maç sonuçları

UKPK-val Albionban

Spoon barátunk ideiglenesen az Egyesült Királyságba tette át székhelyét. Mit tesz ilyenkor egy olyan késbarát, aki a helyi szabályoknak is meg kíván felelni, és a Spydercót is fölöttébb kedveli? A kérdés itt, a Késportálon persze költői. Kellemes, London környéki hangulat következik Spoon tollából és objektívjéből.

Kesportal: P1000278

Mikor elterveztem, hogy egy fél évet Londonban szeretnék tölteni, akkor magától értetődőnek vettem, hogy rendes késmániáshoz méltó módon vinnem kell magammal a megszokott EDC darabjaimat. Igen ám, csakhogy az Egyesült Királyság törvényei ebből a szempontból igen szigorúak, tekintve, hogy a legálisan viselhető késnek nem lehet hosszabb a pengéje 3 collnál (76 mm), és nem rendelkezhet a bezáródást megakadályozó funkcióval. A jó öreg svájcibicska ugyan megfelel ezen feltételeknek, de azért csak jó egy olyan kést magamnál tudni, amit bármikor könnyedén nyithatok egy kézzel. A Spyderco is felismerte ezen piaci rést és kifejezetten a szigetország lakóinak megalkotta az UKPK-nak nevezett modelljét, melynek vicces neve az United Kingdom PenKnife kifejezést rejti magában.

Kesportal: P1000259

Megalkotásakor az lebegett a tervezők szeme előtt, hogy egy olyan kést alkossanak amely minden szempontból megfelel a törvényeknek, és a vásárlók igényeit is maximálisan kielégíti. A kés alapjául a cég Caly 3 modellje szolgált, melynek minimális átdolgozásával létrehozták a címben szereplő eszközt. A változások a következők: a penge anyagát VG10-ről S30V-re cserélték, illetve picit levettek a hosszából is; a G10 panelek alól kivették az acél merevítőelemeket, megváltoztatták a színét. Természetesen kivették belőle a backlockot is, slipjointtá alakítva ezzel a kést, továbbá a biztonságos használathoz reszeltek egy egyenes részt a penge nyúlványába, amely megállítja a pengét 90 foknál is, csökkentve ezzel a véletlen bezáródás esélyét.

Kesportal: P1000273

Nézzük a száraz adatokat:

Teljes hossz nyitva:175mm
Teljes hossz zárva:103mm
Penge hossza:74mm
Vágóél hossza:67mm
Penge vastagsága:3mm
Tömeg: 69gramm.

Mint a fenti adatokból is látszik, a kés nem egy hatalmas darab, a súlya is igen baráti.

Kesportal: P1000269

Nézzük a felépítést és a működést: A jól megtervezett és elég mély choilnak köszönhetően nagyon pontosan, precízen lehet irányítani a kis pengét, és az élhez elég közel lehet ráfogni a késre. Sokan vannak akiket ez a choil zavar a késeken, de ennek itt a zár hiánya miatt biztonsági szerepe is van, hiszen a mutatóujjunk is segít meggátolni a penge véletlen bezáródását. Kiskezűeknek kényelmes lehet a markolat a mutatóujj-vájat használata
nélkül is, de szerintem mégis azzal az igazi. A Spyderco gyári adatai alapján 20 font erőt kell kifejtenünk a
pengehátra a bezáráshoz, ami nagyjából egyezik a többi hasonló rendszerrel szerelt bicskáéval. Ezt nagyjából meg tudom erősíteni. Számomra a kis bicska egyik legnagyobb előnye a tömege illetve annak hiánya. Nap mint nap nálam van a kés és abszolút nem zavaró a hordása. Volt úgy, hogy a délutáni alvásban a zsebemben maradt és fel sem tűnt.

Kesportal: P1000246

A szolid hordhatóságot elősegíti a visszahajlított klipsz is, amelynek köszönhetően a késből nem sok látszik ki, ha a zseb szélére van csíptetve. Az elővételt nem igazán rontja, mivel a G10 igen jól tapad, és emiatt könnyű rajta fogást találni. Ezzel elérkeztünk egy érdekes ponthoz, mégpedig a G10 panelhez, amelynek színe magában foglalja a kés legnagyobb előnyét és a hátrányát. Előnye, hogy narancssárga, amely a késsel nem rendelkező embereket (Non Knife People) kevésbé riasztja el első látásra. Ezt nem tudom igazolni egyelőre, mert eddig a környezetemben mindenki fel volt készítve arra, hogy valami éles dolog kerül elő a zsebemből, de mindenképpen ki szeretném próbálni a tézis valódiságát itt Londonban. A hátránya pedig ugyanez a narancssárga szín, mivel iszonyat könnyen koszolódik.

Kesportal: P1000264

Miután hozzám került az UKPK (otthon szokás szerint brutál az ára és nem is túl gyakori a boltok polcain, egy Portálos barátomtól tudtam átvenni a kicsikét, ezúton is köszi, Laci), folyamatosan ez volt nálam az újdonság ereje miatt. Már az első napokban elkezdett feketedni a markolat hátsó része, ahol a zsebben a farmeranyaggal érintkezik. Állítólag egy fogkefe segítségével a kosz gyorsan eltűntethető, én még nem próbáltam (legalább nincs annyira vitrinkés kinézete), de kétségkívül szebb, ha tiszta ez a vibráló narancssárga szín. A gyártó árulja ezt a modellt foliage green színben is (sőt, volt fekete is), azzal biztos nincs ilyen gond.

Kesportal: P1000247

Amit a zárról el tudok mondani: a penge nyitása kicsit nehezebb, mint egy linerlockos vagy backlockos késnek, de abszolút megszokható, nekem már fel sem tűnik. A zárásnál jobban oda kell figyelni, hiszen nem elég csak egy gombot benyomni és behajtani a pengét, hanem célszerű a pengét végigkövetni az útján. A zár hiányát én nem érzem kritikus dolognak egy ekkora és ilyen célú késen, hiszen aki ilyesmit vesz, az tudja, hogy nem falat fog vele bontani, nem tankhámozásra készül. Olyannyira nem érzem problémának a rögzülő penge hiányát, hogy még otthon is jó két hétig ezt a kést hordtam EDC-re a jól bevált Caly 3 helyett.

A pengéről nem sok újdonságot lehet mondani, szerintem egy nagyon jól eltalált forma, semmi bonyolult ív, kanyar nincs benne, egyszerűen azért tervezték, hogy az emberek használják. Van hegye, amivel lehet szépen szúrni (zacskót bontani, például), és van egy brutális éle, ami a 3 mm-es pengevastagságnak és a full flat grindnek köszönhető. Élezni még nem kellett, elég volt néhányszor meghúzni az acélrúdon.

Kesportal: P1000242

Végszó: érdekes ráébredni, hogy a mindennapokban mennyire jól el lehet boldogulni egy ilyen kicsi, egyszerű késsel is, amelyben tényleg csak a komfortos hordhatósághoz és egyszerű használathoz szükséges dolgok vannak. A zár hiánya miatt szükség van némi odafigyelésre, mikor elővesszük, de szerintem pont ez az, ami ezt a kis vasat „élőbbé” teszi és közelebb hozza a szívünkhöz.

U.i: A Spyderco kihozta a kést drop point pengeformával is, illetve már van egy birkaláb pengés is, fogazott éllel, szóval lehet válogatni!

Spoon

14 hozzászólás


  1. 1 f_zsolt_01

    Hahó,

    köszi a cikket, egyből le is ellenőriztem a sheepfoot változatot http://www.spyderco.com/catalog/details.php?product=382 ööö ez a változat ritka rondán néz ki narancssárgában 😀
    esetleg ha lehet egy gyors kérdés, fixpengés kést pl.: kiridashit vagy hasonlót lehet magadnál tartani, mennyire komolyan ellenőrzik a kés hordást?
    Köszi előre is a választ!

    üdv:
    Zsolt

  2. 2 Golbat

    F_zsolt: fixért keresztre is feszítenek, az városban tilos – hacsak nem szerszámostáskában, tokjába téve viszed magaddal, szerszámként pl. a vállalkozói igazolványoddal együtt. 😉 Ne akard a bobbykat hergelni.
    (Természetjárásnál magyarázható (hátizsákban, tokjában), de tudtommal ilyesmire csak a Skócia környéki erdőkben van lehetőséged – szinte mindenhol máshol farmok vannak, ami magánterület.)

  3. 3 Spyderco Fan

    Frankó cikk lett, gratula hozzá.
    De vigyázz,mert ha ne figyelsz, még a végén arra ébredsz, hogy gyűjtöd az UKPK-kat. 🙂

  4. 4 bagulaci

    Spoon, azért még megdobban a szívem, ha a késre nézek. finom darab, egy kis „ékszer”! örülök, hogy jó helyre került, ott és úgy használod, ahová és amire szánták. gratulálok a cikkhez, aztán remélhetőleg see you S[p]oon! 🙂

  5. 5 f_zsolt_01

    Golbat: köszi, akkor Londonba stílusosan viszünk majd egy Révész féle kisközépmaskarát 😀 meg valami „top poppert”
    Spoon: szép ez a narancssárga markolat, imádom ezeket a kis mütyüröket :D, köszi a cikket még egyszer.

  6. 6 Spoon

    Köszönöm Ednek,hogy eegített megszerkeszteni a cikket és kirakta, Lacinak,hogy lehetőséget kaptam a birtoklásra és mindenkinek akinek tetszik a cikk 🙂

    Amit kiegészítésként el tudok mondani: szerencsére itt még nem futottam bele semmilyen ellenőrzésbe. A felkapottabb helyeken (Madame Tussauds,London Eye…) megkérdezték,hogy van-e nálam kés,bele is néztek a táskámba de nem találtak semmit 😉 bár a zsebem ellenőrzését kifelejtették 🙂 a Buckinghambe tavaly próbáltam bevinni egy Victorinox Spartant, azt a röntgennél kiszúrták és megkértek,hogy tegyem bele a borítékba, a túra végén visszaadják. Mindezt mosolyogva, szóval korrektek voltak.

    Az angolok (bár eddig ilyennel kevés időt töltöttem együtt..ritka példány :)) meglepődnek azon,hogy kés van nálad, a főnököm (cirka 30 körüli srác) érdeklődve kérte el az UKPK-t és nézegett. A másik munkatársam egy oxfordi kiscsaj már nagyobbra nyitotta a szemét 🙂 és mindenki egyből rávágja,hogy ez nem lehet nálad, itt tilos kést hordani!

    A fixpengés tényleg tilos a városban és nem próbálkoznék vele.

    Mostanában kapható az FRN UKPK, olcsóbb verzió GIN-1 acéllal,tetszik, lehet,hogy beszerzem, plusz a Bökernek is van pár UK legál modellje,szóval azért lehet válogatni…

    Ha bármi kérdés van, nyugodtan!

    Ja,az S30V-ről annyit,hogy éleznem még nem kellett,pedig tényleg sokat használom a kést, kajakészítéstől kezdve kartondarabolásig….eddig elég volt a Zebra 701-es hátán meghúzni 😉

  7. 7 Wolf

    Jó kis cikk!

    Én Írországban morfondíroztam magamban, hogy kellene egy ilyen, de végül 2 alu Victorinox-al oldottam meg a körutat. Asszem egyébként úgy van a törvényük, hogy fix pengés soha nem lehet nálad, de zár nélküli, 3 incs alatti bicska túrázáskor vagy horgászatnál, stb. igen. Mindenesetre elkezdtem vadászni az egykezes megoldást.

    Miután hazaértem, rájöttem, hogy a régi portálos Tarjányi féle Völgyelt pont megfelelne az ottani követelményeknek, utána meg szert tettem néhány Bug-ra és Honeybee-re, amiből az utóbbi nagyon jó kis EDC.

    A cikked olvasása közben eszembe jutott, hogy egy áruházlánc most akciózza a fekete markolatút (ez így remélem nem reklám) – a lényeg, hogy az enyém már holnap jön velem a kirándulásra.

    Köszi az emlékeztetőt!

  8. 8 OHK

    Gratula a cikkhez és a késhez is. Nagyon fain kis vas ez. Én tegnap vettem meg az utolsó előtti darabot az Allee bevásárló központ extrametál üzletében akciósan (17250.- Huf). A Westend-ben és a Jászainál már elfogyott, a Westend -i üzletből irányítottak át az Allee-ba. Telefonon utána kérdezett az eladó van-e még, ezúton is nagyon köszönöm neki. Az Allee-ban mire odaértem talált kettőt is az eladó szóval akit érdekel tegnap 08.27-én 18:00-kór hoztam el egyet és akkór még maradt egy az Allee-ban akciósan.

  9. 9 OHK

    ui.: Nem narancs hanem fekete nyelű !

  10. 10 hegyespenge

    Pedig milyen jó az a kis narancssárga, mikor az avarban keresgéli az ember, hogy hová a csudába rakhatta le a kis szíve csücskét… 🙂

  11. 11 BootKnife

    Sziasztok!

    Olvasgatom itt a kések hordthatóságára vonatkozó infókat az Egyesült Királyság területén és felmerült bennem egy kérdés: ha csak 3 incs pengehosszú, zár nélküli bicskákat lehet hordani, fixet nem, akkor vásárolni sem lehet nagyobb késeket, legyen az fixpengés vagy zárral szerelt folder?? Ezt én már nem is tudom megérteni. Érdeklődve várom a válaszokat!

    Az Angolok megvesztek, az már biztos…

  12. 12 edrose

    @BootKnife: a hordhatóság és a kereskedelmi forgalom két különböző dolog, az angoloknál ugyanúgy, mint más országokban – például minálunk. Itthon is lehet 8 cm-nél nagyobb késeket kapni, de hordani nem hordhatod őket. Szóval vásárolni azért vásárolhatsz, legfeljebb páncélautóban kell hazaküldetned. 😀
    Hogy megvesztek-e? Ilyen keményen én azért nem fogalmaznék, bár kétségtelen, hogy néhány éve az az ötlet is az övék volt, hogy a konyhakéseknek többé ne lehessen hegyük… Ez azonban szerencsére csak ötlet maradt. Eddig…

  13. 13 BootKnife

    edrose: köszi a választ, én is erre tippeltem volna, de hátha van valami egyébb szigorítás is náluk amiről én sem tudok.

    „az ötlet is az övék volt, hogy a konyhakéseknek többé ne lehessen hegyük…” ,, „mivanveled???”
    ; na ez tényleg nagyon hibbant egy ötlet, de ezek szerint meg is valósult?

    Üdv

  14. 14 cuccos19

    Remek cikk Spoon, és már én sem hadakozom úgy a slipjoint ellen, mint még nem is olyan régen (hiába, haladni kell a kórral… :-D). Nekem is kéne valami mindenhol legál (asszem abba a sajna az egykezes fogalma sem férne bele, lásd dánok, németek).

    A narancssárga meg számomra megunhatatlan, az egyik kedvenc színem! 😉

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.