maç sonuçları

Katica

Csuda egy kés született nemrég, és szerencsére karácsony előtt még élőben is alaposan szemrevételezhettem. Azért is örülök neki, mert a lehető legjobb példája annak, hogy a késtől nem kell félni, az nem feltétlenül valami gonosz fegyver (vagy amennyire igen, annyira nagyon sok más minden is az lehet), és hogy kedves, barátságos, játékos tárgy is lehet. Mert mondjatok bármi mást erre a Katicára, mint hogy kedves, barátságos és játékos. Na jó, még azt, hogy gyönyörű!

A Katicát Curtis tervezte és rajzolta meg, majd Farkas Péter, alias Messerfarkas készítette el. Íme a kiindulási alaprajz.

Curtis így beszél róla: – Méretei ellenére is megőrizte feminin báját. Formás és kacér, kihívó és szemrevaló. A teljes hossza 2 mm híján 20 cm, és 8 cm –es pengéje teszi legálisan hordhatóvá. Ezért akár EDC–re is alkalmas lenne, de ha az öt és fél millis pengevastagságot és a konvex csiszolást is szemügyre vesszük, látható, hogy többre is képes, mint a zsömle megvajazása, és a zsugorfólia lehámozása. Ez a kés akár a természetben is jó szolgálatot tehet, ha épp ott kell helytállnia. Masszív piros és fekete G10 markolatát Messerfarkas olyan bravúrosan illesztette, mintha festve lenne. Jól bírja a nedvességet, az igénybevételt, és könnyen tisztántartható. A fogása stabil. Szúrásnál, húzásnál jól tart. Az élénk színnek köszönhetően feltűnő, és remélem ez a tulajdonsága elveszés ellen is védelmet nyújt majd. A meredek hegy elég erősnek tűnik, és az él ívelése akár nyúzásra is alkalmas lehet. A penge anyagát még nem is mondtam: N690.

Azt, hogy az illesztések fantasztikusak lettek, magam is megerősíthetem: ámulva-bámulva vizsgáltam egész közelről, simogattam végig minden pöttyöt – műszaki élmény, komolyan.

Farkas Péter így nyilatkozik: – Nekem végül is csak annyi volt a dolgom, hogy megvalósítsam… Természetesen nem titok, hogy az íves illesztés kontúrjához egy kis CNC marót hívtam segítségül. Bár azt mondják, elég jó a kézügyességem, de nem hiszem, hogy reszelővel sikerült volna így. (Talán, ha japánnak születek.) A fekete bakni és a piros katicaszárny „bütüről” ragasztva vannak egymáshoz. Kicsit aggódtam, mert a fekete eléggé elvékonyodik egy darabon, de a G10 szerencsére elég masszív ahhoz, hogy ne legyen gond. No meg egy picikét csaltam is a mérettel a fekete javára. A bakni rejtett szegecsekkel van rögzítve, a pöttyök alatt hatos szegecsek vannak. A pöttyök helyei csapos süllyesztővel vannak kialakítva. Természetesen a markolathéjakat rá is ragasztottam az acélra. Az leginkább a szerencsés véletlennek tudható be, hogy a piros és fekete G10 „erezete” majdnem találkozik, ami fokozza azt az érzetet, hogy egy anyagból van a két szín.

No, kérem szépen, a technológia és a gyakorlat tehát már megvan, innentől lehet ostromolni Farkas Pétert. Ötleteim: Pöttyös Túró Rudi kés a gyereknek, illetve a hozzám hasonlóan öreg fickóknak Beatrice-kés, „babos kendő” markolattal…

23 hozzászólás


  1. 1 Wlad24

    Már vártam mikor tűnik fel „kint” is…ide való gyönyörűség !

    Ez az első olyan kés, amire fórum olvasgatásom közben, a hátam mögött átsuhanó (nem túl késbarát) feleségem megállt, közelebb hajolt a monitorhoz, és azt mondta, egy ilyen kell neki……

    Úgyhogy Curtis, Péter……. nem semmit alkottatok !

  2. 2 gabe

    Mestermunka! Művészet! Gratula!

  3. 3 Switchblade

    Szemrevalo a tervrajz, gyonyoru a kivitelezes! Nagyon egyben van ez a kes!
    Kivancsi lennek a tokjara is…
    Kovetkezo kerdesem…: Mikor es hol lehet rendelni ? 🙂

  4. 4 mek

    Teccős kis darab, bár hét ponttal még a Közgázra sem vennék fel, gratula mindkét szülőnek. thumbup szmájli
    Ed valóban öreg, 🙂 de egy „Rice-Rice- Beatrice” verziót ifjonti vággyal, magam es szívesen tesztelnék …

  5. 5 hegyespenge

    Hehehe… 😀

  6. 6 retizotyo

    Fantasztikus!

  7. 7 Golbat

    Ez már igen, gratu a szülőknek!
    (Valami ilyesminek képzelem én is az ideális fix EDC kést. 🙂 )

  8. 8 soldat

    Ed, öreg ember csak az, aki annak érzi magát.

  9. 9 janszkyp

    Hááát ez nagyon kislányosra sikeredett!
    Nagyon szép, és süt róla a használhatóság!

  10. 10 rty42

    Hát ez nagyon nagyon ott van a szeren. A dizájn és a kivitelezés egyaránt.
    Csorog a nyálam erősen.

  11. 11 Spyder

    Csatlakoznék, tényleg beindítja az ember nyálképzését! Gratula mindkettőtöknek.

  12. 12 cuccos19

    Nálam Katica a No.1 fixpengés! 😀 Gratulálok a tervezőnek és a készítőnek, eredeti ötlet, egyedi kivitelezés.

  13. 13 Rorschach

    Hát ez pazar, nagyon tetszik. Gratula!

  14. 14 samuelwx

    Nagyon szép a kivitelezés, ötletes!

  15. 15 Jock

    Szép lett ez a kis „bogár”.Gratula!!!

  16. 16 messerfarkas

    Köszönöm mindenkinek! Örülök, hogy tetszik. 🙂
    Elsősorban a tervezőé az érdem.

    Ed, nem is szóltál, hogy milyen merényletet tervezel. 🙂
    Köszönöm a rendelésre buzdító reklámot is, de az a helyzet, hogy „hobbistaként” azt a kevés időt, amit késkészítéssel tudok tölteni, azt saját tervek megvalósítására szeretném szánni, ill. megmondom őszintén, nem érezném jól magam, ha másvalaki szellemi termékéből profitálnék. Annak ellenére sem, hogy Curtis, nagyon korrekten, áldását adta rá.

    Nekem is nagyon megtetszett a terv, amikor Curtis feltette a fórumra. (lassan két éve lesz !!!) Szóba került, hogy valakinek meg kellene valósítani, és bevállaltam. Bár örömmel csináltam, eléggé lucaszék módjára készült, mert mindig volt valami fontosabb. (Ha előre tudom, hogy ilyen sikere lesz, talán jobban igyekeztem volna. 🙂 )

  17. 17 Szüri

    Jó terv és tökéletes kivitelezés.
    Grat. mindkettőtöknek.

  18. 18 parazstaposo

    Gyönyörű!

  19. 19 grószfater

    Óriási gratula!!!
    Ez valóban „meseszép”:-)

  20. 20 peti

    A fórumon már elmondtam,de muszály megismételnem ,eszméletlenül szép lett! Le a kalappal a tervező es a kivitelező előtt! Ha egyszer mégis időmilliomos leszel és bevállalsz még néhány katicát,akkor feltétlenül szólj.Curtisnak külön (is) fizetek 🙂

  21. 21 Curtis

    Köszönöm Péternek a kést. Valóban mesteri munka. A hozzászólóknak pedig köszönet az elismerő sorokért. 🙂

  22. 22 süti

    Tényleg nagyon barátságos formája van, csepet sem félelmetes. Kislányom szerint a penge, az a Katica alsó szárnya.

  23. 23 kdavidajk

    Nos, időközben nem gondoltad meg magad kedves messerfarkas? Nagyon érdekelne egy ilyen kés. A feleségem – aki szintén nem nagy késkedvelő – talán ennek a hatására változtatna a késekhez fűződő viszonyán. Ha mégsem, marad nálam ez a szép darab. Ez aztán a win-win szituáció… 🙂

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.