Az amatőr késkovácsolás örömei és buktatói

Nemrég jelentkezett Öregindián, és óvatosan megkérdezte, vajon érdekes lehetne-e ez a cikk. – Mi az hogy, pont az ilyen cikk az érdekes! – válaszoltam, és ha elolvassátok, szerintem ti is pont így fogjátok gondolni.

Évtizedeken keresztül dédelgettem a gondolatot, hogy jó volna valamit kovácsolni. Úgy két éve azután az interneten bukkantam rá az amerikai Tim Lively honlapjára. Ez az igazán szimpi fickó elektromos áram felhasználása nélkül kovácsol késeket. Magyarán: semmilyen gépet nem használ, még a faszenet is acél-kova-tapló rendszerrel gyújtja, kizárólag faszenet éget, és csakis kéziszerszámmal dolgozik. Ismerve az usákiaiak pénzközpontú gondolkodását, érthetetlen volt számomra, hogy minden maga kreálta eszközének, még a tűzhely elkészítési módjának a leírását is nemes gesztussal közkinccsé tette. Mérhetetlenül nagyra becsülöm ezért! Az ő nyomdokain, szellemi útmutatásain elindulva vágtam neki a kovács-késkészítésnek. Máig is az általa leírt trükköket, szabályokat követem, mind a kovácsolás, mint pedig a hőkezelés területén. Nem volt előképzettségem, nem ismertem az acél és a tűz kölcsönhatásának törvényszerűségeit. Nem voltak igazi kovács-szerszámaim, eszközeim sem. Első lépésben mosógépből kiszerelt öntöttvas lapokat csavaroztam össze, ezt használtam üllőnek. Meg egy villamossín-darabot. Fogót kombinált fogóból barkácsoltam, szárait vascsövekbe ütöttem, hogy a kezem messzebb legyen a parázstól. Mára szereztem igazi üllőt, fogókat, és sok gyakorlati tapasztalatot gyűjtöttem össze. Az üllőt egy kétszáz literes, homokkal megtöltött műanyag hordóba állítottam. Maga a műhely egy ütött-kopott, mindenes fészerben kapott helyet.

Amit leírok, az nem azt jelenti, hogy így kell kovácsolt kést készíteni, hanem azt, hogy én idáig jutottam el, mindössze internetes információkra hagyatkozva. Időközben rengeteget hibáztam, de ennek ellenére mindenkit bíztatok, hogy aki kedvet érez ehhez a szép tevékenységhez, bátran próbálkozzon az ősi, mondhatnám misztikus tevékenységgel.
Tim Lovely példáját követve elmondom, mit tanultam az elmúl két évben.
T.L. tűzhelye a végtelenségig egyszerű. De működőképes! Én egy csuda tudja, honnan szerzett, kb. 60 cm átmérőjű, öntöttvas víz-nyomócső darabot használtam fel.

Ennek az aljába rögzítettem egy háromnegyedes vascsövet ( a horganyzott cső nem jó, mert hevítéskor egészségre ártalmas gázok válnak ki belőle!!!) A csőbe előzőleg hat milliméter átmérőjű lyukakat fúrtam. Ennek a csőnek a végére illeszkedik egy kimustrált porszívó, amelynek a fúvó-része adja az izzításhoz szükséges oxigént.

A másik vége le van vakolva. A bélelés T.L. útmutatása alapján: fele-fele arányban összekevertem homokot és agyagtalajt. Nem szobrászagyag kell, sima agyagtalaj is megfelel. A „misungba” 10-15 marék fahamut tettem, kenhetővé vizeztem, majd nagyjából 10 cm vastagon felkentem az öntöttvas keretre úgy, hogy a cső kifúvó nyílásai szabadon maradjanak.

Pár napi száradás után jött egy próbatüzelés, és hajrá!

Most csapjunk az anyagra

T.L.-t követve kizárólag faszenet használok. Ez egyszerű, keményfából készült grill-faszén, kedvenc hipermarketemben vásárolom. Egy barátomtól kaptam egy jókora, hangszóróból kiszerelt mágnest. Ez nagyon fontos alkatrész a további műveletekhez. Az acélt ugyanis addig kell izzítani, amíg el nem éri a nem mágnesezhető állapotot, ekkor válik kovácsolhatóvá. Tehát amíg meg nem tanultam a színről felismerni, mikor mehet a kalapács, addig hozzá-hozzá érintgettem az izzó anyagot a mágneshez. Ha már nem kapta magához, jött az ütlegelés. De előbb-utóbb a színeket is megtanulja értelmezni az ember.
Az első kést golyóscsapágy-házból ütöttem. Előzőleg természetesen kilágyítottam, elfűrészeltem, egyenesre kalapáltam. Már az is nehézséget okozott, hogy a golyókat terelő kávát beleverjem az anyagba. De valahogy sikerült. Viszont fogalmam se volt arról, hogy ha késpengét kovácsolunk, akkor előbb meg kell hajlítani az acélszalagot, méghozzá úgy, hogy a készítendő éllel szemben lévő oldal „púposodjon ki”, azaz adja az ívet. Ugyanis amikor verjük az anyagot, az menekül a kalapács elől, érthetőbben: az ív kiegyenesedik. Nos mivel erről semmit se tudtam, lett egy görbe, törökös késem, amit nyomban elneveztem Alinak.

Ezúttal az történt, amit az anyag akart. Viszont a tapasztalat már előbbre vitt a gyakorlatban. Innentől előbb hajlítottam, azután jött a majdani penge kikalapálása. Sohase törekszem előre megtervezett, előrajzolt kés pontos elkészítésére. Kigondolom, milyen funkcióra (vadászat, erdőjárás, EDC, harci, stb) kell a kés, aztán meghatározom az optimális méretet. Ha a párom segédkezik, akkor az alapformát izzítás után vágóval alakítom ki. Ha egyedül vagyok, „sikítóval” (flexszel) nagyolok.

A kovácsmunka során némiképp engedem, hogy az anyag természete is közbeszóljon. Részben megmutathatja, milyenné szeretne „Ő” alakulni.

De csak részben. Mivel máig sem vagyok olyan profi, hogy végleges formát adjak kovácsolással, ezért ha nem tetszik, azaz nem fog meg a kikalapált forma, akkor nem szégyellem köszörűvel módosítani a penge alakját. A kalapáláshoz egyszerű lakatoskalapácsokat használok. Az egyengetés kivételével (amikor az ívben hajlott laprugót izzítás után kiegyenesítem) közepes méretű kalapácsot használok. Egyengetni egy méretes kalapáccsal szoktam. Azután, ha az élnél tartok, a finomabb munkához egy kisebb kalapács is kézbe kerül. A súlyaikat nem ismerem.

Pihentetés, hőkezelés

A sok-sok ütlegeléstől komoly változások keletkeznek az anyag szerkezetében. Ezért normalizálni kell. Ez úgy történik, hogy a végleges formára kialakított pengét nem mágnesezhető állapotig hevítjük, majd a levegőn lehűtjük. De ezt se akárhogy. Irodai fémcsipesszel két helyen összecsíptetem úgy, hogy a csipesz a lehető legkisebb ponton érintkezzen a pengével, majd észak-dél irányba állítva felakasztom egy rúdra. 

Meg kell várni, amíg annyira lehűl, hogy kézzel lehet érinteni, majd vízben lemosni, teljesen lehűteni. T.L. szerint ezt háromszor kell megismételni. Ezután 1-2 órára belerakjuk háztartási ecetsavba úgy, hogy az teljesen ellepje. Magam egy másfél literes petpalackon vágtam ajtót, a kisebb késeket abba fektetem.

A nagyobb darabok ebben nem férnek el, ezért beruháztam vagy 150 forintot egy virágcserép-tartó műanyag tálcába, és ez már méretes daraboknak is kiválóan megfelel.

Az ecetes áztatás alatt csodás dolgok történnek. Lemaródik egy égett zagyos réteg, s ha az ember az acélt lemossa (T.L. minden művelet után szappannal teszi ezt), ezüstös színű pengét kapunk, amely már kezd emlékeztetni egy késre. Én ilyenkor azonnal átcsiszolom durva csiszolóvászonnal (nem érdekes a szemcsefinomság), és gyönyörködöm benne az edzésig.

A hőkezeléstől sem kell félni

Annak ellenére sem, hogy az edzés igen sok figyelmet igényel. De tekintve, hogy engem nem érdekel hány HRC-s lesz a késem, bátran (izé, azért nem kis izgalommal) nekivágok. Miért izgulok? Mert még mindig előfordul, hogy a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is elvetemedik a penge. És nem mindjárt az elején! Szóval az edzésre váró, előélezett pengét, amelynek az élrésze még kb. 1 mm vastagságú, nem mágnesezhető állapotig hevítem, majd nagyon óvatosan beleeresztem egy vödör fáradt olajba. Itt, a Portálon már feljajdult valaki, hogy isten őrizz ilyet használni! De semmi problémát nem tapasztaltam. Sőt, amikor egy barátom sk. készítésű Trackerét megedzettem, olyan szép fekete bevonatot kapott, hogy csuhaj. (Ezt más késeken sajnos a legnagyobb igyekezet ellenére sem nem tudtam még egyszer előidézni.) Az olajban való hűtéskor lassan kell leengedni az izzó acélt. Tilos lapja szerint oldalra huzigálni, lóbálni, legfeljebb egyenesen föl-le szabad mozgatni. Mindezt tudom, sokszor csináltam. Mégis előfordul, hogy meghajlik a penge. Ilyenkor kezdődik elölről: hevítés, visszakalapálás, normalizálás, edzés. Mivel T.L. azt mondja, háromszor illik megedzeni a pengét, ehhez tartom magamat. És rendszerint a harmadikra hajlik meg (ha meghajlik) a penge…
Szerencsére nem ez a jellemző, és miután az edzett pengét homokkal ledörzsölöm, azután beleszurkálom pártucatszor a homokdombba, jön megint egy kis tisztítás. Lemosom, szárazra törlöm, félfényesre smirglizem. Megnézem reszelővel, hogy az kellően csúszkál-e rajta? Ha igen, akkor a penge a keményebb, azaz megedződött. Ezután jön a visszaeresztés. Erre azért van szükség, mert az edzett acél üvegszerűen törékeny, optimális mértékben vissza kell lágyítani. A visszaeresztéshez ágyat készítek a még izzó faszénparázsban. A „fujtató” ilyenkor nem működik! A pengét a hátára fektetve helyezem a parázsba úgy, hogy a hegye ne érintkezzen széndarabbal, kicsit kiálljon a forró közegből. Máskülönben eléghet a pengecsúcs, és kezdhetünk újraformálni. Amint elhelyeztük a munkadarabot, nagyon kell figyelni az acél színét. A pengehát, amelynek inkább rugalmasnak, mint keménynek kell lennie- előbb arany, majd világoskék színt vesz fel. Aztán tovább sötétül, mélyebb kékbe. Ha az arany-szalmasárga szín eléri az élt, akkor kiveszem a kést a parázsból. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy túl gyorsan szalad előre a színváltozás, érdemes homokba dugni a pengét, hogy lelassuljon, és egyenletessé váljon a visszaengedés. T.L. azt javasolja, hogy akinek kedve, anyaga van, melegítsen fel egy bazi vasdarabot, és azt érintse a visszaeresztendő penge különböző részeihez, így szabályozhatóbb a hőkezelés folyamata.
A visszaengedés után megint jön egy reszelős próba. Az élnél végigreszelem, ha túlontúl belekap, akkor lágy lett az anyag, kezdődhet újra az edzés. Ha meg nagyon csúszkálna, akkor bizony folytatnom kell a visszaeresztést. Tim Lovely azt tanácsolja, hogy ha egyazon napon nem tudunk végezni a kovácsolással, akkor a munkadarabot hagyjuk benne a faszénparázsban, és hagyjuk abban lehűlni. Gondolom, ezzel a szemcseszerkezet lenyugtatása a cél.

Kellemetlenségek, buktatók

A fogó kezelése terén sajnos még ügyetlen vagyok. Többször kiesik belőle a munkadarab, ezalatt kihűl, melegíthetem újra. Akárhogy igyekszem, megközelítően sem tudom egyformára kalapálni a penge két oldalát. Ráadásul az egyikbe mindig mélyebb kalapácsnyomokat ütök, mint a másikba. Ez azért bosszantó, mert egy vékony élrész kivételével nem akarom eltüntetni a kovácsolás nyomait, pontosan ezek az elemek adnak a számomra egy romantikus „paleo” érzést, így meg kell alkudnom a minőségi elvárásaim, és a kialakult penge realitásai közötti különbséggel. Gyakran előfordul az is, hogy melegen, felpucolás nélkül még egyenletesnek, szépnek találom a kést. Aztán amikor felnyelezem, látom, hogy bizony itt-ott görbület van a pengeháton. Ha még lehet, valamennyit utánaigazítok szalagcsiszolóval (egyszerű padló-szalagcsiszolóm van, cca 7000 forintért vettem), ha pedig így sem sikerül eltüntetnem az ügyetlenségem nyomait, akkor elkönyvelem, hogy „öreg, még sokat kell gyakorolnod”.

A kovácsolás veszélyes üzem. Nyaranta nem egyszer nekiálltam mezítláb, gumipapucsban, félmeztelenül kovácsolni. Remek égési sebeket lehet így összeszedni. Nem tudom, a profik használnak-e védőszemüveget, védőkesztyűt? Én ritka kivételtől eltekintve nem. Össze is égett már mindkét kezem, no meg vágódott a szemembe acélszilánk. Tehát aki kibírja, hogy beizzad a szeme a védőszemüveg mögött, az inkább tegyen egyet fel! A megégés meg a fájdalomtűrő-képesség függvénye.
Hibázások. Ebből nagyon sok van a tarsolyomban. Csak néhányat: egy finom kis kést kovácsoltam (volna) és amíg hevítettem, valami másba is belekezdtem. Már csak arra figyeltem fel, hogy sistereg, szikrázik a tűzhely, mintha fel akarna robbanni. Úgy elolvadt az acéldarab eleje, mint a vaj! Szóval egyszerre csak egy dologgal foglalkozzunk! Előfordult, hogy a már kihűlt, visszaeresztett pengén észrevettem, hogy biza’ elgörbült egy kicsit. Gondoltam, nem nagy ügy, majd hidegen visszakalapálom. El is törtem derékban. Jó ég! Hány óra munka, kínlódás veszett kárba! Szépen megművelt kézvédőt kezdtem kalapálni, csavargatni, elbíbelődtem vele 1-2 órát. Aztán kirepült a fogóból, máig sem találtam meg a homokban. A tízliteres vödör, amelyben az olajat tartom, háromnegyedéig be van ásva a földbe, egy farakás mellett (!). Jó darabig nem volt baj. Aztán egyszer kicsapott, kifröcskölt a fellángoló olaj, pár pillanat alatt lángba borult minden. Még jó, hogy a műhely talaja homok, és kéznél volt a lapát. Ugyancsak vészhelyzetre ott áll a fészer mellett egy vödör víz is. (Azóta!) Na meg védem a fát Salgó elemekkel.
Amióta a vadászati lehetőségeim lecsökkentek, a kovácsolás vált a fő hobbimmá. Ha elkészültem egy késsel, valami belső késztetést érzek, hogy belekezdjek egy másikba. Barátaim, ismerőseim jóvoltából megfelelő mennyiségű alapanyagot, autó laprugót, spirálrugót „spájzoltam”, így egy jó darabig elszórakozgathatok. Kiemelném: mindez számomra szórakozás, kellemes időtöltés. Tisztában vagyok vele, hogy sohasem érek egy profi, pl. Szasza nyomdokába, ahhoz nem csak igyekezet, hanem egyfajta művészi érzék, kézügyesség is szükséges. Nekem ilyesmit nem adott a sors. Ennek ellenére nagy örömmel tölt el, ha az így-úgy sikeredett késeimet használatba veszem. Ezt a jó érzést kívánom mindazoknak, akik hozzám hasonlóan, akár a tökéletesség igénye nélkül is, de a saját örömükre neki mernek vágni a késkovácsolásnak.

 

Végezetül néhány kovácsolt késem. Az első kép a teljes eddigi termést mutatja.

Kis mindenesek.

A legutóbbi munka: túlélő szett, tábori mindenessel és kiskéssel.

 

Szöveg és kép: Öregindián

73 hozzászólás


 1. 1 Giga

  Gratula, jó cikk, érdekes, tanulságos.
  Én is próbálkozom otthon “kopogtatni”, találtam hozzá egy-két érdekes dolgot, amit ki is fogok próbálni.
  Köszönöm, jó munkát.

  Üdv: a Giga

 2. 2 mek

  Gratulálok, hangulatos kis cikk.
  Tim Lovely videóját én is láttam, azóta szeretném kipróbálni, mire lennék képes. Addig is egy belvárosi lakásban irigykedek. De talán majd ecccer …
  Neked pedig, további sok sikerül darabot kívánok.

 3. 3 BlackWoOd

  Húú, azt a betyár… Nagyon komoly lett ez a cikk!
  Nem semmi elszántság ilyesminek nekilátni a kert végében!

  Én is gratulálok ezekhez a munkákhoz és előre a továbbiakhoz is!

  Üdv: BlackWoOd

 4. 4 mry314

  Grat!

  Nagyon kellemes kis cikk!
  Ha majd egyszer nagy leszek, és kiszabadulok a betondzsungelből, én is “kipróbálom” magam.

  Kívánok még sok-sok kovácsolással eltöltött kellemes órát!

 5. 5 öregindián

  Bizony Lively és nem Lovely. Ez amolyan “lapszusz” azaz elszólás lehet nálam. Annyira megkedveltem a tagbaszakadt, szakállas amcsi kovácsot, hogy lovelyre kanyarodott az írás. Pedig vagy százszor végignéztem már a linkjeit. Panelben kovácsolni sajnos tényleg nem lehet. Én is abban lakom, de szerencsére van telkem, ahol minden dilimet kiélhetem, kezdve a kés,-balta,-suriken dobálástól a nyilazáson keresztül a kovácsolásig.

 6. 6 boxer

  Gratulálok, kiváló cikk, nagyon tetszik ahogy tevékenykedsz és az egész hangulata nagyon szimpatikus! Gyakrabban járhatnál késtalira!

 7. 7 norman

  Gratulálok, nagyon tetszett a cikk.
  Sugárzik valami “természetesség” számomra az egészből…

 8. 8 T-Boar

  Tetszik a cikk! Ez tényleg bátorítja az ember fiát, hogy belevágjon a kovácsolásba.

 9. 9 Joeni

  Gratulálok! Jó kis cikk sikeredett.
  Remélem még sok kést kovácsolsz örömödre…és a miénkre. :D

 10. 10 firesnake

  Gratulálok a cikkhez és az elszántságodhoz :) Nagyon klasszak a munkáid, tetszenek! Sajna panelpatkány lévén nincs lehetőségem ilyesmire pedig….. Na mindegy csak így tovább :)

 11. 11 öregindián

  Urak! Köszönöm a kedves szavakat! Ha közületek egy is nekilát kikalapálni valamit, már megérte leírni a tapasztalataimat.

 12. 12 hegyespenge

  Kedves Öregindián!

  Fogadd legmélyebb tiszteletemet, és őszinte elismerésemet!
  Te olyasmit csinálhatsz, amit mi “megélhetési” késkészítők elveszítettünk.
  Hozzád képest mi olyan versenyúszók vagyunk, akikkel az edző ordibál, mert pár tized másodperccel rosszabbat úsztunk edzésen, mint a legutóbbi versenyen…
  …miközben te egy folyóparton boldogan lubickoló gyerek örömével élvezed a vizet.

 13. 13 öregindián

  Sanyikám! Ez így van. Én játszom, ti dolgoztok. Más összehasonlításban: olyan ez, mint a zenészeknek az örömzene, azaz amikor a saját örömükre játszanak, és nem kell a közönség előtt hajbókolni.És ilyenkor az se baj, ha becsúszik egy fél hang, üsse kő, még egy kortyot a fröccsből, és szép a világ!

 14. 14 Le Goff

  Gratulálok és minden tiszteletem!
  Teljesen átérzem azt az érzést, amikor lángok nyaldossák a kezem miközben az anyagot veszem ki a tűzből, ill. mikor rámpattan a reve.Ha javasolhatok valamit: az üllőt úgy helyezd el ha lehet, hogy körbe tudd járni, ha ez mégse megoldható akkor úgy fordítsd, hogy a hegyes szarva feléd nézzen.
  A fogóból kirepülő vasakkal pedig vigyázz, én is megjártam már vele.
  “Ha a fogó nem fog semmit, a kovács nem tud semmit”
  Említetted, hogy nincs kézügyességed.Szerintem ez hülyeség, csak kitartónak kell lenni.Én is szörnyű dolgokat kovácsoltam az elején, de egyre jobban fejlődtem, minél többet gyakoroltam.
  További jó munkát!

 15. 15 öregindián

  Le Goff! Megírhattad volna, miért legyen szembe velem a szarv, ezt ugyanis nem tudom. Mellesleg azért fantasztikus a homokban lévő üllő, mert eléállok, és arra fordítom, amerre akarom. Ilyen a magyar, szükségből erényt kovácsol.Jó, és illik rám az idézet a fogóval kapcsolatban. Őszintén mondom, én nem tudok semmit, csak csinálom. Te, aki szakmaként tanulod a dolgot, te már tudod, hogy én mit nem tudok. Remélem nem zavaros, amit mondok. Végezetül köszönöm a szavaidat, nagyon jólesnek olyantól, aki profi.

 16. 16 Moti

  Öregindián,a Dunaparton olvasom az írásod,éjjel. Hát nem semmi hangulatot hoztál nekem a sátorba. Köszönöm…

 17. 17 Cogító

  ….köszönöm, az előttem szólók minden elmondtak Öregharcos.

 18. 18 Le Goff

  Ugyan már profi…csak leszek.Ezt én így tanultam.Az anyag merőleges az üllőre és a kalapács nyele pedig párhuzamosan mozog vele, te pedig a hegyes szarv mellett állsz.Remélem érthető.

 19. 19 öregindián

  Jaja, így csinálom én is ösztönösen.

 20. 20 oldali

  Tetszett a cikk!

  Annyi megjegyzésem van, hogy szerintem nem jó háromszor edzeni, egyszer kell.

  Üdv:
  oldali

 21. 21 Kissumo

  Üdv egy nagyszerű kezdő Késkovácsnak!

  A cikk nagyszerű, több ilyen írást kellene publikálni, az amatőrök részéről ( a kezdetekről, a nehézségekről, a buktatókról ), nem beszélve a profikról, akiknek sokkal nagyobb a tapasztalatuk, nem keveset tanulva az ő példáikból is. Én is nagy késrajongó vagyok, bár nincs alkalmam készíteni, mivel betondzsungel lakó vagyok. Szívesen kipróbálnám a késkészítést, akár a kész anyagból való köszörülés útján, akár kovácsolással is. Régen szakközépiskolában készítettem gépi fűrészlapból egy vadászkést, ami a mai napig is megvan, de ez a cikk megmutatta, hogy nem is igazán kell nagy befektetés, hogy az ember a hobbijának éljen, csak egy olyan hely, ahol mindezt meg tudja valósítani.

  Gratulálok és sok sikert a további munkákhoz üdv: Kissumo

 22. 22 petipetya

  Hello Öregindián!

  Éppen elmerengtem ezen a kora őszi napsütésen, hogy több ezer (vagy tízezer) évvel ezelőtt is ugyanígy sütött, amikor mi még sehol sem voltunk – ha mesélni tudna…

  És ekkor megláttam a cikkedet, amely egy időutazás keretében visszarántott a múltba. Szinte láttam magam előtt, ahogy kovácsolod, kalapálod az acélt, láttam a legörbült szádat amikor nem sikerült egy-egy darab, és láttam a visszafogott mosolyt amikor teljesen készen lettél egy-egy késsel. Szerintem minden férfinek kell egy “munka”, melyet szeret és amiben örömét leli – neked a kovácsolás lehet ez. Én még nem találtam meg, de még előttem az élet, majd egyszer eljön ez is.

  Gratulálok ehhez a hobbidhoz, nagyon tetszenek a fotón látható kések, és még sok ilyen remek munkát kívánok neked!

  “Csendes szél” szólt hozzád, alias petipetya.

 23. 23 kelapu

  Kedves Öregindián!

  Fogadd legmélyebb tiszteletemet, és őszinte elismerésemet!
  Az elszántságod ragadott meg, hogy bele mertél fogni ebbe a nehéz mesterségbe.
  A hályogkovácsok is igy csinálták az elején, és amikor sokadszorra se rontották el akkor kezdtek megilyedni, hogy mit is tudnak ők, amit eddig csak próbáltak. Sikereiden felbuzdulva kívánok neked még sok hasonló szép munkát, amit használni is lehet. (Én is foglalkoztam régen hőkezeléssel, nem egyszerű, a kisebb megeresztési munkákat egyszerü villanyrezsón is el lehet végezni, vigyázva hogy szalmasárga szinnél ki kell venni.)
  Üdv kelapu

 24. 24 Le Goff

  A csoportképen közepén lévő késről lehetne további fotókat, adatokat megtudni a fórumban valahol?Az tetszik a legjobban.

 25. 25 pnc

  ” Aztán egyszer kicsapott, kifröcskölt a fellángoló olaj, pár pillanat alatt lángba borult minden. Még jó, hogy a műhely talaja homok, és kéznél volt a lapát. Ugyancsak vészhelyzetre ott áll a fészer mellett egy vödör víz is. (Azóta!)”

  nagyobb hülyeséget nem is csinálhatnál minthogy égő olajra vizet öntesz…

  http://www.indavideo.hu/video/Konyhai_tuz
  ” A víz azonnal felforr és lesüllyed az olaj alá az edény fenekére és forró gőz kirobbantja az égő olajat, ami azonnali hatalmas tüzet eredményez…”

 26. 26 öregindián

  Le Goff: Majd megpróbálom.pnc: hol olvastad, hogy én az olajat le akartam önteni vízzel?A cikkben az állt, hogy égett a fa. Azt is homokkal öntöttem le, az olajat, (csak úgy mellékesen megjegyezve) meg egy fedővel lefojtottam. A víz az esetleges éghető anyagok lángra kapása ellen van.Ami előfordulhat elejtett izzó anyagtól, stb. stb. stb. is Olajat, elektromos tüzet ma már egy óvodás se szándékszik vízzel oltani. Aki főz-süt otthon, békés körülmények között is tapasztalja, hogy már a vizesebb sonka sütésekor is kispriccel a forró olaj. Nagyon sajnálom, hogy mindössze ennyi jött le neked a cikkből.

 27. 27 öregindián

  Kelapu! Köszi a kedves szavakat neked is, másoknak is. Igen, mi is szoktunk rezsón visszaereszteni, nagy előnye, hogy szép lassan melegíti frel és dolgozza meg az anyagot, így könnyebb a szín változást is figyelemmel kísérni.

 28. 28 depetriche

  Kedves Öregindián!
  Távol álljon tölem, hogy kötözködjek az Általad leírtakkal, de azért szeretném megosztani Veled egy beszélgetés részletét. Idén év eleje óta foglalkozom “késkészítéssel” , és mivel a hőkezelés megfogott néhányszor, profihoz fordultam. Ottkerült szóba a háromszor edzett penge. Ismerősöm annyit mondott erre, hogy ez a legenda a Kalevala eposz félrefordításából eredhet. Az eposz fordításában is háromszor edzett pengéről beszélnek. Ezzel szemben a valóság a következő: az első edzés a NORMALIZÁLÁS, amiről Te is írtál a cikkedben. A második edzés a tényleges edzés. A harmadik edzés pedig a megeresztés. Szóval a három itt is és ott is stimmel.
  Egyébként csak gratulálni tudok a cikkedhez! Ja és a szalagcsiszolós ötlet sem kutty!
  Üdv : Zsolt

 29. 29 petipetya

  Tisztelt Öregindián!

  Hogy haladsz amunkával, készültek új kések?
  Remélem megosztod majd velünk a történetét és a fotókat.

  Üdvözlettel: Északiszél (éppen milyen hangulatom van)

 30. 30 öregindián

  Kedves Depetriche! feltehetően igazad van, s igaza van másoknak is, akik azt írják, hogy elég egy edzés. Én az “eszmei mesteremtől” olvastam a háromszori normalizálást, és a háromszori edzést, és az irányelveket szolgai módon követem. Pluszmunkát jelent, de ha egyszer így írta Tim Lively….
  Peripetya Észak-déli szél cimbora! Csináltam kést persze, de szerintem nem képviselnek ezek a darabok komoly minőséget, ezért nem szándékozom feltenni a fotóikat a portálra. Újabb, “forradalmi” tapasztalataim nincsenek, hacsak az nem, hogy a fogóval sikerült úgy összezúznom két ujjamat, hogy csuhaj, de hát ezt bárki meg tudja csinálni, minden útmutatás nélkül is….

 31. 31 Jack

  Öregindián,

  le a kalappal Előtted! Jó volt olvasni a cikket. Ami a munkádat illeti, az utolsó képen – a kép alapján – a két kés kifejezetten kéne. :) Nincs miért szerénykedned szerintem. Én örülnék, ha gyakrabban írnál, akár késenként, még ha nem is sikerült olyan jól szerinted.

 32. 32 Gyuri

  Tisztelgem tudása elött, én végzettségem szerint is kovács vagyok, de ebből a cikkből mindenképpen csak tanulni lehet :) Ha nem bánja meg próbálkoznék én is egy hasonló kés készítésével:)

 33. 33 Mirkó

  Tisztelt Öregindián!

  Le a kalappal! Csak tisztelni lehet egy ilyen őszinte cikket. Egy Profi is kezdőként kezdte. Tehát csak így tovább. De ha megengeded, had adjak egy két tanácsot.
  - A Lakatos kalapács nem való kovács kezébe. Csak ajánlani tudom neked, nézz meg egy kovács kalapácsot és készits saját kezüleg eggyet. Könnyebb mint gondolnád. Vagyis egy ujjabb kihívás ami megéri. Az előnyeit azon nyomban észre veszed ha meglátod a kalapács formáját.
  - A hőkezelés meg pedig egy saját tudomány. Hogy mégis milyen minőséget szeretnél elérni az természetesen tőled függ és te döntöd el. De mégis egy tanácsot. Ha tudod milyen anyag van a kezedben, nézz utána (pl. az interneten) hogy milyen feltételek alatt kezelhető. Csapágyfémek, rugófémek, stb. igenis nagyon tudnak külömbözni. Pontosan le van írva, hányszor és hány fokra melegitsük a fémet hogy elérjük a kért minőséget. Ha el hiszed ha nem, nem minden fémet szükséges olajba dobni. Ha kezedbe kerül mondjuk egy c45 (csak példaként), azt vízbe is dobhatjuk.
  - A fém fárad ha gyakran izzik és lehűl. Hamar elveszti a fém kivánt tulajdonságait. Tehát a fémet lehetőleg keveset tartjuk tűzben s helyette jó nagyokat, sokat és gyorsan ütögetjük.

 34. 34 öregindián

  Kedves Mirkó! Köszönöm a szakmai tanácsokat.Igyekszem ezeket saját felhasználásomra adaptálni.

 35. 35 Czenki Gyula

  Sziasztok !
  Szerintem nagyon jó lett ez a beszámoló és ha tehetem én is kipróbálom .
  De tudtok valamilyen megoldást arra ha nem akarok zajos porszívót használni izzításhoz ?

 36. 36 Derwmaci

  Azt szeretném kérdezni hogy én is csinálnék egy ilyen tűzhelyet ami a cikkben szerepel. a kérdésem az lenne hogy egy egyszerű konyhai fémtál is jó hozzá, vagy valami keményebb dolog kell?

 37. 37 Somi

  Sziasztok!

  Ha eddig nem tettétek volna, akkor javasolom, hogy a kérdéseket a fórumban tegyétek fel.

  Üdv.
  Somi

 38. 38 Kovboy

  Kedves oregindián!
  Gratulálok! Nagyon sok miondent lehet tanulni a leírtakból.
  Most végeztem el a díszmukovács iskolát és szeretnék késeket készíteni hobbi szinten mert már megvan minden ami hozzá kell.
  És ami itt le van írva az mind nagyon jól jon nekem!
  Sok sikert a továbbiakban!

 39. 39 másiköregindián

  elnézést, de esküszöm ugyanezt a nevet adtam magamnak néhány évvel ezelőtt. De nem veszünk ezen össze, mert nem használom csak most eszembe jutott. A cikket olvasva jutott eszembe, hogy hátha adsz órákat…, én most akarom megtanulni ezt az őrületesen szép dolgot. Szívesen megfizetem a fáradságodat. Persze fontos lenne nekem, hogy nem valahol az ország északkeleti részén laksz. Legjobb lenne Veszprém megye, na ez csak vicc volt, mert én ott lakom. Üdvözletem Péter

 40. 40 Apa

  Sziasztok. Bocs hogy itt zaklatlak benneteket ezzel,de meg tudná mondani valaki száűmomra hogy mit használ Tim LIvely fújtatáshoz?Mert az Istennek nem jövök rá.Válaszotokat előrre is köszönöm.

 41. 41 finucci

  Forge blower: http://www.iforgeiron.com/uploads/500/Blower12.JPG

  Magyarul fújtató, van is egy most a jófogáson: http://www.jofogas.hu/bacs_kiskun/Kovacstuz_fujtato_elado_1781826.htm , ez igaz elektromos, T.L. pedig kézi hajtásút használ.

 42. 42 apa

  Köszönöm szépen

 43. 43 weidepeti

  Jó cikk lett!! :)
  Már nagyon sokszor elolvastam és kb egy hét alatt sikerült megcsinálni nekem is egy ehhez hasonló műhelyt..:)
  Ma volt az első kovácsolás és mindjárt az elején feltűnt több nagy probléma…
  3 kg Spar os szenet kb egy óra alatt elégettem :S Hiába vizeztem nem lassította sokkal jobban..
  És hát ugye a hőmérséklet is kicsi volt..Nem is beszélve az apró pici parazsakról…:S
  Mindezek ellenére nagyon élveztem és folytatni fogom :)
  Csak egy kérdés…Hol tudok szenet venni?

 44. 44 fanny

  Kitűnő , tanulságos írás!köszönöm szépen. játszottam a gondolattal én is , de most lett bátorságom is hozzá! én is a magam őrömére dolgozok , és elajándékozom őket. nekem nincs is saját gyártmányú. talán most majd lesz!

 45. 45 Dezső

  Nagyon örülök hogy megtalálhattam az oldalt, és tanulhatok belőle.! Én is elszeretném sajátítani a kovácsolás alapjait.

 46. 46 csulak

  Jo cikk volt, elvezettel olvastam, gratulalok es tovabbi szep munkakhoz jo egeszseget kivanok!

 47. 47 manettino

  Sziasztok. Jó az oldal nagyon. Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha egy káposztagyalut szeretnék készíteni otthon, milyen pengét kellene/lehetne belerakni? Edzeni nem tudnám, olyan megoldás kellene, ami edzés nélkül megoldható házi körülmények között. Előre is köszi szépen.

 48. 48 Wlad

  Egyedüli opció a gépi fűrészlap (gatterlap) Megfelelően vékony káposztagyalu pengéhez, és kellően éltartó is lesz.
  Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy “szénacél” , így foltosodni, rozsdásodni fog, és minimális “ízt” kölcsönöz a végterméknek….. Így kis odafigyelést igényel….

 49. 49 Soós Zoltán

  Tisztelt Öregindián!

  Nagyon tetszett a cikk! Már többször olvastam és remélem idén tavasszal el tudom kezdeni az ismerkedést a házi kovácsolással.

  Jó egészséget, hosszú életet és sok örömteli kés kívánok!

  üdvözlettel: Soós Zoltán

 50. 50 Megyer3

  Nagyon tetszik a cikk! Őszinte, lényegretörő. Azért jó, mert ötleteket ad, hogyan-, miből lehet otthon, minimális ráfordítással a felszereléseket elkészíteni. Kezdőknek nagyon biztató!

 51. 51 zenaldiak

  Nagyo tetszett a riport.
  Szep, egyszeru munkak, igazi vadasziaz(en is az vagyok:)) ami a tapasztalatokat illeti, ugyan abban a gatyaban jarok en is.Nagyon jo elmeny volt elolvasni a cikket.
  Sok szep pillanatokat kivanok a munkad soran!Ime egy par kesem.https://www.facebook.com/media/set/?set=a.460776350646270.105586.100001417274292&type=3

  Sok egeszseget kivanok.

  Balog Gyula.

 52. 52 Richard

  Nagyon tetszik a cikk, régóta kerestem hasonló jellegű írást. Egy nyélkészítéssel, a kés nyelezésével kapcsolatos cikk nem fog születni esetleg, mert az is sok embert érdekelne szerintem (engem a legjobban :D )

 53. 53 Zeleszkó Ferenc

  Üdv.

  Tetszett a cikk. Szeretem a minalista dolgokat pláne ha működnek mint ahogy ez is. Az meg plusz pont hogy ez egy olyan hobbi aminek komoly gyökerei vannak és adott esetben még hasznosak is. Esetleg a fejlesztés támogatása érdekében más elnagyolt elképzelését is megvalósítaná? Persze a támogatás tőlem indulna….:-)

 54. 54 andor

  igy tovabb minden elismeresem:) en most szeretnek belekezdeni koszonom az informaciot:)

 55. 55 SzFeri

  Nagyon szuper, építő jellegő volt ez a cikk. Egészen kedvet kaptam hozzá, bár és az utánfutóm egyedi laprugóját szeretném legyártani. Sikerülhet?

 56. 56 cialis

  Hi there!

 57. 57 Károly

  Sziasztok!

  nagyon jó a cikk. érdeklödnék alapanyagot hol lehet beszerezni ? milyen alapanyagból leht jó minéségü késeket késziteni?

  Válaszokat elöre is köszönöm!

 58. 58 cialis_sublingual

  Sorry but,

 59. 59 Flippy

  Érdeklődve olvastam a cikket!
  Elég meleg a tűzhely, ahhoz hogy 4×4 milis vasrudat úgy felmelegítsen, hogy meg lehessen csavarni, majd szép ívben formára hajlítani???

  Köszönöm a választ!

 60. 60 Horváth arnold

  Ha nekiállok othon kovács tűzhelyet csinálni akkor ha kardot szeretnék csinálni akkor nagyobbat kell csinálni megtetszet amit írt kipróbálnám :)

 61. 61 cheapcialisgenericcialis247.com

  Welcome!

 62. 62 Gabi673

  Végre egy oldal ahol a laikus is érthető módon jut fontos információkhoz a kovácsolásról, szeretnék kérdezni egyet, mi az a folyadék amibe a damszkolt acél pengét belemártják, hogy látszódjanak a rétegek? választ előre is köszönöm.
  Az oldal nagyon tetszik sok sikert és fájdalom mentes kovácsolást kivánok, Üdv: Gábor.

 63. 63 sktdavid

  Szia!Megkérdezhetném hány kilós az üllőd?Kipróbáltam amit írtál és tényleg nagyon jó!Köszi a sok segítséget amit itt írtál!A kérdésemre meg várnám a választ! :)

 64. 64 Sasha lipcshey

  Nemaz a fontos hogy hogyan csinalod hanem a sajat hozaertesed szerint te jol tudod a kovacsolas tehnologiajat es masnak is utba igazitast tudol adni!!!?

 65. 65 Tamás

  Szerintem elég csúnyák de izlések és pofonok. Lényeg hogy örömét lelje benne.

 66. 66 Vén-tengerész

  Kedves Öregindián!

  Én magam lovasszekerezem, életemben most először, mert hogy sikerült szereznem egy régi vasveretes lovas szekeret. Sosem láttam gurulni, így elneveztem Döcögő Göncölnek, mert teljesen darabjaira hullott, a fa részei elkorhadtak, a kovácsolt vas részeken több milliméteres rozsda. Csak jelek utalnak arra, hogy a szekér hajdanán gyönyörű volt…… A kovács több mint félmilliót kért…..

  Köszönöm a cikket, benne a bátorítást és a tanítást. Most már magam is képes leszek megcsinálni a kovácsolási munkákat.

 67. 67 Sandor

  Kedves Öregindián!

  Sokszor olvastam a cikket és mindig vissza is térek rá mielőtt elkezdtek egy újabb kést készíteni. A cikk lényegre törő valamint kellően inspiráló talán azoknak az embereknek is akik nem annyira érdekeltek ebben a szakmában / hobbiban. Számomra nagyon sok hasznos információ volt a leírásban természetesen más és más oldalakról is hozzátettem de az masszív alapot ez adta meg. Nos szeretném megköszönni, hogy elkészült és elérhető lett ez a munka. Valamint pár elkészült darab nagyon szimpatikus számomra és szeretném megkérdezni, hogy esetleg van e lehetőség vásárolni is?

  Üdvözlettel, Sandor!

 68. 68 Zsotti

  Gratulálok
  Nagyon érdekes cikk és már sokadjára olvasom ujra, ja és kösszi mert miattad kezdtem el kovácsolni

 69. 69 Erdei Barna

  Gratulálok! szépek a kések és jó a cikk! Ne legyél kishitű , bármit megtudsz csinálni csak nagyon rá kell állni!

 70. 70 Kovács Géza

  Kedves Öregindián!

  Bizonyára mindenki érti a lenti két mondatot, csak én nem. Így elnézést kérek ha buta kérdések lennének, de abszolút laikusként, lenne pár kérdésem.

  “Viszont fogalmam se volt arról, hogy ha késpengét kovácsolunk, akkor előbb meg kell hajlítani az acélszalagot, méghozzá úgy, hogy a készítendő éllel szemben lévő oldal „púposodjon ki”, azaz adja az ívet. Ugyanis amikor verjük az anyagot, az menekül a kalapács elől, érthetőbben: az ív kiegyenesedik. ”

  1. Meghajlítás alatt azt érted, hogy kettéhajtod az acélszalagot, és kovácshegesztéssel eggyé kovácsolod?
  2. Gondolom, hosszában hajlítod meg az acélszalagot, ha hosszában görbül.
  3. Mi az értelme a hajlításnak, hogy ha ennek az lesz az eredménye, hogy elgörbül a penge?
  4. De ha már mindenképp meg kell hajlítani, a meghajtás éléből mi lesz: a kés éle, vagy a foka?
  5. Ennek a meghajtásnak az lenne a szerepe, mint a damaszkolásnak?

  Válaszod előre is köszönöm: kovi

 71. 71 LaciCHX

  Gabi673
  ->vas(III)-klorid= pár vasszöget egy lefedett üveg sósavba dobsz és hagyod feloldódni, kezdetben zöld lesz, ha megbarnul akkor lesz kész, de ne felejtsd el mosószódával vagy szódabikarnóna oldattal lemosni a pengéd, mert ha egy kicsi is marad rajta semlegesítetlenül hamar rozsda lesz a vége!

 72. 72 LaciCHX

  Az arcvédőpajzsba nem izzad be a szemed, a szívás akkor van ha kicsit bekoszolódik (tényleg rossz kinézni rajta), te meg sietsz mert nem akarod hogy kihűljön a vas (bénázol hogy tuti ne essen le a fejedről, de flexxeléshez köszörüléshez mindig használom, akkor nincs gáz és védett is már meg). A gumipapucsos, rövidnadrágos módi nálam akkor ért véget amikor folyékony alumínium fröccsent a pólómra és a rövidnadrágomra (a pólóról lepergett, a rövidnadrágon meg megállt és átesett rajta, égési sérülés nem történt ekkor).
  A marhabőr kesztyű rajtam van amikor csak lehet volt hogy siettem a vas miatt és a kb 500°C-os vasrudat reflexből megfogtam vele (2-3 napig éreztem de nem volt nagyobb gáz).

 73. 73 Jaskó Tamás

  25 evesen most jutottam el oda hogy egy faluba lesz sajat haza. Egy jo nagy muhellyel. Kes keszitessel es felujitassal foglalkozom egy ideje. De a kovacsolas vonz talan a legjobban de annyira felek is tole. Nagyon szepen koszonom ezt az irast batran fogok belevagni :) tovabba szepek a munkai. ( bocsanat az ekezetek miatt telefonrol irtam )

Hozzászólok