maç sonuçları

Monkey’s fist – majomököl a markolatzsinóron

Rtibi nyaralása közben és unalmában elkezdett majomöklöt kötögetni. Aztán – ugyanezen kényszerítő körülmények szörnyű nyomására – eszébe jutott, hogy mindezt pár sorban meg is írja. Mivel azonban a fényképezéssel hadilábon áll, én pedig lehetőség szerint saját képanyaggal szeretek dolgoz(tat)ni, megkértem Joenit – aki ráadásul a zsinórokkal is mesterien bánik –, hogy kötözné és fotózná már végig a folyamatot. Mindkettőjüknek köszönet.

A majomököl egy érdekes csomótípus, amely annak köszönheti nevét, hogy úgy néz ki, mint egy kis ökölbe szorított majommancs. A lényege, hogy egy darab kötélből egy gömbszerű képződményt kötünk. Eredete a hajózásra vezethető vissza, amikor is kezdetleges horgonyokra, dobókötelekre és mélységmérőkre kötözték. Fő feladata, hogy a kötélvégen súlyként szolgáljon. Ennek érdekében az „ökölbe” magként gyakran valamilyen nehezéket is helyeznek, ami lehet kő, fa- vagy csapágygolyó, illetve akármilyen más, súlyosabb tárgy. Előnye továbbá, hogy a kötél gyakorlatilag teljesen körbeöleli a nehezéket, így az nem szabadulhat ki. Az ököl méretét mindig a megválasztott nehezék mérete és a kötél vastagsága határozza meg. A majomököl kézi változatát matrózok és más tengeri medvék előszeretettel hurcolták magukkal a kikötők melletti szórakozóhelyekre is, méghozzá egy-egy vitás helyzet diplomatikus elrendezéséhez. Innen pedig természetesen tovább is terjedt, és városi bandák körében a mindennapi tárgyból fegyverré vált. De nem csak hajósok és városi vagányok láttak lehetőségeket a majomökölben. Alpinisták is használták, mint kezdetleges éket, az összekötözött csomót repedésekbe préselték és így rögzítették köteleiket. Ez a fajta biztosítás persze nem épp a legbiztonságosabb, de vészhelyzetben, ha a kötélvégen kívül más eszközünk már nincs, igencsak hasznos lehet. Majomököllel találkozhatunk továbbá iratnehezék, mandzsettagomb, hekilabda és önvédelmi eszköz képében is.

Késkedvelő körökben főleg a markolatzsinór végére kötve van jelentősége. Egy kés látványát egy szépen megkötött csomó dekoratív elemként még jobban tudja fokozni. Azoknál a késeknél pedig, melyeknek túl rövid a markolata ahhoz, hogy sújtásnál a markolat hátsó harmadára biztonságosan ráfogjunk, kifejezetten előnyös, ha a markolatzsinór ilyen módon van megkurtítva. A kis gömb sokkal biztonságosabb fogást eredményez.

Elkészítése nem igényel nagy szaktudást vagy különösebb segédeszközöket. Csupán csak 2-3 méter hosszú megfelelő kötélre, illetve zsinórra és – ez opcionális – egy megfelelő nehezékre az ököl közepébe. Erre legjobb egy csapágy- vagy egy üveggolyó, mert ezek egyenletes felülete és szabályos alakja megkönnyíti a munkát.
1. A zsinór egyik végét a nyitott tenyerünkbe helyezzük.

2. A mutató, középső, gyűrűs és kis ujjunk köré három hurkot tekerünk. Egy negyedik hurkot csak a gyűrűs és kis ujjunk köré teszünk.

3. Hátulról előre a három hurok derekát –középső és gyűrűs ujjaink között- tekerjük körbe három másik hurokkal.

4. Majd a három nagy függőleges hurok testünk felőli oldalát tekerjük körbe egy hurokkal, így már készen is vagyunk az ököl 2-2 oldalával.

5. A vízszintesen körbetekert hurkokat, belülről – a nagy, függőleges hurkokon belül – tekerjük körbe alulról felfelé három másik hurokkal. Így kész lesz az összes oldala az ökölnek.

6. A szorosra húzást kintről befelé haladva kezdjük meg, így tejesen szorosra húzhatjuk a csomót.

Ha súlyt is akarunk helyezni az ököl közepébe, akkor a nehezéket már az első lépés pillanatában a kezünkbe kell fogni, és így köré tekerni a zsinórt. Nehezéket használva, nem fog olyan könnyen eldeformálódni az alakzat, viszont kicsit nehezebb lesz megkötni.

Kellemes gubancolást és sok türelmet kívánok az alkalmazni vágyóknak!

 

Forrás:

Sea Magazine, September 2004
http://www.animatedknots.com
http://www.realknots.com

 

Szöveg: Rtibi

Kép: Joeni

15 hozzászólás


  1. 1 f_zsolt_01

    Köszi a cikket! Este már ki is fogom próbálni. 🙂

  2. 2 Szasza

    Üdv!
    Ha kell valakinek olyan görgő mint amilyen a képen van,tudok adni.
    Kipróbálom én is,milyet tudok csinálni.Nagyon szépen ilusztráltad a cikket.
    Bemutathatnál még egy két kötést,hogy hogyan kell megcsinálni.
    Szasza

  3. 3 Soma Bear

    Köszi a cikket! Ezzel el fogok piszmogni egy darabig, de kipróbálom!

  4. 4 gillette

    épp jókor jött a cikk,ezzel bajlódtam pont,köce 😀

  5. 5 AMA

    Köszönöm szépen. Egy két karikás ostor kikerült a kezemből. De az csak 8,6,4-es gömbfonatolásról szól. Ez viszont „okos” lezárása a zsinór végének. Megpróbálom bőrszíjból is elkészíteni.

  6. 6 Somi

    Nagyon jól instruált és jól érthető. Gratulálok!

    Kár, hogy fél éve még nem volt ez a cikk, így az első ilyen csomómmal sokat szenvedtem.

  7. 7 Levi

    halihó!
    hogy is kell ezt meghúzni összeszoritani???

  8. 8 Jano

    Hú de eres a kezed. Tényleg nagyon jól illusztrált és érthető. Jah és a hüvelykujjadról elfelejtetted levágni a körmöt. XD

  9. 9 fincsi

    AMA: Igazán küldhetnél majd róla képet… Megnézném, milyen lesz bőrből!

  10. 10 abacs

    megjegyzem, a hegymaszok a mai napig is hasznaljak. puhabb sziklaba (tipikusan homokko) nem ajanlott fem biztositoeszkozt rakni – itt jon a kepbe tobbek kozott a majomokol.

  11. 11 Flagellator

    A képen látható nehezék bármely csapágyboltban beszerezhető, bár tudom, ezzel az infóval eléggé elkéstem 😀

  12. 12 Flagellator

    Kutyajátékok is készülnek ezzel a csomózással, akár önvédelmi célokra is használhatók, mert baromi nehezek és kőkemények. Hát még csapágygolyóval… }:)

  13. 13 R. Tamás

    Kipróbáltam, tényleg vicces kis vacak. Bár mivel más nem volt otthon és fölöslegessé vált egy USB kábel ezért azzal próbáltam ki. XD

  14. 14 Müller Inke

    Majom csomó

  15. 15 szabó gyula

    anyám !! amíg rájöttem,de most már megy, nem rossz, a haverok is görcsölnek vele.

  1. 1 Bútorgomb készítés 2.0 | Renovatúra Műhely

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.