maç sonuçları

Napsütés, tűzkeresztség, borotvahab a Rác utcában

Véget ért az idén is megrendezett, nyolcadik Tűzzel-Vassal Fesztivál. A már-már hagyománynak számító programokat ismét sikerült változatossá tenni új látványosságokkal, vagy bővíteni az ismerős előadásokat, így a rendszeres látogatók számára sem lehetett unalmas vagy szürke a rendezvény – feltéve, ha nyitott szemmel sétálgattak a hepehupás terméskővel kirakott Skanzenben a tűző napon. A Késportál számára ismét több szempontból jelentős esemény volt a rendezvény, ha nem is mérföldkő, de tisztességes méretű útjelző karó.

Kesportal: TV8 00

Kesportal: TV8 01a

Kesportal: TV8 01b

Az I. András Lovagrend és Kovács András idén is kitett magáért, látványos hidegfegyveres bemutatókkal és a tavalyihoz képest kicsit módosított koreográfiával szórakoztatták egész nap a bámészkodókat. Több kovács is jelen volt kihelyezett műhelyével, a nyílhegy és apró dísztárgyak kovácsolásán túl betekintést nyerhettünk a patkolókovács munkájába is, a laposvastól kezdve a patkó elkészítésén keresztül egészen annak a lóra felszerelésig. Szerencsére a sikeresen időzített hagyományőrző ágyúlövések sem okoztak „fájdalmas látványosságot” a térdei között lólábat szorongató kovácsnak.

Kesportal: TV8 02a

Kesportal: TV8 02b

A nézelődők közül az utánpótlás-jelöltek is kipróbálhatták, milyen kemény munka az acélt tűzzel vasalni. A gyerekek próbálkozásain túl ismét volt acélnyújtó verseny a profik és amatőrök számára egyaránt – érdekes módon a résztvevő amatőrök az eredményhirdetést már nem várták meg, pedig mindössze egy szarvaspörköltnyi és egy sörnyi időt vett volna igénybe. A fehérvári kézművesek ismét a templomkertben vonultatták fel a hölgyek és gyerekek számára érdekes portékáikat, a színpadon zajló igen színes néptáncelőadást is bizonyára értékelték az erre fogékonyak.

Kesportal: TV8 03a

Kesportal: TV8 03b

A kovácsolásba és a komolyabb késkészítésbe úgy egy éve belefogó Szálkai Robi először állt az érdeklődők és a kovács, illetve késes szakma elé országos szintű rendezvényen. Sokat tapasztalt mesterek vehették szemügyre munkáit, így bizonyára sok tanáccsal és némi kritikával gazdagodott Robi, aki a friss névjegyből, számlatömbből és kulturált certifikátból ítélve kétséget kizáróan komolyan gondolja. (Partnere arcát elnézve ehhez meg is kapja a támogatás.) A Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság elé benyújtott négy munkája (melyek között logisztikai félreértések miatt a két talán legszebb nem is szerepelhetett) „A” kategóriásként került elbírálásra és vétetett lajstromba. (A sikerrel zsűriztet produktumok idővel például a „népi iparművész” cím elnyeréséhez és viseléséhez lesznek szükségesek.)

Kesportal: TV8 04a

Kesportal: TV8 04b

Nem ennyire nyilvánvaló, de tehetséges hobbibőrös éltársunk, Félegyházi Gábor munkái is először szerepeltek nyilvánosan szélesebb közönség előtt, Robi kései számára készített tokok formájában. Munkáinak minősége okán remekül megfért a profik termékei mellett, a „feltörekvő késes, feltörekvő bőrös” kombinációt szemlélve pedig kifejezetten üde színfolt. Mindketten büszkék lehetnek munkájuk eredményére!

Kesportal: TV8 05

A portálon aktív készítőink munkáikkal ismét több díjat (oklevelet) magukénak tudhatnak. Jó tudni, hogy egy-egy késes rendszerint csak egy vagy két kategóriában indítja kését, így az eredmények is ennek fényében értékelendőek, de semmiképp sem lebecsülendőek.

Kesportal: TV8 06 Berenyi

Berényi Sándor a „legszebb markolatú nyelű vadászkés” kategóriában kapott munkájáért oklevelet.

Kesportal: TV8 06 LeGoff

Nagy Csaba kése szolgált rá a „legszebb damaszkolt pengéjű kés” megtisztelő címére.

Kesportal: TV8 06 Szabo

Szabó András csodaszép damaszk fokosa kapta a „történelmi fegyver” kategóriában az oklevelet.

Kesportal: TV8 06 Szalkai

Szálkai Robi első fesztiválját a „funkcionális vadászkés” kategória oklevelével a zsákjában hagyhatta el.

Kesportal: TV8 06 Szanto

Szántó Szabolcsnak a közönség vadászkés kategóriában szavazta meg az „Év Kése” díjat jellegzetes puukko jellegű késéért.

Kesportal: TV8 07a

Kesportal: TV8 07b

Kesportal: TV8 07c

Kesportal: TV8 07d

Fontos és érdekes felfedezéssel is gazdagodtunk Ed jóvoltából, aki Sánta Gyula kései között igazi formai különlegességet fedezett fel. (Sánta Gyula konyhakéseit találta az „Év Kése” zsűri a legjobbnak az indulók munkái közül.) A kirakott portéka között egy „fejes egyenes” bicskaforma került elő. A fejes görbéről ismerős „fej” jelen esetben egyenes markolatot kapott, lezárt véggel. A készítő egy idős úrtól kapott mintaképpen egy elhasználódott, hasonló bicskát, mely alapján elkészíthette saját zsebkéseit. Az idős úr szerint ezt a formát szokták öszvérbicskaként is emlegetni.

Kesportal: TV8 08a

Kesportal: TV8 08b

A fesztivál tanulságaként azt is megtudhattuk, hogy Kilden (Császi Zoltán) késeiből hiányzik valami plusz – legalábbis a zsűri álláspontja szerint. Nos, lehet, hogy Zoltán nem kiváló népművész még, de azért a tőle már-már rendkívülinek számító fa markolatpaneleken túl csak-csak belecsempészett mindegyik jelölt késébe valami finomságot. Gondolok itt a pengén szépen kirajzolódó hamonra, vagy a speciális élezésre (lehet, hogy a fejes egyenes mellé még egy új szakszót meg kell jegyeznünk: skandivex).

Kesportal: TV8 09

A színes vásári hangulat jegyében standot nyitott Fülöp Tibor kovács is, aki főleg régi, használt konyhai és átprofilozott evőkésekből (melyekben benne volt az eredeti beütő) átnyelezett késeket árult.

Kesportal: TV8 10

A Flaschner família borotvakiállítása és vására mellett lehetőség nyílt egy kis szabadtéri borbélyműhelyben borotváltatni, hajat vágatni Kiss József fodrászmester jóvoltából. Egy ismerős arc élt is a lehetőséggel, megszőrtelenedett.

Kesportal: TV8 11a

Kesportal: TV8 11b

Kesportal: TV8 11c

Külön érdekesség volt, hogy Kocsis Ferenc bicskás, késes mester fia is a fesztiválon sertepertélt apja körül, így a szemfülesek megnézhették az ifjonc első publikus zsebkés próbálkozását. Az atyai útmutatással készült darab pár bicskát is készítő szaki számára akár etalonként is szolgálhatna.

Kesportal: TV8 12a

Kesportal: TV8 12b

Kesportal: TV8 12c

Nos, egy szó, mint száz, aki idén eljött, az megtalálhatta a számítását, aki pedig kihagyta, az remélem, hogy most sajnálja és már készül a következőre. Hátha ismét lesz friss késesünk, aki úgy gondolja, felnőtt a nyilvános megmérettetéshez.

BlackWoOd

A Fehérvár TV video-beszámolója a rendezvényről itt megtekinthető!

23 hozzászólás


  1. 1 fehege

    Kilden ezekre a késekre kapott csak B minősítést? Felháborító!

    Pedig ottvan bennük az a nagyon keresett plussz!
    Csak látni is kellene, nem csak nézni.
    Kézbe véve meg érezni is lehet, ha már vak valaki.

  2. 2 Szasza

    Miért lenne felháborító,örüljön hogy B kapott.
    Sz

  3. 3 GD

    Szerintem a sok „egyforma” „hagyományos” kés között pont az övéi azok, amikben van „valami plusz”…

  4. 4 BlackWoOd

    Hé-hé! Nem a Zsűri ellen szándékoztam állást foglalni, csak jeleztem, hogy amit mi csodás munkának értékelünk az egy másik szempontrendszerben nem kifogástalan munka. A Hagyományok Háza honlap szerint :

    „A” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül az olyan egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értékű népi iparművészeti alkotás, amely magasabb esztétikai színvonalon fejleszti tovább a magyar népművészet hagyományait, technikai megvalósítása kifogástalan.

    „B” kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül a magyar népművészet jellegzetességeit magán viselő, a népi iparművészeti tárgyak minősítési kritériumának megfelelő, technikai szempontból is színvonalas alkotás.

    Jelölés nélküli zsűriszámot kap a színvonalas ajándéktárgynak minősülő alkotás.

    Ennyi, nem több. Színvonalas alkotás, de a népművészeti hagyományoktól távolabb esik. Ez Kilden késeire hazai viszonylatban nyilván igaz is. (Értsd: nem hagyományos magyar formák.)

  5. 5 fehege

    Ahogy Félegyházi Gábor hatalmas Bowie tőre, Sánta Gyula Santoku stílusú konyhakései, vagy Szántó Szabolcs Puukko kése a hagyományos magyar formájukkal magasabb esztétikai színvonalon fejlesztik tovább a magyar népművészet hagyományait.

    Félegyházi úr megállná hejét az amerikai népi iparművészek között, Sánta úr a japán népi iparművészek között, Szántó úr a finn népi iparművészek között.

    Szerintem ugyan úgy fejleszti tovább kiemelkedően Kilden e két munkája is a magyar népi iparművészeti alkotások sorát. (Ahogy persze a svéd vagy az egyetemes népi iparművészetet is.)
    Kilden technikai megvalósításai kifogástalanok ezen a két késen is!

    Csak a „kiemelkedő művészi értékű” jelző a fő különbség az A és B kategória között.
    Ez meg erősen szubjektív kategória, mint ahogy a példa is mutatja.

    Felháborító!

  6. 6 Tojasleves

    Jó is volt. Kár hogy olyan tikkasztó hőség kerekedett.
    Gratulálok mindenkinek aki nyert valamit!
    Kiss József fodrászmester munkáját dicsérem én is, és már gyűjtök is egy borotvakésre, hadd szabdaljam össze magam 🙂

  7. 7 parrre

    Mi az hogy Robi standján nem volt ott a legszebb? Dehogynem volt, ott mosolyog a képen is 🙂

  8. 8 Robi

    Először is meg szeretném köszönni a szervezőknek , hogy Én és Párom részt vehettünk ezen a kellemez rendezvényen.

    Elért eredményeim nekem is meg lepetést okoztak ettől függetlenül örülök nekik.

    Végezetül , Kilden munkáival többször volt szerencsém találkozni ,és bár stílusunk merőben más , munkái egytől egyig kifogástalan minőségben készülnek.
    A Zsüri ha jól tudom 4 főből állt az eredmények az ő szubjektív véleményüket tükrözik.
    Ezt a véleményt nem tisztem bírálni.
    Itt nekik kellet meg felelni.

    Magán véleményem szerint a Késportál készítőinek egésze „A” kategóriát képvisel a magyar késes világban.

  9. 9 firesnake

    Fehege csak szólok, hogy a hatalmas Bowie tőrt nem Félegyházi Gabi készítette hanem Robi. A tokmányozás volt Gabi munkája 😉
    Amúgy nagyon színvonalas kis program volt. Remélem jövőre is részt tudok venni rajta 🙂

  10. 10 edrose

    Szuper beszámoló, kiváló kés- és hangulatképekkel, köszönjük, BlackWoOd!

    Ami a versenyt illeti, nem is értem, mi ez a felhorgadás, hisz egyes műveket, késeket lehetett bizonyos kategóriákban indítani. Kilden emlékeim szerint a „funkcionális vadászkés” kategóriában nevezett egy kést, de az nem a képeken láthatók közül való volt, hanem egy G-10 markolatos, viszonylag egyenes, tőrszerű pengéjű kés. Ezeket itt nem is nevezte. Amúgy meg a fönti rendszerben logikus, hogy ha egy kés nem nyer, akkor – amellett, hogy a zsűritagok persze egyéni ízlésük alapján válogattak, majd hozták közös nevezőre az eredményeket – az semmiképp sem egy késes életművére, hanem az adott mű adott kategóriában és adott aktuális mezőnyben történő szereplésére vonatkozó eredmény.
    Azon persze lehet utólag okoskodni, hogy mit lett volna mi szerintünk érdemesebb indítani egy-egy kategóriában. Szerény véleményem szerint például az alsó kis famarkolatos Kilden-kés sokkal inkább megállta volna a helyét a funkcionális vadászkés kategóriában, de hát ez is szubjektív dolog, és a nevezést végső soron a készítő dönti el. 😉

  11. 11 Zozo*Hc*

    Nagyon fasza kis beszámoló, köszi szépen! A készítőknek is gratulálok;)

    A fred perrin féle fixpengés (felülről a 10.) kinek a munkája??

  12. 12 hbela

    …és akkor még nem szóltunk a „pofátlan” vásárlókról, akik, mint én is 😉 megvettek és elvittek a zsűri minősítése elől egy-egy kést és ezzel megfosztották a készítőket a mustra lehetőségétől!
    Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa !
    Szerintem nagyon jó volt, hogy láthattuk a késes szakma „krémjének” munkáit !
    Köszönet érte a szervezőknek, készítőknek !!!

  13. 13 BB

    Köszönöm, ismét örömömre szolgált. Jövőre szeretnék én is táborozni. Az is akkora bulinak tűnik.

  14. 14 BB

    Ismét örömömre szolgált. Jövőre szeretnék én is táborozni. Az is akkora bulinak tűnik.

  15. 15 Kilden

    Köszönöm, hogy kiálltok a munkáim minősége mellett! 😉

    Üdv.

  16. 16 syaky

    Kilden én külön köszönöm a B kategóriás késeimet! :DD

  17. 17 astur

    Színvonalas, mindenre kiterjedő összefoglaló; okkal remélhető, hogy felkelti az érdeklődését annak, aki még nem volt ezen a rendezvényen. Köszönet az Égieknek a jó időért, a szervezőknek és a zsűriző szakembereknek az áldozatos munkájukért, a kiállító készítőknek, mestereknek a színvonalas felhozatalért, a vendéglátósoknak a finom szarvaspörköltért és a jó hideg sörért és gratula a kategóriánkénti megmérettetés győzteseinek!

  18. 18 révészbicska

    Köszönet az elménydús beszámolóért és a rendezvény hangulatáról árulkodó sok-sok fotóért.

    A zsűrizéssel kapcsolatban egy- két dolgot:
    A rendezvényen két zsűrizés volt.

    Egy hívatalos NIT ( Népi Iparművészeti Tanács), ők adják a népi iparművész, népművészet ifjú mestere és a népművészet mestere címeket. A NIT zsűrit a rendezvényen résztvevő kiállítók kérésére hívtuk le Budapestről, akik a hívatalos díjazás ellenében a NIT által meghatározott szabályok szerint hoztak döntést a beadott darabokról. Nem minden napi az, hogy a zsűrizés lezárta után az alkotók konzultálhassanak a zsűri tagokkal. Itt, Fehérváron, ezt is megtehetik az alkotók.Ezzel is szeretnénk hozzájárulni, hogy a következők alkalmakkor minél jobb eredményt érjenek el a beadott darabok. (népi iparművészeti zsűriztetés előtt meg lehet kérni a NIT-tet, hogy adjanak tájékoztatást az általuk meghatározott népi szempontokról.
    Régebbi Késmíves Céh tagok még emlékeznek arra mikor Kecskeméten Dr Füzes Endre tarott erről a témáról egy előadást.

    Kedves kiállító Portálosok ! Ha igénylitek jövőre megszervezhet a rendezőbizottság egy ilyen előadást.

    Az egyesület díjainak odaítéléséhez felkért az egyesület egy három tagú zsűrit, akik aprólékos munkával, órákig tartó egyeztetés után hozták meg döntésüket.

    Sánta Gyula funkcionális konyhaikés kategóriában indult és nyert szakácskésvel.

  19. 19 Szasza

    Remélem fehege olvastad révészbicska hozzászólását.
    A figyelmes olvasás csodákra képes.

  20. 20 Zozo*HC*

    Meg tudja nekem valaki mondani hogy a Fred Perrin szerű wharnc fixet ki alkotta, és hol lehet elérni?? Felülről a 10. kép.

    Köszi

  21. 21 Robi

    Aszem az Szasza (Szántó Szabolcs ) munkája.

  22. 22 Zozo*HC*

    Köszönöm:)

  23. 23 bokor mária

    Robi kései fantasztikusan szépek, kérek is egyet tőle

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.