maç sonuçları

Álcázott túlélő

Mi történik, ha a kínai hadvezetés sarkkörön túli hadviselést tervez, ám nincs pilótái számára rendszeresíthető túlélőkés? Nos, a tervezéssel nem próbálkoznak (még), keresnek inkább egy bevált darabot. Például egy svédet.

Kesportal: FakeF1 01

A kínai másolóipar felfedezte magának a méltán népszerű, sokak által kedvelt Fällkniven F1-et. Nem csak, hogy felfedezte, közismert és sokak által kedvelt kínai internetes boltok kínálatában is megjelent, azaz könnyen hozzáférhetővé vált (a hazai csalók számára is). Kíváncsiságból rendeltem egyet, legfőképpen azért, hogy első kézből tudjuk meg, pontosan miről is van szó és miképp lehet felismerni a látszólagos F1-et.

Kesportal: FakeF1 02

Az igazihoz képest természetesen töredék, minimum ötöd, de a magyar kiskereskedelmi árakat nézve inkább heted, nyolcad áron kapunk egy késnek látszó tárgyat és a minőség illúzióját. A csomagolást tekintve meglehetősen pontosak voltak a Föld túloldalának lakói. Emlékeim szerint (nincs eredeti F1 dobozom, kidobtam) és a weben fellelt fotók alapján a doboz megegyezik az igazival, a használt papír minősége is gyakorlatilag ugyanaz. Belül nem találunk buborékos zacskót, mely a tokot lenne hivatott védeni és a késen sincs élvédő kartonpapír, helyette a tokban kapott helyet a másolat, melyet így egyben celofánzacskóba tettek.

Kesportal: FakeF1 03

A hamisítványt egy rendelkezésemre álló, 3G acéllal készült F1-hez fogom hasonlítani. Sajnos a tok a frankó kés esetében Zytel, a kamu késé pedig fedeles bőrtok, így a gyárival csak fotókat felhasználva tudom összevetni az eredményt. A megdöbbentően hasonló tok minősége kinézetre megfelelő, egyetlen eltérés van a gyárihoz képest emlékezetem szerint, mégpedig az, hogy a másolók számára egy picit puhább bőr állt rendelkezésre. A varrás erősnek mondható, a szegecsek, patent megfelelően eldolgozott. A szükséges munkamennyiséget beletették a tokba, nem vitás.

Kesportal: FakeF1 04a

Kesportal: FakeF1 04b

Vegyük szemügyre a lényeget, a kést magát. Mikor kézbe vettem a frissen kicsomagolt kést, nem szólalt meg az agyamban a riasztó rögtön, mely jelezte volna, hogy a kés gagyi. A markolat anyaga és mintázata gyakorlatilag azonos. A pengét nézve feltűnő a gyengébb felületi megmunkálás, nincs olyan finoman felcsiszolva, mint azt megszokhattuk a Fällknivenek esetén. A markolatban levő zsinórfurat szegecse nincs eldolgozva, csupán beledugták a lyukba, megspórolva egy préselés munkafolyamatot, mely a cső két végét megnyitotta volna. A csőszegecs anyaga itt réz, az eredeti példányokon ez alumínium (legalábbis ránézésre).

Kesportal: FakeF1 05a

Kesportal: FakeF1 05b

Fontos azonban egy részlet, ami csak szakértő szemnek látszik, illetve éppen, hogy nem látszik. A pengén levő felirat tanúsága szerint laminált VG10-et nézegettem éppen, de akárhogy forgattam a fényben, akármennyire is hunyorogtam, csak nem találtam az igen jellegzetes laminálási vonalat, mely a szendvics-szerkezet sajátossága. Nincs, nem laminált a penge, persze ennyiért ne is keressük.

Kesportal: FakeF1 06

A kínai és az eredeti 3G kést egymás mellé téve kiderült, hogy a másolat fizikai paraméterei egy jelentős részlettől eltekintve azonosak. A teljes hossz, a markolat mérete ugyanaz, ám másolás közben a penge valahogy lefogyott. A pengetőnél a legnagyobb lemezvastagság éppen csak 4 mm, míg az igazi F1-ek 4,5 mm vastag pengével készülnek. Picit fontosabb részlet, hogy a penge a hegy felé korábban kezd vékonyodni, így kevésbé masszív eredményt ad.

Kesportal: FakeF1 07a

Kesportal: FakeF1 07b

A helyzet az, hogy most minimum „fikáznom” kéne a másolat kést, lehordani az acélját, de ezt nem tehetem meg. A gyári élet rendbe téve kicsit faragtam a késsel, jelesül egy jó száraz kőrisdarabon dolgoztam (hosszadalmas, félkész faragós projekt). A kemény, száraz fát ugyanolyan jól pusztította, mint szinte bármi, amivel eddig faragtam. Ez nagyrészt ugyan a pengeprofil érdeme, ami egyébként az eredetitől eltérően nem domború, hanem pengehátig felköszörült és élszalagos. Az igazán meglepő dolog, hogy már nem a legalja rozsdamentes acélt alkalmazták a másolók, mint korábban az olcsó kínai piacos vackoknál megszoktam. Jó fél óra farigcsálás után a penge még egészen jó élet tartott, nem hajlott vagy pattogzott ki (pedig 30°-nál kisebb élszalagot csináltam rá). Az anyag persze ismeretlen, de „érzésre” nagyjából a kínai gyártású Buck bicskákon látott 420HC-hez hasonlítanám. Már ami az élezhetőséget és az él megtartását illeti – rozsdaállóságról nincs hosszabb távú tapasztalatom. Úgy látszik, lassan a kínai késgyártól egységesen átálltak a használhatóbb késanyagokra. Persze az eredeti F1 VG10 magjához közel sincs, nem is beszélve a 3G változat SG2 acéljához. Említést érdemlő gyengeség még, hogy az elvékonyított penge picit hajlékony, nyoma sincs az F1-nél megszokott robusztusság érzésének.

Kesportal: FakeF1 08

Ha az eredeti F1-re tekintünk a késekkel kevésbé foglalkozó személy nézőpontjából, akkor a fellelhető információk alapján egy nagyon jó, általános célú kést látunk magunk előtt. Ha úgy általában a hamisítványokra gondolunk, akkor egy minőségében nyilvánvalóan (jól érzékelhetően) rosszabb termék képe sejlik fel lelki szemeink előtt. Azt kell, hogy mondjam, erről a kínai másolatról egy laikus szemlélőnek az elméjében még használat közben sem fog felmerülni, nem azt kapta a pénzéért, ami a dobozra van írva. Sőt, ha a dobozon például „Fällkniven F1 Value” szerepelne, simán elhinném, hogy „a válság” miatt a svédek rászánták magukat egy jóárasított, Kínában gyártott verzióra.

Kesportal: FakeF1 09a

Kesportal: FakeF1 09b

Szóval ne vegyük meg, mert hamis, kárt okoz a termék eredeti gyártójának, itthon forgalmazni bűncselekmény (3 évig terjedő helyben járás is lehet a jutalma) és egyébként is milyen dolog az….
De azért kocsiba, bakancsról sarat kaparni vagy csak úgy a ház körül virágkarót hegyezni ez is elmenne. Ha a svédek hozzájárulásával készült volna. Így csak egy újabb hamisítvány. Mindenki legyen résen, nehogy mást kapjon, mint amire számít.

BlackWoOd

58 hozzászólás


  1. 1 debal

    Helo akarok éni venni egy F1 3g.
    Meg szeretném kérdzni, hogy minden késnek van saját szériaszáma ?
    Köszi az infót:)

  2. 2 plastilin

    A hamisítás természetesen rossz. A szerzői jog értelmében. Ezen nincs mit szépíteni. És itt vége is az erre vonatkozó gondolatmenetemnek. Mert, viszont, van két ilyenem (knee-wen, ez tetszik, lehet rá is gravíroztatom). Igen, kettő! Szándékosan! Először is, mert a fateromnak „Dunába boruláshoz jó lesz” elvén kellett egy vastagabb, éles fémdarab, jó súlyelosztással. Gyökér kiásáshoz, faragáshoz, növényről metszetvételhez, szalonnázáshoz, konzervnyitáshoz. Márpedig ez a cucc, az. Másodszor, mert nem vagyok tárgyfetisiszta. Már. Sem sznob. Már. Ez egy szerszám. Megsérül. Kölcsönadom. Elcsórják. Elhagyom. Ráfolyik a nadrágomra egy atomvillanásban. Hát fogok én hetekig levelezni azon, hogy atomvillanásra volt-e garancia? Nem.

    Őszinte leszek, nézegettem a cuccot hetekig, mielőtt megrendeltem. Ismerve a Föld üzletembereit, azt kell mondjam, legalább 95% esélyt látok rá, hogy az eredeti is Made in Dzsunka. Máshol, máshogy, nagy tömegben tényleg nem éri meg gyártani semmit. Esetleg még Afrikában, vagy az indonéz szigettengeren, ám onnan macerásabb a szállítás. Csak picit jobban fizetettek a biztonsági őrök azon a részlegen és a titok ennyiben ki is merült.
    Látott már valaki kínai iparközpontot? Pár éve volt róluk több film, cikk. Konkrétan egy fémműre emlékszem, ami egy kvázi 20-40 km-es bombatölcsér alakú meddőhányó centrumban egy fél kerületnyi betontömbként írható le. Említettem a biztonsági őröket. Hogy kicsit jobban fizetettek, egyes részlegekben. Kicsit. Úgyhogy a formát simán letolómérőzték, felírták egy cetlire és meló végén átmetróztak vele a kiszipolyozott nyersanyaglelőhelyeken, hazáig, a lakótelepekig, ahol is él a nagyapjuk. Aki köszörűs volt a mostani gyár elődjében, további 3000 köszörűssel, akiket nyugdíj nélkül tettek ki. A nagy ipari fejlesztések rájuk nem vonatkoztak. Na, ők alapítottak kisebb üzemeket és a leseljetezett gépeken tolják a copy-t. Ez nem mentesíti őket, ez csupán a betondzsungelben a túlélés egyik módozata. Betoncraft, ha úgy tetszik.

    De, ennél sokkal elképesztőbb ötletem is van: ugyanazok a gépek készítik, csak párat nem kapcsolnak be. Ebből az egyik a magfémet szállító futószalag, a másik lézeres-fotocellás-mittoménmilyenes minőségellenőr, és a hőkezelők negyede.
    Erre a módszerre egyébként van európai példám is, ráadásul valós! A mosószerek. Betöltik a kartonokat a sor elején, megnyitják a 20 csapot, végén kijön a remek Per*sil. Aztán betöltik elöl a flakonokat, lekapcsolnak a 20 csapból 8-at és kijön a Te*co folyékony.
    (Aztán betöltik elöl a PET-palackokat, lekapcsolnak 19-et és kijön a *zentkirályi :))

    Az átlagfizetésű tősgyökeres városlakók pedig, tegyék a kezüket a szívükre, és mondják meg őszintén: ki ne venne szívesen egy bármilyen nem túl nagy megyeközponttól pár kilométerre összerakott esztergomi Suzukit, 2-4-6 millió helyett fél-egy-másfél millióért, ha csak annyi a különbség, hogy a motorja nem viszi fel a Kékesre, csak Normafához? Vagy, belvárosiakat figyelembe véve, Normafa helyett a Népligetig? 🙂
    (bocs, a kicsit Pest-központúságért, vannak még városok, persze, de nem ismerem az ottani terepviszonyokat)

    Egyébként most voltam barkácsboltban, kerestem nagyobb fém bögrét, meg finomabb fenőkövet (egyik sem volt, a boltos meg azt mondta: hát, nem tudja, még sosem kóstolta a fenőköveket), és azt láttam, hogy teli van mindenféle méretű Tramontina holmikkal a polc. Meg kis ásókkal. Olyan áron, hogy a két knee-wen árából, nagyon szépen be tudtam volna tárazni azokból is, az első bekezdésben felsorolt műveletekhez + egy összecsukható ágvágó is belefért volna. Csak ezek nagyon rondán festenek a karácsonyfa alatt, de bezzeg a kés… :-DDD

  3. 3 plastilin

    Hű, ez kicsit hosszú lett, elnézést.

  4. 4 csordas zsolt

    Sziasztok! Én is szeretnék egy darabot, tudna valaki segíteni????!!!!

  5. 5 Gábor

    Sziasztok!

    Nézzétek meg a gagyit munka közben. No comment.

    https://www.youtube.com/watch?v=J9_TsIuywMU

  6. 6 Géza

    Kösz Gábor, hogy megosztottad Papica videóját!
    Ha nem Te, hát megtettem volna én, mert utálom a szemellenzős, sznob, vagy bigott megnyilvánulásokat.
    Bár erősen gyanítom, hogy egynémely hozzászóló, bigottságtól, hanem üzleti érdektől vezérelve fikázta a replikát. 🙂

  7. 7 SAK

    Hamisítvány, Gézuka, nem „replika”. Ha már nem vagy „sznob”, akkor ne is finomkodj, mint egy kislány, Gézuka.

  8. 8 kisember

    A másolásról csupán annyit,hogy mindenki ezt teszi.ha van egy bevált formáció,újdonság a sportban,a közéletben,a magánéletben,üzleti életben,mindenben és működik!!!!,akkor mindenki másol,lopja az ötletet.
    Akinek eladnak egy másolatot az eredeti áráért az Ő maga is vastagon benne van(nem csak az eladó!(lsd. festmények,termék bemutatók)
    Az eredeti F1 értéke pontosan annyi mint a „gagyi „verzióé!Semmivel nem tud többet és az értéke miatt soha nem is volt úgy letesztelve,mint akár Papica videójában(mert senki nem kockáztat negyven rugót).
    Tehát az eredetit nagyobb lutri megvenni,mint a „gagyit”.
    Egyszer egy milliomos letesztelhetné már úgy a két kést,hogy mind a kettő ugyan azokon a viszontagságokon menjen át,a megsemmisülésig.
    Kíváncsi vagyok,hogy a svéd hétszer tovább bírná e?!
    Szóval szerintem is sznobéria megvenni egy kis kést negyven rugóért!
    Kenyeret vágni,szalonnázni,kirándulni minek?
    Fát vágni meg ott a balta.
    Aztán ott van a hasonló kategóriájú Mora.Eredeti svéd acél ötezerért???!!!
    Akkor mi kerül az F1-be negyvenbe?
    Csak halkan mondom lehet,hogy a kés hatezer,az „F1” harmincnégy?

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.