Álcázott túlélő

Mi történik, ha a kínai hadvezetés sarkkörön túli hadviselést tervez, ám nincs pilótái számára rendszeresíthető túlélőkés? Nos, a tervezéssel nem próbálkoznak (még), keresnek inkább egy bevált darabot. Például egy svédet.

Kesportal: FakeF1 01

A kínai másolóipar felfedezte magának a méltán népszerű, sokak által kedvelt Fällkniven F1-et. Nem csak, hogy felfedezte, közismert és sokak által kedvelt kínai internetes boltok kínálatában is megjelent, azaz könnyen hozzáférhetővé vált (a hazai csalók számára is). Kíváncsiságból rendeltem egyet, legfőképpen azért, hogy első kézből tudjuk meg, pontosan miről is van szó és miképp lehet felismerni a látszólagos F1-et.

Kesportal: FakeF1 02

Az igazihoz képest természetesen töredék, minimum ötöd, de a magyar kiskereskedelmi árakat nézve inkább heted, nyolcad áron kapunk egy késnek látszó tárgyat és a minőség illúzióját. A csomagolást tekintve meglehetősen pontosak voltak a Föld túloldalának lakói. Emlékeim szerint (nincs eredeti F1 dobozom, kidobtam) és a weben fellelt fotók alapján a doboz megegyezik az igazival, a használt papír minősége is gyakorlatilag ugyanaz. Belül nem találunk buborékos zacskót, mely a tokot lenne hivatott védeni és a késen sincs élvédő kartonpapír, helyette a tokban kapott helyet a másolat, melyet így egyben celofánzacskóba tettek.

Kesportal: FakeF1 03

A hamisítványt egy rendelkezésemre álló, 3G acéllal készült F1-hez fogom hasonlítani. Sajnos a tok a frankó kés esetében Zytel, a kamu késé pedig fedeles bőrtok, így a gyárival csak fotókat felhasználva tudom összevetni az eredményt. A megdöbbentően hasonló tok minősége kinézetre megfelelő, egyetlen eltérés van a gyárihoz képest emlékezetem szerint, mégpedig az, hogy a másolók számára egy picit puhább bőr állt rendelkezésre. A varrás erősnek mondható, a szegecsek, patent megfelelően eldolgozott. A szükséges munkamennyiséget beletették a tokba, nem vitás.

Kesportal: FakeF1 04a

Kesportal: FakeF1 04b

Vegyük szemügyre a lényeget, a kést magát. Mikor kézbe vettem a frissen kicsomagolt kést, nem szólalt meg az agyamban a riasztó rögtön, mely jelezte volna, hogy a kés gagyi. A markolat anyaga és mintázata gyakorlatilag azonos. A pengét nézve feltűnő a gyengébb felületi megmunkálás, nincs olyan finoman felcsiszolva, mint azt megszokhattuk a Fällknivenek esetén. A markolatban levő zsinórfurat szegecse nincs eldolgozva, csupán beledugták a lyukba, megspórolva egy préselés munkafolyamatot, mely a cső két végét megnyitotta volna. A csőszegecs anyaga itt réz, az eredeti példányokon ez alumínium (legalábbis ránézésre).

Kesportal: FakeF1 05a

Kesportal: FakeF1 05b

Fontos azonban egy részlet, ami csak szakértő szemnek látszik, illetve éppen, hogy nem látszik. A pengén levő felirat tanúsága szerint laminált VG10-et nézegettem éppen, de akárhogy forgattam a fényben, akármennyire is hunyorogtam, csak nem találtam az igen jellegzetes laminálási vonalat, mely a szendvics-szerkezet sajátossága. Nincs, nem laminált a penge, persze ennyiért ne is keressük.

Kesportal: FakeF1 06

A kínai és az eredeti 3G kést egymás mellé téve kiderült, hogy a másolat fizikai paraméterei egy jelentős részlettől eltekintve azonosak. A teljes hossz, a markolat mérete ugyanaz, ám másolás közben a penge valahogy lefogyott. A pengetőnél a legnagyobb lemezvastagság éppen csak 4 mm, míg az igazi F1-ek 4,5 mm vastag pengével készülnek. Picit fontosabb részlet, hogy a penge a hegy felé korábban kezd vékonyodni, így kevésbé masszív eredményt ad.

Kesportal: FakeF1 07a

Kesportal: FakeF1 07b

A helyzet az, hogy most minimum „fikáznom” kéne a másolat kést, lehordani az acélját, de ezt nem tehetem meg. A gyári élet rendbe téve kicsit faragtam a késsel, jelesül egy jó száraz kőrisdarabon dolgoztam (hosszadalmas, félkész faragós projekt). A kemény, száraz fát ugyanolyan jól pusztította, mint szinte bármi, amivel eddig faragtam. Ez nagyrészt ugyan a pengeprofil érdeme, ami egyébként az eredetitől eltérően nem domború, hanem pengehátig felköszörült és élszalagos. Az igazán meglepő dolog, hogy már nem a legalja rozsdamentes acélt alkalmazták a másolók, mint korábban az olcsó kínai piacos vackoknál megszoktam. Jó fél óra farigcsálás után a penge még egészen jó élet tartott, nem hajlott vagy pattogzott ki (pedig 30°-nál kisebb élszalagot csináltam rá). Az anyag persze ismeretlen, de „érzésre” nagyjából a kínai gyártású Buck bicskákon látott 420HC-hez hasonlítanám. Már ami az élezhetőséget és az él megtartását illeti – rozsdaállóságról nincs hosszabb távú tapasztalatom. Úgy látszik, lassan a kínai késgyártól egységesen átálltak a használhatóbb késanyagokra. Persze az eredeti F1 VG10 magjához közel sincs, nem is beszélve a 3G változat SG2 acéljához. Említést érdemlő gyengeség még, hogy az elvékonyított penge picit hajlékony, nyoma sincs az F1-nél megszokott robusztusság érzésének.

Kesportal: FakeF1 08

Ha az eredeti F1-re tekintünk a késekkel kevésbé foglalkozó személy nézőpontjából, akkor a fellelhető információk alapján egy nagyon jó, általános célú kést látunk magunk előtt. Ha úgy általában a hamisítványokra gondolunk, akkor egy minőségében nyilvánvalóan (jól érzékelhetően) rosszabb termék képe sejlik fel lelki szemeink előtt. Azt kell, hogy mondjam, erről a kínai másolatról egy laikus szemlélőnek az elméjében még használat közben sem fog felmerülni, nem azt kapta a pénzéért, ami a dobozra van írva. Sőt, ha a dobozon például „Fällkniven F1 Value” szerepelne, simán elhinném, hogy „a válság” miatt a svédek rászánták magukat egy jóárasított, Kínában gyártott verzióra.

Kesportal: FakeF1 09a

Kesportal: FakeF1 09b

Szóval ne vegyük meg, mert hamis, kárt okoz a termék eredeti gyártójának, itthon forgalmazni bűncselekmény (3 évig terjedő helyben járás is lehet a jutalma) és egyébként is milyen dolog az….
De azért kocsiba, bakancsról sarat kaparni vagy csak úgy a ház körül virágkarót hegyezni ez is elmenne. Ha a svédek hozzájárulásával készült volna. Így csak egy újabb hamisítvány. Mindenki legyen résen, nehogy mást kapjon, mint amire számít.

BlackWoOd

58 hozzászólás


 1. 1 Golbat

  Köszi, hogy kipróbáltad a Nagy Fal Knee-Ven modellt! ;) Én sem cserélném el az eredeti, bizonyított F1-et.

 2. 2 földlakó

  Ez milyen már…

 3. 3 kantaro

  Komolyan mondom nem értem ezeket a manusokat. Tudnak egy normális kést csinálni, – (legalábbis az írásodból úgy érzem nem rossz kés ez, főleg ennyiért) – erre elcseszik egy ilyen baromsággal hogy ráírja egy másik cég termékének a nevét. Adjon neki egy nevet , megveszem , örülök. Így meg csak felbassza magát az ember rajta.

 4. 4 KalAndor

  Nem tudom ki,hogyan,merre,de azt hiszem ez már tényleg kezdi a súlyos pofátlanság határait feszegetni ezeknél a “másolós” dolgoknál….a gagyi szamurájkard még hagyján,de azért a svédeket is már…na azért már….mert persze egy laguiole kés is horror összeg a mi pénztárcánkhoz mérve,de én személy szerint úgy gondolom,ilyen esetben nem csak egy kést,hanem egyfajta “kultúrát” is vásárolok.

 5. 5 edrose

  Maós satyó, marék rizs, teszkócímke – csillagos ötös illusztrációk, BW, gratula!!! :)

 6. 6 tojásoslecsó

  Hol lehet venni ilyet? :) Igazi Fallknivenre ugyanis nincs pénzem. Meg a bőrtok is szimpatikusabb mint a zytel.

 7. 7 sentinel

  Komoly cikk. Én jót mosolyogtam rajta. :)
  Pofátlanok ezek a vágott szeműek de azért ha akarnak akkor csinálnak egy nem is olyan rossz cuccot.
  Ettől függetlenül tényleg adhatna neki egy saját ping-pong nevet és no problemo.
  A rizs szemek és a teszkós kép szerintem nagyon állat ! :fetreng:
  Köszi a cikket. Egy élmény volt így hajnalban … :)

 8. 8 csulak

  koszi a leirast, jo tudni, hogy mar ilyen is van(sajna)

 9. 9 holleanyó

  Köszi, jó tudni, h. ien’ is van… (sajnos…) Én is egyetértek az előttem szólókkal, h.: “Mé’ kell eztet csináni?!” Nem kell felcímkézni, azt’ jóvan…
  A teszkós képen amúgy úgy néz ki, mintha el lenne dolgozva a csőszegecs…

 10. 10 gabe

  Én is kipróbálnám.Jó cikk.

 11. 11 BlackWoOd

  Kössz-kössz!

  A szegecs azért van a csíkos képen eldolgozva, mert az egy igazi svéd, laminálási vonallal + minden. Sima fehér háttérrel olyan volt kéznél, “fényképboltos” manipulációhoz.
  (Btw. már a gazdaságos verzión is eldolgoztam a szegecset, befejeztem a gyártást.)

  Mindenki legyen résen! :-)

  Ja és a Maos satyi tényleg nagy királyság, rámegy a hatalmas búrámra, már 2féle gazdaságos boltban is voltam benne. :-D

 12. 12 Csoki33

  Köszönjük ezt a remek kis cikket.Szerintem páran belefognak futni ebbe az alagútba.

 13. 13 lakbal

  Köszi.
  Bleki, hol lehet rendelni?

 14. 14 DeXTeR323i

  Dettó érdekelne hol lehet rendelni! Formás kis nyeles vas. És ha tényleg annyira olcsó, akkor megérheti keményen nyúzós vasnak, amire a “kincsünket” már féltjük.

 15. 15 Alanson

  Van ezerféle hasonló minőségű kínai kés, ami annak látszik, ami valójában. Azokat kell megvenni, vagy még inkább egy Morát. Francnak kell tolvajokat hizlalni!

 16. 16 Escape

  Ha esetleg nem esett volna le valakinek. Minden egyes ilyen kamu kés vételével azt hozod előre, hogy egyszer egy szép napon a számtalan hamis Fall Knee Ven, Lájol, Zéró Tolernacia, Bökker gyártása után a vonatkozó gépsorok átállnak egy-két napra fejesgörbére, nagy szalonnázóra, Szalontaira, stb. és legyártják ötven évre előre a célzottan nekünk szánt hulladékot. Ennyi.

 17. 17 Mayar

  Azt kell mondjam amiért meg leszek kövezve, hogy én is ilyen kést veszek.
  Egy gyári F1 30.000+Ft ropi körül fáj rohadtul nincs rá keretem persze erre
  mondhatják, hogy akkor ne vegyek…. de miért ne?
  egy ilyenre van pénzem nem azért veszem meg mert húúúú F1 másolta és
  majd verem magam, hogy mekkora késem van meg hazudozok róla, hogy
  eredeti, egyszerűen erre van keret és a semmitől a valami mindenképp jobb
  aza dume, hogy ez károsítja a svéd gyártót meg egy baromság, ha nincs
  pénzem eredetire úgysem fogom azt megvenni és abból sincs ugyebár
  bevétel ez ennyire egyszerű, abban viszont egyet értek, hogy valami saját
  nevet ki taláhattak volna, mert ott van pl. a sanrenmu késük az igen jó
  csak és egyre jobb lesz, persze az ilyen jellegű eladásokból jön a bevétel
  amit majd saját fejlesztésre költhetnek :) )
  amúgy meg rengeteg nagy gyártó csináltatja a késeit a távol keleten és még
  rengeteg mindent amiről az embernek fogalma sincs, sokszor rá sincs írva
  viszont van amire igen az vajon roszabb attól? az audi a suzuki roszabb attól,
  hogy itt készül?????????
  ugye,hogy ugye……

 18. 18 Mayar

  Ja és bocsi a hosszú hozzászólásért és a helyesírásért.
  A cikk amúgy nagyon jó és a képek a montírozottak is
  nagyon zsííírosak. :)

 19. 19 alanson

  Mayar,

  Szerinted egy rossz minőségű másolat nem okoz kárt az eredeti kés gyártójának? Mit gondolsz, kinek keltik rossz hírét, ha ez a kópia becsődöl használat közben? Gondolkodj már!

  A nagy márkák Kínában gyártott cuccainak minőségét az anyacég emberei ellenőrzik. A lopott formatervű késekét nem. Hogy jön ide az Audi és a Suzuki? Ki titkolja, hogy Magyarországon készülnek?

  Ha nincs pénzed eredetire, vegyél olcsóbbat, ami vállalja, micsoda. Ha a szomszédod házába betörnek, ugye nem teszel ajánlatot a betörőnek a lopott cuccra?

  Holnap a te munkahelyed szűnhet meg, csak azért, mert elvégzik a melódat máshol egy kicsit szarabbul, fele annyiért, mint te.

 20. 20 igory

  A cikk jó! Viszont a ferde szemű csaló lópó ge.ya emberektől semmit nem veszek. A MI TUDÁSNKBÓL, AKARÁSUNKBÓL gazdagodnak meg. Bele estünk a saját csapdánkba, jó lenne felébredni és kiqrni őket az eu.ból. Gyakorlatilag az éhbéren tartott melósaikkal csináltatják az összes szemét hamisítványukat-amit tőlünk lopnak el. Gusztustalan szemét, csaló lopó népség. Nagyhatalmi aroganciájukra annyira sem telik, hogy legalább egy tolvonással belenyúljanak a kés formájába, más nevet adva neki. Mao elvtársékat még most kell megfékezni. Ha bármit veszel tőlük, saját sírodat ásod meg.

 21. 21 Rémuszbácsi

  Köszönet az érdekes cikkért és a néhol vicces :) , egyben tanulságos képekért!
  A fenti polémia is érdekes, végső soron mi meg onnan hoztuk el a papír, a selyem, a puskapor,
  a makaróni, az akupunktura és még sok minden receptjét/technológiáját, stb.
  Akkor most ki lop kitől? Végül is ugyan azon a sárgolyón próbálunk boldogulni,
  hogy melyik nép mennyire szapora és mennyire szorgalmas az már más kérdés.
  Bocs az off-ért. :)

 22. 22 BootKnife

  Rémuszbácsi,

  Nagyon érdekes a gondolatmeneted, ezt a problémát a másik irányból is meg lehet közelíteni.

  Ebben a konkrét esetben viszont rendkívül arcátlanok voltak a ferde szemű jószágok, mivel itt tényleg egy másik gyártó konkrét kését lopták el és gyártották le sokkalta rosszabb minőségben. Na ebben ez az igazán vérlázító…

 23. 23 makkmarci

  Nagyon jó cikk, azt gondoltam az elején jobban le lesz húzva a kés de nem….
  szal egy vállalható kategória az egyetlen probléma csak, hogy más gyártó neve van ráírva
  ami ha nem lenne hanem saját fantázia név alatt futna akkor egy jó erős közepes kés lenne
  bemutatva a cikkben (Sőt, ha a dobozon például „Fällkniven F1 Value” szerepelne, simán elhinném,
  hogy „a válság” miatt a svédek rászánták magukat egy jóárasított, Kínában gyártott verzióra.)
  azért ez elgondolkodtató tényleg csak egy feliraton múlik,hogy valami gagyinak van kikiáltva mert másolat?!
  Kicsit túl van lihegve ez a hamisítás dolog és én is úgy gondolom akinek nincs pénze drága
  dologra az azt veszi amire van mert lehet sárkaparásra kell és ugye arra…….. jó.
  Pár napja a piacon megláttam egy svájci gyártású szerszámot gondoltam megkérdezem
  mennyi, az eladó 16.000-ra árazta mondom nekem van ilyen 3500-ért vettem persze nem
  ugyan az a gyártmány de minden szempontból ugyan azt a funkciót látja el elkérte és egy
  pillantást vetetett rá kb.5 másodperc altt szinte vissza dobta ezzel a mondattal: – ez egy szar
  hamisítvány, na most az én szerszámomon nincs felirat csak, hogy acél a conrad shopban
  vettem amire elméletileg nem lehet azt mondani, hogy szar hamisítványokat árulnak de az
  öreg mókus reakciója mégis ez volt mert nem az övét vettem meg 4x annyiért.
  Fura dolog ez,sajna a pénz beszél.

 24. 24 Alanson

  “azért ez elgondolkodtató tényleg csak egy feliraton múlik,hogy valami gagyinak van kikiáltva mert másolat?!”

  Föld hívja makkmarcit! Helló, valaki ellopta más munkájának eredményét! Ha megveszed, orgazda vagy. Mi nem érthető?

 25. 25 mookenator

  Nem szoktam hozzászólni a cikkekhez- de mindet elolvasom. És nem szoktam már egy ideje azon mérgelődni, mert esetleg mások másként látják a dolgokat… de

  Az aki hamisít, az kárt okoz. Az hogy nekem az nem fáj, szvsz teljesen rossz hozzáállás. Rossz annak aki megtervezte az eredetit. Rossz annak, aki vagyonokat fektetett a gyártósorba. Aki felépített egy “imázst” a termék köré.
  Ez nem a középkor. Változott az értékrend- már a nőknek is van szavazati joguk, a birtokomat védelem illeti meg, és még a szellemi tőke is sértetlenséget élvez.
  Itt nem egy formát másoltak le, itt egy “értéket” loptak. Az hogy a végeredmény közel hasonló, arra lesz jó egyes nepperek esetében mint a vásári Stihl fűrésznél- eredetiként adják el. Itt csalódni fog a vevő. Ha tudja hogy ez nem az eredeti, akkor majd csak az ár/érték arány lebeg a szeme előtt. Az hogy ez csak egy 420-as acél én nem a laminált, VG10 maggal talán soha nem fogja érezni. Főként addig nem amíg az eredetit meg nem tapasztalja.
  Kárt okoz azoknak is, akik az eredetit birtokolják- mert egyesek azt fogják mondani hogy látod, ez is ugyanaz- csak olcsóbban. A Ferrari ezt egyszerűen megoldotta. Aki replikát készít az bűncselekményt követ el- az autót elkobozzák. (Olaszországban) Náluk az nemzeti kincs- hiába nem állami tulajdon.
  Kína furcsán működik. Mi azt látjuk innen a távolból, hogy ott minden olcsó. Ők azt érzékelik hogy tőlük mindent megvesznek (mert olcsók). De ott egy szűk réteg az aki ezt irányítja, és élvezi a bevételből származó előnyöket.
  Az egyik ismerősöm kereskedőként kapcsolatot tart fenn… idézek tőle pár sort:

  “Kínában hivatalosan 8 kategoriába sorolják a termékek minöségét (1 a legjobb, 8 a legrosszabb = ez érthető). A 6-7-8 osztályú termékek minősége annyira csapnivaló, hogy a kínai kormány ezek belföldi forgalmazását MEGTILTOTTA (szocialista kormány, védi a szegény népet, hogy szart mégse vehessen azért a kevéske pénzért, ami jut/marad neki).
  Nos mit gondolsz: kiknek adják el ezeket? Segítsek? Mind megy exportra USD-ért.
  Akkor még megkérdezhetnéd, hogy miért engedi ezt a kínai kormány? Mert a dollár az ö zsebébe folyik be (ezt nagyon szereti ám = a világ legnagyobb dollártartaléka van nála), a kínai gyártó, eladó, stb. meg derékig hajol elötte, hogy volt olyan kegyes átváltani a kapitalista kizsákmányoló dollárját jófajta Yüan-ra. Amiböl aztán vehet kevéske rizst, hogy ne halljon éhen a családja. És csinálhat / szülhet EGY gyereket (mert a 2.-ért a kormány már megbünteti!) Autót meg – legújabban – akkor vehet, ha nyert egyet :(
  Az 1-2-3-4 minöségi áru is külföldre megy. A kínaiak ezeket azért nem vehetik meg, mert akkor nem maradna pénzük rizsre. A kormány meg szereti a dollárt :) A sok, sok dollárt. Ha kicsi-ferdeszemű-baratom ezt mégis megvehetné, akkor a kormánynak Yüan-ja lenne. Az meg nem kell neki :)

  Nem kapcsolódik szorosan a kérdéshez, de van jelentösége. Vettem anno 32 dollárért ketyerét. Szegény Ying-yangnak pénze se, árúja se volt. Megkapta a vételárat, megrendelte, majd várt… várt… meg kétnapos ünnep is volt, amit tíz napig ünnepelnek arrafelé. Szóval árú sehol, nekem sem ketyerém, a paypal meg 45 napig védi a pénzem, tehát lépnem kellett. Visszakaptam a 32 dolcsit, egy hétre rá megjött a ketyere is. Másnap meg Ying-yang írt: könyörgött, hogyha embert / istent ismerek, akkor visszaküldöm neki a dolcsikat, mert az a pénz a 6-tagú családjának egész havi megélhetéséhez kell. ”
  Én nem szeretném őket támogatni. Ezzel nem azt mondom hogy itthon csak Magyar terméket veszek. Nem azt veszem meg amire igazán szükségem van – és tudom hogy örömet okoz. És nem ár/érték arányban.
  Van eredeti F1-m. Nem vitrinben, hanem használatban. Karcos lett- teszek rá. De 19 db hal feldolgozása után is éles maradt. (meg büdös :-) )
  Nem szeretem az egyenlőtlen feltételekkel vívott harcokat. És itt erről van szó. Lopok egy késformát (magyar mestertől), megcsinálom 99%-ban olyanra, felirat marad… és sleipner helyett sima laposvasat használok.

 26. 26 stellaz

  Azért nem ennyire fekete vagy fehér minden. Sok termék kínai katalógusból van kiválasztva, majd egyszerűen csak fel van rá nyomva a neves gyártó emblémja.

  Ha én csinálom ezt és eladom, az ugye lopás. Ha a cég a saját márkaneve alatt csinálja, akkor viszont mégsem átverés, becsapás. Akkor most hogy is van ez?

  Mondjuk most nem fallknivenről van szó, hanem csak úgy általában. És itt érintettek a legnagyobb gyártók is kerékpártól a luxus óráig,

 27. 27 mookenator

  Ha más nevét használod fel, ha más formatervét, ha más szlogenjét…. az mind lopás. Mindegy hogy magánszemélyként, vagy cég mögé bújva teszed azt. És mindegyiknek nagy az értékromboló hatása.
  És igenis fekete- fehér ez a dolog.

  Ha nem tehetem meg hogy F1-t vagy eredeti svájci órát vegyek, én nem veszem a “replikát” csak azért mert az eredetit úgy sem tudnám megvenni. Akkor veszek egy Citizent titán tokkal, zafír üveggel, ETA szerkezettel, és azt élvezem- és marad a vágy a 10x drágább órára, de nem adok 20e-t egy lopott tárgyért.

 28. 28 Alanson

  stellaz,

  Az adott cég úgy rendelkezik a saját márkanevével és formatervével, ahogy nem szégyell. A tolvajnak viszont senki nem adott felhatalmazást a lopásra. Nagy különbség.

 29. 29 stellaz

  “Az adott cég úgy rendelkezik a saját márkanevével és formatervével, ahogy nem szégyell”

  De mivel én vagyok a vevő, ezért érdekel. De ha ilyen a hozzáállás, akkor sírni se tessék, hogy a vevő, meg úgy rendelkezik a pénzével, ahogy nem szégyell. Akár ötödáron vesz, 2/3-os minőséget.

  A különség a márkázott cuccokkal, hogy az legális átverés, a másik meg illegális, de a tisztesség szempontjából elég közel vannak egymáshoz.

 30. 30 stellaz

  márkázott=matricázott

 31. 31 kantaro

  “A különség a márkázott cuccokkal, hogy az legális átverés, a másik meg illegális, de a tisztesség szempontjából elég közel vannak egymáshoz.”
  Ott a pont.
  Amúgy amit Kínában csináltat a jónevű cég az is olyan szar lessz mint a koppintott. Nézzétek meg a ruhákat, gépeket bármit. Csak már hozzá lettünk szokatva a gagyi minőséghez, meg ahoz hogy azt kell megvenni aminek jobb a reklámja. Amúgy a Svéd is átbsz mert eladja a 8000 ft-os kést 40000 ft-ért, a Kínai is mert azt mondja ez a svéd kés. Legyél észnél , vásárolj valamelyik késportálos mesternél, vagy ha szereted a kihívásokat csinálj egyet magadnak.

 32. 32 Alanson

  Kínában rengeteg elit cuccot is gyártanak. Nem minden szar, ami abból az országból kikerül, sőt…

  A svéd és a japán nem baszik át. A “haszonkulcs” nevű fogalom megvan? Tudod, az az, amiért érdemes dolgoznod. Ezzel így vannak a késportálos mesterek is, különben minden késre ráfizetnének.

 33. 33 Alanson

  Stellaz,

  Ha egy nagy cég hulladékot ad el a saját márkaneve alatt, akkor annak híre megy. Egy elégedetlen ember épp elég hozzá, hogy száz másik potenciális vevőt elriasszon. És a mi kis kínai tolvajunk kinek árt, ha szart sóz a balek nyakába? A Fallknivennek, bizony. Nem saját magának.

 34. 34 Endremen

  Majd megfenyegetik a kínaiakat, hogyha nem állnak le az éjszakai műszakban silányabb anyagból utángyártott bökőkkel, akkor az “eredetit” sem tőlük fogja rendelni a fallkniven :D :D:D

  Lásd SanRenMu – Spderco Tenacious

 35. 35 stellaz

  Alanson

  azért az érdekes hozzááláás, hogy a vevőt verik át, akkor az rendben van, mert magának árt. Meg persze annak a pár ezer, pár tízezer vevőnek, aki megveszi a cuccot.

  Na de ha más árt a cégne, akkor az irgum burgum.

  Tudok rengeteg olyan céget, aki konkrétan katalógusból választja ki az összes termékét, majd rányom egy matricát. Meg olyat is, aki csak az olcsóbb termékeit.

  Ez egy globalizált világ, a termelők nagyrészt maguk hozták a fejükre a bajt, mikor mindent kiszerveztek kínába.

  Mondjuk ezzel nem legalizálni akarom a hamisítást, csak szeretnék rávilágítani, hogy sok esetbenb a gyártó is hamisítja a saját márkáját, mert nem ő tervezi, nem ő gyártja, viszont a saját márkaneve alatt fut, és ezt senki nem kéri számon rajta, mert ugye ez pont olyan megtévesztő, mint az egyszeri hamisítás.

  Mondjuk nekem az öt késem közül egy svájci, egy francia, és három hazai kisipari és mindegyiket olyan áron vettem, hogy az utolsó forintot is látom bennük.

 36. 36 Escape

  A Fallkniven Japánban gyártat.

 37. 37 Escape

  Stellaz!

  Csináltál te bármit az életben? (költői kérdés ;) ) Mármint faragtál-e egy botot, indítottál-e esztergát, terveztél-e házat, őrizted-e az erdőt, sepertél-e utcát? Mondj egy értékteremtő cselekedetet az életedből. Aztán képzeld a következőt: az egyik nap valami ismeretlen átveszi a helyedet a tudtod nélkül és harmadáron megcsinál mindent, mint te. Sőt, a te nevedben, Stellaz lesz mindenhol kiírva. Annyi fog hibádzani, hogy a bot kicsit görbe lesz, az eszterga nagyobb tűréssel és több selejttel dolgozik, a házterv rossz lesz, több fa tűnik el az erdőből, az utca pedig koszos marad valamennyire. De az új “Stellaz” mennyivel is olcsóbb. Ha meg véletlenül feltűnik, hogy azért ez messze van a jótól, jól elküldünk téged melegebb éghajlatra, és soha “Stellaz”-t nem alkalmazunk.

 38. 38 stellaz

  Escape

  “Mondjuk ezzel nem legalizálni akarom a hamisítást, csak szeretnék rávilágítani, hogy sok esetbenb a gyártó is hamisítja a saját márkáját, mert nem ő tervezi, nem ő gyártja, viszont a saját márkaneve alatt fut, és ezt senki nem kéri számon rajta, mert ugye ez pont olyan megtévesztő, mint az egyszeri hamisítás.”

 39. 39 Mirindirix

  Nike boltban dolgoztam addig nem tudtam de nike ruhákat itt is csinálnak
  Magyarországon egyszer a hivatalos árú terítő csávó megkérdezte kell-e póló olcsóbban
  fejet vágtunk mert nem értettük azt gondoltuk valahogy lenyúlta de egyből mondta,
  hogy nem lopott csak valamiért nem ment át a minőség ellenőrzésen és ezért kivágták
  belőle a címkét viszont 800.Ft önköltségi áron megvehető a 6500.Ft-os póló, na akkor,
  hogy van ez kivágták a címkét bárkinek megutattam rögtön azt mondta ez biztosan
  hamisítvány címke nélkül pedig NEM volt az.

  Goratex ruházat, azt is csinálták itt kicsi hazánkban megtudtam hol gyártják elmentem
  az üzembe és vettem párat roppant jó fej volt a raktáros megkérdeztem, hogy a fenébe
  lehet ennyiért adni (1500.Ft) azt ami a boltban olcsón (mert innen volt az is) 10.000.-Ft-ért
  adnak, a kabátot pl. aminek 28.000 volt a hivatalos ára, a hölgy elmondta, hogy náluk van a technológia a németek hozták a gépeket és az anyagot ők legyártják az előírt mennyiséget de mivel túl van kicsit számolva ezért marad anyag és abból az üzem sajár kontóra csinál ruházatot, ugyan az a technológia ugyan az az anyag ugyan az a gyártó annyi volt a külömbség, hogy a kiszámolt patentok csatok zippzárok miatt csak név nélküli kiegészítők kerültek fel a ruhákra…. akkor ez hamis?!? persze, hogy nem az de az okosok erre is szó nélkül rávágnák, hogy hamis mert nincs a gombon meg a többin felirat.

  Honnan lehetne tudni, hogy ez a kés nem az aminek látszik és a svédek a gazdasági válságban nem
  csináltatnak-e kínában tényleg ilyen késeket akár reprezentációs célból és ezeket osztogatják fűnek fának, vagy kint gyártatják kínában a többit is de ugyan úgy mint a goratex ruháknál a maradék cuccokból a gyár még saját haszon részre csinál pár darabot minimális külömbségekkel, ez az amit nem tudhatunk közülünk senki sem.
  És mint írta valaki a cégek a haszonból élnek, pontosan így van kisebb előállítási költség nagyobb haszon és melyik országban lehet a legkisebb előállítási költséggel megcsináltatni a termékekeket ezáltal a legnagyobb hasznot húzni, a svédek talán kicsi haszonból élnek olyan jól ?!?!?!?!?!?!?!!!!

  Több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek Álmodni képes.
  /William Shakespeare/

 40. 40 Rémuszbácsi

  Szerintem ezt hamisítvány kést, ami a cikk tárgya, talán most már bízzuk a Fallkniven jogászaira
  meg a kínaikra. Jó kis hozzászóláslavinát indított el a cikk, BlackWoOd gratula, jó újságíró lennél! :)

 41. 41 mookenator

  Mirindirix- amiről te írsz az nem hamisítás.* Amit a kínaiak csináltak az F1-ből az viszont az. Az F1 egy laminált pengés kés, amiben a középső (élt adó) rész egy Japán acél, a VG10. A kínai leegyszerűsítette a kést, mert nem laminált és nem VG10. A felirat viszont maradt. Képzelj el egy lövedékálló mellényt, aminek a cimkéjén szerepel a kevlár szó…. de mivel kínai, igazából kókuszrost van benne. Amíg nem lőnek rád, addig tekints kis malőrnek a dolgot. Utána meg ….

  *(anyámék már a 80′ években is varrtak Adidas táskákat, hátizsákot- a Német anyacég megrendelésére. Az Adidas adta az anyagot, a cérnát, a gépeket. A szabásnál megmaradt anyagot Ők a cuclializmusban szintén felhasználhatták… így lett nekem Adidas tornazsákom- amit a Német cég akkor még nem is forgalmazott/gyártott valójában)

 42. 42 kantaro

  Az én anyám is varrodában dolgozott. Legyártottak többszáz fehér pólót, abból tízre adiddas hímzés került és ment a márkaboltba nemtudomhányezer forintért vehetted meg. A többi ment hímzés nélkül a kínai boltba 800 forintért. Ezek után vegyél jó nevű márkás dolgokat, a többieken meg röhöghetsz hogy hogy átverték őket. A haverom a hímzőgépeket kezelte, és ha megkérted bevitte a szar 800 forintos kínaiboltban vásárolt fehér pólódat azután…
  Na most mondjátok meg hol vágnak át jobban .

 43. 43 Zelei K. Andor

  Valahol mintha olvastam volna, hogy a VG10-es acélt a japánok kizárólag otthon gyártják – vagyik az F1 pengéje, de valószínúleg a kés maga is ott készül. A Fallkniven honlapja szerint a bőrtok anyag spanyol marhabőr – hogy a tok is ott készül, vagy csak a bőrt importálják, nem derül ki. De a fentiek alapján elképzelhető, hogy a Fallkniven nem tesz mást, mint a csomagból kiszedett késeket a tokokba teszi. :-)

  Ettő függetlenül tényleg gázos elcsaklizni a logójukat. Ha viszont veszel egyet és lesmirglized a logót a pengéről…

 44. 44 Garancsi Balázs

  Üdv !

  Jó a cikk stílusa !
  Sajnos bekövetkezett a minden gyártó-kereskedő rémálma , hogy Kínában elkezdenek a minőség felé menni . Több kést is láttam már lemásolva és nem mindegyik volt gagyi . Kaptam egy taktikai kést , amelyet az olasz haderőnél használnak . Az eredeti árából 29db másolatot lehetne venni és , mint kiderült az eredetit ugyanott gyártják !?. A finomabb részleteknél nincsen még ennyi különbség sem , mint a fenti cikkben . A kés anyaga is ugyanannak látszik , bár “csak” 440C.
  Vigyázat jönnek a másolatok , occsóért ! :)
  Üdv..:Balázs

 45. 45 mókamiki

  Tényleg finom cikk, grat!
  Nekem megfelelne a másolat is a leírtak alapján lepingpongoznám
  róla a feliratot oszt cső a cikk eléggé jól jellemzi hogy a másolat sem
  szar sőt olyan mintha a lebutítottja lenne a 39.000.-Ft-os F1-nek
  sajna arra meg nincs della persze a sárgák csúnya rosszak mert azt
  írták reá de kit érdekel a felirat na engem nem csak az ár és annak
  aki 80.-nettót visz haza rohadt sok a 39. na de mindegy ha bodza
  bökő lenne a pengére hímezve senkinek nem lenne semmi baja vele
  ez a szeríny véleményem amúgymeg áldás békesség.
  A ferde szeműek írják át a nevet koala macira és terjesszék ezerrel.
  -koala szósz meg koala kóla ez a nagy ötletem…. kurva ausztrálok.

 46. 46 xjrz

  A FALLKIVEN helyében én az utolsó szaros yüant is kiperelném. Tanulják meg a kínai GYökerek,hogy nem lehet mindent büntetlenül lemásolni.

 47. 47 Flagellator

  Sziasztok. Írom, mi van nekem: Helle Winner, Norvégiából. 5 hónapi gyűjtés eredménye. Fällkniven G1, 6 hónapi gyűjtés eredménye. Szalonnázó Szalontaitól, 4600 FT.-ért. Egy délután eldöntöttem a vásárlását, de áll akkora becsben, mint a két skandináv. Mindhárom eredeti, a gyártótól van, magyar terjesztő segítségével. Az uccsó késem is egy Fällkniven lesz, két hónapja megy a “kalapozás” az ügyében. Alanson és mookenator már mindent elmondott, amit én is szerettem volna a hamisítással kapcsolatban, így csak egy nagy köszönet nekik! A rizsfejűek elmehetnek a p…ba, csak akkor kell a vackuk, ha ingyen adnák, de visszakézből vágnám beléjük.
  Más. A VG10-et tudomásom szerint kizárólag Japánban készítik, a markolat, a bőrtok formája, a Zytel-tok egésze és a penge FORMATERVEZÉSE viszont svéd.

 48. 48 Mazs98

  azt szeretném kérdezni hogy most szeretnék venni a f1-et és a hidegfem.hu-n néztem ki hogy az az oldal megbízható-e és hogy ami vg10 -es acélból készült az nem feltétlenül kínai igaz? És hogy csak azon van ilyen két korona a fallkniven jelzés mellett két oldalról amelyik 3G-s acélból készült úgye ?tehát hogy megrendeljem-e arról az oldalról ezt a kést,esetleg van valaki akinek innen van ?

 49. 49 BlackWoOd

  Rendeld nyugodtan! Syaky nem hiszem, hogy hamisítványt próbálna eladni tuti vasként. :-D

  Egyébként igen, a 3G-s F1-eken van csak két oldalt egy-egy korona a logó mellett.

 50. 50 knife1

  Sziasztok!

  Nekem is van egy ilyen darab, sőt A1 copy-t és egy rakás egyéb kést is rendeltem tapasztalataimon felbuzdulva. Az acéllal semmi bajom, a markolat anyaga gyengébb, ill. a tok sz.r, de 32$, összehasonlítva az eredeti közel 50 ezer Ft-os árával igen meggyőző. Ez is tudja, amit kell. Hozzáteszem, van egy eredeti Fallkniven A2-m, amivel szalonnasütéshez akartam nyársat vágni akácfából, de az első csapás után kitört a szuper laminált pengéből egy kb. 2 mm mély darab. A Fallknivennek írtam, először lehülyéztek, hogy biztosan nem is akkor tört ki, hanem korábban, aztán felkínálták, hogy újraélezik 70 EUR+postaköltségért. Én megköszöntem és közöltem, hogy ennyiért inkább veszek 5 kínai copy-t (ami nem fog eltörni), vagy 2 Helle-t (ha már svédet akarok), akik ugyanazt az acélt használják, mint a Fallkniven. Sajnos erre nem reagáltak (nem is értem miért).

  Az Aliexpress-en rengeteg kínai csodát találtok és van fenn egy rakás gyártó is, valamint elolvashatjátok a visszajelzéseket is.Nekem közel 20 tranzakcióm volt minden probléma nélkül!

 51. 51 debal

  Helo akarok éni venni egy F1 3g.
  Meg szeretném kérdzni, hogy minden késnek van saját szériaszáma ?
  Köszi az infót:)

 52. 52 plastilin

  A hamisítás természetesen rossz. A szerzői jog értelmében. Ezen nincs mit szépíteni. És itt vége is az erre vonatkozó gondolatmenetemnek. Mert, viszont, van két ilyenem (knee-wen, ez tetszik, lehet rá is gravíroztatom). Igen, kettő! Szándékosan! Először is, mert a fateromnak “Dunába boruláshoz jó lesz” elvén kellett egy vastagabb, éles fémdarab, jó súlyelosztással. Gyökér kiásáshoz, faragáshoz, növényről metszetvételhez, szalonnázáshoz, konzervnyitáshoz. Márpedig ez a cucc, az. Másodszor, mert nem vagyok tárgyfetisiszta. Már. Sem sznob. Már. Ez egy szerszám. Megsérül. Kölcsönadom. Elcsórják. Elhagyom. Ráfolyik a nadrágomra egy atomvillanásban. Hát fogok én hetekig levelezni azon, hogy atomvillanásra volt-e garancia? Nem.

  Őszinte leszek, nézegettem a cuccot hetekig, mielőtt megrendeltem. Ismerve a Föld üzletembereit, azt kell mondjam, legalább 95% esélyt látok rá, hogy az eredeti is Made in Dzsunka. Máshol, máshogy, nagy tömegben tényleg nem éri meg gyártani semmit. Esetleg még Afrikában, vagy az indonéz szigettengeren, ám onnan macerásabb a szállítás. Csak picit jobban fizetettek a biztonsági őrök azon a részlegen és a titok ennyiben ki is merült.
  Látott már valaki kínai iparközpontot? Pár éve volt róluk több film, cikk. Konkrétan egy fémműre emlékszem, ami egy kvázi 20-40 km-es bombatölcsér alakú meddőhányó centrumban egy fél kerületnyi betontömbként írható le. Említettem a biztonsági őröket. Hogy kicsit jobban fizetettek, egyes részlegekben. Kicsit. Úgyhogy a formát simán letolómérőzték, felírták egy cetlire és meló végén átmetróztak vele a kiszipolyozott nyersanyaglelőhelyeken, hazáig, a lakótelepekig, ahol is él a nagyapjuk. Aki köszörűs volt a mostani gyár elődjében, további 3000 köszörűssel, akiket nyugdíj nélkül tettek ki. A nagy ipari fejlesztések rájuk nem vonatkoztak. Na, ők alapítottak kisebb üzemeket és a leseljetezett gépeken tolják a copy-t. Ez nem mentesíti őket, ez csupán a betondzsungelben a túlélés egyik módozata. Betoncraft, ha úgy tetszik.

  De, ennél sokkal elképesztőbb ötletem is van: ugyanazok a gépek készítik, csak párat nem kapcsolnak be. Ebből az egyik a magfémet szállító futószalag, a másik lézeres-fotocellás-mittoménmilyenes minőségellenőr, és a hőkezelők negyede.
  Erre a módszerre egyébként van európai példám is, ráadásul valós! A mosószerek. Betöltik a kartonokat a sor elején, megnyitják a 20 csapot, végén kijön a remek Per*sil. Aztán betöltik elöl a flakonokat, lekapcsolnak a 20 csapból 8-at és kijön a Te*co folyékony.
  (Aztán betöltik elöl a PET-palackokat, lekapcsolnak 19-et és kijön a *zentkirályi :) )

  Az átlagfizetésű tősgyökeres városlakók pedig, tegyék a kezüket a szívükre, és mondják meg őszintén: ki ne venne szívesen egy bármilyen nem túl nagy megyeközponttól pár kilométerre összerakott esztergomi Suzukit, 2-4-6 millió helyett fél-egy-másfél millióért, ha csak annyi a különbség, hogy a motorja nem viszi fel a Kékesre, csak Normafához? Vagy, belvárosiakat figyelembe véve, Normafa helyett a Népligetig? :)
  (bocs, a kicsit Pest-központúságért, vannak még városok, persze, de nem ismerem az ottani terepviszonyokat)

  Egyébként most voltam barkácsboltban, kerestem nagyobb fém bögrét, meg finomabb fenőkövet (egyik sem volt, a boltos meg azt mondta: hát, nem tudja, még sosem kóstolta a fenőköveket), és azt láttam, hogy teli van mindenféle méretű Tramontina holmikkal a polc. Meg kis ásókkal. Olyan áron, hogy a két knee-wen árából, nagyon szépen be tudtam volna tárazni azokból is, az első bekezdésben felsorolt műveletekhez + egy összecsukható ágvágó is belefért volna. Csak ezek nagyon rondán festenek a karácsonyfa alatt, de bezzeg a kés… :-D DD

 53. 53 plastilin

  Hű, ez kicsit hosszú lett, elnézést.

 54. 54 csordas zsolt

  Sziasztok! Én is szeretnék egy darabot, tudna valaki segíteni????!!!!

 55. 55 Gábor

  Sziasztok!

  Nézzétek meg a gagyit munka közben. No comment.

  https://www.youtube.com/watch?v=J9_TsIuywMU

 56. 56 Géza

  Kösz Gábor, hogy megosztottad Papica videóját!
  Ha nem Te, hát megtettem volna én, mert utálom a szemellenzős, sznob, vagy bigott megnyilvánulásokat.
  Bár erősen gyanítom, hogy egynémely hozzászóló, bigottságtól, hanem üzleti érdektől vezérelve fikázta a replikát. :)

 57. 57 SAK

  Hamisítvány, Gézuka, nem “replika”. Ha már nem vagy “sznob”, akkor ne is finomkodj, mint egy kislány, Gézuka.

 58. 58 kisember

  A másolásról csupán annyit,hogy mindenki ezt teszi.ha van egy bevált formáció,újdonság a sportban,a közéletben,a magánéletben,üzleti életben,mindenben és működik!!!!,akkor mindenki másol,lopja az ötletet.
  Akinek eladnak egy másolatot az eredeti áráért az Ő maga is vastagon benne van(nem csak az eladó!(lsd. festmények,termék bemutatók)
  Az eredeti F1 értéke pontosan annyi mint a “gagyi “verzióé!Semmivel nem tud többet és az értéke miatt soha nem is volt úgy letesztelve,mint akár Papica videójában(mert senki nem kockáztat negyven rugót).
  Tehát az eredetit nagyobb lutri megvenni,mint a “gagyit”.
  Egyszer egy milliomos letesztelhetné már úgy a két kést,hogy mind a kettő ugyan azokon a viszontagságokon menjen át,a megsemmisülésig.
  Kíváncsi vagyok,hogy a svéd hétszer tovább bírná e?!
  Szóval szerintem is sznobéria megvenni egy kis kést negyven rugóért!
  Kenyeret vágni,szalonnázni,kirándulni minek?
  Fát vágni meg ott a balta.
  Aztán ott van a hasonló kategóriájú Mora.Eredeti svéd acél ötezerért???!!!
  Akkor mi kerül az F1-be negyvenbe?
  Csak halkan mondom lehet,hogy a kés hatezer,az “F1″ harmincnégy?

Hozzászólok