maç sonuçları

ESEE Junglas – Bozótharcos szteroidokon

Gerő Zoltán (Zozo*HC*) éltársunk, a taktikai kések nagy barátja újabb ESEE késsel gyarapította készletét, melyet nem félt használni. Tapasztalatáról ismét írt nekünk, melyet most megosztunk a blog minden olvasójával! Zozonak köszönjük és persze gratulálunk legújabb, igazi nagyvasához!

Kesportal: Junglas 01

Hosszú idő óta szemeztem az ESEE Knives egyik újabb modelljével, a Junglas fantázianevű nagyvassal. Mivel úgy voltam vele, hogy ennyi pénzem nincs egyben, illetve a gyűjteményemre is ráférne egy kis vérfrissítés, ezért a használaton kívüli vasakat eladtam. A rendelkezésre álló pénzmagot (lévén „késpénz” volt) másra nem akartam költeni, ráadásul alapvetően határozott koncepciót követek: mindig célorientált eszközöket veszek, ez alól a kések sem kivételek. Régóta vágytam egy igazi chopper-re, mert az hiányzott a gyűjteményből, így egy amerikai webshop kínálatából meg is rendeltem a Junglast.

Kesportal: Junglas 02

A rendelést követő negyedik napon a csomag megérkezett hozzám, ez a szokásosnál is gyorsabb volt. A csomagból frissen kivett portékán a megszokott ESEE csomagolással találkoztam, ami az utóbbi időben szerencsére már légmentesen zárt tasakot jelent. A fóliát kivágva két dolog fog a kezünkbe hullani: egy „instruction sheet” a tokhoz, illetve a 1095-ös szénacélhoz, valamint maga a kés a tokban. A kés a tokba belerakva, a biztosító fül rápatentozva, a markolaton védőfólia.

Kesportal: Junglas 03

A markolat anyaga durva vászon micarta, mellyel a többi ESEE késen is találkozhatunk (kivéve a fekete pengés RC3 és RC4, melyeken lenvászon micarta. illetve ott vannak még a narancs színű G10-es markolatú zöld pengés változatok is). Próbáltam mindkettőt, a lenvásznas megoldás nem színeződik el annyira a használattól, de talán egy kicsit kevésbé tapad. A durva vászon micarta nedvesen és szárazon is elég jól tapad, azonban hajlamos beszívni a folyadékokat, ezért elszíneződik. A markolatot 3 pár csavar tartja a helyén, melynek illesztése gyárilag hibátlan, tökéletesen követi az acél kontúrját. Fogásra a Junglas kis kezűeknek talán kissé nagy lehet, de az én erős közepes kezeimmel nagyon kényelmesen, stabilan meg tudtam fogni. A markolat a vége felé kiszélesedik, ez segíti, hogy esetlegesen még hátrébb fogjuk a kést sújtások alkalmával. Nagy kezűeknek nyugodtan tudom ajánlani, biztos, hogy a Jetiig bezárólag kényelmes és stabil fogást fog adni. Meg kell még jegyezni, hogy a markolat nem tart teljesen a penge végéig, így egy határozott 4,5 mm vastag törővéget kapunk, amin zsinórfurat is található. Ennek mérete kényelmesen nagy, így gond nélkül bele lehet a szabvány ejtőernyőszsinórt (550-es paracord) fűzni.

Kesportal: Junglas 04

Kesportal: Junglas 04b

A penge félelmetes benyomást kelt, főleg az első tokból való kivételnél, mikor az ember meghallja a kattanást, elkezdi kihúzni a tokból, aztán csak húzza és húzza és húzza és még mindig tart. A penge teljes hossza a gyári honlap szerint 241 mm, ehhez társul az igen meggyőző 49,5 mm szélesség. A vastagsága 4,5 mm, ami megegyezik az ESEE 4-es széria vastagságával. Kézbe véve az embert meglepi, hogy mennyire könnyű a kés. Önmagában a 627 gramm elrettentő, de amint megfogjuk, a jó egyensúlynak és az ergonomikus markolatnak köszönhetően nem érezzük megterhelőnek. Az anyaga a jól bevált 1095 szénacél, 56-58 Rockwell keménység közé belőtt penge kifejezetten jó tulajdonságokkal rendelkezik. Véleményem szerint igen jó egyensúlyt találtak a szívósság és a keménység, az éltartás és az élezhetőség között.

Kesportal: Junglas 05

Az élszalagról is kell említést tenni, mert én ilyet csak egyedi késeken látok: annyira magas, szép és egyenletes, amilyennel még soha nem találkoztam sorozatgyártású késeknél. Az élszöget csak saccolni merem, de talán kicsit kisebb, mint a gyári szokott az ESEE-től lenni, véleményem szerint 35 fok körüli, de ezt sajnos mérni nem tudtam. Annyi biztos, hogy a tesztek során az élszalag nem sérült, nem pattogzott ki, élezni is méretéhez képest könnyű volt.

Kesportal: Junglas 06

A tok számomra lényeges kérdés egy fixpengés késnél, elvégre minden kés annyit ér, amilyen jó a tokja. Ha ez így van, akkor egy nagyon jó kést kapunk a pénzünkért! A tok összetett, van egy kydex alsó része, mely a késpengét és a markolat elejét fogadja magába, illetve a cordura rész, amelyen a másik két biztosító rendszer található. A fül, amit ráhajthatunk a markolat végére és akkor a kést nem lehet a tokból kihúzni, illetve a patent, ami extra biztosítóként funkcionál a kydex tok mellett. A kydex és a szövet „molle back” közti rögzítést a szokásos csavarokkal oldották meg. További egy csavar található a tok felső részén, amellyel beállíthatjuk a szorító erőt, amivel a kydex tartja markolatot. Saját tapasztalatom szerint ez elég jól működik és korántsem szükséges a maximális erőre beállítani.

Kesportal: Junglas 07

A tok véleményem szerint 10-ből 9 pontot kapna, egyetlen gyenge pontja az övbújtató, amelyet ugyan felraktak a késre, de teljesen haszontalan. Ha egy kicsit szélesebb övet rakunk bele (pl. Blackhawk! rigger belt), máris csak állni lehet a késsel, ülni nem. A keskeny a bújtató miatt a kés nem tud velünk együtt mozogni, marad mindig az övvel 90°-os szöget bezárva, ami elég kényelmetlen. Az övön való hordásra az egyetlen jó opció, az, ha felülről a 2. molle csíkot kihagyva fűzzük be a „molle back”-et és oda fűzzük be az övünket, ebben az esetben a kés kissé feljebb kerül, mint a bújtató használatakor, kényelmesebben is tud mozogni, még ha kocsiba ülünk vagy sétálunk, esetleg letérdelünk a földre sem fog túlzottan zavarni a mozgásban. Ezenkívül a „molle back”-nek köszönhetően a kést rögzíthetjük szinte bármilyen molle platformra, a málhamellénytől kezdve egészen a hátizsákunkig, ahová felfér.

Kesportal: Junglas 08

A tervezők eredeti elgondolása, hogy egy közel $170 árú dzsungel machetét áruljanak biztos helytálló és működőképes, de véleményem szerint egy sokkal multifunkcionálisabb eszközt sikerült alkotniuk. A kés elsőre talán esetlennek tűnhet, de egy sor apró, haszontalannak gondolt elem segíti a felhasználót, hogy szinte bármilyen feladatot el tudjon végezni a késsel. Nyilván almahámozásban esetlenebb lesz, de nem annyival, mint azt elsőre gondolnánk. Amire egy kisebb kés alkalmatlan azt viszont méretéből kifolyólag gyönyörűen el tudja látni. Ha valaki a minimális tömeg / maximális teljesítmény hatékonyságú eszközöket keresi, akkor a Junglas opció lehet. Véleményem szerint egy ESEE 4-et, egy kis baltát és egy fűrészt ki tud váltani egyszerre, jó hatékonysággal. Ha csak egy kést viszünk magunkkal (pl. egy kis 8 cm-est), akkor mellé jó opció lehet az ESEE nagytesó.

Kesportal: Junglas 09

Mint általában, most is a konyhai teszttel kezdtem. A borotvaél, a széles penge és a relatíve nagy tömeg miatt probléma nélkül elboldogultam ezzel a késsel a konyhában. Az egyszerűbb dolgokat, mint kenyér, paradicsom, paprika, hagyma szeletelte, aprította szépen. A penge szélessége miatt viszonylag természetes szögben tudtam vele a vágódeszkán dolgozni, nem igényelt semmilyen könyökficamító manővert. Nyers hússal a kés szintén nagyon jól boldogult amíg aprítani és darabolni kellett, de a kifinomultabb manőverek nehézkessé váltak. A pengére ráfogni a szélessége miatt lehet és ez segíthet is valamennyit, de egy kisebb kés kényelmesebb erre a feladatra.

Kesportal: Junglas 10

A tűzrakónál elkelt a segítség, az esti grillezésre kellett némi fát előkészíteni, hogy lehessen egy jó tüzet csinálni. Éppen kapóra jött, mert ez kellett a Junglasnak. Először az előkészített rönköket hasogattam félbe. ezek körülbelül alkar vastagságnál kezdődtek és olyan 20-25 cm átmérőig mentek. A fa már jó száraz volt (cseresznye) de a késnek semmiféle akadályt nem jelentett. Egy nagyobb fa segítségével kalapáltam keresztül a fákon, egyiket a másik után, de semmilyen nehézségbe nem ütköztem. Mivel a penge jóval hosszabb, szélesebb, mint a kis Husquarna baltám, ezért ha el is akad, sokkal könnyebben keresztül lehet erőszakolni a fán. Persze egy kis baltával ebben nem veheti fel a versenyt a kés, de nagyon szoros 2. helyet tudhat magáénak. A hasogatás során sem a fák csomóiban való elakadáskor, sem máskor a kés nem sérült, a borotvaéle is megmaradt.

Kesportal: Junglas 11

Amikor a nagyobb rönköket kettő-három darabra hasogattam, kezdődött a további aprítása vékonyabb hasábokra. Egy baltával ez már kényelmetlen szokott lenni, azonban a Junglasnak érthetően ez is nagyon jól ment, az élet ráhelyezve egy dorong segítségével egyet ráütünk és az 5-10 centi átmérőjű fák szépen ketté is vállnak.

Kesportal: Junglas 12

Amikor már előkészítettem a fákat méret szerint, ahogy egymást fogják követni a tűz meggyújtása során, el kellett készítenem azt is, amivel begyújtom. Ehhez tollas ágat használtam, amit a Junglassal készítettem el. Az eredmény meglepő. A nagyon magas levezető élnek és a még mindig borotva élszalagnak köszönhetően könnyű meló volt, csak arra kellett figyelni, hogy a kés súlya miatt ne szaladjon az ember túl és ne vágja le, amit már sikerült félig leválasztani a fa többi részéről. A tollas ágak elkészültével már nem is volt más dolgom csak begyújtani a tüzet. Összességében elmondható, hogy a kés hozta, amit elvártam tőle. Kicsitől a nagyig mindent megoldott. Faragással talán tehettem volna egy próbát, de véleményem szerint az már elég távol áll az eredeti tervezett felhasználástól, hogy kihagyjam.

Kesportal: Junglas 13

Kesportal: Junglas 13b

Az utolsó teszt során abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy lemehettem egy barátommal a telkükre, ahol volt néhány olyan fa meg bokor, melyeket ki kellett irtani. Valamiért pont rám gondoltak, hogy ebben segítséget nyújthatnék (rejtély miért). Egy elég beteges szilvafától és egy kis bokortól kellett a kertet megszabadítani. Ez már olyan feladat, melyre a kést eredetileg is tervezték, ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy egy baltához képest miképpen dolgozik.

Kesportal: Junglas 14

Az áldozat szilvafa 5 éves volt, kb. 1,5 méter magas, felkar vastagságú törzzsel. Először a leveles gallyakkal kezdtem, ezeket egy-egy csapással távolítottam el. Amikor már kényelmesen hozzá lehetett férni a fa törzséhez, akkor nekiálltam annak is. Első csapás felülről érkezett kb. 45 fokos szögben, majd ezt egy vízszintes követte. ezt még kétszer ismételtem meg. Az utolsónál már nem is volt szükség a vízszintes csapásra, mert a fa le is esett, csak a földből kiálló törzs darabja maradt állva. Meglepődtem, hogy milyen gyorsan ment, de örültem neki, mert hozta azt a teljesítményt, amit kellett.

Kesportal: Junglas 15

A folytatás a bokrosban következett, ahol számomra két ismeretlen fajtájú cserjét kellett megkopasztanom. Itt sem okozott a kés meglepetést. A száraz fás részeket és a leveles ágakat egy csapásra vitte, mindenféle megerőltetés nélkül. Az egyetlen, amire vigyázni kellett, hogy ne lendítsek túl nagyot a késsel, mert ha nincs, ami megállítsa, akkor azt nekem kell, ez hosszú távon elég megterhelő tud lenni. A két bokor 3-4 perc alatt eltűnt, ezek után már csak takarítani kellett.

Kesportal: Junglas 16

Összességében azt kell mondanom, nagyon meg vagyok elégedve a késsel, szerintem minden tekintetben kiválóan teljesített. Minden forintot megért, legalábbis nekem, aki használom most is és a jövőben is. A késhez egy minőségben hozzá illő tokot is kapunk, ami ugyan kicsit kényelmetlen övön, de hátizsákon már eltűnik és rögtön nem is zavar minket. A karbantartása nem igényel nagy varázslást. Én langyos vízben le szoktam mosni a pengét aztán hagyom megszáradni szabad levegőn, majd a végén fegyverolajjal átkenem az él szalagot, meg a gravírozott részeket. A kés ezen kívül csak élezést igényel. Én szokás szerint a Spyderco 303 MF köveket használom, ezzel elég kényelmesen újra lehet fenni a kést. Mivel a tesztek után még mindig borotválta a szőrt. Ugyan annyira nem lelkesen, mint az elején, ezért a kő finom felével újrahúztam párszor az élet, ennél több nem is kellett neki.

Kesportal: Junglas 17

Zozo*HC*

(Képek: Zozo*HC*, web.)

17 hozzászólás


  1. 1 BB

    Nagyon jó. Köszi szépen!

  2. 2 powerball

    Brutális kés.

  3. 3 Julius 77

    Remek összeállitás!Gratula hozzá,és persze a késhez is!

  4. 4 layman

    klassz cikk, klassz kés, köszönjük;)

  5. 5 sentinel

    Jó kis cikk. Grat. 🙂

  6. 6 Golbat

    Jó kis írás, és a nagyvas sem rossz. 🙂

  7. 7 hegyespenge

    Fincsi! 🙂

  8. 8 gabe

    A cikk nagyon élvezetes, a vas nagyon jó. Nekem is van hasonló.

  9. 9 degu

    bar ez a kes nem az en vilagom a cikkhez muszaj gratulalnom nagyon jo kis iras kepek is barok.

  10. 10 ZozoHC

    Köszi mindenkinek sracok:)

  11. 11 Ponti

    Szerlmes lettem…
    Jó a teszt is ! 😀
    Kénytelen leszek vmi alsóbb árfekvésű ám hasonló méretű acélt szerezni. 🙂

  12. 12 xjrz

    Nagyon drasztikus és egyben szép is a JUNGLAS. Kivácsi lennék az árára. Ami nekem úgy igazán bejönne az a ESEE 6 de az ESEE 5 pengevastagságával(6,3mm) Ja és az sem lenne baj ha a penge anyaga AUS-8, AUS10 vagy VG-10 lenne. Temészetesen fekete bevonattal. Sajnos ilyen késsel még nem találkoztam.Igy be kell érnem egy COLD STEEL Recon1-el.(Eddig nem okozott csalódást)

  13. 13 Saki

    Zozo gratulálok. A cikked szakszerű, lényegre törő. A képek zseniálisak. Valahol a paradicsom és a farönk között olyan extázisba kerültem, hogy azt felesleges egyszerű földi jellemzőkkel ellátni. Egyszerűen el voltam ájulva. Figyelembe véve azt az elmúlt négy évet, amit a társaságodban eltöltöttem, azt hittem csodálatom egyszerűen nem képes tovább nőni irányodban, ám a cikk hatására új dimenziókat ismertem meg.
    Remélem a karóból, amit már nem is tudom hányadik képen hegyeztél, remek vámpírvadász eszköz lesz, a paradicsomból sonkából kiváló reggeli, illetve bizonyos rituálékra is használható lesz némi fertőtlenítés után eme vas. Gratulálok az új késedhez Zozó 😀

  14. 14 csak

    Nagyon jo cikk..En is mar 1 honapja megszeretnem venni…esetleg tudna segitteni hol Eu-ban kapnam meg legolcsobban..Mert USa-bol sosem tudom menyi lesz a vegso ar..Ha nem titok on hol vasarolta? Elore koszonom a vallaszt..Jo hasznalatot!

  15. 15 Szubhuti

    Usa-ból nagyon egyszerű! Amazon, és megnézed a shipping költséget. Utána vmennyi vám itthon. Én vettem így LMF2-t és teljesen kalkulálható volt! És így a legolcsóbb.

  16. 16 BlackWoOd

    Gyanús, hogy Zozó a Knifeworks-ről rendelte az övét.
    De lényegében mindegy, kalkulálható azért a várható maximum összeg.
    A valamennyi vám + 27% ÁFA jó közelítéssel 31-2% körüli plusz költségként becsülhető.

  17. 17 naga01

    Tisztelt Zozo,

    Nagyon örültem amikor megláttam az írásod, mert sok kérdésemre választ kaptam. Ugyanis én is rendeltem egy ilyen ilyen eszközt, de nem vagyok egy nagy kés guru ezért nem tudom, hogy a feketített penge a használat során mennyire szed össze maradandó karcolásokat, illetve hogyan lehet ezeket eltüntetni?
    És még van egy Extrema Ratio késem amely hasonló feketített pengés, és kisseb karcokat szedett össze a használat során. Ezeket el lehet valahogy tüntetni?

    Válaszod előre is köszönettel:
    naga01

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.