maç sonuçları

Mikulásországból szeretettel

Íme egy újabb kiváló videó, nem csak puukkorajongóknak. Kifejezetten instruktív is, ugyanis szépen végigköveti egy hagyományos kés gyártási folyamatait. S persze ki más is talált volna rá, mint Trice, aki a Sarki fény című, a skandináv késekről szóló kiváló cikkünket is írta. Az Oy Lapinpuukko egyébként 1974-ben alapított, mindössze ötfős, autentikus lappföldi késeket készítő vállalkozás a Rovaniemi melletti Hirvas-ból. A YouTube-on nagy felbontásban, kinagyítva is nézheted, érdemes (indítás után duplakatt).

15 hozzászólás


  1. 1 kelapu

    Kösz a figyelem felhívást erre a típusra, nagyon szép, és hasznos információkat tudhattam meg róla.

  2. 2 gyugyó

    Köszönet a filmért !!!!!
    Órákig nézegetném az ilyen filmeket. Egy biztos nem aprózzák el a dolgokat 🙂

  3. 3 trice

    Ez egy igazán kellemes hangulatú videó, én is nagyon kedvelem. A Lapin Puukko igazi puritán munkakéseket készít, de azt jól csinálja. Erős, jól kezelhető, megbízható termékek kerülnek ki a kezeik alól, melyek azért igényelnek némi utómunkát. Azóta a „Sarki fény” c. cikkhez is lenne bőven hozzáfűzni valóm, de majd legközelebb…

  4. 4 swedge

    Nagyon tanulságos!
    Látszik, hogy nincs idegeskedés „odafenn”!
    Amúgy „lopom” 🙂

  5. 5 csizmadia,z

    Beleszerettem! Lapin Hunter. Szénacél,63 HRC. Puukko. A videó gyönyörű. Az igazi túlélők: Amundesn,Nansen. Skandináv késekkel az északi és déli sarkvidéken.

  6. 6 Moti

    Egyre jobban tetszenek ezek a kések. Jó párszor megnéztem a videót,nagyon jó.Költséghatékony vállalkozás,néhány egyszerű gép + kézi iparos munka,és ott vannak a szeren.

  7. 7 Szasza

    „Hálistennek” vannak ilyen késgyárak,és emiatt lehet értéke a kézimunkának.

  8. 8 trice

    Szerintem a késgyár a Bruslettonál kezdődik:
    http://www.youtube.com/watch?v=qrBY1t1W2mE
    de korántsem itt végződik, egyszer nézz meg egy igazi késgyárat (pl.: Spyderco vagy Benchmade) és azt fogod mondani, hogy a Lapinpuukko egy igazi kézimunka :).

  9. 9 csizmadia.z

    Ősi anyagok és kiváló használhatóság. 500 éve ugyanaz. Vagy még több. Ilyennel vadászott tonnás rozmárra Fridtjof Nansen,hogy túlélje a könyörtelen és sötét sarki telet a Fram expedíció alatt, és ilyenre bízta életét Amundsen az Antarktiszon. Ezer kilométerek évek alatt mínusz 30-40 celsiusban, 3 hónapos éjszakákkal.

  10. 10 edrose

    Szasza, nem értek veled egyet. Azzal, hogy „“Hálistennek” vannak ilyen késgyárak,és emiatt lehet értéke a kézimunkának” azt sugallod, mintha ennek nem igazán lenne értéke. Csakhogy ők iparosok, a lehető legtisztességesebb iparosmunkát végzik, míg te a szakma kreatív, alkotó, művészi oldalát. Mindkettő értékes, csak nem egyformán. De az, hogy nem egyforma értékekről beszélünk, az nem jelent alá- meg fölérendeltséget. Nagyon fontos, hogy egy művész ezzel legyen tisztában, és kellő alázattal viseltessen az iparos szakmák iránt is. Ahogy Yehudi Menuhin is szívesen hallgatta a vendéglátós cigányprímást. 😉

  11. 11 lakbal

    Közös beszerzés?????????? 😉

  12. 12 trice

    Ed, ez pont így van…

  13. 13 gabe

    Olyan egyszerűnek tűnik a gyártása, pedig nem az. Nagyon szépek!

  14. 14 kelapu

    Ed-hez kiegészítésként csak annyit, hogy az ilyen „késgyárak”-nak ez a profiljuk. Ezért veszik sokan, ha még nem is csinálnak sokféle formát, de a sorozatgyártásban maradandót alkotnak, évtizedeken keresztül megbízhatóan sorozatban mindig ugyanolyan egyenletes minőségben.
    Ennek is megvan a maga értéke, ezzel tudtak betörni a piacra a világ több országában.

  15. 15 tritrek

    Mondjuk definiáljuk a késgyárat. Mert igen, ez egy kisiparos kézműves és munkakéseket gyárt. Nálam ez belefér… ha egy fulltime-os késkészítő tényleg 100% „kézművesen” akarná elkészíteni ezeket a késeket, hát… egyrészt rohadt lassan menne, másrészt meg irtó drága lenne… ez meg nem egy olyan kés.
    Nagyon tetszett a videó! Hozzá kell tennem, hogy irdatlanul nem tetszenek ezek a kések, de megvan a maga varázsuk, a minőségükről meg a használhatóságról meg hadd szóljon az 500 éves múltjuk 😉

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.