maç sonuçları

Schrade

BlackWoOd barátunk érdekes és értékes anyagot küldött. Aki szeret az eBayen régebbi, már nem gyártott modellekre vagy akár márkákra vadászni, annak különösen tetszeni fog; mindenki más pedig annak legyen tudatában, hogy ilyen összefogott Schrade-körképet még angol nyelven sem könnyű találni, azaz a cikk afféle késtörténeti kordokumentumként is jelentős.

Schrade. E név hallatán a késbarátok számára jó eséllyel beugrik a nagy múltú amerikai késgyártó. A névről talán eszükbe jut egy-két korai multitool, sőt, esetleg az is, hogy bizony ez a gyártó 2004-ben bezárta kapuit és a márka egy kannibalizátor cég kezébe került, amely más, jól ismert márkanevek alatt (pl. Smith & Wesson) Kínában készíttet késeket – korántsem prémium anyagokból. A cég a Taylor Cutlery LLC, melynek neve inkább elriasztja a tájékozottakat.

Kevesebben tudják, hogy a Schrade (az eredeti) óriási gyártókapacitással rendelkezett Ellenville-ben, ennek megfelelően bezárásakor jelentős raktárkészletet hagyott hátra. De miért is válogatnánk egy rég bezárt gyártó modelljei közül? Nem használtak igazán prémium pengeanyagot (1095 szénacél a „Schrade” pengetükör-jelzésű modelleken, 440A variáns rozsdamentes acél a „Schrade+” jelzésű példányokon – exotikusabb pengeanyagot csak kis sorozatban készült késekben alkalmaztak, nagyon ritkán), nem kiemelkedő a kivitelezés minősége (ám decens, átlag körüli – felülről közelítve), s nem is elég tacti-cool (leginkább hagyományos kivitelű késeket, bicskákat készítettek). A válasz (számomra) viszonylag egyszerű…: kíváncsiságból és mert nehézség nélkül hozzájuthatunk több modellhez is, új állapotban, nevetségesen alacsony áron. Szerencsére nem minden késbarát ragaszkodik foggal-körömmel a prémium acélokhoz, vannak, akiknek elég, ha a zsebkésük vágja a zsemlét, szeli a felvágottat és akár egy-egy doboz felbontását is megkönnyítik.

Mostanra összegyűlt pár Schrade zsebkés a szekrénykémben, az ezekkel szerzett tapasztalatokat szeretném megosztani veletek! (Rendhagyó módon a technikai paraméterekre is kitérek, mert a neten fellelhető adatok az egységes, hivatalos gyártói honlap hiányában gyakran pontatlanok, hiányosak.)

Szerelmem korai tárgya a Schrade Blue Avatar (AV7 jelű modell).

Kiváló zsebkés, nagyjából fél évig hordtam, használtam a felmerülő, kést igénylő problémák megoldására. A pengetükrön „Schrade+” beütő található, ebből következően a penge anyaga rozsdamentes acél, 440A. Gyakorlatilag egyformán teljesít, mint a Buck által gyártott és hőkezelt 420HC anyagú pengék. (Apró érdekesség, hogy a Schrade által használt 440A variánsra időnként különböző források 440HC névvel hivatkoznak. Egy biztos: gyakorlati tapasztalatom szerint az acél nagyjából 420HC szintű (éltartás, élezés nehézsége, stb.), de valamivel rozsdaállóbb. Buck 420HC pengéről már kellett pontrozsdát eltávolítanom, Schrade-ről még soha.)
A penge hosszúsága 75mm, vastagsága a pengetőnél 3,2mm, homorú élszalagos kialakítású. A markolat ~107mm hosszú, enyhén lefelé ívelő véggel, öntött alumíniumötvözetből készítve. További erősítést (acél liner) nem tartalmaz, ám a 4mm-es anyagvastagságnak köszönhetően kellően masszív. Az öntött, kék színű TPR gumibetétek miatt kellemesen tapad még enyhén olajos kézzel fogva is.

Tömege mindössze 103 gramm, így viselése nem okoz gondot még könnyebb anyagú nadrágzsebben sem. Az övcsipesz nem átszerelhető, ívelt formája miatt utólag sem igazán megoldható további rögzítési pontok kialakítása. Nagyszerű EDC zsebkés, a nyitófurat kényelmesen használható (formája kb. tükörképe a Byrd kések nyitófuratainak). A hátsózár kialakítása nem teljesen szerencsés, erősebb megterhelés esetén tenyérrel könnyű oldani munka közben, annak ellenére, hogy a markolat végén kialakításra került egy fix támaszték (jellemzően tenyerünk ezt nem tudja, így inkább a záron támaszkodik). Egy alkalommal, brutalizálás közben egyszer sikeresen rácsuktam az ujjamra a pengét, ragtapasznyi sérüléssel megúszva a mutatványt (nem teljesen rendeltetésszerű használat mellett, volt némi feszegetés is).
Egyike azon a modelleknek, melyeket az ekkor már komoly gondokkal küzdő gyár profil-modernizálás keretében bevetett. A 2002-es katalógusban jelent meg először a „Sportline” termékcsoport részeként, közel $70-os listaáron. Létezik fekete bevonatos pengével, fekete gumibetétekkel is, Avatar néven. Csak félig fogazott pengével készült. Jelenleg kb. az eredeti listaár 15%-a alatti összegért beszerezhető Engem leginkább pengeformája fogott meg, mely növendék-aligátorra emlékeztet.

A következő, általam talán a legtöbbet használt darab a Switch-It (SW7S).

Legalább egy éve ez a kés teljesít szolgálatot nálam a ház körül, mindig a nadrágom zsebén üldögél, készen a megpróbáltatásokra. Az övcsipesz kialakítása miatt igazi különlegesség, egy mozdulattal átfordíthatjuk a jobb oldalról balra, vagy vissza. A markolat gerince fölé fordítva zárvédőként szolgál, illetve további tenyértámaszt ad, ha esetleg nem elég széles a markolat a kezünknek. A különböző állásokban az akasztó rögzül, magától nem forog el más pozícióba.
A penge anyaga szintén rozsdamentes acél, véleményem szerint az AV7-tel megegyező 440A. Hosszúsága 87mm, vastagsága a pengetőnél 3mm. Szintén homorú levezető élet alakítottak ki a pengén, emellett félig fogazott is. A fogazás mintázata eltérő az előző AV7-en látottól. A markolat anyaga Zytel, amely alatt nincs acél merevítés, csak az öntés során kialakított belső bordázat merevíti azt. Kézzel erősen megcsavarva néhány foknyit lehet rajta hajlítani, ám tapasztalatom szerint ez a kis hajlékonyság nem befolyásolja a kés használhatóságát, illetve a zár stabilitását sem. A zár egyébként szintén hátsózár kialakítású, viszonylag erős rugóval. A markolat rücskös textúrája és a kialakított ujjvédő nagyobb kézzel is jó fogást biztosít. A markolat hossza 113mm.

Ez a modell az 1999. évi katalógusban jelent meg újdonságként, $50-os listaáron. Gyártották sima pengével is, amely azonban ritkább. Szintén töredékáron beszerezhető. Kiválóan használható zsebkés általános célokra, merevítetlen markolata ellenére masszív, és 78 grammos súlyával méretéhez képest pehelykönnyű. Ha munka közben el kell tennünk, bármelyik kezünkben is maradt, egy ujjmozdulattal könnyedén zsebre vágható anélkül, hogy elvesztése miatt aggódnánk.

Simple Simon (SS1) – az együgyű (nagyjából ezt jelenti a kifejezés magyarul) a kulcstartóról…

Kulcstartóm állandó lakója, egyszerű keretzáras karabinerkés. A penge és a keret rozsdamentes acélból készült, az élvédő-betét (a képen fekete) alumínium. A penge hosszúsága 47mm, vastagága a pengetőnél 2,3mm. A kés teljes hossza 120mm, tömege 26 gramm. A penge vésőélű, Wharncliffe kialakítású. Apró szükségeszköz, nem rendszeres használatra tervezték.

2002-es megjelenésű modell, később (és újabban kínai gyártással) az eredeti (SS1) kialakításon túl több verzió is született. Talán a legszebb a zöld, falevélre emlékeztető alumínium élvédővel megálmodott verzió lett – sajnos jóval gyengébb minőségű gyártással.

Cliphanger Silhouette (CH3S) – újabb egyedi megoldás.

Szokatlan rögzítőmechanizmussal ellátott zsebkés, melyet magam is csak emiatt vásároltam meg. A penge anyaga szintén rozsdamentes acél (440A). Hosszúsága 58mm, vastagsága a pengetőnél mindössze 1,8mm. Pengehátig felköszörült, egyenes élszalagja van, melynek alsó felén fogazást alakítottak ki. A markolat és a nyitóbütyök Zytel, erősen textúrázott a stabilabb fogás érdekében, melyre szükség is van, mivel a markolat csak 75mm hosszú. A markolaton kialakított bemarás jobbkezesek számára ujjtámaszt ad, mely valamelyest segít a stabil fogásban. A zár keresztzáras megoldású, azonban a liner nem ér végig a markolatban, hanem nagyjából a markolat felénél véget ér és egyébként is mindössze 0,6mm vastag.
Nyilvánvalóan nem erős igénybevételre készített darab, inkább amolyan szükségkés a hátizsákra. A pengén elhelyezett műanyag nyitóbütyök ergonómiai szempontból nem szerencsés, elég nehezen működtetető a vastag markolat okán (mélyen ül a gomb, nehéz közel merőleges ujjal oldalra kifordítani a pengét).

Pehelykönnyű konstrukció, teljes tömege az akasztóval és a tartalék műanyag heveder-bújtatóval is mindössze 39 gramm. Először az 1996-os katalógusban szerepelt összesen 4 -féle kialakításban (van nagyobb méretű modell is), részben vagy teljes egészében fogazott pengével. Érdekességképpen megemlítendő még, hogy az 1997-es katalógusban bővítették a családot, megjelent egy még kisebb testvér is sima pengével, valamint letörő hegyű pengekonstrukcióval is elkészítették a félig fogazott verziókat. Listaára $30 volt, szintén töredékáron beszerezhető – leginkább dísznek.

Outback (SG7) – ha csak egy kést vihetünk és az sem lehet túl nagy.

A modell nevének jelentése magyarul és talán a legkifejezőbben: „az Isten háta mögött”. A gyártó katalógusa szerint Ausztrália ritkán lakott illetve lakatlan területei inspirálták a modell születését. Ha hosszabb sétát tervezünk (vagy kerékpárral kirándulnánk), esetleg egész nap az erdőben vagy a mezőn dolgozunk (pl. aratás közben nem ritka, hogy amíg világos van, addig megy a munka) egy hasonló bicska remek alternatívája lehet egy kisebb fixpengés késnek. Más gyártók kínálatában is találunk hasonló, masszív foldereket, ez a kés konstrukciójában leginkább a Gerber Gatorra emlékeztet. A penge anyaga jelen esetben szintén rozsdamentes acél, 440A variáns. A penge 90mm hosszú, enyhén homorú levezetőéllel illetve az él alsó közel felén fogazással. A penge a pengeháton, a pengető közelében mérve 3mm vastag. A zármegoldás ennél a modellnél is a jól bevált hátsózár. A markolat kifejezetten kényelmes TPR gumi borítása alatt – az erős munkakés jellegből adódóan – masszív (1,2mm vastag) acélmerevítés kapott helyet mindkét oldalon , a markolat végén, a zár alatt extra 3mm-rel kiegészítve. A közel 6mm vastag gumiborítás mintázata érdesített, vizes kézzel is biztos fogást biztosít. Kisebb kezűek a markolatot szélesnek és vastagnak fogják találni, ellenben még a Jetinek is kényelmes.

A késen nincs övcsipesz kialakítva, tokban hordásra tervezték (egyszerű, övre fűzhető gyöngyvászon tokja van), illetve a markolat végét összefogó csőszegecs egyben zsinórfuratként is szolgálhat. Teljes tömege tokkal 210 gramm, melyből a kés tömege 182 gramm. Tapasztalatból tudom, hogy a kés tényleg sokat kibír. Tábortűzhöz akár 5 centiméter átmérőjű ágakat is levághatunk vele ütőfa használatával. Csontszáraz fekete bodza szárának átvágása és abból gyújtós készítés az él sérülése nélkül elvégezhető Ha már fekete bodza és tüzet is raktunk, akár kanalat is faraghatunk, mely remek lesz, mikor a feketebodza-bogyóval ízesített meleg „teát” iszogatjuk. (Fontos tudni, hogy a fekete bodza termései ugyan ehetőek, illetve gyógynövényként alkalmazhatók, de a zöld részek és a virágkocsányok valamint a bogyók magjai enyhén mérgezőek (érzékenyebbeknek pl. gyomorgörcsöt okozhat). Magozzuk ki a bogyót, mielőtt beledobnánk a forróvízbe vagy csak morzsoljuk össze és a kész italból merjük ki a bogyókat.)

A modell egyébként az 1994-es katalógusban szerepelt először, másfajta fogazással, illetve sima pengés verzióban eltérő pengeformával valamint fabetétes markolattal. Az 1999-es katalógusban már csak a félig fogazott, letörőhegyű verziót kínálták, illetve csekély mértékben módosított verzióban „Rocky Mountain Elk Foundation” inzerttel a markolatban, bőr tokkal, mint különleges kiadást. Az igazsághoz tartozik, hogy több kínai gyártású Schrade feliratos kés is megfordult a kezeim között, ezek közül eddig kettőt tartottam meg különböző okokból. Nem kell tehát feltétlenül elriadnunk ezektől sem, ám nagyobb az esély, hogy nem azt kapjuk, amire számítottunk.

X-Timer, a belépő szintű EDC zsebkés.

Egyik kedvencem az új gyártású modellek közül. Kezes zsebkés, jó fogású markolattal, sallangmentes kivitelezésben.
A penge hosszúsága 82mm, így hivatalosan közterületen nem viselhető (azért a cigarettásdoboz-teszten átmegy, a penge hossza rövidebb a doboz hosszánál). A penge vastagsága a pengeháton, a pengetőnél mérve 2,9mm. Anyaga ismeretlen rozsdamentes acél. Az alumínium markolatpanelek felülete bordázott, csúszásmentes fogást biztosítva. A stabilitás érdekében mindkét oldalon acél merevítést találunk, az egyik panelen a keresztzárral. A merevítés 1mm vastag rozsdamentes acéllemez. A kés teljes tömege 105 gramm, ami zseben viselve is megfelelően kicsi. Övklipje eltalált ívű és erősségű, sajnos nem átszerelhető, pedig elvben megoldhatták volna (szimmetrikus kialakítása okán). Zsinórfuratot ugyan alakítottak ki a késen, de szélük éles.

A paraméterei alapján nagyjából azt gondolhatnánk, hogy kínai piacos bóvli bicska, ám tapasztalatból tudom, hogy nagyon eltalált darabról van szó. Bírja a nehéz és tartós munkát, akár csontszárat barackfából pipát is faraghatunk a segítségével a kés károsodása nélkül is. Ütőfával repesztés, faragás, némi általános tábor körüli matatás után egyedül a tengelycsavart kellett meghúzni, amelyből kispórolták a menetrögzítőt.

A kellemes, csúszásmentes alumínium paneleknek van némi hátrányuk: tapintásuk hideg valamint hosszú, erős igénybevétel közben nem kizárt, hogy vízhólyag keletkezik a tenyerünkön (szintén tapasztalat). A pipafaragás-hadművelet után ugyan rendbe kellett szedni az élet, de nem pattogott ki, sőt, még csak ki sem hajlott – egyszerűen eltompult. Közepes minőségű késacélok sem teljesítettek volna sokkal jobban ennél, átlagos napi használatra több, mint elég.

Ez az X-Timer verzió létezik még piros markolatpanelekkel (azonos „X-Timer” jelzéssel teljesen eltérő kivitelű modelleket is forgalmaznak).

A végére hagytam egy gyöngyszemet… Schrade Uncle Henry.

A korábban méltán népszerű Uncle Henry hagyományos formájú zsebkés-család (mely nevét Henry Baer egykori cégtulajdonostól örökölte, aki 1946-ban vásárolta meg a Schrade Cutlery Company, beolvasztva már meglévő, közelben működő hasonló profilú vállalkozásaiba, az Imperial Knife Associated Companies részévé vált Schrade Walden Cutlery Corporation néven) feltámasztása kínai kézimunka alapokon.

A hagyományos, agancs markolatos Uncle Henry zsebkéseken kívül készítenek egyedi markolatos verziókat is, jellemzően kék, vörös, pink és sárga türkízből, kiegészítve némi gyöngyházzal, nikkel elválasztókkal. A penge feliratai alapján jelentős mennyiségű kézimunkával készítik, ajándék jellegét kihangsúlyozva kicsi díszdobozban értékesítve. A markolat díszes kialakítása mellett a pengezáró rugókat is díszítik a markolat gerincén. Talán ez a család jelenleg a Schrade legigényesebben kivitelezett produktuma. Számtalan méretben és változó pengetípussal illetve pengeszámmal készítik.

A hagyományos bicskák kedvelőinek ezek a fél-custom Uncle Henry kések szolgálhatnak kellemes meglepetéssel, ugyanis kidolgozásuk felveszi a versenyt a hazai bicskakészítő mesterek nagy tömegben gyártott produktumaival (értelemszerűen az egyedi késekkel nem). Gyűjtemény színesítésre kiváló lehetőség a számtalan (és egyedi) verzió. A bicska használhatóságáról nyilatkozni nem tudok, a leghosszabb pengéje is rövid (ennek a verziónak). A pengék szintén ismeretlen rozsdamentes acélból készültek, az élezés minősége hagy némi kívánnivalót… Mielőtt a vitrinbe helyezzük, a vágóélet egy finomabb kővel nem árt kicsit kezelésbe venni (vagy felpolírozni).

Vállalkozó kedvűek jó, ha tudják, hogy a régi, amerikai gyártású Schrade-ek pengetövén mindig jelezték az „U.S.A.” eredetet. Ha ez hiányzik (tehát csak annyi van a pengén, hogy „Schrade”), akkor kínai gyártású a kiszemelt kés. (Létezett még írországi gyártású termékvonal is, ezeken szerepel az „Ireland” jelzés és az „Imperial Schrade” gyártónév is. Ezek a kések kivitelüket tekintve jellemzően az alsó kategóriát célozták meg.)

A mai kiváló késekkel (pl. Byrd) ár/érték arányban nehéz felvenni a harcot, de talán akad még valaki, aki színesíteni szeretné gyűjteményét, esetleg csak eltérő formájú alternatívákat keres (és nem rettenti el a külföldi beszerzés gondolata), ám bizonyos körülmények (pl. Taylor Cutlery LLC felirat a dobozon) távol tartották a márkától. Remélem, mostanra néhály ilyen késbarát is kedvet kapott a márkához.

Szöveg és kép: BlackWoOd

15 hozzászólás


  1. 1 Alanson

    Néhány oldal egy régebbi Schrade katalógusból: http://indafoto.hu/Alanson/alap_album

  2. 2 Alanson

    Amúgy hiánypótló cikk, köszönet érte. Megjegyzem, a Blue Avatar szerintem könnyfakasztóan ronda, az X-Timer ellenben nagyon elegáns és arányos darab. Mintha nem is ugyanaz a cég gyártotta őket. Úgy tűnik, nem igazán adtak arra, hogy termékskála arculata egyedi legyen.

  3. 3 Switchblade

    Erdekes es alapos cikk, koszonet erte. Kar az eredeti Schrade cegert… Az USA-ban es Kanadaban ma is nepszeruek a regi modellek az „Old Timer” -ek es a gyujtok koreiben.

  4. 4 firesnake

    Talán az egyik legjobb írás amit a portálon olvastam ! Igazából egyik kés sem tetszik, tapiztam is már párat de kár a cégért valóban. Még egyszer gratula 🙂

  5. 5 Golbat

    Színvonalas cikk, érdekes bemutató volt, gratu! 🙂

    Az X-timer tényleg kilkóg kicsit a sorból, de formáról is látszik, hogy tökéletesen megfelelő darab lehet EDC-re. 🙂

  6. 6 trice

    Gratulálok, nagyon jól sikerült cikk. A régi Schrade vadászkések is igen jól sikerült darabok voltak.

  7. 7 Vintorez

    Profi cikk. Soha nem hallottam erről a cégről, de végigolvastam mert a laikusok számára is könnyed és érthető volt. A Blue Avatar és az X-Timer fogott meg igazán. Gratulálok.

  8. 8 BlackWoOd

    Schrade gyűjtői „portál”, rajta tengernyi fotó, katalógusok akár 1926-ig visszamenőleg, az érdemi információ nagy része – szűrten.

    http://www.collectors-of-schrades-r.us/

    X-Timer és a Uncle Henry kés már kínai gyártású, azért lógnak ki a sorból. 🙂
    (Technikailag nem nem ugyanaz a gyártó, csak a felirat.)

    Köszi mindenkinek!

  9. 9 BandiBuilder

    hy

    Ez a zöld markolatú X-Timer nekem nagyon bejön. Alapból a kissebb késeket kedvelem, és mivel volt szerencsém kicsit megtapizni késtalin egy ilyent (vagy pont ezt), mondhatom nagyon tetszik. Nem nagyon lehet már kapni igaz?

    by

  10. 10 Le Goff

    Szuper cikk!Nagyon tetszenek az írásaid, összeszedett, jó minőségű képekkel színesítve!
    Köszönjük, hogy többet megtudhatunk erről a márkáról.

  11. 11 poe

    Jó kis cikk, én korábban nem ismertem ezt a márkát…
    Annyit jeleznék azonban, hogy némelyik késleírásnál az élszlag kifejezés szerintem helytelenül, a leélezés, köszörülés helyett lett használva. 😉

  12. 12 öregindián

    Igényesen megírt cikk, látszik, hogy szereted is ezeket a késeidet. Aztán még hogy pipát is tudsz faragni, az már a csúcs!

  13. 13 tuske698

    Gratulálok a cikkhez nagyon kassz lett

  14. 14 BlackWoOd

    Köszi, Tüske!

    Poe: igazad van, több helyen szakszerűbb lenne a pl. „homorú élezés”-t használni.
    Igyekszem kinőni a hibákat. 🙂

    Öregindián: sajnos barackfa-darabból álltam neki, az első próbatömés után a melegtől egy gyantás vonal mentén elrepedt… Pedig a tölgyből faragott erdei „pipám” kiváltására faragtam volna, ami kezd átégni. :-DD
    (Nem gondolom komolyan a pipázást, csak bushcraft közben használom. Farigcsálással meg jó néha molyolni…)

  15. 15 T-Boar

    Egy ilyen Outbac jöhetne. A cikk klasszul megírt, most már én sem nézek bután, ha szóba kerül a Schrade név. Köszi.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.