maç sonuçları

Mentőkések és a valóság I. – Tévhitek, legendák, vágyak – avagy a kevesebb néha több

Escape a különféle mentőkések és egyéb, ún. „rescue”-alkalmatosságok nagy barátja és ismerője. Ugyanakkor korántsem elfogult irányukban, sőt, megközelítése kritikus, „no-nonsense” és gyakorlatias, így gondolatai még inkább megfontolandóak.

Egy szavamat se hidd el! Gondolkodj el rajta! Nézz utána! Aztán menj, és próbáld ki magad!

Mostanában kezdenek végzetesen besűrűsödni körülöttem a mentőkésekről szóló személyes kérdések, ezért előrehoztam a cikksorozat bevezető részét. Nem mítoszdöntögetésnek szánom az írást, de jópár dolgot a helyére kell tenni, mindannyiunk jól felfogott érdekében. Amennyiben egyik-másik modell pozitív (ne adj’ isten, esetleg negatív) értelemben bukkan fel, az semmiképp sem jelenti az adott eszköz univerzális minősítését, csak az adott helyzetre vonatkozó személyes véleményemet. Egyetlen márka termékeit sem ajánlom kizárólagosan, az ajánlások valamennyi hasonló termékre vonatkoznak. Ha példaként bemutatóvideót hozok fel, akkor csak szemléltetésként teszem.

Mentőkésnek (rescue knife, Rettungsmesser) általában azt a kést nevezzük, amely a) öv, heveder, különféle ruhaanyagok vágására kiképzett elsődleges és/vagy másodlagos pengével rendelkezik; b) e penge használata biztonságos testközelben is, nem hegyes; c) sokszor üvegtörő és más kiegészítő eszköz is van benne.

Fő célja emberek kiszabadítása szorult helyzetből. Ez lehet gépjármű, kenu, hegymászóbeülő vagy csak a ruha levágása sérült végtagról. Az eredetüket a hajókon használatos késektől örökölték, ahol igen fontos volt a jó vágóképesség és a véletlen szúrások elkerülése. Nézzünk néhány példát a teljesség igénye nélkül: Spyderco Assist, Victorinox Rescue Tool, Eickhorn Rescue Tool, stb.

Első körben megfordítanám a dolgot, és felhasználás szempontjából szétválasztanám a legnépszerűbb elképzeléseket. „Kell valami az autóba!” Ez a leggyakrabban a biztonsági öv elvágását és az oldalüveg kitörését szokta jelenteni. Helyes, ha jól felkészülten arra gondolunk, hogy egy esetleges vészhelyzetben ki tudjuk magunkat szabadítani az (addigra már alig) guruló koporsóból. Ám nem helyes, ha erre kizárólagosan egy mentőkést rendszeresítünk. Hogy miért?

Ha már eszközre van szükségünk a kijutásunk érdekében, akkor nagy baj van. Ez jelentheti a jármű erőteljes károsodását, illetve személyi sérülést is. Ilyenkor rögtön elfelejthetjük a Victorinox Rescue Tool videóján a 46. másodperctől bemutatott, a kesztyűtartó elejébe kényelmesen odakészített bármilyen gyártmányú mentőkésünket. Az ütközés erejétől biztosan mindenhol lesz – de nem ott. Ha azonban mégis a kesztyűtartóban maradna, a legtöbb gépjárműnél a bekötött biztonsági öv miatt a kesztyűtartó mélyét lehetetlen elérni. Nagy a veszélye a kis ajtó beragadásának is, amit ugye feszegethetünk ki puszta kézzel, hogy az eszközünkhöz hozzáférjünk. A modern kocsik nagy részénél a nyíló légzsák ráadásul teljesen elfedi a kesztyűtartót. Persze a légzsák egy idő múlva leereszt, de ez is értékes másodperceket jelent. Ráadásul rajtunk kívül igen kevesen fogják tudni, hogy ott van. Tehát hacsak nem tájékozott utasok ülnek mindig mellettünk, akkor fogalmuk se lesz arról, hogy micsoda remek mentőkés lapul előttük, ha mi netán nem tudunk beszélni hozzájuk.

Hasonló okok miatt nem érdemes az autóbelsőben található különféle rekeszekbe, zsebekbe –beleértve a saját ruhánkat is – és fiókokba elrakni a mentőszerszámunkat. Amellett, hogy esetleg nem érjük el bekötve, beragadhat, mások sem érik el, esetleg nem is tudnak róla. Hiába van ott kéznél, jól látható helyen legalább az elöl ülő utasok számára. A micsoda? A mentőkés, egyértelmű. Mármint számunkra egyértelmű. Első körben az eszköz mibenléte se feltétlenül tiszta a kívülálló számára, főleg ha alapból nem törődik a dologgal, csak vészhelyzetben kapkod valami segédeszköz után. Ha nem képezzük ki minden utastársunkat arra, hogy pontosan hogyan használja az eszközt, akkor stressz alatt a kés inkább életre-halálra menő rejtvény lesz, semmint gyors segítség. Lehet próbálkozni laikusokkal, hogy például mennyi idő alatt csalogatják elő a Spyderco Assist üvegtörőjét, vagy találják meg a Victorinox Rescue Tool övvágóját.

S erre még mindannyiunk esetében rátesz egy lapáttal maga a stressz. A mentőkések egy része finom motorikus mozdulatokat feltételez. Még ha elő is vesszük valahonnan a kést, innentől kettéválik a játék. Vagy azonnal tudjuk használni a mentőfunkciókat (pl. Eickhorn) vagy variálnunk kell vele (pl. Spyderco). Ha variálni kell (nyitni, szorítani, csukni, kapcsolgatni, stb.), akkor régen rossz. A nyugodt szobában, a fűtött kocsiban lazán próbálgatott bicska szinte mindig úgy nyílik, csukódik, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Tudjuk nyitni gyűrűsujjal, zárni gyengébbik kézzel, lendületből kicsapni, közben a másik kézzel impozáns kártyatrükköket mutatunk be. A barátnőnk/barátunk le lesz nyűgözve, az utcán sétálók félelemmel vegyes tisztelettel pillantanak be az ablakon, önbizalmunk az egekben, esetleg megnézünk néhány artistáknak szóló álláshirdetést is…

Amikor viszont beüt a krach, és mondjuk törött ujjal, netán izzadtságtól vagy vértől sikamlós tenyérrel próbáljuk megismételni a mutatványt, akkor nem megy. Vagy nem elég gyorsan megy. Vagy az egekbe szökő adrenalinszinttől remegő kézzel alig bírjuk eltalálni a nyitófuratot. Esetleg előbb le kellene vennünk a téli kesztyűt. Számtalan dolog akadályozhat bennünket az ideális mozdulatsor véghezvitelében. Próbáljuk tehát redukálni azt a mozdulatsort egy minél egyszerűbb eszközzel. Ne feledjük: nekünk, vagy utastársunknak (!) erős nyomás alatt kell szinte ösztönösen, másodpercek alatt cselekednie.

Akkor mi az ideális megoldás? Nos, a jó öreg ablaktörő kalapács. Mozgó alkatrészek nélküli, egyszerű, olcsó, egyértelmű eszköz. Általában egy-két kúpos ablaktörővéget tartalmaz,  a nyélben pedig egy egyszerű pengés övvágót. Formája, esetleg színe alapján könnyen azonosítható, gyakorlás nélkül is jól használható. Kis súlya miatt a kárpitra is rögzíthető az elmozdulás veszélye nélkül. A tartójáról levéve azonnal rendelkezésre áll minden funkciója. Kesztyűben, kesztyű nélkül is ugyanúgy fogható. Ja, és ellentétben a csilivili professzionális mentőkéseinkkel, nem törik fel a kocsit érte.

Természetesen az ablaktörő kalapács messze nem olyan sokoldalú, minőségi anyagokból összerakott, hosszú életű használati tárgy, mint egy mentőkés. De a célnak tökéletesen megfelel: egy-két ablak betörését, négy–öt biztonsági öv átvágását bőven elviseli. Bevásárlóközpontokban, autósboltokban már 1000–3000 forint között találunk megfelelő darabokat. Próbáljuk csomagolás nélkül szemügyre venni őket, elég masszívak-e, jól tartanak-e, milyen a kidolgozásuk, ilyesmik. Nézzük meg a rögzítés módjait is. Előre határozzuk meg, hova kerül majd az eszköz, és a méretet is érdemes levenni, hogy a tartója is beférjen. Aztán már csak a szín marad hátra.

Itt érdemes említést tennünk az olyan kis, kulcstartó méretű eszközökről is, mint a Swiss+Tech BodyGard, a Benchmade Mini Houdini vagy a ResQMe. Méretük és nem egyértelmű használatuk miatt csakis másodlagos eszköznek ajánlom őket. Azaz jó, ha van nálunk egy ilyesmi, de nem váltják ki a kocsiban fixen elhelyezett ablaktörő kalapácsot.

A következő részben részletesebben foglalkozom más konkrét helyzetekkel és termékekkel.

Escape

Fotók: edrose

30 hozzászólás


  1. 1 Switchblade

    Erdekes es hasznos cikksorozatnak igerkezik.
    Koszi!

  2. 2 Somi

    Azért is tetszett, mert pont 2 napja kezdtem magam beleásni a mentőkések világába, és külön örülök, hogy a Gerber Hinderer Rescue-ról is vannak szép képek. 🙂
    Spyderco Assist-on én is nehezen találtam meg az üvegtörőt, és magamtól, stressz alatt biztos nem sikerült volna.

    Gratulálok!

  3. 3 tuske698

    Egy számomra megdöbbentö és érdekes cikk irodott most.Megdöbbentö mert én tényleg egy mindenre jo kütyüre gondoltam volna nem egy egyszerü eszközre.Érdekes mert ez a cikk jozanul gondolkodoba ejtett az egyszerüségével Gratulálok hozzá,és sok sikert a továbbiakhoz.Kiváncsian várom a folytatást

  4. 4 Kecskeméti György

    Meglepő, mi mindenre nem gondol az ember!Én is azt gondoltam: milyen hasznos egy autóban egy ilyen mentőkés.Sokszor nem látja az ember a legésszerűbb és legegyszerűbb megoldást.Köszi a felvilágosítást!

  5. 5 gandor

    Gratulálok! Kívácsian várom a folytatást!

  6. 6 rty42

    Én is gratulálok a cikkhez, nagyon jó gondolatébresztő.

  7. 7 Soma Bear

    Elgondolkodtató! Várom a folytatást.

  8. 8 mukcsi

    Köszönjük és várjuk a folytatást! Sokunk számára nagyon hasznos ez a cikk!

  9. 9 Escape

    Köszönöm, folytatás hamarosan.

  10. 10 bagulaci

    Escape, tetszik, jó a cikk. én a magam részéről azért választottam az Assistot, mert fontos volt az „autóban lévő készség”-ben a kés-ség jelleg is. (a fórumban/-on majd részletezem.)

  11. 11 Golbat

    Érdekes cikk, gratu! Kíváncsian várom a folytatást!

  12. 12 parazstaposo

    Gratulálok nagyon jó cikk!!!! Stresszhelyzetben sokszor irreálisan cselekszenek az emberek, ezt tudjuk. 1.példa: kisvárosi emberkének kigyulladt a szénakazla és veszélyeztette a lakóházat. Emberünk biciklire pattant és vadul tekert a helyi tűzoltóságra, majd félúton eszébe jutott, hogy neki otthon van vezetékes telefonja, erre eldobta a biciklit és hazafutott telefonálni a tűzoltóságra.

  13. 13 hegyespenge

    Parázstaposó, majd leestem a székről a röhögéstől, pedig könnyen lehet, hogy hasonló helyzetben én sem lennék jobb. 🙂

    Escape, mindig élvezet olvasni a cikkeidet, és én is kíváncsian várom a folytatást!

  14. 14 Wolf

    Jó dolog az a mítoszrombolás, főképp, ha funkcionalitást a maximum dizájn elé helyezzük! Várom is a folytatást, különösen, ha tűzoltó vagy akár mentős oldalról is megvizsgálod a funkcionalitás/dizájn együttest. Eddig nagyon tetszik!

  15. 15 Escape

    Igen, lesz olyan is. Az kevéssé ütős, de meglepi ott is van, nem kevés.

  16. 16 Attila

    Sziasztok!
    Tetszett a cikk. Egyszerű, lényegre törő, logikus. (A tűzoltó munkához kapcsolatos eszközökről várom az írást.)

  17. 17 Rorschach

    Szenzációs cikk, egészen állon vágott.
    Utólag már teljesen logikus a dolog, pesze 🙂

  18. 18 emrik

    igen, nem mindegy hogy rescue you vagy rescue me. jó cikk, várom a folytatását.

  19. 19 AceVoltran

    Ami mindig kéznél van: Columbia River Kommer ExiTool (Nekem mondjuk még nincs sajna)
    http://www.knifecenter.com/kc_new/store_detail.html?s=CR9030
    Szerintem ennél nem lehet jobb..

  20. 20 Lala

    ne feledjük, a mentő kést főként a mentősök használják, (sokat nekik is fejlesztettek ki, pl sok helyen céges logózást vállalnak..) mások mentésére. Ők nyugodtabbak és stresszhelyzetben higgadtabbak és gyakorlott emberek. amatőröknek a kalapács jó, meg a tégla..vagy bármi más.

  21. 21 papa

    Az ablakörő kalapácsok súlyát nemigen adják meg a hirdetésekben. Az Autókutató kft. vizsgálata szerint egy 75g-os kalapáccsal képtelenség betörni a busz üvegét, míg egy 350g-ossal 25 másodperc alatt sikerült. http://www.autokut.hu/au_tuzbiztonsag.htm
    Az internetes hirdetésekben ahol látok súlyadatot, jellegzetesen 45g-ot adnak meg. Akkor most vagy az van, hogy a kereskedelemben kapható ablaktörő kalapácsok alkalmatlanok az ablak betörésére, vagy pedig a személyautók ablaka jóval törékenyebb, mint a buszoké és ezért könnyű kalapáccsal is betörhető.

  22. 22 nighthawk

    Én vettem egy pont a képen látható ablaktörő-biztonsági öv vágó eszközt hát egy nagy sz@r úgy ahogy van.Még ha ablakot lehet is vele törni a biztonsági övet nem vágja el abszolút épp hogy kikezdi csak szóval én maradok a Victorinox Rescue tool-nál vagy csinálok „egyedi” mentőkést több márka és forma alapján.

  23. 23 Tony

    Klasz cikk, az egyetlen probléma vele, hogy az egyszerű övvágó ablaktörő kalapácsok vágó része gagyi minőség, ill. az alacsony fejsúly miatt ablaktörésre sokszor alkalmatlanok. Ilyenkor ha helyzet van, áll az ember ledöbbenve. A kulcstartós ResQMe sokkal hasznosabb, ill. valaki fentebb linkelt egy övön tartott megoldást, ami szintén elgondolkodtató.

    „A következő részben részletesebben foglalkozom más konkrét helyzetekkel és termékekkel.”
    Ez elkészült végül? Nem találom, pedig szívesen elolvasnám.

  24. 24 szotyimag

    Én erre a fotókon látható üvegtörő kalapácsra reagálnék! Ha valaki hajlandó rá még ha kevés pénzt is áldozni az tegye! Jó lesz a gyereknek játszani(bár az erkélyüveget kiverheti vele) mert az ablaktörésen kívül másra nem jó! Arra is korlátozottan! Húsz évig gyűrtem a tűzoltó gúnyát és az ehhez hasonló kialakítású, bármilyen gyártmányú, minőségű (többet is kipróbáltam) heveder vágóval mindent lehetett csak vágni nem! Késsel(sajáttal) csináltuk, mert ezzel lehetetlen volt, már csomagból kivéve! Mi lenne ha magunknak, sérülten kéne csinálni? Ez arra jó, hogy jobb kézzel a bal váll fölött…az ilyen kialakítású öv, heveder vágókat ami ebben a cuccban van el lehet felejteni! Akkor már inkább egy sniccer, az biztos elvágja!

  25. 25 szotyimag

    Bocs kihagytam hogy ütközésnél egy autóban tuti kirepül a helyéről és esetleg még plusz sérülést okozhat!

  26. 26 Futi007

    A napokban nyári gumik után kajtatva nézegettem egy felszámolásra váró autósbolt kínálatában egy ilyen kalapácsot. Mivel megfelelő nyári gumi nem volt, az ezer párszáz forintos kalapácsért nem autóztam el. De a cikk meggyőzött a szükségességéről.
    Az motoszkál a fejemben, hogy egy fix nyakkés (mint a ZOB Izula), amit nem kell nyitogatni, gyorsan elővehető, a nyele meg tömör acél elég sok mindenre megoldás, amit a cikkben írt Escape kolléga.
    Gratulálok a gondolatébresztő cikkhez! Mégiscsak el kell mennem abba az autósboltba!

  27. 27 slrbezárt autó

    Kedves cikkíró, érdekes a cikk, de kimaradt belőle az a gondolat, hogy az autóban elhelyezett mentőeszközök nem csak saját kimentésünkre szolgálhatnak. Baleset esetén segítségnyújtási kötelezettségünk van, ilyen esetben azért jól jöhet, ha van nálunk egy használható segédeszköz, amivel máson tudunk segíteni.

    Én egyébként szorultam már be fejtetőn landolt totálkáros kocsiba, amiből nem látszott kiút, ráadásul a biztonsági övén fejtetőn lógó sofőrtestének súlya nem engedte az ő biztonsági övének egyszerű kioldását, pedig hozzáfértem a piros gombhoz. Akkor ott jól jött volna az övvágó és az ablaktörő is, volt időnk is és mozgásterünk is, amíg fejtetőn vártuk a bezárt autó robbanását. Ami szerencsére nem következett be, az övből végül kivariáltuk magunkat, és a tetőre hanyatt fekve ketten négy lábbal kifeszegettük az ajtót, ami azért nem nyílt, mert fejre fordulva mint a bogár, elsüllyedtünk a sárban, azt kellett az ajtó szélességű lapáttal, magával az ajtóval eltúrni. Nyilván minden baleset speciális, és ez ritka esemény volt, de akkor, ott időt nyerhettünk volna. Így is megúsztuk, de ha a benzin belobbant volna, akkor számítottak volna a másodpercek, és segített volna bármilyen övvágó és ablaktörő. Mondjuk ha csak egy egyszerű bicska lett volna a közelemben, tőből vágtam volna el a sofőr biztonsági övét, és nem a hasa körül szurkáltam volna. Az ablakokat cipővel próbáltuk kirúgni, nem segített. Szóval volt időm és módom eszközt keresni, csak nem találtam.

  28. 28 Péter

    Érdekes cikk, jó gondolotakkol, mindenképpen hasznos és elgondolkodtató! Annyit azért hiányoltam, hogy ezek a mentőkések nem elsősorban, vagy nem kimondottan „civil” felhasználásra/felhasználóknak készülnek, hanem olyan szakembereknek akik esetleg napi szinten használják és ismerik is a szerszámot. Abban viszont teljes mértékben egyetértek, hogy egy laikusnak az egyszerű üvegtörő kalapács a legmegfelelőbb eszköz a megfelelő helyen elhelyezve.

    üdv.: Péter!

  29. 29 Bató Árpád

    Szerintem nagyon jó a cikked.

    Ez egyetlen, amin elgondolkodtam, hogy kinek jutna eszébe ma, ilyen dolgokra, egy bonyolult túlélőkést, multifunkciós nyavalyát használni?

    Nekem pl. teljesen természetes a legegyszerűbb, prosztó törő-vágó. Ennyi.

    De ha a gyanútlan, főleg az árkategória és csicsa bűvöletében élőket szeretted volna figyelmeztetni, akkor ez tényleg a legjobb írás! „Legmegfelelőbb eszköz a megfelelő helyre”. Így van. Gratula!

    Árpád

  30. 30 Bató Árpád

    Ez már off – talán -, de elgondolkodtató, hogy gyakorlatilag ugyanazt az eszközt, amit a legtöbben
    600-1200 Ft között árulnak, egyesek 6-7 ezerért kínálják.

    https://alkatreszek.hu/fa_mt0509bk_td – 549 Ft
    http://www.kamionfelszereles.hu/…/Ablaktoro-kalapacs… – 980 Ft és még fluoreszkál is!
    http://www.ormester.hu/webshop/leiras.php?id=95 – 1400 Ft

    Szegeden egy autókereskedésben ugyanígy 1000 alatt bármelyik eszközt megkapom.
    A hülyéket most inkább nem reklámozom.

    Azért még itt feltenném a kérdést: egy műanyag nyél, a fejében két tompaszögű acéldarabbal, meg a nyélen egy vágóeszköz. Van valami, bármi, ami ekkora árkülönbséget indokolna?

    A fenébe, mégis csak küldök egy kirívó példát:
    https://www.conrad.hu/hu/ablaktoero-kalapacs-autos-veszkalapacs-oev-vagoval-lifehammer-lhcg0001-1392150.html – 4500 Ft. És ez még nem a csúcs.

Hozzászólok

Hozzászóláshoz be kell lépned.