maç sonuçları

Acélba fagyott lepkés meglepetések

Előfordul, hogy az embert meglepetés éri, mikor kipróbál egy kést. A kézbe fogott kés fizikai paraméterei és a látvány néha megvezetik az egyszeri késbarátot, így téves prekoncepcióval elméjében indul kipróbálni az adott eszközt. Legutóbb a Cold Steel Outdoorsman Lite első használata okozott némi csalódást, de szerencsére hamar meg is volt az ellensúlya, kellemes meglepetés formájában.

Kesportal: Lepkes 01

Az utóbbi időben kezeim közé került Hegyes Sándor készítette kések közül kettőt volt szerencsém kipróbálni. Az első, vártnál jobban működő kést Mek éltársunk/pajtásunk nélkülözte a kedvemért egy jó hónapig (akinek külön megköszönöm a lehetőséget), amely a viszonylat ritka Varjú fantázianevű modell (sorszám alapján) harmadik példánya. Ez a család legkisebb példánya, 8 cm-es, éppen legális pengeméretével. A további modellek a Holló, Kormorán, Sas, 10, 13 és 16 centis pengével. Az ideiglenesen nálam állomásozó Varjú 6 mm vastag Rigor acélból készült, zsinór markolattal és fedeles, nagyon kulturált bőrtokkal.

Kesportal: Lepkés 02a

Kesportal: Lepkés 02b

A Varjú nagyszerűen használhatósát szinte véletlenül fedeztem fel. A fentebb emlegetett rossz emlékű C. S. kés kipróbálásakor a zsákomba tettem még pár kést, köztük az acélcsőrű vendéget is. A gyengus Outdoorsman-t félretéve üldögéltem az erdőben, mikor kezembe akadt a fotóznivaló. Sajnos kicsit késő volt már a rendes fotókhoz, a nap alacsonyan járt, nem sütött be a fák közé, így a próba után maradt fadarabot kezdtem inkább a Varjúval piszkálni. A vastag penge ellenére a kés kiváló vágóképességű, mely a lapos konvex élkiképzésnek köszönhető elsősorban (kevés híján olyan lapos, mintha pengehátig felköszörült lenne), na meg Hegyes Sanyi legendás élezésének.

Kesportal: Lepkés 03a

Kesportal: Lepkés 03b

Kesportal: Lepkés 03c

A Varjú eddig csak csodált darab volt, de kipróbálás után mindenképpen a vágyott kés kategóriába került át. Olyannyira, hogy amatőrként megpróbáltam Hegyespenge mérethelyes rajza alapján produkálni 5 mm vastag rúgóacélból (egészén pontosan 51CrV4-ből). Az eredmény maximum a markolat kontúrjának mértékéig azonos, a penge eltérő formája, megváltoztatott íve teljesen más vágási tulajdonságokat kölcsönöz a másolat számára. Azt túlzás volna állítani, hogy használhatatlan, vagy hogy szép, de azért mégsem olyan, mint az igazi (ahogy a citrompótló sem citrom, csak az íze hasonló).

Kesportal: Lepkés 04a

Kesportal: Lepkés 04b

Szerencsére (mint utóbb kiderült) a kihalásra írélt modell egy utolsó, félkész példánya még rendelkezésre állt, melyet sikerült is megrendelni Sándortól (csak várnom kell a soromra, ami nem lesz rövid idő). Elvégre ideális tartalékkés, mely zsinórmarkolattal egyszerűen tönkretehetetlen, arról már nem is beszélve, hogy probléma esetén (elszakadt bakancsfűző vagy egyéb, erős kötözőanyagot igénylő helyzet) a rátekert ejtőernyőszsinórt nyugodtan felhasználhatjuk. A másolat közel azonos markolata az 1 mm-rel vékonyabb acél ellenére is kényelmesen fogható, mivel az élei lekerekítettek, ahogy az eredeti modellnek is – kivéve természetesen a vágóéleket.

Kesportal: Lepkés 05

A másik kellemes meglepetés egy igazi unikum, Hegyes Sándor önállóvá válása után (miután útjaik különváltak Pyrasterrel) készült munkái közül az első kések egyike. A kés jó 10 éves, mely időnek nagy részét Tibor éltársunk gyűjteményében töltötte, majd kicsit körbejárt, végül az én markomban kötött ki. Igazi mázli volt, jókor voltam jó helyen, így a kis lokális késtörténelem egy darabjának viszonylag jó állapotban „fennmaradt” példányát sikerült megkaparintani. Tibor szerencsére készített anno képeket (persze a kor széles körben elérhető digitális fotótechnológiai szinvonalának megfelelő minőségben), így a kés korábbi (nem teljesen új) állapotát is be tudom mutatni!

Kesportal: Lepkés 06a

Kesportal: Lepkés 06b

Kesportal: Lepkés 06c

A kés alapanyaga Arne (O1), a markolat anyaga pedig wenge. A penge kontúrja kézzel került kialakításra, rengeteg egyedi részletet tartalmaz. A rengeteg befektetett munka okán nem is nagyon valószínű, hogy Sanyi nekiáll még egy hasonló darabnak. A pengén kialakított recézés és az ezekhez tartozó lekerekített kiemelkedések az esztétika mellett az ergonómiát is kiválóan szolgálják. A markolat érdesítése egy korai próbálkozás, azóta picit továbbfejlődött az alkalmazott technika és technológia.

Kesportal: Lepkés 07a

Kesportal: Lepkés 07b

A bőrtok sem egyszerű eset, kamasz kora ellenére még mindig megfelelően merev és pontos, hogy a kést rögzítse és viselhetőségét biztosítsa. A látszólag egyszerű vonalvezetés ismét csak apró trükkök garmadáját sorakoztatja fel. A kemény élvédő máig a kydex tokokhoz hasonlóan egy jól érzékelhető kattanással fogja meg, illetve engedi el a kést. Az övbújtató fül varrására belül a második bőrréteg rákerült, így a pengét visszahelyezve még véletlenül sem tudjuk megsérteni és gyengíteni a rögzítést. A tokon persze meglátszanak a viselés és a használat nyomai, csodák nincsenek. Pár karcolás, kisebb vágás, ütődés és folt a festésen jelzi, hogy bizony nem mai darabot vizsgálunk. Olyan korai munka ez, melyen tisztán látszik a lelkesedés és az elhivatottság – két olyan dolog, ami ritkán épül be egy egyedi kés árába, ugyanis akkor szinte megfizethetetlen lenne.

Kesportal: Lepkés 08a

Kesportal: Lepkés 08b

A kés igen meggyőző, a 6 mm vastag, pengehátig felköszörült penge masszív feszítővas hatását kelti, amihez a keskenysége okán nem tartozhat túl jó metszőképesség. Inkább feszít, repeszt, mint finoman vág, de azért vannak rejtett tartalékok a rendszerben. Kifejezetten kaparóél nincs a pengehát mentén kialakítva, ennek ellenére a szikravetőt kiválóan indítja.

Kesportal: Lepkés 09a

Kesportal: Lepkés 09b

Ezt a kést mint kiegészítőt, tartalékot vizsgáltam. Kőbe vésett alapszabály, hogy az alapvetően szükséges felszerelésből legyen nálunk tartalék, márpedig a kés évezredek óta alapvető eszköz, különösen, ha a civilizációtól távolabb megyünk. A gerince felől igencsak robusztusnak tetsző penge a hegye felé vékonyodik és keskenyedik, így annak első kb. harmada finom metszésekre is alkalmas. Természetesen hosszú távon a hegy elejének használata kényelmetlen és fárasztó, de mint szükségmegoldás ellátja feladatát. Tollaság és gyújtós készítése közben egy szokásos vékony pengés késtől (pl. egy Mora) eltérően használandó, kicsit macerásabb, így a szükségesnél tovább nem is erőltettem, de az alábbi képekről jól látható, hogy mind a gyufa vékonyságú gyújtóst, mind a finom forgácsokat sikerült működőképesen megoldani egyetlen nagyjából 10 cm átmérőjű félig-meddig száradt rönkdarabból (amit persze nem is próbáltam meg ezzel a késsel leválasztani kivágott törzsről, inkább fűrészt használtam).

Kesportal: Lepkés 10a

Kesportal: Lepkés 10b

Ez a kés használhatóságán túl a kidolgozása okán, illetve a 10 év alatt megőrzött egész jónak mondható állapotának köszönhetően került számomra a meglepetés kategóriába, ami jelen esetben inkább mint az ajándék szó szinonímájaként értendő. A kis kés teljesen olyan hangulatú, mint az igen komoly kultusszal és már-már elvakult követőkkel bíró Busse kések kisebb modelljei. A markolat kereksége, az erős penge és a megfelelő acélválasztás is összecseng, noha az O1 (Arne) nem annyira misztikus, mint a Busse-féle Infi.

Kesportal: Lepkés 11a

Kesportal: Lepkés 11b

Amennyire meglepetés, felfedezés és ismertető ez a kis írás, legalább annyira megemlékezés is. A Varjú modell virtuális kimúlása családjából és a korai, abszolút egyedi, munkaigényes kis kés nem túl valószínű, hogy ismét „műsorra kerülnek” a készítő műhelyében. Szerencsére van más modell hasonló méretben, de azért hiányozni fog egy jó zsinórmarkolatos a választékból.

BlackWoOd

13 hozzászólás


  1. 1 firesnake

    Nagy király a cikk 😀

  2. 2 BB

    csatlakozom az előttem szólóhoz

  3. 3 trice

    Nagyon jó cikk.

  4. 4 tibor

    Klassz lett a cikk, szerettem ezt a kést, de nem igazán tudtam napi használatra beilleszteni, úgy tűnik, én inkább háztartás közeli módon tudok bármilyen kést kihasználni. Bárkié is lesz, használja egészséggel!

  5. 5 ppress

    Kellemes olvasmány.

  6. 6 Sasa

    Gratula Blacki,jó a cikk!!

  7. 7 Rémuszbácsi

    Varjú 🙂 +1! Jó kis beszámoló, köszönjük!

  8. 8 Szume

    Számomra kicsit szomorkás a cikk. Sajnálom, hogy csak most szereztem tudomást a Varjúról. Ettől függetlenül hangulata van a cikknek. Tetszik!

  9. 9 gylacc

    Klassz „megemlékezés”! Szeretem a Varjút! Ha lesz folytatás, szívesen biztosítok hozzá egy Hollót. 🙂

  10. 10 Filly

    Jó! 🙂

  11. 11 hegyespenge

    Hát én sem tudok mit hozzáfűzni. Köszönöm BlackWoOd munkáját a cikkel és a teszteléssel! Nagyon örülök, hogy ennyire a helyén tudja kezelni azt, hogy milyen késtől mit lehet elvárni.
    Tényleg élmény volt olvasni! 🙂

  12. 12 mek

    Csak ismételni tudom Filly aprólékos műgonddal összeállított véleményét, melyben a legapróbb részletekre is kitér a cikk tartalmának méltatásakor, mit árnyalatokban gazdag nyelvünk leginkább ideillő készletének sűrejéből választott: „Jó”! 😀

  13. 13 laciDr

    sziasztok!

    nagyon tetszik a varjú. ez a kés létezik már 40e forint körül?

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.