Így készült – Bear Grylls replika by Le Goff

Az alábbi kép láttán sokunknak eszébe villan egy fura brit, Bear Grylls, aki mindent nagyon gyorsan, lehetőleg veszélyesen, de mindenképp látványosan túl szeretne élni – legyen az mérges kígyó, jeges tó vagy erdőtűz. Nagy Csaba (Le Goff) a tüskés bozóton átívelő tigrisbukfenc helyett inkább a Grylls filmjeiben látható, nevével fémjelzett túlélőkést próbálta utánozni. Hiába, ő csak egy késes, nem szuper-kommandós túlélő – de főleg nem akrobata. (A cikk rengeteg képet tartalmaz, mobilról netezők ne lepődjenek majd meg.)

Kesportal: NCS BG 001

Rob Bayley késkészítő és S4 jelű túlélőkés-sorozata egészen biztosan csak szűk körben lenne ismert – talán ezt olvasva még most sem ugrik be mindenkinek. De ha összekapcsoljuk ezt a tényt Bear Grylls nevével, akkor mindenkinek beugrik egy rövid, fekete markolatos, félig fogazott kés. Ennek kópiáját készítette el Csaba már vagy egy éve, végigfotózva a teljes folyamatot (azóta készült még egy, végig egyenes éllel – ez volt az utolsó replika). Azóta eredeti megrendelőjétől (Tibby éltárstól) az én karmaim közé került a vas, illetve számomra hozzáférhetővé vált a készítés menetének dokumentációja, így most az érdeklődők végignézhetik (és picit olvashatják is), hogyan készül egy ilyen kés – lépésről lépésre. (A továbbiakban Le Goff szavait olvashatjátok.)

Kesportal: NCS BG 002

Tibby éltárs megkeresett egy Bear Grylls kés replika rendelése kapcsán. Belementem a dologba, megbeszéltük a részleteket, de volt egy külön kérése is. Képekkel mutassam be a kés születésének mozzanatait. Mivel még úgysem csináltam ilyet és érdekesnek találtam az ötletet, ebbe is beleegyeztem. Később jöttem csak rá igazán mire vállalkoztam. Mivel minden munkafázist lefotóztam, nagyon lassan haladt a munka. Mindig kezet mosni, fényképezni, megnézni a képeket, hogy sikerültek-e és csak ezután folytathattam tovább. Volt olyan rész, amikor ezt 10 percenként kellett ismételgetni.

Elsőnek a sablont készítettem el. Először kartonból, majd vékony lemezből.

Kesportal: NCS BG 003

Alapanyagnak a GO3 jelzésű csapágyacélt választottuk Tibbyvel. Mivel megfelelő méretű darabbal akkor nem rendelkeztem, így egy fórumtárs, Lakbal segítségét is igénybe kellett venni az anyagbeszerzéshez – ezért külön köszönet neki. A kiinduló anyagot (egy használt csapágyat) fűrésszel bevágtam majd melegen kiegyenesítettem lemez formára. Ebből kovácstechnikákkal lenyújtottam a megfelelő keresztmetszetre, ami ebben az esetben kb. 37×7 mm volt.

Kesportal: NCS BG 004

Ezután kilágyítottam, normalizáltam, hogy könnyebben lehessen megmunkálni. A sablont körülrajzolva karctűvel a vonal mentén körbeköszörültem (néhol még hagytam rá).

Kesportal: NCS BG 005a

Kesportal: NCS BG 005b

Következő lépés a markolatfuratok helyének kimérése volt, valamint kikönnyítéseket is furkáltam a markolatrészre.

Kesportal: NCS BG 006

Köszörűkorongon lenagyoltam az élet (kialakítottam a leélezési vonalat és a kifutás ívét).

Kesportal: NCS BG 007

Szalagcsiszolóval lesíkoltam a kellő vastagságra, illetve a levezető élet is megigazítottam. Mivel a vékonyabb anyagot könnyebb pontosan reszelni, így a baknira felütköző részt csak ezután alakítottam ki.

Kesportal: NCS BG 008

A csiszolóra egyre finomabb szalagok kerültek, így a pengetükör már P240 finomságúra lett lemunkálva. Azért szoktam ezt még a hőkezelés előtt elvégezni, mert ha kevesebbet kell csiszolni a pengetükörből, mélyebben és szebben benne marad a beütő. Kézzel beleütöttem a logómat és a fogazás helyét is belereszeltem finoman tűreszelővel.

Kesportal: NCS BG 009

A hőkezelést a mesterem végezte kovácstűzben, kb. 850 °C-ról, fáradt olajban (ezt egy nagyobb izzó vasdarabbal előtte felmelegítettük). A megeresztés kb. 240 °C-on (sötétsárga szín) történt. Egyszer egyből az edzés után a kovácstűzön és még egyszer otthon a villanytűzhely segítségével.

Kesportal: NCS BG 010

Ezt követően felcsiszoltam a pengét (külön-külön nem mutatom be az állapotot minden finomság után). A végleges, képen látható állapot már P600 finomság után készült. A fogazást is majdnem véglegesre alakítottam közben.

Kesportal: NCS BG 011

Mivel a megrendelő szálra húzott felületet kért, így kézzel is át kellett mennem rajta. Először P600, majd P800 papírral. Megéleztem és a fogazást is készre éleztem. Ezzel el is készült maga a penge, majdnem félig meg is van a kés.

Kesportal: NCS BG 012

Bemaszkoltam, hogy védjem a nem kívánt sérülésektől a pengét és saját magamat is.

Kesportal: NCS BG 013

Elsőként a baknihoz kezdtem hozzá. Leszabtam a berajzolt darabot és finoman körbesorjáztam. Berajzoltam a kifúrandó szakaszt és vésővel húztam bele egy nútot, a fúró megvezetéséhez.

Kesportal: NCS BG 014

Kifúrtam 1mm-rel kisebb fúróval, mint a pengevastagság, közben próbáltam minél közelebb egymás mellé szorítani a furatokat, ezzel is könnyítve a későbbi reszelést. A másik oldalon pedig megsüllyesztettem, hogy legyen hely a ragasztónak és a könnyebb illesztés miatt.

Kesportal: NCS BG 015

A lyukak közötti „hidakat” rablóvágóval kiszakítottam, hogy ezt se kelljen reszelni.

Kesportal: NCS BG 016

Egyenesre reszeltem, majd mikor közelítettem a pengevastagság méretéhez folyamatos próbák mellett addig igazgattam a belső áttörést, amíg a penge tökéletesen nem illeszkedett a helyére. Végül simára csiszoltam, egyelőre csak durva szalaggal.

Kesportal: NCS BG 017

Leköszörültem a tervezett méretre és egyúttal a sarkokat is letörtem.

Kesportal: NCS BG 018

Egyik irányból már jól illeszkedik, de a másikból még nem jó, ezért bele kell engedni a pengét a bakniba. Ezt a belső sarkok letörésével érjük el.

Kesportal: NCS BG 019

Felcsiszoljuk a lapját még a rögzítés előtt, utána normálisan már úgysem férünk hozzá. Ha még szükséges, óvatosan finomítunk az illesztésen.

Kesportal: NCS BG 020

Kész a bakni, véglegesen fel lehet rögzíteni a helyére. Ezt kétkomponensű fémragasztóval oldottam meg.

Kesportal: NCS BG 021

Következhetnek a panelek. Fekete vászonmikarta a kívánt és megbeszélt alapanyag. Ahol a panel a baknihoz fog illeszkedni, ott egyenesre csiszoltam, hogy összeszorításkor ne látszódjon közöttük fényrés. Bejelöltem a furatokat helyét és kifúrtam.

Kesportal: NCS BG 022

Mivel a markolatpanel csőszegeccsel lesz rögzítve, ezért a furatok egyik végét meg kell kúpolni.

Kesportal: NCS BG 023

Mielőtt a csőszegecseket levágom, a jobb illeszkedés érdekében körben kicsit megcsiszolom.

Kesportal: NCS BG 024

Lefűrészelem a kívánt méretre (baloldali a képen) és mindkét végét lesorjázom (jobboldali a képen).

Kesportal: NCS BG 025

Összerakom a két panelt, beleütöm a szegecseket majd rányomom a pengét is. Karctűvel berajzolom a kontúrt.

Kesportal: NCS BG 026

A vonalon kívül pár mm ráhagyással körbevágom. Ragasztás közben és utána is egyszerűbb így vele bánni.

Kesportal: NCS BG 027

Levékonyítom a paneleket, majdnem a bakni síkjára, kicsi ráhagyás itt is kell.

Kesportal: NCS BG 028

Következhet a ragasztás előkészítése. Mind a panelt, mind az alatta lévő acél felületét zsírtalanítom, majd érdesítem, s végül száraz ronggyal portalanítom. Fontos, hogy ilyenkor már nem szabad az illesztési felületekhez hozzáérni, nehogy újra összezsírosodjon az ujjunktól, ami a ragasztást minőségét rontaná.

Kesportal: NCS BG 029a

Kesportal: NCS BG 029b

Jöhet a ragasztás. Bekeverem a kétkomponensű ragasztót és gondosan figyelve, hogy mindenhova jusson, összerakom a kést. A csőszegecsek végét kicsit szétnyitom, így a panel még jobban ráfeszül a pengére, és meg is akadályozza annak esetleges lehullását. Satuval és szorítókkal a lehető legtöbb helyen körbefogatom, esélyt sem adva így a sunyi réseknek.

Kesportal: NCS BG 030a

Kesportal: NCS BG 030b

Kötés után a szorítókat lebontva ez a helyzet. Nem tűnik éppen gusztusos látványnak.

Kesportal: NCS BG 031

Mindkét oldalon egy síkba csiszolom a mikartát, a csőszegecset és a baknit.

Kesportal: NCS BG 032

A kontúrt is körbecsiszolom, hogy minden szépen síkban legyen.

Kesportal: NCS BG 033

Az éleket körbe letöröm, még csak szögben.

Kesportal: NCS BG 034

Az előző letöréseket legömbölyítem. Az utolsó pár csiszolásos műveletet durva szalaggal végeztem.

Kesportal: NCS BG 035

Ezután folyamatosan cserélgetve a szalagokat egyre finomabb és finomabb szemcsésre dolgozom át a felületet, míg el nem érem itt is a P600-as finomságot. A baknin finoman letörtem az éleket, és a szegecs belsejét is lesorjáztam. A mikartát átkentem egy-két csepp lenolajjal, hogy a színe szépen előjöjjön, majd szárazra töröltem.

Íme hát, kész a kés.

Kesportal: NCS BG 036a

Kesportal: NCS BG 036b

Kesportal: NCS BG 036c

Kesportal: NCS BG 036d

Az elkészült példány készen áll a mindennapi használatra. Ez a képekkel feldúsított, lényegre törő „how-to” pedig bizonyára kiváló térképet biztosít a késkészítés ösvényére tévedő hobbistáknak is, felfedve pár műhelytitkot és fogást.

Képek és szöveg: Le Goff (Nagy Csaba)

51 hozzászólás


 1. 1 sentinel

  Nagyon jó kis cikk lett belőle ! Az,hogy ennyi képpel lett felturbózva csak növeli az értékét és mutatja a sok munkát. Egy laikusnak (nekem) sokkal több infót ad egy ilyen képes cikk.
  Gratulálok a készítőnek és a kés új tulajdonosának is.

 2. 2 Szeretem

  Mondhat akárki, akármit, de nekem akkor is lesz egyszer egy replikám. Hogy kivel csináltatom meg, még nem tudom, de lesz. Azt viszont belátom most már, hogy tuti nem fogazott lesz. De maga a forma nagyon bejön. :P
  LeGoff szép munka!

 3. 3 tibor

  Nagyon jó cikk lett belőle, szép munka, a fogazás nekem sem tetszik a pengén, de van, akinek bejön. Gratulálok a munkádhoz, meg a leíráshoz is.

  Tibor

 4. 4 f_zsolt_01

  +1, nekem valószínüleg nem lesz ilyen késem, de alapvetően tetszik ez a pengeforma (fogazás nélkül :D )

 5. 5 SPYDERCO FAN

  Gratulálok!
  Jó kis képes beszámoló kerekedett belőle.
  A kés pedig igényes és hibátlan lett.
  Utóvégre nem hiába vagy Céh tag. :)
  Gratulálok ifjú mester!

 6. 6 ssk

  Szép munka és valóban nagyon hasznos írás. Ilyesmiket naphosszat olvasgatnék :)

 7. 7 powerball

  Gratulálok nagyon szép lett a Bear Replica.
  A cikket olvasva olyan volt mintha 2-3 nap alatt lettél volna kész a késsel.

 8. 8 protect

  Nagyon izgalmas olvasni, hogy a különböző anyagokból hogy áll végül össze egy ilyen kés. Jók a képek is, köszönjük a cikket!

 9. 9 Le Goff

  Köszönöm mindenkinek!
  Örülök, ha hasznosítani tudtok belőle valamit!

 10. 10 Julus 77

  Gratulálok a cikkhez és a késhez BlackWoOd-nak,és a készítőnek Nagy Csaba Le Goff-nak is természetesen!Különleges élmény volt látni a kés megszületésének lépéseit,már csak azért is,mert a sima élű testvére időközben már az én gyűjteményem kedves darabja lett.Még egyszer köszi ezt a kimerítő bemutatót,mindkettőtöknek!

 11. 11 lacibácsi

  Csabi gratula! Tetszett a módszer lényegre törő leírása,
  a jó képekkel együtt ez így kerek.
  Ha csinálnál egy-két kettős pontozót a furatok indításához…
  Üdv!

 12. 12 bgakos

  Nagyon jó cikk, érdekes látni a kés kialakításának folyamatát, lehetne még sok hasonló.

 13. 13 edrose

  Örülök ennek a cikknek, nagyon jó lett. Érdekesség: Csabi 2009. július 3-án indította a fórumban a „Hogyan készült?” topikot, amikor is gyorsan megkértem, hogy csinálja úgy, hogy majdan cikk lehessen belőle. Nos, igencsak megérte várni!
  Külön megjegyezném, hogy milyen jó képeket is készített hozzá, egyre jobban fotóz – hasznos tudomány lesz ez is, Le Goff úr! ;)

 14. 14 angelero

  Köszönjük! Tanulságos volt olvasni!

 15. 15 firesnake

  Csabi nagyon ügyesen dolgozol és a cikk is remek lett :)
  Szerintem ebben a “szakmában” ma te vagy a feltörekvő generáció legjobbja.

 16. 16 BootKnife

  Gratulálok a gyönyörű késhez, kiváló munka!
  Bár nekem is a síma élű verzió jön be, de ezt a kis “jószágot” is elfogadnám!

  Üdv!

 17. 17 csulak

  Koszi szepen Csaba !
  Szep munka, de igazabol a hozzam hasonlo zodfulueknek a munkafolyamat ilyen reszletes bemutatasaban rejlik a nagy erteke!
  Koszi megegyszer!

 18. 18 Le Goff

  Köszönöm!

  A kettős pontozó nem hülyeség, lassan időszerű lenne már csinálnom.

  Ezen én is gondolkodtam már Snake. Vajon hány olyan korú fiatal van még az országban, aki ezzel a szakmával ismerkedik.

  Én is nagyon szeretem olvasgatni a hasonló hogyan készült képriportokat, gondoltam én is összehozok egy ilyet.

  Annak a két embernek, akinek van ilyen nagyon becsülje meg, mivel tényleg nem készítek többet.

  A fogazás hanyagolásáról többször kérdeztem a megrendelőt, de nem adta meg magát.

 19. 19 kelapu

  Minden elismerésem!
  Ha valaki ilyen részletes, alapos munkával elkészített technológiai leírást lát, biztos lehet benne, hogy a többi kés is csak ilyen precíz elkészítéssel fog megvalósulni. Az eddig látott elkészült késeidet tekintve ez bebizonyosodott előttem. Csak így tovább!
  Köszönjük Ifjú Mester!

 20. 20 parazstaposo

  Le a kalappal Mester!

 21. 21 MZoli

  Szuper a cikk – gratulálok hozzá, és egyben köszönetemet is küldöm a részletes technológiai útmutatóért!

 22. 22 Le Goff

  Köszönöm mindenkinek!

  A mester megnevezést pedig hanyagoljuk még, talán 10 év múlva már lehet használni.

 23. 23 beny66

  Nagyon tartalmas a cikk és a képanyag is tökéletes! Gratulálok és további sok sikert kívánok neked ezen az úton!

 24. 24 Tibby

  HÚÚÚ! Már azt hittem hogy sose lesz ide felrakva ! Szép darab !! Jó cikk !

 25. 25 Angyal

  Gratulálok a késhez, de leginkább a cikkhez.
  Ez tökéletes útmutató a leendő késkészítőknek.

 26. 26 Carius

  Gratulálok a késhez, nagyon jó lett, összességében a markolat, illetve a penge! Mégis, mint előttem mondták páran, nekem az elkészítése, különösképpen a képek hozzá az érték esetemben, ugyanis még csak most kezdek ismerkedni a szakmával, eddig mindössze egy kést készítettem, főleg szerszámhiány miatt(szalagcsiszoló, stb.), de ezekkel az ismeretekkel talán megoldom anélkül is, az érdekes kést hozna ki a végére! :)

  Üdv

 27. 27 Rebel

  Lepetézek.

  Gratulálok a késhez és a cikkhez is Csabi!
  Ezek után még jobban becsülöm a kis Le Goff fixpengésemet. :-) Nem kevés munka.

  Rég olvastam itt ilyen jót!

 28. 28 Alanson

  Mind a cikk, mind a kés, mind a fotók nagyszerűek. Gratulálok hozzá!

  Kérdés: mi az a rablóvágó?

 29. 29 jóvíz

  nos a pirománia után a grafománia is kezd elkapni- hálistennek !
  ügyes kis cikk lett.
  jöhet damasztolásról is hasonló.
  köszönjük.

 30. 30 Le Goff

  Köszönöm ismét!

  Nagyon örülök, hogy ennyire tetszik a munkám, illetve a cikk is.

  Alanson, a fórumban a Hogyan Készül topikomban már ott a válasz a kérdésedre.

  Damaszkról ilyet?Hiszen én is csak próbálgatom, nagyon az elején vagyok még.

 31. 31 tuske698

  Gratulálok szép kés lett. A fényképes beszámolo is nagyon szuper lett.

 32. 32 Le Goff

  Kösz Tüske!

 33. 33 Grószfater

  Őszinte elismerésem!
  Nagyszerű munka, a képek, a szöveg és nem utolsósorban maga a “végtermék”!!!

 34. 34 Le Goff

  Köszönöm!

 35. 35 Veni

  Tényleg nem vállalsz többet belőle? Pedig esetleg engem érdekelne…

 36. 36 Gbence

  Hello!
  Én mostanában kezdtem el olvasgatni a portál cikkeit, a Kaliberben láttam róla egy reklámot.
  Érdekelne, hogy ti ezeket a késeket csak úgy “szórakozásból” készítitek, vagy megrendelésre is, akkor érdekelne hogy egy 440-es, vagy egy AUS-8-as acélhoz hasonló tulajdonságú acélból mennyiért tudtok kést csinálni?

 37. 37 Kondricz Zoltan

  Szia Nagyszeru Vas:) Kerdesekre is valaszolsz vagy csak bemutato jelleguu? :) En buvarkes kategoriaban szeretnem meghoditani a vilagot, tudsz nekem olyan anyagot ajanlani ami rozsdamentes? Az oceanviz felzabalja a penget…. Valami olyan acelt keresek, ami konnyen hozzaferhetoo es nem aranyaron van. Koszi: Mixi

 38. 38 Le Goff

  Gbence,

  Ezt a kérdést inkább a fórumon belül rakd fel, biztosan kapsz rá választ.

  Kondricz Zoltan,

  Köszönöm!
  Búvárkésnek szerintem jó anyag a KO13(Wnr 1.4034), nem olyan szörnyű az ára és viszonylag könnyen beszerezhető.

 39. 39 knife1

  Szép lett, elfogadnám én is (természetesen fogazás nélkül).

 40. 40 Mosquito

  Minden elismerésem!Gyönyörű darab…A képekkel dúsított bemutató is jól sikerült…és, hogy ilyen is legyen, nekem speciel a fogazás is bejön :D Érdekelne mennyibe kerül egy ehhez hasonló vagy éppen egy ilyen kés… Még egyszer gratulálok Le Goff!

 41. 41 lhoswald

  Tisztelt Le Goff!

  Gratulálok a munkájához, nagyon szép a kés! Esetleg dolgozna megrendelésre? Nem érzek magamban annyi önbizalmat, hogy nekifogjak egy ilyen feladatnak! Válaszát előre is köszönöm!

 42. 42 Le Goff

  Tisztelt Ihoswald!

  Köszönöm.Igen dolgozok megrendelésre, viszont több ilyen replikát már nem készítek.
  Ha másféle rendelésre gondolt, akkor regisztráljon a fórumba és ugyanezen a néven megtalál.Ott egyszerűbben egyeztethetünk.

 43. 43 Ed

  Tisztelt Le Goff!

  Mayer nevű olvasóm adta az ötlete, hogy olvassam el ezt a cikket. Én is késkészítésbe fogtam (ezzel együtt blogolni is elkezdtem), és a bakni készítésre voltam kíváncsi.
  Ez a cikk nagyon hasznos volt!
  Ami nem derült ki számomra, hogy a kúposra fúrt szegecs lukakba, hogyan feszül bele a csőszegecs? Pontozóval tágítod egy kicsit?
  További jó munkát kívánok:
  Ed

 44. 44 Le Goff

  Tisztelt Ed!

  Örülök, ha hasznosnak bizonyult az irományom!

  Hasonló, mint a pontozó, de jóval hegyesebb kúpra köszörülve.

  Üdv!

 45. 45 Szabó

  Köszönöm ezt a cikket, sokat segített, hisz ennek hatására fogtam bele saját késem készítésébe.
  A kés apró módosításokkal, de immár kész van. Megjegyzem brutális lett!!
  Még egyszer köszönöm a segítséget

 46. 46 Le Chat Noir

  Csak most látom. Egy utólagos gratulacio! Sokkal szebb, mint bármelyik kínai webáruház “eredeti” darabja, bár gondolom, te nem abban az árfekvésben pozicionalod magad. A blueprint honnan való? Az eredetié, vagy te készítetted?

 47. 47 jacksly

  Gratulálok! Gyönyörű munka! Irigylem a tulaját…
  Késmániásként mondom, hogy nagyon hasznos volt a cikket végigolvasni, jó a sok fotó! Több ilyen fotókkal telitűzdelt cikket, még, még még…! :-)

  Üdv.: jacksly

 48. 48 kálmán

  be mentek az első magyar vadászboltba vagy olyan üzletbe ahol komolynak tűnő késeket lehet kapni, és már meg is vehetitek a replikátokat mert ithon 90% ban csak azt lehet kapni persze az eredeti árában!!!

 49. 49 Mike

  gratulálok gyönyörű kés én nagy bear fan illetve nagy késimádó vaagyok és én is szeretnék ilyen kést készíteni(más kést csináltam sokat) azt szeretném kérdezni hogy csapágyacélt hol lehet venni? mer ugye az kell hozzá . előre is köszönöm

 50. 50 david

  Tisztelt Le Goff

  Egy ilyen kést menyi ért készitenél el?

  Elöre is köszönöm

 51. 51 Hári Bendegúz

  sunyi rések :D … senki sem szereti őket

Hozzászólok