maç sonuçları

GAK – a ritkán emlegetett rokon

Nemrég esett szó a Victorinox bajonettjéről, melynek kapcsán eszembe jutott egy svájci bicska variáns, ami remekül illeszkedne a mostani retró és katonai érintettségű (ad-hoc) cikksorozatunkba is. Emlékezzünk meg a svájci bicska féltestvéréről, a német katona bicskájának mára megszűnt, ám korántsem elavult változatáról.

Kesportal: GAK01

A német bakabicska-verzió (Bundeswehr Taschenmesser, vagy ahogy az angol nyelvterületen élők hivatkoznak rá, German Army Knife – a „SAK”, mint Swiss Army Knife analógiájára) volt az első 108 mm hosszú alaplemezre építkező Victorinox modell. Az 1976-ban megjelent bicskán használtak először műanyag (nylon) markolatpanel alapanyagot cellidor helyett. A Bundeswehr (Német Szövetségi Védelmi Erők) megrendelésére és pontos specifikációi alapján készülő kés hamarosan a civil piacon is megjelent. Először Trooper néven, melyről mindössze a német címerből ismerős sast hagyták el. Később Safari néven piros panelekkel is bekerült a kínálatba. Három rétegű, bővített verziói ugyancsak népszerűek voltak, Walther, illetve Mauser logóval.

Kesportal: GAK02

Kesportal: GAK07

A GAK két rétegű, az alsóban kapott helyet az egyenes élű penge és a dugóhúzó. Felette, a második rétegben pedig egy fafűrész, konzervnyitó, üvegbontó szerszám kombó található, valamint egy bőrlyukasztó a hátoldalán. Az újabb verziókon a fűrész lapján (köröm)reszelő felületet is kialakítottak. A problémamentes használhatóság okán a fűrész fogait és a kezet egy lepattintható lemez fedőlap takarja. A markolat rétegeit alumínium merevítő lemezek határolják, ahogy ez a 108 mm-es modelleken megszokott.

Kesportal: GAK03

A németek katonai felhasználású zsebkés iránti igényeit azonban nem egyedül a Victorinox elégítette ki, több gyártó is szállított azonos modelleket (ugye nem felejtjük el: a terveket a németek adták, a Victorinox is az alapján dolgozott, tehát nem másolásról van szó a többi gyártó részéről). Ilyen beszállító volt például az Aitor (közismert spanyol márka), az Adler Messer (kelet-német késes vállalkozás volt, amely 1990. óta kooperált a cseh Mikovval, majd 2005-ben végül teljesen beolvadt), a B&H, de gyártott ilyen katonabicskákat a Robi Klaas is, több kevésbé ismert gyártóval együtt.

Kesportal: GAK04

Talán csak a másolótevékenységéről ismert Mil-Tec verzióit célszerű elkerülni, a többi gyártó kései nagyjából megfelelnek az elvárásoknak. Elmondható azért, hogy a korai német, illetve svájci gyártás elvitathatatlan előnyben van pl. az Aitor vagy az I.C.A.R. verziók kidolgozottságával és anyagminőségével szemben. A birtokomban levő pár, különböző használtsági fokú és állapotú példányon is szemre megkülönböztethető a Victorinox verzió a többi gyártó termékétől (az első képen, referenciaként az új Victorinox egykezes segít az azonosításban).

Kesportal: GAK05

A szerszámok tekintetében a korai és későbbi gyártású verziók csupán a fűrészen kialakított reszelőfelületben különböznek. Mivel az összes ilyen késem erősen használt állapotban került birtokomba, a konzervnyitó eltérő formája és a pengék kissé különböző alakja korábbi sérülésekkel magyarázható. Mint egyszer volt kincstári anyag, a nem kellően körültekintő felhasználás eredményeképpen a kitöredezett pengék kisebb-nagyobb átalakításra szorultak (jellemzően a hegy körül). A fűrész egyébként használható, amíg nem akarunk a hosszánál vastagabb fát vágni vele – különben a konzervnyitó útban lesz, egyszerűen a túlnyúlása miatt.

Kesportal: GAK06

Kesportal: GAK08

Ezekben a sérült bicskákban rejtőzik még kiaknázható potenciál. Ha szerettünk volna egyedi „svájci bicskát”, de eddig nem vettük rá magunkat, hogy egy kevésbé leharcolt donort szétbombázzunk, akkor itt a nagy lehetőség! A sérült markolatpanelt lecserélve máris álmaink bicskájával kenhetjük a következő májkrémes zsömlét. Túl sok szerszámot nem igényel a művelet és a gyakorlatlan próbálkozóknak is sikerélményt nyújthat.

Kesportal: GAK09

A modell gyártása 2003-ban megszűnt, a Bundeswehrnél is felváltotta az egykezes nyitású, Victorinox Trekker variáns, szintén olívzöld színben, az elmaradhatatlan sassal (bundesadler). Aminek az apropóján elővettem a régi verziót az tulajdonképpen a kihalása. A rendszerből kivont és értékesített készletek lassan elfogynak, egyre nehezebb lesz ezeknek a bicskáknak a beszerzése. Mint kiárusított „surplus” eszközök, még egy alap Victorinoxhoz képest is nevetségesen alacsony áron juthatunk kishibás darabokhoz (viszont válogatni kötelező). A külföldi természetjáró, túrázó és bushcraft fórumok látogatói körében is népszerű holmi, kompakt és hasznos szerszámokkal, ráadásul ára miatt igazán sajnálni sem fogja senki, ha véletlenül ottmarad egy táborhelyen, vagy elveszik útközben. Ideális eleme lehet egy alacsony költségvetésű túrafelszerelésnek vagy egy állandóan a kocsiban tartott szükségcsomagnak.

Kesportal: GAK10

Kesportal: GAK11

A régi modellt leváltó, egykezes nyitású Victorinox verzió minden tekintetben fejlődést, előrelépést jelent a német bakák számára. Ugyan a dugóhúzót elhagyták az új verzióról (nyilván már nem divat a kimenő alatt frissen megismert, sírig tartó szerelmünk társaságában oldani a hangulatot egy üveg borral), cserébe Philips-fejű csavarhúzót raktak a késre (egy kis esti fegyverkarbantartás biztosan jobb móka a homokos tengerparton). A fűrész is az újabb fajta, sallangok nélkül. A bicska fogása egyértelműen jobb lett, a záras penge és csavarhúzó is hasznos funkció.

Kesportal: GAK12

Írtam fentebb, hogy ezek a bicskák olcsók – ám csak bizonyos fenntartásokkal. A használt, jellemzően valamennyire sérült (beavatkozást igénylő) példányok ára valóban alacsony, ezzel szemben a gyűjteményi kategóriájú (mivel megszűnt a gyártása, mindenképpen az, de amúgy is akad olyan verzió belőle, mely eleve ritka), hibátlan példányok jellemzően $40-$50-os áron cserélnek gazdát nemzetközi aukciós portálokon (ez egy hasonló méretű és bonyolultságú új Victorinox vagy Wenger zsebkés árának duplája). Aki lát benne fantáziát, az lassan nézzen szét a környező military-shopokban!

BlackWoOd

A képek egy része a SOSAK honlapjáról származik (lásd: linkek).

Kapcsolódó linkek:
Secret Order of SAK: GAK variánsok
A SAK Wiki vonatkozó bejegyzése

29 hozzászólás


  1. 1 edrose

    Volt egy ilyen bicskám (tán pont a képeken is ott van ő is), de ilyen szinten sose néztem utána e vonal történetének. Majdnem kedvem támadt venni egyet, nagyon jó összefoglaló, szerkesztő úr!

  2. 2 tibor

    Apukámnak vettem régebben egy ilyet, kedvem támadt most előkaparni a régi dolgai közül. Nagyon szerette, vettem neki Victorinox-ot is, de mindig visszatért ehhez.

  3. 3 Sppon

    Nekem is van egy ilyenem, mindjárt elő is kapom a vitrinből és megjáratom 🙂 Jó kis cikkecske lett, gratulálok! Ha valaki lát valahol ilyen bicskát nyugodtan vásároljon be belőle, mert tényleg hasznos darab.!

  4. 4 Spoon

    Én meg a nevemet sem tudom helyesen leírni 🙂

  5. 5 julius77

    Gratula!Jó kis írás!Élveztem!Lehet beszerzek egy ilyen bicskát!

  6. 6 moti

    Nekem egy B&H márkájú van. A konzervnyitóhoz annyit,hogy én külön nem találtam a bicskán,viszont a sörnyitóval ki lehet nyitni a konzervet. Kicsit csúnya a doboz teteje,de a feladatát ellátja.

  7. 7 BlackWoOd

    Ed: igen, az ott a képeken éppen az a bicska. 🙂

    Moti: bizony, a sörnyitó-konzervnyitó-csavarhúzó ezeken a bicskákon az ún. „combo tool” régi változata, az újabbak így néznek ki, mint ezen a linken.
    http://www.sosakonline.com/images/stories/Spudley_Lumberjack/spudsak03.jpg
    (Balra a Wenger féle, jobbra a Victorinox.)
    Gyakorlatilag egy olyan majdnem éles sörnyitó, ami a lemezt is vágja. Én is kipróbáltam, bontja a konzervet. 🙂

  8. 8 kamanart

    Jó a cikk és jó ez a bicska is.
    Marcaliban a volt katonaság területén lévő bakaboltban volt egy éve
    800/db egy egész kartondoboznyi a fent felsorolt márkákból vegyesen.

  9. 9 BlackWoOd

    Ezek is épp onnan vannak, de már majdnem 1100/db az áruk. Az ottani srác mondta, hogy lassan nem fog tudni ilyesmit beszerezni, mert gyak. elfogyott kint is.
    Nyilván ezért is indult be a Mil-Tec, hogy legalább replika legyen.

  10. 10 joni firpo

    Köszönjük az érdekes cikket! Szerintem sokunknak van ilyen bicskája otthon, mert régebben (persze eléggé leharcolt darabokat) tényleg fillérekért adták, én is talán 700 HUF-ért vettem. Egy apró kiegészítést hadd tegyek: eredetileg a fűrészhez tartozott egy lemezből hajlított kis élvédő is, legalábbis én néhány késen láttam ilyet. Gondolom persze a katonák azt vesztették el először…

  11. 11 jules

    Nekem is van egy ilyenem. Ajándékba kaptam egy osztrák rokomtól, de az enyémen a sas helyett semmi nincs.Kb 5-6 évig használtam. Az élvédő még megvan. 🙂

  12. 12 kelapu

    Hasznos információkat tartalmazó cikk. Az enyém Aitor típusú, van rajta olló és csont-fafűrész is, igen jó mindennapi használatra. A safari szériás egykezes zöld sasos Victorinoxxal váltakozva van használatban nálam. A zöld színű katonai szériás már kifutó, de pirosban még kapható, egypengés és dugóhúzós kivitelben is.

  13. 13 Alanson

    Egy havernak vettem egy Aitor verziót, amikor azon rinyált, hogy nincs egy rendes kése. 🙂 Jól összerakott bicska volt, kábé négy doboz sör áráért.

  14. 14 moti

    Elfelejtettem megköszönni a cikket. Köszönöm,nem kis meló lehetett. Talán egy hónapja,hogy info után vadásztam én is a GAK után,és nem könnyű találni róla irodalmat.

  15. 15 firesnake

    Nagyon jó cikk 🙂
    Motitól kaptam egy Aitor típust azóta a kedvenc bicskám 🙂
    Tervezem még más verziók beszerzését is …..

  16. 16 firpojoni

    Eltűnnek a hozzászólások?

  17. 17 firpojoni

  18. 18 hegyespenge

    Nekem is van, méghozzá legális pengehosszra rövidítve, egy Victorinox. Tényleg jó, és különösen szeretem a markolatát a rovátkolt felülete miatt.
    Én a fűrész végén a sörbontót kifejezetten átéleztem konzervnyitónak. Sört így is lehet vele bontani, csak konzervet jobban. 🙂
    A cikk pedig kifejezetten jó ötlet volt, köszönet érte!

  19. 19 beny66

    Nagyon jó kis cikk! Köszönöm.

  20. 20 Golbat

    Gratu, érdekes cikk volt!

  21. 21 Moti

    Hegyespenge,nekem gyakorlatilag 81mm-es a penge a B&H-n.

  22. 22 BlackWoOd

    Köszi mindenkinek!

    Igazán örülök, hogy sikerült egy olyan témát megbolygatni, ami sokakat „érint”…
    Úgy látszik, tényleg (majdnem) mindenkinek a „rokona” egy ilyen bicska és tényleg mégis ritkán bukkan fel valakinek a zsebéből vagy beszélgetések közben (akár IRL, akár a fórumon)!

  23. 23 thumbuser

    Most már nekem is van. Egy Fox (remélem ők is gyártottak)!

  24. 24 economyKNIFEnyomi

    Joni Firpo, Alanson segítsetek kérlek, hol lehet beszerezni ilyen áron? Előre is köszönöm!

  25. 25 danska

    A B&H márkát mindenhol megemlítik de semmi több! Gondolom német, vagy nem?

    Tud valaki rola vmit? Neten semmi nincs róla, honlapot sem találtam.

    A bornyitóról pedig annyit, hogy -ahogy a képeken is látszik- a nyitó nem közel kilencven fokban végződik, hanem a spirált folytatva kanyarog. Egy ilyen nyitóval nem lehet bort kinyitni, mert csak oldalazva tudod bele kapatni a nyitót- majd szét töri a parafát. Nem kell nagyon bánni, hogy az új tipuson már nincs.

    Amúgy egy jó fajta kés, én nagyon szeretem a sajátomat és hogy 108mm-res az nagy előny!

  26. 26 dárenbéz

    Az új típuson a victorinox dugóhúzó lenne, ami meg tökéletesen ellátja a feladatát.

  27. 27 Shipship

    Tisztelt Cikk író!

    Nagyon jó ez az összefoglaló. Véletlenül találtam rá. Éppen zsebkést keresek.
    Nekem van egy ilyen (victorinox) gyártmányú késem. Még édesapámtól kaptam gyerekkoromban. Annak már 20éve. Még a mai napig állja a sarat mindennapi, de inkább kirándulások alkalmával használtam. A cikk olvasása után még jobban megbecsülöm.

  28. 28 Bugic

    Régi cikk és ezek a bicskák is egyre ritkulnak.Ahogy kevesebb lesz belőle nemigazán akarjuk ottfelejteni a táborozó helyen.Kaptam ebből a bicskából vagy 5db-ot ismerőstől úgy 10éve de csak egyet tartottam meg egy Adler (sas fejes) márkájút.Annyira megszerettem hogy butaságomat most próbálom kijavítani egy Victorinox példány beszerzésével.Lassan kikopnak ezért nehéz találni nagyon jó állapotot. 🙂

  29. 29 Martos Géza

    Nekem is van 5 féle, köztük Victorinox is. Köztük a legjobb minőségű pengéje a CCM márkájúnak van. Annak ellenére, hogy a fűrész rugója eltörött mégis ezt használom.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.