maç sonuçları

IWA 2012 – nagyítás II.: Benchmade

A BM-nél elvoltunk egy darabig: idén is jó pár újdonság van, nyugodtan lehetett képeket is készíteni – kapjon hát egy külön posztot.

Kesportal: IMG 0972

Jöjjön először is a címképes kés: a 810 Contego. A profiknak szánt Black Class-ban jön ki, nagy (tízcentis penge), taktikai, Osborne dizájn, CPM-M4, karbidtüske… Nagyon jó a fogása és tényleg igen erős kés benyomását kelti.

Kesportal: IMG 0975

Kesportal: IMG 0980

Kesportal: IMG 0979

Szintén Black Class, kifejezetten katonáknak: 275 Adamas. Shane Sibert tervezte, sokoldalúra rajzolt (taktikai drop-point) pengéje tízcentis és D-2-ből készül. Testes markolata van, szép nagydarab bicska.

Kesportal: IMG 0989

Kesportal: IMG 0990

Nem csupán sima AXIS-lockkal készül, hanem automata kivitelben is. A Benchmade-nél megszokott számozási rendszerben így már ezres, azaz 2750 a modellszáma. Kívülről lehetetlen megkülönböztetni őket (a fogazott pengés már az automata). A négymillis, tízcentis penge természetesen igen szépet csap, rendesen meg kell fogni…

Kesportal: IMG 0994

Kesportal: IMG 0992

Egy kicsit maradjunk még a katonai vonalnál. Az Adamas formavilágával egy fixpengés modell is érkezik, a 375 Ranger. Szintén D2-es acéllal, fogazott pengeháttal, szorítócsavar is van rajta, és egy zseniálisan egyszerű tokkal, amelyen az erős, széles gumis pántot mindkét oldalon oldhatjuk, meg egy csomó lyuk tartalék parakord föltekerésére. Gyárilag csupasz markolattal adják, de azért parakordot is kapunk mellé.

Kesportal: IMG 0983

Kesportal: IMG 0986

Szintén vadiúj a 176 SOCP tőr. A rövidítés feloldása Special Operations Combatives Program, azaz valami nagyon életveszélyes dologról lehet szó, és ez bizony ezen a kis (?) vason is meglátszik. 18 centis hosszából 8 a penge, 5 mm vastag, a nyakba akasztható vagy csíptethető tokból (választhatunk barna vagy fekete között) a nagy ujjkarikának köszönhetően gyorsan és könnyen lehet kirántani, s piros gyakorlómodell is létezik belőle.

Kesportal: IMG 0995

Kesportal: IMG 0996

Kesportal: IMG 1001

Új a hír: Harley goes tactical! Legalábbis ezzel a 13800 Nonconformist modellel. Nem csak a küllemében taktikai: ez egy teljesen automata Harley-Davidson bicska! Mifene. Kérdeztük, hogyhogy, a BM-képviselő elmondta, hogy a fegyveres testületek tagjai között olyan népszerű a motormárka, hogy gondolták, egy ilyen folderrel is kedveskednek nekik. (Meg persze a saját bevételeiknek is.) 154CM acél, forgácsolt, feketére anodizált alumarkolat, nyolc és fél centis penge. A képen a 13801, a tanto változat.

Kesportal: IMG 1003

Kesportal: IMG 1004

Kesportal: IMG 1006

Evezzünk végre civil vizekre két Nakamura-dizájnnal. Mindkettő Blue Class, a fölső a 483 Shori, az alsó a 482 Megumi modell. Egyformán Nak-Lok zármechanizmussal és S30V pengével rendelkeznek. A Megumi kokobolo és karbon, a Shori mikarta és alubaknis markolattal hódít, s a távtartó mindkettőn MIM-technológiás (fém-fröccsöntéses) díszített „rugó”.

Kesportal: IMG 1007

Kesportal: IMG 1011

Végül pedig ide nekünk egy karcsú szépséget: az Osborne-féle 940 legújabb Gold Class-os változatát, a 940-121-et. CPM-M4, karbon- és titánpanelek (türkiz), titán távtartó, ezüst titán-karbonitrid (TiCN) bevonatos szerelvények… Nem lesz olcsó, de nézni azért ingyen is lehet.

Kesportal: IMG 1016

Kesportal: IMG 1014

Kesportal: IMG 1018

Kesportal: IMG 1013

Folyt. köv.

Szöveg és kép: Rózsa Edvárd

8 hozzászólás


  1. 1 szabi72

    Általában nem tetszik ez a taktikai-egykezes vonal, de ez az utolsó kés a türkiz panelekkel… Na, szóval ez nem semmi! Mint ahogy a cikk sorozat se, gratula!

  2. 2 moti

    Nem vagyok Benchmade fan, de ez a modell sor nagyot ütött. (talán azért nem, mert soha sem volt ,és soha sem használtam Benchmade kést,nem ismerem. )

  3. 3 mikey™

    Ez az Osborne-féle 940-es rendkívül csúnyácskára sikeredett. Azonban a 275 Adamas ütős lett!!!

  4. 4 Zozo*HC*

    Köszi srácok, király képek:) Ha véletlenül lepottyanna egy 375 Adamas egy asztalról vállalom a hosszútávú tesztelését jófejségből:P Várható megjelenések voltak véletlenül modellekhez?

  5. 5 Golbat

    Sibert bácsi még mindig elképesztően jópofa taktikúl késeket tervez, el tudnám viselni az Adamas-t a gyűjteményben. 🙂

  6. 6 sov

    Nagyon jó írás, köszi Ed! Köszi srácok.

  7. 7 kelapu

    Nekem is tetszett a tudósítás, kösz a résztvevőknek, nem volt hiába való. Sokan olvastuk, ha nem is reagáltunk rá mindig!

  8. 8 Mamut75

    A 2750-es kiváltotta nálam a kell nekem érzést (persze sima pengével). Persze a 375-ös Ranger se kutya. Urak köszi a tudósítást.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.