maç sonuçları

Bushcraft-teszt II.

Papica ígéretéhez híven folytatta a nyüstölést. Ez alkalommal orosz-skandináv-amerikai trió szerepel a tesztben: a Gurkh, a Fällkniven A1 és a Ka-Bar Heavy Bowie mérkőzik meg egymással.

Papica oldala: bushcraft.co.hu

17 hozzászólás


  1. 1 sov

    Ez igen! Koszonjuk 🙂

  2. 2 h_g

    Eléggé meglepett a végén a győztes kiléte. Persze a filmek megnézése előtt én is azt vártam, hogy az A1, mint legmárkásabb, majd lealázza a mezőnyt, de nem annyira tündökölt a feladatok során.

  3. 3 tuske698

    Tetszik a cikk nagyon jo gratulálok hozzá

  4. 4 hejj

    profi teszt, tetszetős kések, viszont sokkal jobban tetszene ha az ilyen játszadozásnál kidőlt fákat vagdosnátok. akárhogy is nézzük, de a fák is élnek. akad bőven hulladék fa is egy erdőben, nem kell egyből rámenni a facsemetékre kabarral…

  5. 5 Papica

    Egy ritkításra váró akácsurjános az egyik helyszín (valszeg teljesen le fogják tarolni). A másik egy szőlős elvadult része, ezeket az bálványfákat szintén ki fogják írtani, mert gátolja a termést.
    Nem az erdőt írtom nagy elánnal és tudatosan.

  6. 6 hejj

    ok akkor nem szóltam:)

  7. 7 tanto

    Ismételni nem fogom magam, az előzőnél megírtam.

    Végignézve ezeket a teszteket (hiányzott vagy csak nekem nem mutatta a video a bontási teszteket a Gurkhon kívül más késeknél ), és a hallott dolgokat strigulázva a plussz és minuszok mezejében …. ennek fényében „érdekes” eredmény.
    Valahogy a videok során más vélemény jött le.
    De ha ez, a kkor ez az eredmény.

    Ave

  8. 8 Papica

    A KaBar a minősége miatt nem lett az első. Bármennyire is használható a kés és valóban használható volt, ha nincs rendesen rögzítve a markolatba a penge, terepen csak a gond van vele. A tok pedig nagyon macerás. A birkabontást a kiskés teszt kapcsán csináltam (F1 vs. H1 vs. Turan), de amúgy ott volt a teljes arzenál, amit éppen kölcsönkaptam. Ez a film még itt nem jelent meg. (pedig már rég kész van) KaBar-ral semmi értelme , A1 nagy, vacakolás, nyúzásra nem jó, de megpróbáltam. Bivallyal egész jól lehet nyúzni az ilyen nagy állatot, de a finomabb munkákra ez is alkalmatlan. Túl sokat vártam az A1-től ennyi.

  9. 9 tanto

    Nem a Kabar/ra gondoltam, hanem a Gurkh/ra. Ha végignézed a bemutatott videot, az abban elhangzottak és bemutatottak alapján a Gurkh a nyerő, mert átlagosan mindenben az teljesített a legjobb ÁTLAGBAN , minden munka során.
    És az A1 -et kihozni csak mert attól VÁRTÁL a legtöbbet ….. szerintem ???????

    Ez csak egy vélemény, ettől függetlenl a dícséret illeti munkádat, tevékenységedet.

    Ave

  10. 10 Papica

    Kihozni? Ez szép volt! Már vártam, hogy mikor kapom meg!

  11. 11 tanto

    Papica …… nézd végig és strigulázz, hallgasd meg az általad elmondottakat. Csak ennyit kérek.Mintha előszőr látnád.
    Tanto
    Ave

  12. 12 Papica

    Tanto….sújtásban verte mind a kettőt, de ennyi! Személyesen szívesen meg is mutatom,- csak legyen rá alkalom- , hogy mire gondolok.
    Tok: Csináltatni kell hozzá egy normálisat, mert nagyon gyönge az anyaga. Több helyen feslett a varrás, pedig Szomi nem használja minden nap.
    Markolat: Normál fogás tökéletes, váltott fogásnál használhatatlan.
    Penge: Nagy felületek nyúzásánál, pl. egy jak irhájának a leszedésénél hasznos lehet a levélformájú, kétoldali élezés, amúgy meg szerintem csak hátrány és veszélyes.
    Éltartás: nagyon jó volt.
    Nézd! Ez egy jó kés, csak szokni kell. Nem egy bushcraftra való kés, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet vele megcsinálni egy halom dolgot. „Átlag Bélára” sokkal veszélyesebb rutin nélkül, mint hasznos.
    Birkabontás, nyúzás, darabolás: Pontosan tudod, hogy a henteskések nem ilyenek és nem ok nélkül. Az, hogy gyakorlatilag bármelyik kusztorával, ill. akár egy kiélezett kanál nyelével meg tudok nyúzni egy állatot, az nem eszközfüggő. A sebesség és a minőség viszont igen. Az A1 és a Bivaly kapta a birka hátulját , de a fiam filmezett és nem vette észre, hogy nem jó a fény.
    Több nap alatt készült el ez a film és mindíg az aktuális szubjektív véleményemet mondom.
    Szikravetőzés: Nos ezt is majd személyesen, ill. odaadnám a kést egy olyan társamnak aki ugyan gyújtott már ilyen eszközzel tüzet de….. nem boldogulna egykönnyen.
    Belátom! Nem vagyok egy előadóművész, nincs komoly tudásom a késekről (informálisan). Amit akartam közölni az nem úgy ment át, mint ahogy szerettem volna! Somi a KaBart érezte győztesnek.
    Az A1 nekem egy nagy szerelem volt, de 50000-ért drága.Ez nem azt jelenti, hogy rossz kés, de én többet vártam tőle. Talán a csalódott megnyilatkozásaim ennek a késnek az irányába teszik olyanná a mondókámat, amit lehet így is, meg úgy is… értelmezni.

  13. 13 Zixinus

    Csak az A1 kapcsán akarok megjegyezni két dolgot.

    Az egyik, az, hogy a penge formája, stb nem biztos hogy annyira biztosítja. Hibáa van a lehető legjobb anyag hozzá és pengeéles, az erőkar az erőkar és sújtáskor ez számít. Súj, hosz, vastagság. A másik kések nagyobbak és nehezebbek, szóval nem meglepő hogy a sújtás nehezebben ment.

    A másik, az ár. A készítő egy kiscsalád ami generációkón keresztül csinálja a késeket. A minőségnek ára van és amikor egy viszonylag kis válalkozás hozza be japánból a VG10 acélt, annak is. Viszont a másik dolog az, hogy az árért mit tudsz kihozni belőle, főleg évek tekintetében. Ha tíz év keméy de rendes munkáját kibírja és még a gyerekeidnek is odaajándékozhatod, az ár megéri.

  14. 14 Angkor

    Zixinusnál a pont!

    Mindent leírt, amit gondoltam 🙂

  15. 15 Szubhuti

    Üdvözletem!

    Nem értem igazán, hogy a fa-hasogatás ( tüzifára gondolok ) miért ennyire népszerű. Rengeteg pici „túra-baltát” lehet kapni, mégis mindenki a késeit gyilkolja fára. Nem hiszem, hogy ha valóban vészhelyzet lenne, és az az egyetlen kés lenne bárkinél, merne vele tüzifát hasogatni, amikor attól a késtől az élete függhet! Régi túrázó vagyok és még sosem kellett kést használnom tüzifa aprításhoz. Az ember nem nyers fából rak tüzet. tehát kihasogatni max nyársnak van értelme. én ilyen helyzetben borzasztóan vigyáznék arra az 1 késre…….

  16. 16 Walder

    Szentigazad van szubhuti !
    Ezt az egész ” hasogassunk rönköket, és csépeljük a kést” mozgalmat
    az amerikai, és kanadai bushcrafterek találták ki. No és mit is is reagálnak
    erre a jól képzett bajtársak ? (hát persze) Utánoznak ! 😉

  17. 17 Mazs98

    Sziasztok ! Azt szeretném kérdezni hogy honnan lehet beszerezni a gurkh kést?

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.