettel, a Brit Királyi Yachtszövetséggel (Royal Yachting Association, RYA) együtt terveztek. Két változatban készül: van egy lekerekített birkaláb hegyű-seklinyitós (utóbbit nem rendszeres, hanem vészhelyzeti használatra ajánlják), illetve egy hevedervágós hegykiképzésű modell.

Kesportal: IMG 0733

Kesportal: IMG 0736

Van aztán egy dedikált mentőkésük is, a Rescue Tool. Ez már Sandvik 13C26 pengével és üvegszálas műanyag markolattal (piros vagy sárga) készül, a végén karbidtüskével, leszerelhető csipesszel. Automata, igen határozott működéssel. Jó ötlet, hogy a penge csapódását egy kis acélcsavar fogja föl, amely állítható is, így a penge esetleges játékát szabályozni lehet.

Kesportal: IMG 0742

Kesportal: IMG 0746

A taktikai vonal sem idegen tőlük, ezt bizonyítja például a két méretben létező, impresszív, Harsey-tervezésű folder. Kőmosott S30V penge (8 vagy 10 centis), fekete vagy prérifarkasbarna G10 markolat, titán alaplemezek és csipesz – mi kell még?

Kesportal: IMG 0757

Kesportal: IMG 0759

Találtunk aztán egy igen szép vonalú új modellt is náluk, 2012-es újdonság. Egy fiatal fehérorosz késkészítő, Dimitrij Szinkevics tervezte, akinek modern vonalú, szép és érdekes folderjei és fixei vannak (további képek itt). (Mellékszál: a Fantoni-standon épp ott volt egy jelentősebb orosz kereskedő, akivel szintén elbeszélgettünk, és mondta, hogy Szinkevics valamennyire talán ismert már, de a legnagyobb sztár náluk mindenképp Szkrilov: minden szpecnazos, kágébés, kormány-, test és egyéb őr meg elitalakulatos Szkrilov-kést akar. Ja, és azt is mondta, hogy: A Strider? Ugyan már… Az bájkereknek való!)

Kesportal: IMG 0750

Kesportal: IMG 0753

A LionSteelnél először egy olyan újdonságra lettünk figyelmesek, amely a sztenderd kínálatban nem szerepel, mert a svájci rendőrség és a Polizeibedarf rendőrellátó szaküzlet közreműködésével kifejlesztett, kizárólag az utóbbi által forgalmazott modell: a PM-1. Nagy, erős, rokonszenves ergonómiájú modell, persze élezze a fene.

Kesportal: IMG 0713

Kesportal: IMG 0708

A svájcirendőr-bicska után persze jött – a figyelmet a márka minden további modelljéről elvonó – SR-1, amellyel sose lehet betelni. S nem csak azért, mert mindig öröm kézbe venni, hanem azért is, mert annyi változatban létezik, hogy csak na. Alu-, titán- vagy immár damasztmarkolat, normál (D2, Sleipner) vagy damasztpengével, sok színben… Ami közös bennük, s egyben a modell védjegye: a látványos, anyagtól függetlenül egy tömbből kimunkált (monoblokk) markolat, amelynek köszönhetően 2010-ben az SR-1 a Blade magazin „Leginnovatívabb külföldi dizájn” díját is elnyerte.

Kesportal: IMG 0723

A különböző markolatú modelleket fogdosva meglepő volt, hogy az ugyanolyan méretekkel rendelkező alumarkolat ekkora tömegben/térfogaton már mennyire érezhetően, és milyen jelentősen könnyebb a titánnál – pedig még csíptető is volt rajta.

Kesportal: IMG 0726

A damaszkolt pengék az amerikai Chad Nichols rozsdamentes damasztjából készülnek, fantázianevük gyík- (Lizard) és esőcsepp- (RainDrop) damaszt. A képeken a gyík látható.

Kesportal: IMG 0715

És igen, jól látjátok: akinek a damaszt-titán kombó túl kevés lenne, damaszt penge- és markolatpárosítást is választhat. Ugyanaz az acél, ugyanúgy egy tömbből forgácsolva. Hogy a mindennapokra is akadjon valami bicska a zsebünkbe, értitek.

Kesportal: IMG 0720

Kesportal: IMG 0722

Kesportal: IMG 0718

Folyt. köv.

Szöveg és kép: Rózsa Edvárd

15 hozzászólás


  1. 1 Golbat

    Telement nyállal megint a billentyűm… 😀 A Fantoni-Harsey nagyon szimpatikus, a Lionsteel vasak meg szinte műtárgyak.

    Ed, köszönjük a beszámolót! 🙂

  2. 2 szabi72

    Nagyon jó kis cikk! A saját ízlésficamom miatt viszont a kések: brrr! Ezek közül egyik se, sajna…
    IWA beszámoló érkezik még?

  3. 3 mikey™

    huhh azok a polizei pengék…fincsi!!!

  4. 4 tibor

    Ed, kösz újra, Szkrilovot meg kellene hívni késtalira! 🙂

  5. 5 Nemozoli

    A gyíkdamaszt bejön! 🙂

    Szkrilov pedig (Игорь Скрылёв Александрович, tehát kiejtés szerint inkább Szkrüljov) azért olyan „vágyott”, mert az oroszok egyrészt – saját szempontjukból – jó értelemben vett nacionalisták (a Magyar Honvédségnek se lenne rossz egy „házi”, magyar profi készítő…), valamint Medvegyevnek is adtak egyet Igor kései közül… tehát az csak jó lehet! 😀

    A „külföldibb” (pl. ukrán) fórumokon már nem ennyire egyértelmű a rajongás érte (de még egyes orosz fórumokon sem).

  6. 6 Mamut75

    Szépek azok a damasztok és jó az a Fantoni mentőkés. Köszi Ed.

  7. 7 Hapci

    „Német” minőség vs olasz szar: nagy gondban lesz egy csomó német gyártó, ha a német származás igazolásához nem lesz már elég, hogy átrepült a kínai csomag szólingen felett…
    Amit még úgy-ahogy (német) minőségnek lehet nevezni, nagyrészt Észak-Olaszországban (Premana, Maniago) készül…
    Persze, az olaszoknál is hasonló a helyzet, őszinte rettegést válthat ki a partnerekből, ha valaki meg óhajtja nézni a magas színvonalú olasz terméket gyártás közben, a gyárban…

  8. 8 ace22

    Az a pengejátékot kompenzáló csavar hatalmas ötlet!

    Alumínium vs. titán: olyan parasztvakítás-féle. Kb. mint a mókus és a patkány: mindkettő rágcsáló, de a mókusnak jobb a sajtója. De a marketing miatt megérjük, hogy egyszer szkandiumból készül majd a markolat, ha a titán már unalmas lesz.

  9. 9 angelero

    Jó kis cikk.
    Köszönjük!

  10. 10 Szasza

    Szkrilov késeit hol lehet megnézni?

  11. 11 edrose
  12. 12 bagulaci

    nem véltelenül. ahogy olvasom, a NOKS tulajdonosa és főtevezője is egyben, kb. mint SF a SOG esetében. de nem csak a NOKSnak, pár további késes cégben is érdekelt, és természetesen jópár, késes témájú könyvet jegyez szerzőként. pár rákeresés alapján valami oylamsi alakjának gondolom már, mint Zachert a hazai toxikológiában — bármi van, elsőre őt interjúvolják meg a témában a tévés stábok. „saját” honlapját nem találta, de lehúztam pár érdekesebb linket, majd a fórumra felrakom valamikor.
    vannak érdekes ötletei és megoldásai, viszont azt kell mondjam (és nem esik nehezemre), Szinkevics kései sokkal modernebbek, nagyon tetszenek. van pár formája, amit simán sorozatgyártásba lehet dobni, egyediek, szépek, érdekesek, jók. a nagy cégek helyében én odafigyelnék erre az emberre.

  13. 13 Golbat

    Hehe, akkor ezek szerint van Szkrilov (közeli) késem – az OSZA-2 eléggé az. 🙂

  14. 14 blaid

    Oh,elált a lélegzetem,a pulzusom az egekben!Várom a folytatást.

  15. 15 csulak

    JO cikk mindig jo tanulni, de az en izlesemnek ezek a kesek tul agggreszivek maradnak…ne kerdezd nem tudom miert?

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.