maç sonuçları

Buck Vantage Avid

BlackWoOd ugyan próbálta ezt a jól sikerült kis tesztet a Fórumban elrejteni, de szerencsére résen voltam… A Vantage a Buck viszonylag új foldere, s a márka jó szokása szerint rögtön több minőségi változatban is kapható: a Select 420HC/műanyag, a tesztalany Avid 13C26/stabilizált-rétegelt fa, a Pro pedig S30V/G10 acél/markolat párosítást kínál, nagyjából 22-32-47 dollárért (internetes árak) – ráadásul mindhárom amerikai gyártású.

Mai soros tesztalanyunk: Buck Vantage Avid! Nemrég hozta a zöld emberke (nem ufó, csak a postás), rögtön jött is velem sétálni a táborhelyre. Technikai részletekre nem térnék ki, szerintem akit érdekel, úgyis kívülről tudja (s ha nem, a gugli 1 perc alatt szintre hoz).

Sokkal lényegesebb a kézbevétel utáni tapasztalat.
Tetszetős kis kést kaptam, a szürke „Charcoal Dymondwood” panelek nagyon szépek. Kicsit elvesz az élményből, hogy az erős szintetikus kezelés hatására a látványon kívül semmi sem maradt a faérzetből. (A Dymondwood rétegelt fa és epoxigyanta nagy nyomáson történő préselésével készül, a szerk.)
Se az illata nem stimmel, se a tapintása (kb. annyira faérzetű, mint a Pepsi Light szürke palackja).

Az általános összerakottság (a széria jelleget figyelembe véve ) kb. erős közepes.
Az apróbb hibákon kívül – pl. a Buck Anvil pajzs (az anvil angolul üllőt jelent) síkban ferdén van beragasztva – van egy komolyabb kivitelezési fogyatékossága: a merevítőlemezek belső (a penge felé néző) éle nincs eldolgozva, éles.
Használat közben ez természetesen nem jelentene bosszúságot, viszont (az amúgy túl rövid) flipper miatt mutatóujjunkkal gyakran fogunk ezen a felületen kellemetlen pillanatokat átélni. A körmön/ujjbegyen garantáltak a párhuzamos vonalak. (Ez mindenképpen kis utómunkát fog igényelni.)
Sajnos a flipper rövidségével nem lehet mit kezdeni, max. beutalni a tervezőt egy röpke látogatásra mondjuk Tim Galyean (Kershaw – JYD) vagy Kit Carson (CRKT – M16) műhelyébe. Buckéknak a flipper még nem megy rendesen.
Kb. ennyit tudnék felróni a kés számlájára a kézbevétel után. Mivel korábban felmerült némi zárprobléma, íme egy kép a gyári állapotról (az anyagvastagság 1,25mm):

Mivel hétvégén kaptam, ezért egyelőre csak a kanálteszt tapasztalatairól tudok beszámolni (jövő héten ez lesz a szolgálatos EDC folder).
A felhasznált anyag tippem szerint kőris, kb. 4-5 hónapja száradt kinn az erdőben (egy vastagabb ág közepét használtam fel). A kugli félbehasítását most nem ezzel a késsel végeztem, a kiindulási állapot látható a képen (innentől a végtermékig csak a tesztkést használtam).

Az íves has a fúrást, mélyítést kiválóan megkönnyíti. Élmény volt vele a kanálfej mélyedésének a kialakítása, és ez nem csak a kőris érdeme!
Az arányaiban széles (a penge anyagvastagsága a pengetőnél ~3 mm) bevezető él (ami egyébként homorú) nagyon jó vágóképességgel ruházza fel a pengét.
Kiváló, papírvékony forgácsok választhatók le különösebb erőlködés nélkül.

Nem különösebb probléma, de a kiváló él miatt inkább arra kell figyelni, hogy a penge ne szaladjon túlzottan a formálandó anyagba.
A kanál elkészítése gyerekjáték volt ezzel a késsel.

Forgácskészítés tűzgyújtáshoz: no problem!

A kés fogása számomra nagyjából kényelmes volt, apró kellemetlenség, hogy a zárlemez az első ujjtámasznál kb. 2 mm-t kilóg a markolat síkjából. Faragás közben egyszer sem oldottam (még picit sem) ki a zárat véletlenül, de éreztem, hogy az ujjam alatt van a fém (lehetne laposabb kicsivel, más kést is kiválóan lehet zárni nem ennyire kilógó linerrel). A markolat felülete sima, lakkozott (?), tehát nedves, izzadt tenyérrel esetleg csúszkálhat (nem tapasztaltam, egyrészt mert nem volt gatyarohasztó hőség, másrészt, mert a flipper és az ujjbemarás kiváló handguard-ot ad). Nem hiányzott (nekem) a pengehátról a több késen megtalálható, hüvelykujj számára kiképzett érdesítés/bemarás sem (ami ellen nincs semmi kifogásom, ha ésszel készítik el). Toló vágás esetén a markolat pengetőhöz eső, íves részére a hüvelykujj kellemesen feltámaszt.
A teszt után a kés fogásával, irányíthatóságával kapcsolatban nem maradt bennem semmilyen kifejezetten negatív élmény.
(A kanál elkészítése több fogásmód és egyéb technika használatát igényli).

A teszt után a kés éle gyakorlatilag ugyanúgy használható maradt, mint gyárilag volt. A pengén továbbra sem tapasztalok semmilyen lötyögést, kotyogást, terhelésből adódó egyéb problémát.
Az Avid a Vantage sorozat középső darabja (ha a kicsi és a nagy Selectet egynek vesszük). Ár-érték arányát tekintve jó vétel, ha az ember szíve a hagyományosabb (semmiképpen nem taktikai) formák felé húz, és jobban szereti a fát, mint a megmunkált szintetikus anyagokat (G10 stb.) – bár ez jelen esetben sajnos csak látványelem (lásd fentebb).
Egy szó, mint száz: ha valakinek tetszik a forma, de nem érzi magát pro-nak, nyugodtan vágjon bele egy Avid beszerzésébe, csalódni talán nem fog (*netes zárproblémák…)!

Szöveg és kép: BlackWoOd

15 hozzászólás


  1. 1 Szasza

    Üdv!
    Nagyon tetszik ez a folder.Nem is értem miért,amikor én alapvetően nem rajongok az ilyen késekért,de ez nagyon jól sikerült.Néha az amcsi is tudnak „dizájnolni”.
    Kár,hogy a kész kanálról nincs kép.
    Szasza

  2. 2 agip69

    Mindig is csodáltam azokat, akik egy szál bicskával nekivágnak a „sűrű” rengetegnek. De evvel a masszívnak tűnő szerkezettel még én is megkísérelném. Légyszíves beszámolni a zárról néhány hónap múlva. Ha még akkor is korrekt lesz,akkor én is átgondolom egy ilyen bicska vásárlását. A dicséret pedig, a jól átgondolt fotózásért abszolút megillet. Na jó, a kanálért is.

  3. 3 BlackWoOd

    Van kép a kanálról, most már.
    Feltöltöttem egy komplett galáriát picasaweb-re, csak épp elfelejtettem publikussá tenni. 😀
    (Most jut eszembe, Kavintont se vettem be…)

    http://picasaweb.google.com/black.woodsman

  4. 4 gandor

    Remek kis folder, kíváncsi lennék milyen kézbe véve. Köszi a cikket

  5. 5 Golbat

    Az Avid és a Pro is nagyon jó zsebkések, napi viseletre több, mint megfelelő bármelyik. A nagyon vékony pengeprofil miatt kiváló a metszőképessége mindkettőnek – viszont pont emiatt sérülékenyebb is lehet a penge, így kifejezetten munkakésnek én nem használnám.

    A flipper tényleg nem túl nagy, de megfelelő erősségűre állított nyitásnál csuklóval rásegítve ellátja a feladatát.

    A zár kidolgozottságát vásárlás előtt (ha tehetjük) érdemes ellenőrizni, ez tényleg gyenge pont szokott lenni. (A sajátjaimnál szerencsére nem volt ezzel probléma. 🙂 )

    9/10, erősen ajánlott vétel az Avid és a Pro is.

  6. 6 mek

    Huhh, megkönnyebbültem.
    A teszt megjelenése óta eléggé kényelmetlen volt a zabszem, az enyémen milyen lesz a zár.
    A Buck Avid megérkezett, a zabszem távozott – a zárnak semmi baja. (szintúgy, a vele együtt érkező tesójának sem)
    Kézbe véve, az első benyomás: télleg kényelmes fogású kezes kis jószágnak tűnik. Holnap meg is kezdem a saját tesztet, elsőnek mondjuk a reggelire szánt agresszív zsömlék könyörtelen likvidálásával. 😀
    Hétvégén már terepen kell bizonyítania.

  7. 7 edrose

    mek, ne kíméld a támadó vérparizer-karikákat sem, de szerintem Paul Bos áldásával megbirkóztok a gyiloklekvárral is! 😀

  8. 8 mek

    A vérparizer elég „kemény” ellenfél volt, de némi ellenállás után, az élen végzett.
    Avid élén.
    Nnna de a gyiloklekvár – még most is borsódzik a hátam – mint a T-1000-es terminátor, eleinte folytonos alakváltásokkal próbál cselezni, majd bevetette a Tapadós Kéz technikát is.
    Végül mégis ő maradt kiterülve. Még én is megsajnáltam a végén, annyira el volt kenődve.
    A Buck-klán ifjú tagja büszkén hagyta el a küzdőteret, mint egy igazi divA.
    🙂

  9. 9 Le Goff

    Az enyém a vele érkező tesója, nagyon pofás kés, nem bántam meg a beszerzését.Talán a klip egy hajszálnyit lehetne erősebb.Használati tapasztalatok nincsenek még vele, de lesznek, mert nem vitrintölteléknek vettem.

  10. 10 TL

    Nekem a Pro érkezett. Nagyon sok késre dobtam már ki pénzt, keresve az ideális EDC bicskát. Előbb-utóbb valamiért mindegyik kiesett a pixisből – néhány nap után. Ez a Buck viszont…, számomra, egyszerűen tökéletes. A kidolgozása hibátlan (nem sorjás a liner), a flipper pont akkora, hogy ne akadjon mindenbe a zsebben (mellesleg az én halefom zárja olyan finoman jár, hogy tökéletesen nyitható a flipperrel). Minden pont ott van, pont úgy, és pont akkora, mint ahogy az nekem passzol.
    Persze, lehet, hogy csak kifogtam egy Daciát, amikor még a gyárban csekkoltak a Renault betanító-emberei (már ami az összeszerelés minőségét illeti). Mindenesetre a paraméterek, a dizájn – nekem, nálam: csillagos ötös!

  11. 11 edrose

    Érdekes, ahogy játszottam az Aviddal és a Próval, nekem sem tűnt kicsinek a flipper. Részben ízlés dolga persze, de nekem legalábbis nem kéne nagyobb. Illetve ne felejtsük el, hogy minél méretesebb a flipper, annál könnyebben kinyílik magától. Akár a zsebben is. Aki nyúlt már bele félig kinyílt pengébe, tudja, milyen érzés… 😉

  12. 12 Le Goff

    Szerintem se kell nagyobb flipper, lendület nélkül nehéz teljesen kinyitni vele, de egy pici lendítéssel gyönyörüen bekattan a helyére.

  13. 13 Golbat

    Apróság, de a gettóvév is vígan alkalmazható rajta. 🙂

    Mellékesen gyilkosan jó a gyári éle, „pengesportra” is alkalmas… 😀

  14. 14 edrose

    Golbat, a cikkek olvasóié nagyobb halmaz, mint az addikt fórumozóké, ezért kérlek, az esetleges félreértések elkerülése végett azt is mondd el, mi az a „pengesport”! 😉

  15. 15 Somi

    Fogdostam ilyen bicskát, és nem vált a szívem csücskévé. Nehézkes nyitás a rövid flipper miatt, számomra kényelmetlen markolat, és gyárilag egyenetlen élszalag.

    Ettől függetlenül a cikk nagyon tetszik, és a képek is igen jók lettek. Gratulálok! 😉

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.