maç sonuçları

Warinsky hátsózáras bicskája

Warinsky éltársat sokan ismerik személyesen. Aki nem, annak legalább annyit kell tudni róla, hogy egy szerény, csendes ember, aki szabadidejében a rendelkezésre álló, lakatosműhelyben fellelhető szerszámokkal időnként késeket is készít. Mostanában éppen bicskákkal kísérletezik, láttunk már tőle párat, most a hátsózáras megoldások voltak terítéken. A versíráson kívül van még egy titkolt „rossz” tulajdonsága: teljesen váratlanul képes meglepni az embert egy-egy tesztelést igénylő késsel. Jelen esetben Kampókéz (Endrédi Béla) lett az „áldozat”, aki remek véleményt írt az utóbb elkészült hátsózáras bicskáról, melyet alább olvashattok!

Kesportal: WBack01

Amikor megláttam azt a hátsózáras bicskáról készült fotót a fórum „Késkészítés – Bemutatók” topikjában, engem azonnal meggyőzött a kés. A formája, az egyszerű és mégis szép vonalvezetése, a markolat színe, a penge kecsessége. Másnap Warinsky (Kovács Sándor) meglepte a fórumozókat még néhány, a korábbinál jobban sikerült fotóval. Sütött a bicskáról a masszivitás, így nem is volt hiány pozitív visszajelzésekből. Én sem állhattam meg szó nélkül. Bátorkodtam az egyik hozzászólásomban fütyürészve megjegyezni, hogy én szívesen tesztelném ezt a kést. Arra gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha egy hétig nálam lehetne: lőnék róla pár képet, közben használnám.

Kesportal: WBack02

Azt tudni kell rólam (és ez véleményem szerint szervesen kapcsolódik a sztorihoz), hogy szeretek az embereknek segíteni. Hogy ez miben nyilvánul meg? Stopposokat veszek fel, autókat bikázok be, az általam nem használt, számomra értékkel már nem bíró dolgaimat olykor-olykor elajándékozom, vagy éppen önzetlenül segítek késes üzleteket lebonyolítani… és még sorolhatnám. A feleségem megkérdezi néha, hogy miért csinálom. A válasz egyszerű: hiszem, hogy visszakapom egyszer ezt a sorstól.

Kesportal: WBack03

De visszatérve a történethez:
Egyszer csak kaptam egy privát üzenetet Warinskytől, hogy ha komolyan gondoltam a tesztelésről szóló hozzászólásomat, akkor írjak egy postacímet és szívesen elküldi nekem a bicskáját kipróbálásra. Mondanom sem kell, hogy nagyon örültem neki! Pár nap múlva megérkezett a csomag. Izgatottam bontottam ki. Már az első kézbevételkor elvarázsolt a kés.

Kesportal: WBack04

A bicska paramétereiről pár adatot érdemes megjegyezni. A penge KO13 (vagy 1.4034, 420, ki hogy ismeri) rozsdamentes acél, „sufni” körülmények között kb. 54 HRC keménységűre hőkezelve (Equotip műszerrel mérve). Hosszúsága 88 mm, szélessége 23 mm, vastagsága 4 mm. A markolat 116 mm hosszú, legkisebb szélessége 22 mm, vastagsága 15 mm. A merevítőlemezek sárgarézből vannak, a markolatpanelek laminált bükkfából készültek. A markolatlemezek szegecselt szerelésűek, a markolatpanelek láthatóan csavarral rögzítettek. A zár hőkezelt KO13 és 3mm átmérőjű rugóacél huzal.

Kesportal: WBack05

Nagyon szépen össze van rakva ahhoz képest, hogy ez Warinsky első hátsó záras bicskája! A KO13-as anyagból készült penge a vastagságához képest (4mm) nagyon jó metszőképességgel rendelkezik és borotvaéles volt. Nekem picit hiányzik az egy kézzel nyithatóság lehetősége. Sajnos a zárral kapcsolatban csalódás ért, funkciójában nem lett tökéletes. A penge ugyan határozottan rögzül a helyére nyitáskor, viszont a zár a penge hüvelykujjal történő megnyomásakor viszonylag könnyedén oldódik. Ezért a kés használatát a továbbiakban kizárólag vágásra korlátoztam. Mivel klipsz nincs a késen és véletlenül pont volt otthon egy lakatlan tokom, ezért kapott a kés egy átmeneti otthont. Az övön való hordása kényelmes. Viszonylag könnyedén elő lehet venni, elrakni sem nehéz.

Kesportal: WBack06

Az első pozitív és negatív benyomásaimat még a kés kézhezvételét követő egy órán belül megírtam Warinskynak. A zár hibájára történő utalásomra a következő válasz érkezett tőle:
„Számítottam a zárral kapcsolatos észrevételre, mert azóta rájöttem én is, hogy nem egészen klappol a „retesz”. Egész egyszerűen elrontottam a zárat, mivel nem értek hozzá. A penge és a zár – ami hátrafelé feszíti, az a rész – kb. 45-50 fokos szögben találkozik, s a két felület el tud csúszni egymáson. Ezért lehet a zár oldása nélkül zárni a pengét. Szinte slip joint lett belőle… Sajnos. A következő bökőn ennek a találkozási pontnak a dőlésszögét 80 fok fölé viszem s bízom benne, hogy így már nem tud megcsúszni a két felület egymáson. Gondolom én, csak így magamtól…”

Kesportal: WBack07

Aztán eltelt az egész nap és este megint beszámoltam a tapasztalataimról, illetve arról a tényről, hogy nem tudom letenni a kést… És most jön a lényeg: privát üzenetben közölte ellenkezést nem tűrő, mégis udvarias hangnemben, hogy csalódásom ellensúlyozása érdekében szeretné nekem ajándékozni a bicskát! Nálam Karácsony lett azonnal, már csak a fenyőillat és a csillagszóró szikrái, illata hiányzott! Megérintett ez a gesztus, nagyra tartom Warinsky önzetlenségét.

Kesportal: WBack08

Édesapám szokta mondani: „amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten”.
Köszönöm szépen Warinsky!
Ui: az ötforintost elküldtem postán!

Szöveg és kép: Kampókéz (Endrédi Béla)

Néhány kép Warinsky korábbi munkájáról (korántsem teljes galéria)
Warinsky (Yegenye) versei

13 hozzászólás


  1. 1 Golbat

    Kampókéz, akkor ez neked egy „jó kör” volt most. 🙂 Warinskytól pedig várjuk majd a gen 2-es változatot, javított zárral. 😉

  2. 2 A.S.H

    Jo lett, grat!

  3. 3 retizotyo

    Nagyon szép kés, letisztult formavilág. A zár meg majd megoldódik, aki elsőre ilyet készít… 😉
    Várjuk a No.2-t! Gratulálok!

  4. 4 finucci

    A No.2 zárja ezen kép alapján fog készülni: http://i160.photobucket.com/albums/t194/Murdoc370/CIMG9058.jpg
    Azt hiszem, ez biztató! 🙂

  5. 5 Warinsky

    Kampókéz, köszönöm a remek cikket és a gyönyörű képeket! Azt hiszem, nálam is karácsony lett. 🙂

  6. 6 Warinsky

    Ja és igen!… az ötforintos rendben megérkezett s nem ám rózsaszín csekken, hanem borítékban és fizikai valójában! 🙂 Ennek külön örültem, mert ugyan tagadom, de babonás vagyok kicsit… 🙂

  7. 7 kampokez

    Köszönöm a kést még egyszer, és köszönöm a lehetőséget is a cikk publikálásához!

  8. 8 ronin

    Gratu Warinsky!
    Legközelebbi foldereidhez ezúton szeretnék felajánlani,pár markolatra való,különböző fákat valami nemesebb fajtákból!

    Üdv: Ronin

  9. 9 Warinsky

    Ronin, köszönettel és nagy örömmel elfogadom! 🙂 A részleteket megbeszéljük privátban.

  10. 10 trice

    Nekem nagyon tetszik ez a bicska. Talán azért is lehet mert én nagyon kedvelem az Eka bicskám és ez a kés egy igen hasonló megoldással készült. Amit én is észrevettem az utóbbi időben magamon (minden tetszik-nem tetszik mániám félre téve….azt használom ami a zsebemen van klipszel és egykezes nyitású. De azt hiszem ez csak a rohanó (rothadó), elmebeteg világunknak köszönhetően alakulhatott ki nálam is. Jó volt a cikk és a kés is tetszik. Köszi.

  11. 11 Spoon

    Nagyon jó kis cikkecske egy nagyon szép kis késről és egy még nemesebb gesztusról! Gratulálok mindkettőtöknek!

  12. 12 gandor

    Jó cikk, jó kés! Gratula mind2töknek!

  13. 13 Peti

    Hello! A ko13-at mekkora homersekleten edzetted be, es kb hany fokos folyadekba mártottad?

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.