maç sonuçları

Comet BW – harcos a bozótban

BlackWoOd custom bushcraftkést készíttetett magának, és a tőle megszokott minőségben természetesen dokumentálta és megírta nekünk.

Kesportal: Tartalek03

Van úgy, hogy az embernek egy jó, funkcionális késre van szüksége, ennek megfelelően választ modellt. Néha előfordul, hogy beleszeret egy formába, melyet lehetőségei szerint megpróbál a kívánt funkcióhoz igazítani, akár kompromisszumok árán is. A Comet BW megszületése az utóbbi történetre remek példa.

Kesportal: kep01

A tárgyalt kést Fábián Péter, Ronin készítette, az ősmodellekhez képest pár kisebb módosítással (ez az egyedi készítésű képek legfontosabb előnye). Az általam megismert és megkedvelt forma a Comet FS volt, melyet Firesnake éltárs használ saját bevallása szerint megelégedéssel szintén túra, illetve bushcraft kés szerepkörben.

Kesportal: kep02

A Comet BW még közepes méretű késnek tekinthető a 14 cm hasznos pengehosszával és 288 gramm tömegével. Az öreg tölgyet biztos nem ezzel fogjuk kidönteni és felhasogatni, de a táborépítéshez és tábortűzhöz szükséges műveleteket jó hatékonysággal el tudjuk végezni vele. A közepes méret okán célszerű egy összecsukható fűrésszel kiegészíteni a felszerelést a vastagabb ágak, kisebb rönkök kezelése érdekében.

Kesportal: kep03

A megelőző két, vékonyabb rozsdaálló verzióval ellentétben a Comet BW 5 mm vastag Sleipner hidegmunkaacél nyersanyagból készült. Erről az acélról tudni érdemes, hogy igen szívós, jól ellenáll a kipattogzásnak (ez különösen hasznos tulajdonság, mivel terepen a sérült pengét újra használhatóvá tenni minimum időt rabló feladat, ha vittünk magunkkal egyáltalán szükséges élezőeszközöket és tudjuk, hogyan kezdjünk neki), közel 8%-os krómtartalmának köszönhetően némileg ellenáll a korróziónak is (azért növényi nedveket és zsíros foltokat ne hagyjunk rajta huzamos ideig, mert a pontrozsda nem a barátunk terepen sem). A terepkés szerepkörnek megfelelően 58 HRC keménységig vissza van eresztve a penge, nyerve némi plusz szívósságot csekély mértékű éltartásbeli áldozat árán.

Kesportal: kep04

A kés markolata teljesen hétköznapi kerti diófa, melynek egyszerű oka csupán a megbillent (talán sosem létező) egyensúly helyreállítása az egyébként fizikai tulajdonságaik és esztétikai értékük alapján joggal elterjedt egzotikus fákkal szemben. A kényelmes viselés érdekében a kés kydex tokot kapott vékony bőrrel borítva, illetve a hangulat kedvéért elhelyeztem rajta egy szkíta motívumot ábrázoló rézveretet, melyet még a 2009-es Penge Napok alatt készített Török Bálint rézdomborító kézműves.

Kesportal: kep05

A nem kevés terepen elvégzett munka során, melyeket a késsel összeszokás érdekében (is) végeztem, úgy érzem, sikerült feltérképezni a lehetőségeinek határait. Mint az elvárható, a túrabot, gyújtós aprítás és vékonyabb száraz ágak nem jelentenek különösebb kihívást. A markolat formájának köszönhetően stabilan ül a tenyérben. Sima felülete ellenére egyszer sem sikerült véletlenül eldobni, pedig havas, nedves kézzel is használtam. Valószínűleg a mutatóujj számára kialakított ujjvájatnak jelentős szerepe van ebben, ám nem elhanyagolható a diófa felületének karnaubaviaszos kezelése sem, mely tapad ugyan, de nincs zsíros vagy olajos tapintása. A markolaton kialakított törővégnek köszönhetően szükség esetén véshetünk is a késsel.

Kesportal: kep06

A késsel kapcsolatban az egyik kompromisszum (a méreten túl) a harcias jelleget és igen tetszetős külsőt kölcsönző hamis fokél (mely a Spyderco Native modellen megtalálhatóhoz hasonló kialakítású). Az ütőfával operálást rövidsége miatt igazán nem zavarja, ám ha a kés hegyével kell faragnunk (például a kanál fejének öblét), az esetlegesen támasztékként használt hüvelykujjunknak kellemetlen lesz. Szintén a fokélből eredően a kés hegye gyengébb, tehát véséskor nem árt óvatosnak és legfőképpen figyelmesnek lenni a megmunkálandó anyag tekintetében. A pengehát szépen lekerekített, így a szikravető indítását csak a fokéllel (vagy a vágóéllel) tudjuk elvégezni (feltéve, ha nem használunk más acéldarabot erre a célra).

Kesportal: kep07

A Comet BW méteréből adódóan hosszan tartó, aprólékos farigcsálásra nem túl jó jelölt. Még szerencse, hogy egy magára valamit is adó késbarátnak vagy bushcrafternek biztosan van ilyesmire használható rövidebb, könnyebb eszköze – melyet a „minden alapvetően szükséges felszerelésből legyen nálad tartalék” szabály alapján úgyis magával visz.

Kesportal: kep08

Essen szó picit a Sleipner acél éltartásáról is, ha már említettem, hogy sokat dolgozott a kés. Az első akció a túrabot levágása, kéregtelenítése és a végek formára faragása volt. Tavaly a tavasz-ősz szezont kihúztam összesen 3 darabbal, idén eddig készítenem kellett ugyanennyit – valaki mindig elcsórja, igaz nem is nagyon szoktam eldugni, csak egy fa mögé leszúrom. Biztos tetszik nekik a logóm, amit mindbe belevések. A következő feladat némi száraz gyújtós gyűjtése és felaprítása volt egy kis meleg ital elkészítéséhez (ehhez a fán kívül még szükség volt az ősszel gyűjtött majd kiszárított csipkebogyóra is). Még az eredeti élezéssel kicsit komolyabb munkára is befogtam a kést, melyben a gallyazáson, kéregtelenítésen, méretre vágáson kívül sok vésést is teljesítenie kellett. A végeredmény egy mozgatható pad lett, mely remélhetőleg minimum ebben a szezonban hasznos lesz – ez a fix táborhely előnye, ahol ki lehet próbálni dolgokat.

Kesportal: kep09

Az első élkarbantartás alkalmával nem tapasztaltam sem élkihajlást (kivéve a hegyet, ami az én durvaságom rovására írható és terepen korrigálható volt) sem kipattogzást, ráadásul a jó él visszaállításához elegendő volt némi finom kerámiás fenés a penge tisztításán és olajozásán túl.

Kesportal: kep10

Konklúzióként elmondhatom, hogy az acél terepkésnek több mint megfelelő, így ha a forma kisebb hiányosságaival együtt tudunk élni (márpedig én mindössze ennyi hiányosságot bőven hajlandó vagyok elnézni), akkor egy igen dekoratív, harcias attitűddel megáldott társunk lehet a bozótban – köszönhetően Ronin kiváló munkájának. Elvégre a szőke lányokkal sincs semmi gond, még ha nem is tud mind deriválni.

BlackWoOd

23 hozzászólás


  1. 1 trice

    Jó és hiteles kis írás. Kedvelem, ha a gyakorlatban vannak tesztelve és bemutatva a kések. Örülök, hogy rávilágítottál a kés gyenge pontjaira is (azt hiszem ez minden késben megvan). És szépek a kanalak 🙂 milyen fágól készültek?

  2. 2 trice

    Ja még egy kérdés: a kanál fejének öblét először parázzsal égetted ki vagy végig faragva van?

  3. 3 firesnake

    Blackwood ismét nagyon hangulatos cikket dobtál össze. A kés pedig fantasztikus csak ajánlani tudom mindenkinek.
    Gratula

  4. 4 ronin

    BlackWoOd!

    Köszönjük a (Tőled már megszokott módon) frappáns cikket és a tesztet!

    Ronin

  5. 5 BlackWoOd

    Trice: A görcsös nyelű egy darab akác, a vörösebb pedig egy kidőlt nyárfa darabja. Nincs égetve, ilyen kis öblöt szerintem gyorsabb/egyszerűbb faragni végig. Durva csiszolóvászonnal át vannak picit csiszolva és olívaolajjal picit beitatva + szárazra törölve.

    Ronin, köszi a kést! 🙂

  6. 6 Moti

    De jó kis cikk,köszönet érte! Szeretem a tesztjeid,igazán életszagúak (erdőillatúak),és hangulatos fotókat készítettél hozzá .Az Üstököshöz gratulálok,nagyon szép lett!

  7. 7 Tóthbandi

    Gratulálok! Tetszett a cikk, különösen az ügyes, a részleteket jól mutató képek!

  8. 8 trice

    Tényleg, a kést meg sem dícsértem….nagyon szép és ahogy látom jó is 🙂

  9. 9 trice

    …én nem tudok faragó kés nélkül ilyet faragni, csak ha égetem. Gratulálok, szép munka.

  10. 10 kelapu

    A faragás is meg a leírás is rendben van, ilyenekkel találkozni kész öröm.Köszi!

  11. 11 hegyespenge

    Kellemes kis írás. És jó olvasni, ha valaki tényleg használ is egy ilyen jó kis vasat! 🙂

  12. 12 kamanart

    Jó a cikk, zsír a kés, szépek a képek!
    Bálint domborítása mutatós a tokon! Ezen a rézdarabon én is kopácsoltam egy kicsit, de Török Mester kijavította… 🙂

  13. 13 Golbat

    Jó cikk, jó kés, gratu! 🙂

  14. 14 beny66

    Az írás is tetszik és a kés is nagyon bejön nekem! Gratulálok midkettőhőz.

  15. 15 gandor

    Gratula

  16. 16 Joeni

    Én is gratulálok! 😉
    Nem mellesleg a hangulatos képekért… 😀

  17. 17 lakbal

    jó ez a ronin fiú 😉

  18. 18 csulak

    Szep formaju kes ! es koszonom a hangulatos leirast!

  19. 19 Elnok

    Gyönyörű kés. Nagyon tetszik.

  20. 20 v8rollin

    Gratula a cikkért nagyon jó lett! A kés pedig gyönyörű!

  21. 21 degu

    Add nekem!!! 🙂

  22. 22 fanny

    tetszik a kés , és az írás is!

  23. 23 Norbi

    Szép kés! Hol lehet kapcsolatba lépni a készítővel?

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.