maç sonuçları

Vasak a Rác utcában

Azoknak, akik sem nem voltak jelen, sem nem követték a Fórumon lakbal élő képközvetítését, íme egy hangulatos beszámoló BlackWoOd tollából és kamerájából. Jómagam a zsűri munkájában vettem részt, és néhány fotóval még én is tartozom majd: részvétele emlékéül a Késportál ugyanis egy-egy, az alkalomra gravírozott pengéjű Révész maskarát és evőkést, illetve egy mázas boroskancsót is kapott. Nemsokára ezek is jönnek.

Véget ért az idei, immár hetedik alkalommal megrendezett Tűzzel-vassal Fesztivál. A rendezvénynek ezúttal a Rác utca adott otthont, mely kevésbé zöld és árnyékos, mint a korábbi helyszín, a Zichy-liget. Rendelkezésre állt a Rác templom zárt kertje is, mely a kézműves vásárnak és a gyerekeknek tartott kreatív foglalkozásoknak adott helyet – erősítve kicsit a családi program jelleget és talán emelve az érdeklődők számát is. Az időjárás szerencsére a szabadtéri programoknak kedvező, kellemesen napos volt. A késesek, kovácsok és fegyverművesek kirakodóvására, kiállítása mellett idén is több hagyományőrző látnivaló is megrendezésre került.

Kesportal: Templomkert 1

Kesportal: Templomkert 2

Az I. András lovagrend idén is érdekes és humoros, technikai és történelmi adatokkal megtűzdelt, ismeretterjesztő és szórakoztató haditornájának és korabeli divatbemutatójának örülhettek az érdeklődők.

Kesportal: Lovagi 1

Kesportal: Lovagi 2

A vásári hangulat mellett a késkészítők és kovácsok számára idén is több kategóriában rendeztek versenyt, melyet szakmai zsűri és a látogató közönség szavazatai döntöttek el. A portál szempontjából négy díjazott kés, illetve annak három készítője talán a legérdekesebb.

Kesportal: Vasarihangulat 1

Kesportal: Vasarihangulat 2

A „legszebb nyelű vadászkés” kategóriában a legjobbnak Fazekas Gábor műve bizonyult. A kés egy Sámán által Sleipner acélból készített Shoki alapjaira építkező, krokodilbőr-mintázatú savazással díszített penge, melyre vörös fiberek és stabilizált krokodilbőr került markolatként. A markolat a ragasztáson túl szintén stabilizált bőrbandázzsal került rögzítésre. A késhez egy ugyancsak stabilizált krokodilbőr borítással ellátott kydex tok is tartozik. Tökéletes munka, okkal került elismerésre. Gratulálunk a készítőnek és a portáltárs tulajdonosnak is!

Kesportal: Oklevel kroki

A „funkcionális vadászkés” kategória legjobbja idén Berényi Sándor (Samurai) kése lett. A penge ATS-34 rozsdaálló acél, az ujjvédő alpakka és fekete fiber kombinációja. A markolat brazíliai rózsafából készült. A kés (makaszári ében markolatos ikertestvérével egyetemben) kiváló fogású, nagyszerű munka.

Kesportal: Oklevel berenyi

A „legszebb damaszkolt pengéjű kés” kategóriában jelölt kések közül Szántó Szabolcs munkája bizonyult most a legkiemelkedőbbnek. A penge 3 pászmás, a középső 26 rétegű lapdamaszk, a két szélső csavart mozaikdamaszk, M1, C75 és 15N20 acélokból. A bakni alpakka, fekete fiber és mamutagyar kombinációja. A markolat anyaga „brown male” névre hallgató ausztrál keményfa.

Kesportal: Oklevel szaszakes

Szintén Szasza munkája nyerte el az „exkluzív zsebkés” kategória legjobbja címet. A zsebkés alapjául egy Révész grószi maskara szolgált. A bicska új pengéje 104 rétegű damaszkolt acél (M1 és C75 anyagokból), a nyél paliszander. A díszítés hagyományos pásztorminta, mely a paklihoz hasonlóan rézből készült igen aprólékos munkával. A bicska gerincén a rugót egyszerű, ámde példásan kivitelezett reszelt motívum díszíti. Elegáns, ugyanakkor teljesen hagyományőrző zsebkés, bármelyik számadó juhász megirigyelné.

Kesportal: Oklevel szaszabicska

A Fehérvári Kézművesek Egyesületével kölcsönös együttműködés és a kapcsolatok szorosabbra fűzésének reményében portálos késkészítőink a helyszínen elkészítették az egyesületnek szánt díszkést, mely a rendezvényt lezáró eredményhirdetés előtt szimbolikusan átadásra került (sajnos félkészen, a tábori körülmények picit nehezítették a munkát, a véglegesnek tekinthető állapotot 22 órára sikerült elérni). A készítés a látogatók szeme előtt zajlott, hozzá kell tenni, kellemes hangulatban. A reprezentációs kés pengéje (melyet Lovász Gyula késes ajánlott fel) KO-13 rozsdaálló acél, markolata a kéttónusúsága miatt különleges ében. A dísztok festett, poncolt, varrott és fűzött marhabőrből készült, melyet Kámán Péter (Kamanart) csontfaragásai díszítenek. A kés és tok elkészítésében portálunk több késkészítője és bőrös kézművese részt vállalt, mindannyiuknak nagyon köszönjük a felajánlott anyagokat és a befektetett munkaerőt!

A készítő csapat folyamatos látogatói felügyelet mellett belekezd a munkába.

Kesportal: Keszites1

Kesportal: Keszites2

Portálos bőröseink erősítést kaptak a tervek szerint is munkaigényes tok elkészítéséhez. Igazi kalákában készült tok lett a végeredmény!

Kesportal: Keszites3

A Késportál MEO Kommandója árgus szemekkel figyeli a munkafolyamatokat.

Kesportal: Keszites4

Az este tíz órára elkészült kés és annak dísztokja, tábori körülmények között, csakúgy, mint a végső fotó. Fáradt készítőink utolsó erőfeszítése eme két, mobiltelefonnal elkövetett fotó.

Kesportal: Keszites5

A fesztivált természetesen sok fórumozó meglátogatta, így egy kisebb fórumtalálkozó is kerekedett a rendezvényből, régi és új arcokkal, új ismeretségekkel, barátságokkal. Az internet arctalan világa mögül előbújva élő, hús-vér emberek beszélgethettek késekről, megismerhették személyesen a készítőket, tisztázhatták virtuális nézeteltéréseiket vagy csak egy kellemesen hideg sörben feloldódva baráti társaságban múlathatták az időt.

Szöveg és kép: BlackWoOd

Kapcsolódó linkek:

Berényi Sándor honlapja

Fazekas Gábor honlapja

Szántó Szabolcs honlapja

5 hozzászólás


  1. 1 Somi

    Klassz lett, köszönjük a tudósítást!

  2. 2 Vaszil

    Köszi a fotókat és az írást. Biztos nagyon jó volt a hangulat.

  3. 3 reveszbicska

    Köszönjük a színvonalas tudósítást és gratulálunk a nyerteseknek
    Magdi és Árpi

  4. 4 T-Boar

    Gratulálok a nyerteseknek és köszi a riportot!

  5. 5 csulak

    Koszonom a tudositast! remelem egyszer en is eljutok egy ijen kesdobaloba!
    Gratulalok a nyerteseknek, gyonyoru munkak valoban!

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.