maç sonuçları

Késkiállítás és -vásár a Lurdyban

Nincs mese: mára már hagyomány, hogy ha szeptember, akkor késkiállítás és -vásár a Lurdy-házban. A kiállítók között pedig – éljen! – évről évre több a Késportálos készítő.

Az idei már a hatodik alkalom – az első még a Stadion szállóban volt, emlékeztek? (És jé, tényleg ilyen rég lett volna?) Szeptember 19-én és 20-án, szombaton és vasárnap ezúttal is magyar és külföldi késművesek munkáit tekinthetjük meg, beszélgethetünk a mesterekkel, és akár vásárolhatunk is. Utóbbit illetően egy jó tanács: vagy semmi pénzt ne vigyetek magatokkal, és akkor tiszta lelkiismerettel és tekintettel tudtok mozogni az asztalok között; vagy nagyon sok pénzt vigyetek, és akkor ott lesz nektek Amerika… A köztes megoldás azonban nem célravezető, sőt, kifejezetten frusztráló tud lenni.

A kiállítók között az idei rendezvényen már harmadik alkalommal büszkélkedhetünk a „mi csapatunkba” tartozó készítőkkel. Két éve még csak ketten (Fazekas „laikus” Gábor és Császi „Kilden” Zoltán), tavaly már hárman (Nagy „Le Goff” Csaba is csatlakozott hozzájuk) állítottak ki.  Idén is ugyanők, de Porpáczy „Zsolt” Zsolttal kiegészülve, azaz immár négyen fogják műveiket részben a Késportál égisze alatt közszemlére tenni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy időközben Szántó „Szasza” Szabolcs is közösségünk aktív tagjává vált, elmondhatjuk, hogy lehet, hogy az oroszok már a spájzban vannak, de mi is minimum betettük a lábunkat a magyar késműves társadalom spájza ajtajának a résébe. (Bocsánat…)

A kiállítás mindkét napon délelőtt tíztől van nyitva. Cím: Lurdy-Ház, Könyves Kálmán körút 12-14.

A kiállítás helyszíne térképen

4 hozzászólás


  1. 1 finucci

    A plakáton a középső késről mit lehet tudni? Ki, mikor, hol, mennyiért, miből… ? 🙂

  2. 2 edrose

    finucci barátom, ifjabb Fazekas József információi szerint a három kés:
    1. Stefan Gobec
    2. Alfred Mader
    3. Gary Headrick
    A folytatást már rád bízom… 😉

  3. 3 finucci

    Köszönöm! Megyek, izzítom a guglit… 😀

  4. 4 firpojoni

    Bár lett volna több időm, nem csak húsz perc … vagy tartott volna nyitva a kiállítás éjfélig 🙂 (szegény mestereknek gondolom ez is bőven elég volt). Bár így röviden, azt kell mondjam, szerencsére (?) nem sok kés bizsergette meg a zsebemet. Tetszett a Lasky-féle áttört fémnyelű zsebkés, igaz magamtól nem jöttem rá a zár nyitására (én marha…), sajnos nem volt rá annyi pénzem, mint amennyibe került. Azt már Kilden topicjába is beírtam, hogy nekem ő az abszolút No1, nagyon tetszettek a kései, be is szereztem egy „kis rettentőt” (nem tudom mi a „hivatalos” neve, tapétavágó-pengés kis kés). Ezen kívül még két kés volt ami megmozgatta a fantáziámat, de azokat végül futni hagytam. Persze húsz perc alatt aligha lehet reális képet alkotni egy kiállításról, remélem lesznek sokan, akik bővebben írnak róla.
    Sokáig (a húsz percből …) töprengtem, hogy érdemes-e majd egy kés árát kiadni a hiányzó „Késműves”-ekért, de végül is úgy döntöttem igen. Bár a lap által képviselt művészi-késkészítés vonal nem annyira a kedvencem, bevallom én inkább a használható, egyszerű „munka”késeket szeretem (talán ezért is lettem Kilden-rajongó?), kellemes olvasmány lesz a zord téli hónapokra, s végül is a kihagyott 11 számban van annyi infó mint egy késes könyvben.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.